بازار آریا

آخرين مطالب

روزشمار گردهمایی معدن

گلوگاه واردات ماشین‌‌‌آلات معدنی اقتصاد ايران

  بزرگنمايي:

بازار آریا - محمدحسین بصیری /کارشناس و استاد دانشگاه تربیت‌مدرس بزرگ‌ترین مساله‌‌ امروز معدن، تامین انرژی و کمبود برق، گاز و آب است. به‌رغم اینکه این مشکلات در سال‌های اخیر رو به بدتر شدن رفته، دولت زیرساخت‌‌‌های لازم را تقویت نکرده است و فشار حاصل از نبود این زیرساخت‌‌‌ها به‌طور مستقیم بر بخش معدن و مواد معدنی وارد می‌شود. در اسفندماه سال 1402 به دلیل قطعی گاز در بخش معدن، میلیاردها تومان خسارت بر این بخش از اقتصاد وارد شد. از سوی دیگر نمی‌‌‌توان آینده‌‌ خوبی برای این حوزه ترسیم کرد زیرا کمبود برق، در 6ماه گرم سال، معضل بعدی فعالان معدن خواهد بود. در سال‌های گذشته همواره اولویت دولت در تامین برق، مصارف خانگی بود، به حدی که تا 90‌درصد برق و گاز مصرفی کشور به خانوار اختصاص داده می‌شود.
این موضوع نیازمند نگاه دقیق‌‌‌تر و مدیریت بهتر است؛ زیرا بخش مولد صنعت و معدن نباید اولین گزینه‌‌ قطعی برق از سوی وزارت انرژی باشد.مساله‌‌ مهم بعدی تحریم‌‌‌ است. با وجود تلاش‌‌‌هایی که در حوزه‌‌ خودکفایی معدن صورت گرفته، هنوز تجهیزات و تکنولوژی حوزه معدن به بخش غیربومی وابسته است و عقب‌ماندن از کارناوال جهانی می‌‌‌تواند بخش اعظم مشکلات را برای تولیدکنندگان به وجود بیاورد.در این بین نباید از آسیب‌‌‌های حاصل از خودتحریمی غافل شد. پس از شروع جنگ روسیه و اوکراین، کشور اوکراین که تا 40‌درصد فولاد جهان را تولید می‌‌‌کرد، از چرخه‌‌ صادرات جا ماند. توقف صادرات فولاد اوکراین فرصت مناسبی برای ایران ایجاد کرد تا بتواند جایگزین این کشور شود و نیاز بازارهای جهان را تامین کند. ولی متاسفانه قانون‌گذار دقیقا در آن برهه‌‌ زمانی قانون عوارض صادرات را تصویب و اجرا کرد و به همین سادگی این فرصت ارزآوری از دست تولیدکننده‌‌‌های ایران رفت.
قانون‌گذار تصمیمات را در خلأ می‌گیرد؛ دلیل این خلأ، ‌مشورت نکردن دولت با بخش خصوصی است. بارها به وزارت صمت پیشنهاد دادم که از بازیگران مهم فعال در حوزه‌‌ صنعت، معدن و تجارت یک تیم مشاور تشکیل دهد تا پیش از قانون‌گذاری، تاثیری را که قانون بر بازار خواهد گذاشت بررسی کنند.معادن در گذشته، به بخش خصوصی سپرده شده بود و هر شخص یا شرکتی با اخذ پروانه می‌‌‌توانست مشغول فعالیت در این قسمت شود، ولی معضلی که در طول زمان پدیدار شد این بود که بسیاری از این معادن بی‌‌‌استفاده ماندند. برای حل این چالش، وزارت صمت با اعمال یک‌تصمیم درست، به بخش خصوصی اعلام کرد که اگر تا پایان مدت تعیین‌شده از معادن بهره‌برداری کند، پروانه‌‌ فعالیت آنها باطل خواهد شد. پس از اجرایی شدن این تصمیم، معادنی که از بخش خصوصی گرفته شده بود، در اختیار بخش خصولتی قرار گرفت تا با بودجه‌‌‌ای که دارند بتوانند از معادن بهره‌‌‌برداری کنند.
اما در نهایت، بخش خصولتی نیز نتوانست بودجه کافی را تامین کند و باز هم معادن بدون استفاده ماندند.به عقیده‌‌ من، در این مرحله نیز وزارت صمت باید به بخش خصولتی مهلت دهد و در صورت ادامه‌‌ این شرایط، معادن اکتشافی را از آنها بگیرد و در اختیار بخش خصوصی قرار دهد. ما در داخل کشور برند ماشین‌‌‌سازی خوبی داریم که بسیار قوی است و باید حمایت شود، ولی قانون‌گذار، این حمایت را به شکل نادرست اجرا می‌کند. براساس قانون صادرشده، در راستای حمایت از این برند داخلی، واردات منوط به خرید تعداد مشخصی محصول از این برند خاص شده است و در صورت عدم‌خرید از این برند، واردات ممکن نخواهد بود. در حقیقت این تصمیم رانت و گلوگاه ایجاد می‌کند؛ چرا که توان تولیدی این شرکت برای تولید ماشین‌‌‌آلات سنگین، محدود است؛ ولی معادن در گلوگاه اخذ اجازه از این برند گیر کرده‌‌‌اند. برای بهبود شرایط معادن در سال 1403، ‌‌‌ نیاز است که واردات به صورت هوشمندانه و مطابق نیاز بخش صنعت، معدن و تجارت انجام شود.
***رویداد جامع معدن و صنایع معدنی 1403 از 30 اردیبهشت تا 3خرداد به همت گروه رسانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای «دنیای‌اقتصاد» برگزار می‌شود. ***
--> اخبار مرتبط بلوغ بخش خصوصی نادیده گرفته می‌شود بهشت چین برای ریوتینتو نگرانی‌های جدید برای بخش معدن عزم دولت رئیسی برای نجات صنایع ایران واردات ‌هزار ماشین معدنی و راه‌‌‌سازی در یک سال گذشته

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1149975/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کسب رتبه برتر در حوزه عمران و زیربنایی توسط منطقه آزاد چابهار

راه درازی تا فعلیت رساندن کامل ظرفیت‌های تجاری ایران و افغانستان داریم

کشف 816 میلیارد ریال پولشویی در زاهدان

روزنامه‌های اقتصادی سه‌شنبه 11 اردیبهشت

درگذشت نوازنده پیشکسوت ویولن

روایتی تازه از محمدرضا لطفی در شبکه 2

انتشار آلبوم موسیقی «گوشه‌کنار»

اهدای نشان ویژه خانه تئاتر به آقای حکایتی

خاطرات خاک‌خورده صحنه

صدور اولین پروانه استاندارد دانه سویای کشور در گلستان

لزوم اصلاح قانون درآمدهای پایدار شهرداری مشهد

نیروگاه اقتصادی جهان

تکنیک‌‌‌های افزایش گزینه‌‌‌‌‌‌های حل مشکل

سندروم بازماندگان محیط کار چیست؟

فرسودگی چگونه عادی می‌شود؟

یک قهرمان تکراری

در انتظار ال‌کلاسیکوی اروپا

پا قدم بد طارمی!

از افکارتان می‌ترسیـم!

اسم استقلال عوض شد!

ضرورت نگاه فرصت‌محور به حوزه اقتصاد دیجیتال کشور

آی‌پد پرو جدید با تراشه M4 عرضه می‌شود

تلگرام، روبات‌های مخالف حمله روسیه به اوکراین را مسدود کرد

آمار تکان‌دهنده از قربانیان رمزهای تکراری

از نابودی صنعت‌بازی تا تشدید خطرات امنیتی

حمایت وزارت اقتصاد از حرکت هدفمند پتروفرهنگ

رقبا در زنجیره ارزش

حیات در فلات مرکزی با راهبری ایمیدرو

تجزیه‏‏‏‌و‏‏‏‌تحلیل داده‌ها و نقش آن در معدن‌کاری هوشمند

پتانسیل نهفته صادرات فولاد

زنجیره فولاد - 1403/02/11

بازار فولاد - 1403/02/11

بازار آتی - 1403/02/11

آلومینیوم سقف قیمت 26 ماه اخیر را شکست

کاهش تقاضا فولاد را ارزان کرد

مذاکره برای تامین مالی 3 پروژه جدید در ایران

پاشنه آشیل بودجه

قطع سهمیه سوخت خودر‌وهای فاقد بیمه شخص ثالث

نرخ پایین خرابی باتری خودروهای برقی

عرضه تسلاهای ارزان سرعت می‌گیرد

افزایش قیمت گواهی اسقاط مونتاژی‌ها

قطع سهمیه خودرویی «مادران» و «فرسوده‌ها»؟

مسیر پرپیچ‌و‌خم حذف واسطه‌گران خودرو

فراخوان نیاز پژوهشی شرکت ملی حفاری

کاهش یک‌درصدی قیمت نفت

چشم‌‌‌‌انداز توسعه همکاری نفتی ایران و آفریقا

دوره افول اکتشافات نفت و گاز

ارتقای تجارت ایران و صربستان با تشکیل شورای مشترک بازرگانان

ریسک‌های سیاسی بازرگانان پوشش داده می‌شود

افزایش صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی