بازار آریا

آخرين مطالب

الجزیره گزارش داد

موازنه ناکارآمد «اردن» بین ایران و اسرائیل اقتصاد ايران

موازنه ناکارآمد «اردن» بین ایران و اسرائیل
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد-گروه خبر : با افزایش تنش‌های منطقه‌ای، پادشاهی اردن با فشارهای داخلی و بین‌المللی مقابله می‌کند. جاستین صلحانی 21 آوریل در الجزیره نوشت: پادشاهی هاشمی اردن بین دو قدرت منطقه‌‌ای گرفتار شده است و در صورت ادامه تشدید تنش‌‌های منطقه‌‌ای، ممکن است با عواقب جدی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مواجه شود. موضع ضعیف اردن به این معنی است که هر اقدام منطقه‌ای - تشدید خصومت‌ها بین ایران و اسرائیل یا حمله اسرائیل به رفح - می‌تواند عواقب آتش‌زا در داخل داشته باشد.‌شان یوم، کارشناس اردن در دانشگاه تمپل و نویسنده کتاب «از مقاومت تا انقلاب» به الجزیره گفت: «هر جنگ قریب‌‌الوقوع بین ایران و اسرائیل، اردن را بر روی طناب آویزان قرار می‌دهد.» «به طور علنی، اردن باید از معارضه دور بماند و نمی‌تواند با هیچ جنگی همراه شود.» اردن برای آتش‌‌بس در جنگ اسرائیل علیه غزه اقدام کرده و تلاش‌‌های خود را برای توزیع کمک‌‌ها در منطقه محاصره شده اعلام کرده است. اما این امر کمک چندانی به خشنود کردن تعداد زیادی از معترضانی که در مقابل سفارتخانه‌‌های آمریکا و اسرائیل تجمع کرده‌‌اند، نکرده است. از جمله خواسته‌های آنها پایان دادن به روابط با اسرائیل و ایالات متحده است.
از 7 اکتبر، تظاهرات در اردن کاهش یافته است. این در حالی است که حملات اسرائیل به غزه باعث کشته شدن بیش از 34000 فلسطینی شده است. تحلیلگران می‌گویند که پادشاهی هاشمی تلاش کرده که ایالات متحده و اسرائیل را برای آتش‌بس و افزایش کمک‌های ورودی به غزه تحت فشار قرار دهد، اما این تلاش‌ها تاثیر چندانی نداشته است. یک حادثه در روزهای اخیر خشم مردم را بیشتر کرده است.
یک موضوع اصولی
شنبه شب 13 آوریل، نیروی هوایی سلطنتی اردن برای رهگیری و هدف‌گیری ده‌ها پهپاد ایرانی که بر فراز خاک اردن در حرکت به سمت اسرائیل پرواز می‌کردند، اقدام کرد. ایران در تلافی تهاجم اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق، بیش از 300 موشک و پهپاد به سوی اسرائیل شلیک کرد. سردار سرتیپ محمدرضا زاهدی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به همراه سایر فرماندهان در این حمله ترور شدند.
دولت اردن گفت که از مرزهای ملی خود دفاع می‌کند. ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن گفت: خطر حتمی سقوط هواپیماهای بدون سرنشین یا موشک در اردن وجود داشت و نیروهای مسلح اردن به شیوه مناسب با این خطر برخورد کردند. ما به کسی اجازه نخواهیم داد که امنیت اردن و اردنی‌ها را به خطر بیندازد... این یک موضوع اصولی است و اینها اقداماتی است که ما در گذشته انجام داده‌ایم. ما دیروز آنها را رهگیری کردیم و در آینده خواهیم کرد، چه منبع تهدید اسرائیل باشد، چه ایران و چه هر عنصر دیگری.
اردنی‌ها همدردی شدیدی با فلسطینی‌ها دارند. حدود دو میلیون پناهنده فلسطینی در اردن زندگی می‌کنند. بخش قابل‌توجهی از جمعیت اردن اصالتا فلسطینی هستند و اردنی‌‌های بومی همبستگی شدیدی با فلسطین دارند. برخی از حساب‌‌های کاربری در شبکه‌‌های اجتماعی ملک عبدالله اردن را به دلیل نقش کشورش در هدف‌گیری پهپادهای ایران «خائن» می‌‌دانند. اقدامات اردن نیز در ابتدا باعث خشم ایران شد. یک رسانه ایرانی در 13 آوریل گفت: نیروهای مسلح ایران تهدید کرده‌‌اند که اگر اردن در عملیات نظامی ایران علیه اسرائیل مداخله کند، می‌تواند هدف آینده باشد.
ولی نصر، استاد روابط بین‌الملل و مطالعات خاورمیانه در دانشگاه جان هاپکینز در آمریکا، به الجزیره گفت: ایرانی‌ها در واقع به شدت به دنبال اردنی‌ها و شاه و خانواده‌اش رفتند. دو طرف به سرعت شکاف به وجود آمده را پر کردند. صفدی در تماس تلفنی با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران گفت که اسرائیل از حریم هوایی اردن استفاده نخواهد کرد.
روز یکشنبه [14 آوریل] سپاه پاسداران، اردن را به عنوان یک هدف بالقوه اعلام کرد زیرا پادشاهی هاشمی را در همکاری با اسرائیل می‌‌دید، اما روز دوشنبه [15 آوریل]، وزارت امور خارجه ایران تنش به وجود آمده را مدیریت کرد و روابط را دیپلماتیک خواند.
یوم گفت: در واقع این حادثه می‌تواند به گرم شدن روابط اردن و ایران منجر شود. این دو در گذشته در مورد عادی‌سازی بحث کرده‌اند و نصر نیز معتقد است این حادثه ممکن است به عنوان یک عامل تسریع‌کننده عمل کرده باشد. او گفت: «فکر می‌‌کنم اردنی‌‌ها، مانند سعودی‌‌ها، به این نتیجه خواهند رسید که در نهایت داشتن روابط صفر با ایران واقعا از منافع آنها دفاع نمی‌‌کند.»
نقطه تنگنای اردن
یوم گفت: «اردن ممکن است [در صورت وقوع یک جنگ گسترده‌‌تر] آسیب‌‌های جانبی متحمل شود. این کشور می‌تواند تخریب فیزیکی و همچنین آسیب اقتصادی ناشی از، از دست دادن درآمدهای گردشگری و جریان‌‌های تجاری بالقوه متحمل شود.» در ساعات اولیه 19 آوریل، مقامات آمریکایی مدعی شدند که حمله‌ای در داخل ایران توسط اسرائیل انجام شده است. صدای انفجارها در اصفهان شنیده شد و مقامات ایرانی گفتند که سه پهپاد سرنگون شده است، اما هیچ تاییدی مبنی بر حمله خارجی بودن آن صورت ندادند و تنها اعلام کردند که تحقیقات در این زمینه آغاز خواهد شد. اسرائیل مسوولیت آن را بر عهده نگرفت.
صفدی در همان روز در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «ما نسبت به تشدید تنش در منطقه هشدار می‌دهیم. ما تمام اقداماتی را که تهدیدی برای کشاندن منطقه به جنگ است، محکوم می‌‌کنیم... تلافی‌‌های اسرائیل و ایران باید پایان یابد... تمرکز جهان باید بر پایان دادن به تجاوز فاجعه‌‌بار به غزه باقی بماند. اما برای دولت اردن، تلاش‌ها برای رسیدن به نوعی آرامش در منطقه نتیجه چندانی نداشته است.»
کرتیس ریان، نویسنده سه کتاب درباره اردن، به الجزیره گفت: ناامیدی قابل‌توجهی از سوی متحدانی مانند ایالات متحده برای دفاع از امنیت ملی اردن وجود دارد؛ از طریق ناکام ماندن آتش‌بس، ناتوانی در جلوگیری از تشدید تنش در منطقه و عدم‌دریافت کمک بیشتر به فلسطینی‌هایی که در رنج هستند. خوزه چیرو مارتینز، کارشناس اردن در دانشگاه یورک در بریتانیا، گفت: «پادشاه اردن، نتانیاهو را یک همکار غیرممکن می‌‌بیند.»
مشکلات داخلی
یوم گفت: «فکر می‌‌کنم اکثر اردنی‌‌ها از اینکه پادشاهی در آتش متقابل درگیری‌‌های منطقه‌‌ای گرفتار شده است ناراحت هستند.» یک محقق اردنی که تظاهرات را زیر نظر داشت و خواست نامش فاش نشود، گفت که اکثر مردم با توجه به روابط امنیتی نزدیک با ایالات متحده و اسرائیل، از واکنش امان نسبت به ایران تعجب نکردند.
برخی حتی شروع به فروش قطعات موشک در یک بازار آنلاین کرده‌اند. در حالی که برخی در رسانه‌های اجتماعی از دولت انتقاد کردند، بیشتر ناامیدی‌ها به جای دیگری هدایت شد. یوم گفت: معترضان از دولت به دلیل همکاری با آمریکا و اسرائیل در سرنگونی موشک‌‌ها و پهپادهای ایرانی انتقاد کردند.
اما به طور علنی، بیشتر آنها دولت نتانیاهو را مقصر می‌دانند، زیرا اسرائیل بازیگری است که کنسولگری ایران در دمشق را بمباران کرده است و در غزه نسل کشی به راه انداخته است. با این حال، وضعیت داخلی اردن، سلطنت را در معرض خطر قرار خواهد داد. حتی قبل از 16 مهر، این کشور در مرزها و در داخل با چالش‌های متعددی مواجه بود.
ابراهیم سیف، کارشناس ارشد موسسه خاورمیانه و وزیر سابق اردن، به الجزیره گفت، اقتصاد که در طول همه‌گیری کووید-19 دچار فروپاشی بزرگی شد و به آرامی در حال بازگشت بود، از جنگ اخیر «به شدت» ضربه خورد. وی با اشاره به گردشگری و ابهام پیرامون بخش خصوصی گفت: «ما شاهد کاهش شدید در برخی از فعالیت‌های اقتصادی بوده‌ایم که به طور مستقیم و غیرمستقیم بر اردن تاثیر می‌گذارد.» اکنون می‌توانید تهدیدها را به قطع [بودجه برای] آنروا [آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک] اضافه کنید که به حداقل یک میلیون نفر در اردن خدمات می‌دهد. همه اینها منجر به فشار زیادی بر اقتصاد اردن شده است. اکنون همه نگاه‌ها به رفح در غزه خواهد بود، جایی که ساکنان می‌ترسند حمله زمینی ارتش اسرائیل قریب الوقوع باشد.
اگر این اتفاق بیفتد، معترضان می‌توانند دوباره به خیابان‌ها بروند. در حالی که معترضان روز جمعه در همبستگی با مردم و مقاومت غزه به طور مسالمت آمیزی در مقابل سفارت اسرائیل به خیابان‌ها آمدند، انرژی تظاهرات، به‌ویژه در ماه رمضان، فروکش کرد، هرچند که هنوز هم تقریبا هر روز صدها نفر در اطراف سفارت اسرائیل تظاهرات می‌کنند. سرکوب‌‌ها و دستگیری‌‌های خشونت‌‌آمیز گهگاهی، همراه با آنچه برخی تحلیلگران آن را خستگی یا ناامیدی اعتراضی می‌‌خوانند، ممکن است آنها را دلسرد کرده باشد.
«به طور معمول، اگر اعتراضات داخلی باشد، پادشاه یک نخست‌وزیر را جایگزین می‌کند. اما او این بار نمی‌تواند چیزی به معترضان ارائه دهد. زمانی که [سلطنت] چیزی برای ارائه ندارد، زمانی است که شروع به دستگیری مردم می‌کنند.» نیروهای امنیتی اردن در مدیریت اعتراضات تجربه دارند. استفاده از دستگیری‌ها و خشونت‌های گاه به گاه، اثرات برخی از تظاهرات‌های گذشته را از بین برده است و هر چه تظاهرات دامنه دارتر ادامه یابد، نیروهای امنیتی امیدوارند که شرکت‌کنندگان امید خود را از دست داده و به خانه‌های خود بازگردند. به گفته تحلیلگران و ناظران، این اتفاق شروع شده است. یوم گفت: خستگی از اعتراضات به وجود آمده است، زیرا مقامات برای ماه‌‌ها بسیج مردمی بی‌‌امان را تحمل کرده‌‌اند. بسیاری از فعالان با احساس ناامیدی عمیق از اینکه اقدامات آنها تغییری در وضعیت ایجاد نخواهد کرد، استعفا داده‌اند.
--> اخبار مرتبط یمن روی موج محبوبیت منطقه‌ای احتمال جنگ منطقه‌ای گسترده پایین است تحلیل «هیل» از تبعات جنگ با ایران پیامدهای اقتصادی جنگ غزه سعودی‌ها دوباره دست رد به سینه آمریکا می‌زنند

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1151621/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اگر به شورولت علاقه داری، این نوا را حتما ببین!/ تصاویر

عیار سکه‌های حراجی با سکه‌های بازار تفاوت دارد؟

تحریم‌های اقتصادی به قالی‌بافان سنتی در ایران ضربه زده است

ابرتورم در ترکیه چگونه مردم را بدهکار می‌کند؟

زمان واریز یارانه اردیبهشت 1403 اعلام شد

تجلیل از تصمیم ترکیه در قطع روابط اقتصادی و تجاری با رژیم صهیونیستی

تقدیر از تصمیم ترکیه در قطع روابط اقتصادی و تجاری با اسرائیل

زمان واریز یارانه جدید دولت اعلام شد

اجرای موسیقی محیطی در خانه هنرمندان ایران

نمایش علی ژکان روی صحنه نیاوران

حمایت جایزه پولیتزر از انعکاس اخبار اعتراض دانشجویان آمریکا

نخلی برای مریل

رقابت ژانرها در بازار اکران

اعلام مسیرگشایی خیابان انقلاب تبریز

چرا باید یک مدیر انعکاسی باشید؟

پنج تغییر لازم برای گذار از رهبری سازمانی فردی به رهبری شبکه‏‏‌ای

چه کنیم که دیگران رشد ما را ببینند؟

کسی سردار را نمی‌خواهد؟

دستور وزیر در مورد بانوان

بهانه‌ها تمام می‌شود؟

یک قـاب زیبا

ما خجـالت می‌کشـیم!

گوگل، ایموجی صوتی را به تماس‌ها می‌افزاید

توسعه نسل ششم اینترنت با سرعتی 500 برابر نسل پنجم

تعهد اپراتورها برای پوشش فیبر نوری تا 1404

خسارت 9.5‌ تریلیون دلاری حملات سایبری در سال 2024

شرط اعمال مالیات بر مسکن

ماهی‏‏‌گیری شرکت‌ها از آب گل آلود

درخواست توقف مالیات بر ساخت

صدای رسای تولیدکنندگان

پلیمر خاورمیانه - 1403/02/16

بورس انرژی - 1403/02/16

بازار آتی - 1403/02/16

زیان فولادی‏‏‌ها با ارزانی مسکن چینی

بلوغ استراتژیک بخش خصوصی

تداوم تبعات افزایش حداقل دستمزد

نسل جدید خودروهای برقی چین در راه بازار

تخصیص ارز تاکسی‌‌‌های برقی تهران

چرا قیمت مونتاژی‌ها رشد کرد؟

اظهارات ضد و نقیض خودرویی

صدور بیانیه تکراری درباره میدان آرش

کاهش تولید نفت اوپک

خلاصی اروپا از گاز روسیه؟

خطوط لوله به 15‌هزار کیلومتر می‌رسد

تفاهم‌نامه تاسیس کمیته مشترک تجاری ایران و کوبا امضا شد

ماجرای مداد سوسمارنشان

نوسانات قیمتی با طعم افزایش جزئی

تفحص از اتاق در راند آخر

پیام محرمانه آمریکا به قطر

حضور ماشین‌‌‌آلات خودران در بخش معدن

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی