بازار آریا

آخرين مطالب

رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه‌های ایران اکسپو در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» مطرح کرد

چشم‌انداز تجارت بعد از ایران اکسپو اقتصاد ايران

چشم‌انداز تجارت بعد از ایران اکسپو
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : ششمین نمایشگاه توانمندی‌‌‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (IRAN EXPO 2024)، به عنوان بزرگ‌ترین رویداد صادراتی کشور با پیش‌بینی بازدید بیش از 2000 تاجر و بازرگان خارجی از 119 کشور جهان، از تاریخ 8 لغایت 12 اردیبهشت‌ماه 1403 در مرکز نمایشگاه‌‌‌‌های بین‌المللی تهران برگزار می‌شود و می‌توان گفت که رویدادهای مهمی نظیر ایران اکسپو، جدای از معرفی توانمندی‌‌‌های صادراتی کشورمان در حوزه‌های مختلف، زمینه‌‌‌های قابل‌توجهی را برای ایجاد ارتباط میان فعالان اقتصادی ایران و فعالان اقتصادی خارجی که به توانمندی‌‌‌های کشورمان نیازمند هستند، ایجاد می‌کند و عملا به مثابه یک حلقه واسطه جهت پیوند دادن تولیدکنندگان و کارآفرینان ایرانی با آن دسته از کشورها، شرکت‌ها و افرادی عمل می‌کند که به توانمندی‌های کشورمان به شدت نیاز دارند؛ به همین بهانه سراغ مجید تکبیری، رئیس ستاد برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران(ایران اکسپو) رفتیم تا به بررسی زوایای مختلف نمایشگاهِ پیش‌رو (ایران اکسپو2024) بپردازیم که در ادامه بخش‌هایی از این گفت‌وگو را می‌خوانید. او پیش‌بینی می‌کند که قراردادهای انعقادی خارجی در حاشیه ایران اکسپو نسبت به دوره گذشته دو برابر خواهد شد. حال آنکه چنانچه این هدف محقق شود، چشم‌انداز تجارت ایران می‌تواند مثبت ارزیابی شود.
علی محمدی/ دنیای اقتصاد
با توجه به شعار دولت سیزدهم مبنی بر فعال‌سازی دیپلماسی تجاری اقتصادی و تجربه برگزاری ایران اکسپو در سال گذشته، ارزیابی شما از برگزاری ایران اکسپو در راستای رسیدن به اهداف مدنظر چیست ؟
در نمایشگاه ایران اکسپو2023، برآورد اولیه ما حضور 1000 تاجر و بازرگان بود و توقع حضور 1326 تاجر و بازرگان از 70 کشور دنیا را نداشتیم ولی برای نمایشگاه امسال، استقبال شرکت‌های داخلی و تجار خارجی به نحوی است که برآوردها حاکی از حضور بیش از 2000 تاجر و بازرگان از بیش از 100 کشور دنیاست و این استقبال، بیانگر آن است که دوره قبل، دوره موفقی بوده که استقبال به این حد رسیده است چون اگر این پروژه موفق نبود، استقبال تا این میزان افزایش پیدا نمی‌‌‌کرد. همچنین در دوره قبل، برآورد ما آن بود که بیش از یک میلیارد قرارداد تجاری منعقد شود ولی چند ماه پس از برگزاری نمایشگاه، ارزیابی‌‌‌ها نشان داد که بیش از2میلیارد دلار قرارداد تجاری بین شرکت‌های ایرانی و تجار خارجی بسته شده است و استقبالی که شرکت‌ها و تجار کشورهای مختلف از این نمایشگاه داشتند، قابل‌توجه بود. همچنین براساس نظرسنجی که با همکاری سازمان توسعه تجارت از میزان رضایتمندی شرکت‌کنندگان خارجی داشتیم، بیش از 85‌درصد از تجار بین‌المللی برای حضور در دورِ بعدی نمایشگاه ابراز تمایل کرده و عنوان کرده بودند در نمایشگاه بعدی با برنامه بیشتری در نمایشگاه حاضر می‌‌‌شوند چون برای بسیاری از تجار خارجی که سال پیش در نمایشگاه شرکت کردند، کار با ایران جذاب است. قریب به 60‌درصد تُجاری که سال گذشته در نمایشگاه حضور پیدا کردند، برای اولین بار بود که در ایران حاضر می‌‌‌شدند و دیدگاه‌‌‌های آنان نسبت به صنایع، گردشگری و پتانسیل‌‌‌های تجاری ایران بعد از شرکت در دورِ اول نمایشگاه، تغییر کرد و از همین رو در این دوره با تعداد بیشتری برای حضور اعلام آمادگی کردند.
تعداد و سطح حضور شرکت‌ها و تجار خارجی برای ایران اکسپو 2024 چه تغییری کرده است؟
سطح هیات‌‌‌ها برای حضور در ایران اکسپو 2024 ارتقا پیدا کرده است. در سال گذشته حدود 12 وزیر یا رئیس اتاق بازرگانی به عنوان سرپرست هیات تجاریِ کشورهای خارجی در نمایشگاه حاضر شدند. در حال حاضر برآورد ما این است که هیات تجاریِ بیش از 30 کشور با حضور وزیر مربوطه در نمایشگاه حاضر می‌‌‌شوند. همچنین تا این لحظه با دعوتی که از سوی رئیس اتاق بازرگانی صورت گرفته، بیش از 13 رئیس اتاق بازرگانی از کشورهای مختلف برای حضور در این رویداد به همراه هیات تجاری اعلام آمادگی کرده‌‌‌اند و برآوردها حاکی از آن است که این تعداد به بیش از 25 کشور می‌‌‌رسد. این آمار بیانگر استقبال از این رویداد است. همچنین دعوت بیش از 1400 تاجر قطعی شده و وارد فاز هماهنگی‌‌‌های دیگر از جمله زمان حضور، نوع پرواز و موارد دیگر شده‌‌‌ایم. با وجود این لیست کشورها در حال تکمیل شدن است.
ارزیابی شما از تاثیر برگزاری رویداد ایران اکسپو و قراردادهای منعقد شده در این نمایشگاه در افزایش سطح تجارت و صادرات کشور چیست و چه برنامه‌‌‌هایی برای ایران اکسپو 2024 برای ارتقا و تنوع‌‌‌بخشی به قراردادهای تجاری در نظر گرفته شده است؟
ما سه مدل قرارداد را برای نمایشگاه امسال پیش‌بینی کردیم که در نشست‌‌‌های B2B ایران اکسپو دنبال می‌شود. قراردادهای خرد را قراردادهای زیر 5 میلیون دلار و قرارداد متوسط را بین 5 تا 100میلیون دلار لحاظ کرده و قرارداد کلان را بالای 100 میلیون دلار پیش‌بینی کرده‌‌‌ایم که عمدتا مربوط به حوزه‌‌‌های فولاد، پتروشیمی، ساختمانی و... است که نوسان در این حوزه‌‌‌ها تاثیر چشمگیری بر ترازِ تجاری کشور دارد؛ همچنین بیش از 300 مترجم تجاری را برای این دوره آموزش داده و پیش‌بینی برگزاری بیش از 3900 نشست B2B در طول برگزاری نمایشگاه با حضور این تعداد مترجم را داریم. کل صادرات و واردات ما در سال گذشته نزدیک به 153 میلیارد دلار بود و برای خروجی نمایشگاه ایران اکسپو صحبت از رقم 2 میلیارد دلار می‌شود که عمدتا بازارهای جدید است. تجارت ما در حال حاضر مربوط به حوزه‌‌‌های اصلی مثل نفت، پتروشیمی، مشتقات نفتی، فولاد و... است. اما در بازارهای صادراتی معمولا روال به این شکل نیست که در یک سال، سقف صادرات به آن کشور زده شود و معمولا فرآیندی طی می‌شود که شامل بازارسازی، شناخت بازار و ایجاد بازار است. به عبارتی، توسعه تجارت به یک بازار هدف، مرحله به مرحله پیش می‌‌‌رود. پروسه صادرات و مانایی صادرات به یک کشور ممکن است 10 سال طول بکشد تا به یک عدد پایدار و قابل‌توجه در آن گروه کالایی برسد و جزو ذائقه و سلیقه مردم شده و در ساختار تجاری کشور هدف، قرار گیرد که ما با برگزاری نمایشگاه و دعوت از تجار کشورهای مختلف، روند مربوطه را پیش برده و این هدف را توسعه می‌‌‌دهیم.
یکی از چالش‌‌‌های حوزه تجارت و صادرات، محدودیت شرکای تجاری کشور است، ایران اکسپو چه فرصتی برای تنوع‌‌‌بخشی به شرکای تجاری ایجاد کرده و در این دوره از چه کشورهایی برای حضور در این نمایشگاه دعوت شده است؟
هیات تجاری از 5 قاره دنیا در نمایشگاه داریم که برخی کشورها با هیات‌‌‌های بلندپایه در نمایشگاه حاضر می‌‌‌شوند. برخی کشورها مثل چین، روسیه، پاکستان، هند، عراق و برخی کشورهای آفریقایی با هیات‌‌‌های تجاری بالای 60 نفر و حتی چین با بیش از 200 نفر هیات تجاری در این نمایشگاه حضور خواهند داشت. همچنین هیات‌های تجاری از کشورهای شرق آسیا، کشورهای همسایه، آفریقایی، اروپایی و آمریکای لاتین در نمایشگاه، داریم. بعضی کشورها مثل کشورهای همسایه نیز در سطح وزیر و رئیس اتاق بازرگانی در نمایشگاه حضور خواهند داشت. در مجموع بیش از 1800 تاجر و بازرگان برای حضور در ایران اکسپو2024 تا این زمان تایید شده است و در حال پیگیری امور مربوط به حضور آنها هستیم. پیش‌بینی ما حضور بیش از 2000 تاجر و بازرگان است و طی روزهای آینده ممکن است حضور تعداد بیشتری تایید شود. همچنین حضور تجاری از 86 کشور تایید شده که ممکن است تا روزهای آخر مانده به برگزاری نمایشگاه، تعداد کشورها افزایش یابد و به 100 کشور برسد. همچنین پیش از این با 10 تا 15 کشور در گروه‌‌‌های کالاییِ️ محدود تجارت داشتیم که ایجاد هرگونه چالشی با این کشورها به دلیل تحریم یا موارد دیگر تاثیر زیادی بر تجارت کشور داشت. قصد ما در نمایشگاه ایران اکسپو آن است که تعداد بازارهای هدف را افزایش دهیم. در عین حال در تلاش هستیم بازار فروش گروه‌‌‌های کالایی را که بیشتر مربوط به بنگاه‌‌‌های کوچک، متوسط، شرکت‌های فناور و دانش‌‌‌بنیان بخش خصوصی هستند توسعه ‌‌‌دهیم. در واقع قصد داریم زیرساخت‌‌‌هایی فراهم کنیم که تاثیر این اقدامات در اقتصاد و تجارت کشور به صورت تثبیت شده در آینده‌ای نزدیک مشخص می‌شود.

بازار آریا

در نمایشگاه ایران اکسپو، تمرکز زیادی بر محصولات دانش‌‌‌بنیان داریم و در تلاش هستیم بازارهای هدف این محصولات را شناسایی کنیم. سال گذشته روبات جراح ایرانی رونمایی شده در نمایشگاه توسط سه کشور سفارش داده شد. در مجموع هر اقدامی که برای توسعه صادرات غیرنفتی کشور کمک‌‌‌کننده است، با وحدت رویه‌‌‌ای که بین دستگاه‌‌‌های مسوول در این زمینه وجود دارد در حال پیگیری است. واقعیت آن است که خروجی این رویدادها در سال‌‌‌های آینده بیشتر مشخص می‌شود. چین از حدود 64 سال پیش CHINA EXPORT را راه‌‌‌اندازی کرد و سالی دوبار این نمایشگاه برگزار می‌شود. در حال حاضر، چین تبدیل به یکی از بزرگ‌ترین اقتصادهای دنیا شده است که یکی از مولفه‌های رشد آن همین موضوع است .
آیا ارزیابی از میزان رقم قراردادهای تجاری برای نمایشگاه امسال داریم و چه مکانیسمی برای پیگیری اجرای قراردادها بعد از پایان نمایشگاه در نظر گرفته شده است؟
برآورد ما این است که با توجه به افزایش تعداد تجار، کشورها و هیات‌‌‌های تجاری، رقم قراردادهای تجاری امسال نزدیک به دو برابر سال گذشته برسد یعنی حدود 4 میلیارد باشد. البته این موضوع، به نوع قراردادها و کلان و خرد بودن آنها بستگی دارد. تلاش داریم با ایجاد دبیرخانه دائمی و پیگیری‌های تیم B2B و همراهی سازمان توسعه تجارت، قراردادهای تجاری، تا مرحله اجرا، پیگیری و رصد شود. آمارها حاکی از آن است که در دوره‌‌‌های اخیر، این نمایشگاه، 286‌هزار بازدیدکننده خارجی داشته و بالای 57 میلیارد دلار تبادل تجاری در این نمایشگاه صورت گرفته است. بنابراین اگر رویدادهایی مثل ایران اکسپو از ابتدا به طور صحیحی پایه‌‌‌گذاری شود در آینده می‌تواند دستاوردهای اقتصادی زیادی داشته باشد و اقتصاد را در مسیر درست قرار دهد.
آیا برای شرکت‌های خارجی در این دوره از نمایشگاه غرفه در نظر گرفته شده است؟
در این دوره، حداقل از سوی 5 کشور، تقاضای پاویون و غرفه داشتیم، چین تقاضای 5‌هزار متر فضای نمایشگاهی داشت. اگرچه این موضوع برای برگزارکننده جذاب است، اما در حال حاضر فضا و زیرساخت‌‌‌ها، این اجازه را نمی‌‌‌دهد. بنابراین با توجه به اسم نمایشگاه که نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران است، غرفه و پاویون خارجی در نمایشگاه نداریم و تنها بازدیدکنندگان و هیات‌‌‌های تجاری خارجی حضور دارند.
چه تعداد شرکت و بنگاه داخلی در ایران اکسپو2024 حضور دارند و فرآیند انتخاب و ارزیابی این شرکت‌ها برای حضور و داشتن غرفه چه بوده است؟
برآورد ما این است که با احتسابِ هلدینگ‌‌‌ها بیش از 800 شرکت صادراتی برتر در ایران اکسپو2024 حضور دارند. اولویت این دوره آن بود که شرکت‌ها برای حضور در ایران اکسپو 2024 با بررسی بیشتری انتخاب شوند، از همین‌رو سازمان توسعه تجارت اعلام کرد که صادرکننده‌‌‌های برتر ملی و استانی می‌توانند در این نمایشگاه حاضر شوند. یکسری شرکت‌ها هم با ملاحظاتی که در شورای سیاستگذاری مدنظر بود، در راستای اهداف صادراتی، بازارسازی و با توجه به ظرفیت شرکت‌ها‌‌‌، مجوز حضور در نمایشگاه را پیدا کردند.
چه تعداد گروه کالایی در این نمایشگاه حضور دارند و این تعداد نسبت به سال گذشته چه تغییری داشته است؟
واقعیت آن است که ایران اکسپو نیاز به ظرفیت‌‌‌های نمایشگاهی بزرگ‎تر در کشور را به وجود آورده است. برای ایران اکسپو 2024 کل ظرفیت 50هزار متری نمایشگاهیِ نمایشگاه بین‌المللی تهران به عنوان بزرگ‌ترین سایت نمایشگاهی کشور با احتساب فضای باز به کار گرفته شده است. از همین رو به دلیل استقبال بالا و همچنین ظرفیت نمایشگاه، امسال، گروه‌‌‌های کالایی را که سال گذشته 10 گروه بود، کاهش دادیم و تعدادی از گروه‌‌‌های کالایی را زیرمجموعه گروه‌‌‌های اصلی قرار دادیم تا بتوانیم پاسخگوی صادرکنندگان برتر کشور در 6 گروه کالایی عمده باشیم.
از لحاظ هزینه، شرایط برای حضور بنگاه‌های کوچک، متوسط و شرکت‌های دانش‌‌‌بنیان فراهم بود؟
تلاش ما این است که بسترهای صادرات را ارزان و آسان کنیم و صادرکنندگان به جای صرف هزینه دلاری و وقت و نیروی انسانی برای بازاریابی در بازارهای هدف، با حضور در ایران اکسپو با صرف هزینه‌‌‌ای به مراتب کمتر، فرصت مذاکره و معرفی کالا به هیات‌‌‌های خارجی و تجار کشورهای هدف را داشته باشند. در ایران اکسپو، شرکت‌ها به ریال، برای یک نمایشگاه در تهران هزینه می‌‌‌کنند، اما عملا فرصت تعامل و مذاکره با تجار چند کشور هدف صادراتی را پیدا می‌‌‌کنند.
زیرساخت‌‌‌های برگزاری ایران اکسپو نسبت به سال گذشته تا چه میزان بهبود پیدا کرده است؟
بسیاری از زیرساخت‌‌‌ها، همچنان نیاز به بهبود دارند و به دلیل آنکه رویدادهایی در این ابعاد به دفعات در کشور برگزار نشده، این احساس نیاز برای توسعه زیرساخت‌‌‌هایی در زمینه هتل، حمل‌ونقل و موارد دیگر ایجاد نشده و بخش خصوصی هم رغبتی برای حضور در این زمینه نداشته است. برگزاری رویداد ایران اکسپو در واقع این احساس نیاز و تکاپو را ایجاد کرده است. در زمینه هتل‌‌‌سازی، شرکت‌های بخش خصوصی بیشتر فعال شده‌‌‌‌‌‌اند، همچنین شرکت‌های حمل‌ونقل و خدماتی برای سرمایه‌گذاری در این بستر ترغیب شده‌‌‌اند. به طور کلی برگزاری این‌گونه نمایشگاه‌‌‌ها، توسعه صادرات غیرنفتی، رونق تولید و اشتغال‌زایی را به دنبال دارد. هرچه صادرات کشور افزایش یابد نوسانات ارزی و مشکلات کشور کمتر می‌شود و از همین رو بخش خصوصی و دولتی باید در همکاری و تعامل سازنده با یکدیگر قرار داشته باشند.
--> اخبار مرتبط توسعه نفوذ سعودی در منطقه و آفریقا سال‌های دور از گروه 7 مختصات تجارت روسی اقتصاد جهانی در 2075 اعزام رایزن بازرگانی ایران به برزیل

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1149989/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کسب رتبه برتر در حوزه عمران و زیربنایی توسط منطقه آزاد چابهار

راه درازی تا فعلیت رساندن کامل ظرفیت‌های تجاری ایران و افغانستان داریم

کشف 816 میلیارد ریال پولشویی در زاهدان

روزنامه‌های اقتصادی سه‌شنبه 11 اردیبهشت

درگذشت نوازنده پیشکسوت ویولن

روایتی تازه از محمدرضا لطفی در شبکه 2

انتشار آلبوم موسیقی «گوشه‌کنار»

اهدای نشان ویژه خانه تئاتر به آقای حکایتی

خاطرات خاک‌خورده صحنه

صدور اولین پروانه استاندارد دانه سویای کشور در گلستان

لزوم اصلاح قانون درآمدهای پایدار شهرداری مشهد

نیروگاه اقتصادی جهان

تکنیک‌‌‌های افزایش گزینه‌‌‌‌‌‌های حل مشکل

سندروم بازماندگان محیط کار چیست؟

فرسودگی چگونه عادی می‌شود؟

یک قهرمان تکراری

در انتظار ال‌کلاسیکوی اروپا

پا قدم بد طارمی!

از افکارتان می‌ترسیـم!

اسم استقلال عوض شد!

ضرورت نگاه فرصت‌محور به حوزه اقتصاد دیجیتال کشور

آی‌پد پرو جدید با تراشه M4 عرضه می‌شود

تلگرام، روبات‌های مخالف حمله روسیه به اوکراین را مسدود کرد

آمار تکان‌دهنده از قربانیان رمزهای تکراری

از نابودی صنعت‌بازی تا تشدید خطرات امنیتی

حمایت وزارت اقتصاد از حرکت هدفمند پتروفرهنگ

رقبا در زنجیره ارزش

حیات در فلات مرکزی با راهبری ایمیدرو

تجزیه‏‏‏‌و‏‏‏‌تحلیل داده‌ها و نقش آن در معدن‌کاری هوشمند

پتانسیل نهفته صادرات فولاد

زنجیره فولاد - 1403/02/11

بازار فولاد - 1403/02/11

بازار آتی - 1403/02/11

آلومینیوم سقف قیمت 26 ماه اخیر را شکست

کاهش تقاضا فولاد را ارزان کرد

مذاکره برای تامین مالی 3 پروژه جدید در ایران

پاشنه آشیل بودجه

قطع سهمیه سوخت خودر‌وهای فاقد بیمه شخص ثالث

نرخ پایین خرابی باتری خودروهای برقی

عرضه تسلاهای ارزان سرعت می‌گیرد

افزایش قیمت گواهی اسقاط مونتاژی‌ها

قطع سهمیه خودرویی «مادران» و «فرسوده‌ها»؟

مسیر پرپیچ‌و‌خم حذف واسطه‌گران خودرو

فراخوان نیاز پژوهشی شرکت ملی حفاری

کاهش یک‌درصدی قیمت نفت

چشم‌‌‌‌انداز توسعه همکاری نفتی ایران و آفریقا

دوره افول اکتشافات نفت و گاز

ارتقای تجارت ایران و صربستان با تشکیل شورای مشترک بازرگانان

ریسک‌های سیاسی بازرگانان پوشش داده می‌شود

افزایش صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی