بازار آریا

آخرين مطالب

تراز منفی؛ محصول بی‌‌‌‌‌برنامگی سیاست صادراتی مقالات اقتصادي

تراز منفی؛ محصول بی‌‌‌‌‌برنامگی سیاست صادراتی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای‌اقتصاد : بر اساس آمار گمرک در 8 ماهه امسال، 32‌میلیارد دلار صادرات و 42.1میلیارد دلار واردات داشته‌ایم که نشان می‌دهد در این بازه زمانی تراز تجاری منفی 10.1میلیارد دلاری بوده‌است. البته وزارت امور اقتصادی و دارایی در گزارشی علت اصلی کاهش ارزش صادرات را ناشی از کاهش قیمت‌های جهانی به‌ویژه در حوزه محصولات پتروشیمی عنوان و اعلام کرده که قیمت جهانی این محصول حدود 40‌درصد کاهش یافته‌است. به گزارش خبر‌‌گزاری مهر، در این رابطه محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: صادرات از نظر وزنی 26 الی 27‌درصد رشد داشته ولی این رشد از نظر ارزشی منفی 1.6‌درصد بوده‌است.
درباره دلایل منفی‌شدن تراز تجارت کشور نظرات مختلفی وجود دارد؛ دولتمردان معتقدند که دلیل اصلی آن فقط کاهش قیمت‌های جهانی بوده، اما از آنجا که ارزش کالای وارداتی ما افزایشی بوده و همچنین با توجه به اینکه حدود 85‌درصد واردات کشور به مواد اولیه اختصاص دارد، می‌توان این استدلال را مطرح کرد که با توجه به عدم‌رشد صادرات و افزایش واردات، منفی‌شدن تراز تجاری کشور طبیعی است. او افزود: اگرچه‌ برخی معتقدند که رشد واردات، اتفاق مثبتی نیست، اما با توجه به اینکه 85‌درصد مواد اولیه کشور وارداتی است و بخشی از واردات به کالاهای اساسی اختصاص دارد، بدیهی است که بخش عمده اقلام وارداتی متعلق به گروه کالاهای واسطه‌‌‌‌‌ای و سرمایه‌ای است.
لاهوتی تصریح کرد: ضمن آنکه واردات ایران به‌ویژه در بخش مواد اولیه و کالاهای واسطه‌‌‌‌‌ای متناسب با موقعیت اقتصادی کشور نبوده و هنوز با انتظارات فاصله بسیاری دارد؛ واردات می‌تواند به تولید بیشتر، افزایش صادرات و تولید باکیفیت بالاتر کمک کند. به گفته وی، رشد واردات اشکالی ندارد و آنچه که نیاز به آسیب‌شناسی و چاره‌‌‌‌‌اندیشی دارد، در وهله نخست، کاهش صادرات است و در عین‌حال باید این مساله مورد بررسی قرار گیرد که چرا بخش عمده صادرات کشور به کالاهایی با ارزش‌افزوده پایین اختصاص دارد و سهم کالای نهایی و با ارزش‌‌‌‌‌افزوده بالا در سبد صادراتی کشور ناچیز است.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در این ارتباط با بیان اینکه عوامل متعددی در کاهش رشد صادرات دخیل بوده‌است، گفت: عمده مسائل به سختگیری‌‌‌‌‌ها در روش‌های برگشت ارز و تعهد پیمان‌‌‌‌‌سپاری ارزی و مشکلاتی که این روزها صادرکنندگان با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، بازمی‌‌‌‌‌گردد؛ مشکلاتی نظیر تعلیق کارت‌ها، عدم‌امکان واردات در مقابل صادرات و در واگذاری کوتاژها که بعضا با مشکل مواجه هستند. او افزود: برای مثال، واردات طلا تا پایان شهریورماه بدون معافیت مالیاتی بود، اما از اول مهرماه مشمول معافیت شده و به این ترتیب یکی از روش‌هایی که در برگشت ارز صادرکنندگان و رفع تعهد ارزی آنها به‌کار می‌رفت، مسدود شده‌است.
لاهوتی ادامه داد: از همه مهم‌تر، نرخ دستوری ارز در سامانه نیماست که صادرکنندگان را با مشکل قیمت تمام‌‌‌‌‌شده در مقابل‌فروش نرخ ارز مواجه کرده‌است. به این‌ها تحریم‌هایی که بر صادرکنندگان اعمال می‌شود و شرایطی که متاسفانه روزبه‌روز سخت و سخت‌‌‌‌‌تر شده‌است را هم اضافه کنید. او با یادآوری اینکه از سال‌97 به بعد سیاست انقباضی بانک‌مرکزی در بحث برگشت ارز و مدیریت صادرات ارز (ارز صادراتی) تغییری نکرده‌است، گفت: اگر شرایط رفع تعهد ارزی طی این سال‌ها را مورد بررسی قرار دهیم، در برخی مواقع مقررات تسهیل شده و در بعضی از مقاطع، سختگیری‌‌‌‌‌ها بیشتر شده‌است. لاهوتی تصریح کرد: دولت سیزدهم در آغاز به‌کار خود، اقدام به برخی تسهیل‌گری‌‌‌‌‌ها از جمله در بحث واگذاری کوتاژ و واردات در مقابل صادرات خود کرد که متاسفانه در دولت گذشته از آن جلوگیری شد و تسهیل‌گری در این امر در سال‌نخست دولت سیزدهم، تراز تجاری مثبت و صادرات بیش از 50‌میلیارد دلاری را رقم زد.
او ادامه داد: یعنی در اصل سیاست‌های دولت منجر به گشایش شریان بازگشت ارز شد و گویی صادرات مورد تشویق قرارگرفت، اما ظاهرا سیاست‌ها، به روزهای قبل از روی کار آمدن این دولت در حال بازگشت است و سختگیری‌‌‌‌‌ها روزبه‌روز بیشتر می‌شود، لذا تمام این عوامل سبب‌شده که صادرکنندگانی که نگران رفع تعهد ارزی و سابقه و سبقه خود هستند، به سمت فعالیت‌های دیگری سوق پیدا کنند و عطای صادرات را به لقای آن ببخشند. لاهوتی اضافه کرد: در واقع، این سختگیری‌‌‌‌‌ها در برگشت ارز و مقرراتی که اعمال می‌شود، موجب نگرانی فعالان اقتصادی شده و آنها ترجیح می‌دهند که در بخش‌های دیگری فعالیت کنند. این هم یکی دیگر از عوامل کاهش صادرات است که باید به آن توجه شود.
او در ادامه با بیان اینکه ما سال‌هاست که درگیر بی‌‌‌‌‌برنامگی در سیاستگذاری‌‌‌‌‌ها هستیم و این بی‌‌‌‌‌برنامگی در بحث صادرات به‌مراتب بیشتر است، اظهار کرد: این موارد در ممنوعیت‌هایی که برای اقلام صادراتی و به نیت تنظیم‌بازار انجام می‌گیرد، بخشنامه‌‌‌‌‌هایی که یک‌‌‌‌‌شبه صادر می‌شود، از آن‌طرف، موضوع تحریم‌ها و عدم‌ارتباط با بانک‌های خارجی که هزینه‌های صادرات را و برگشت پول را افزایش داده قابل‌مشاهده است. رئیس کنفدراسیون صادرات ایران افزود: نکته حائزاهمیت اینکه هرچه تحریم‌ها سخت‌‌‌‌‌تر می‌شود، این بی‌‌‌‌‌برنامگی نیز بیشتر رخ نشان می‌دهد. به مواردی که قبلا مورد اشاره قرارگرفته باید سیاست‌های داخلی در حوزه ارز و نرخ نیمایی، روش‌های برگشت ارز را نیز اضافه کرد.
او گفت: وجود این ابهامات کار پیش‌بینی برای آینده را سخت‌‌‌‌‌تر می‌کند و چنانچه مسائلی که به آن پرداختم، مرتفع شود، قطعا کشور قابلیت افزایش صادرات را بسیار بیشتر از این اعداد و ارقام خواهد داشت؛ ولی اگر موانعی که وجود دارد برطرف نشود و کماکان سیاست‌ها بر همین منوال باشد، نمی‌توان رشد چندانی را برای صادرات پیش‌بینی کرد و نهایتا ارزش صادرات در همین اعداد و ارقام باقی خواهد ماند.
--> اخبار مرتبط تجارت در محاق رشد 111‌درصدی تشریفات گمرکی در 8 ماه 1401 متانول و موبایل، مهمترین کالاهای صادراتی و وارداتی کشور ترخیص کالا از گمرک شهریار تهران + نکات گمرکی مهم افزایش 34 درصدی واردات برنج

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1111245/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تکرار در تأخیر پرداخت مطالبات گندم‌کاران

طرح فیبر نوری استان قم با حضور رئیس‌جمهور به بهره‌برداری رسید

جزییات تازه درباره رقم و زمان واریز مرحله سوم سود سهام‌ عدالت

پوتین و پاشینیان دیدار کردند

اندیشکده مطالعات جنگ بررسی کرد؛ حضور ایران در آفریقا، آمریکا را ترسانده است

منطقه معاملاتی امن دلار شکل گرفت؟

خبر جدید وزیر کار برای یارانه‌بگیران

آمارهای رئیسی با واقعیت های اقتصادی کشور نمی خواند /اتفاقات عجیب و غریبی در بودجه افتاده /افزایش فهرست اعتبارات نهاد ریاست‌جمهوری

مشکل اشتغال همچنان به قوت خود باقی است آقای وزیر!طرحی برای استیضاح دیپلماسی اقتصادی/چند نکته درباره یک سکانس جنجالی

برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکیه ماه آینده

دیدار سفیر ایران در بلاروس با امیرعبداللهیان

مزیت پروژه محوری در حوزه دریا، رشد اقتصادی، اشتغال و رونق معیشت مردم است

شاه‌بیت مأموریت‌های پلیس/ ممنوعیت‌های جدید یک حوزه جنجالی/ اولین انتصاب در سازمان تازه تأسیس

گام‌های جدید در رفع موانع تولید با کمک اتحادیه‌ها و اصناف

همایش‌ها در استان بوشهر روستامحور برگزار می‌شوند

خطر بزرگ‌ در بازار کار/ تا سال 1407 چه اتفاقی می‌افتد؟

آثار رضا مافی در موزه هنرهای معاصر

شناسایی نقاشی‌های جعلی با هوش مصنوعی

شجریان بر دستانش بوسه زد

روز اول ماراتن 10‌روزه

57‌درصد مخازن سدهای لرستان خالی است

ساخت و بازسازی 2000 قطعه در نیروگاه مشهد

مازندران، منتظر یک‌هزار ون گردشگری

1000 میلیارد سرمایه‌گذاری برقی در خراسان جنوبی

گام‌‌‌های موثر برای ایجاد برنامه توسعه فردی

کسب و کارهای ناآماده برای تغییرات آینده

باورمان نمی‌شود!

از لندن تا لندن

سایه یا ستاره؟

شغل اصلی شما چیست؟

لذت یا نفرت؟ شما تصمیم می‌گیرید

آمازون وارد بازار مخابرات جهانی شد

تیک‌تاک در مقابل کاخ‌سفید قد‌ علم کرد

مجوز صادرات اینتل و کوالکام به هوآوی باطل شد

از آی‌پدهای جدید تا تراشه متمرکز بر هوش مصنوعی

بازار موبایل همچنان بی‌ثبات است

زنجیره فولاد - 1403/02/20

بازار فولاد - 1403/02/20

بازار آتی - 1403/02/20

بال صعود سکه بورسی شکسته شد

بازی کالای همه‏‏‌فن حریف

رشد 28.2درصدی تسهیلات‌دهی بانک‌ها در سال1402

افت فروش تسلا در چین

استراتژی استلانتیس درباره موتورهای بنزینی

شارژ بنزینی الکتریکی ها

تغییر معادله در دنیای خودروهای برقی

عصر عبور از زغال‌سنگ

برآورد افت رشد تقاضای نفت

رشد 60‌درصدی تولید نفت‌خام

ممنوعیت وضع عوارض صادرات

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی