بازار آریا

آخرين مطالب

وزرای تجارت کشورهای جهان در اجلاس سازمان تجارت‌جهانی راهکارهای ثبات در تجارت را بررسی می‌کنند

نجات تجارت از دستان سیاست گزارش ويژه

نجات تجارت از دستان سیاست
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : وزرای تجارت کشورهای جهان در کنفرانس وزیران سازمان تجارت‌جهانی (WTO) در ابوظبی حضور پیدا کرده‌اند تا قوانین جدیدی را برای تجارت وضع کنند. اولین اجلاس سازمان تجارت‌جهانی در سال‌2024، زیر سایه یک تهدید جدی تشکیل شده‌است. در سال‌های اخیر کشورهای جهان به‌سرعت در حال شکل‌دادن بلوک‌های تجاری هستند. «تجارت با دوستان» و «تجارت با نزدیکان» جایگزین «تجارت آزاد» شده‌اند و رهبران کشورهای آزاد بدون پروا اصول تجارت آزاد را به چالش می‌کشند. همه این‌ها نشان می‌دهد که سایه سیاست بر سر تجارت سنگینی می‌کند و ابرقدرت‌ها این‌بار نوعی جنگ سرد کم‏‏‏‏‏‌هزینه را برای تقابل انتخاب کرده‌اند.
بر اساس گزارش رویترز، انتظارات از این نشست بسیار کم است و قرار است این نشست بر روی راهکارهای حداقلی که تجارت را از ضربه‌های سیاست محافظت می‌کند، تمرکز کند. سازمان تجارت‌جهانی تقریبا 30سال‌است که با تنش‌های ژئوپلیتیک و خطر فروپاشی ساختار تجارت‌جهانی دست‌وپنجه نرم می‌کند و تلاش دارد تا‌بار دیگر تجارت را از پیچ خطرناک کنونی عبور دهد. به‌طور کلی محور گفت‌وگوهای اجلاس سیزدهم بر اصلاحات ساختاری در نظام حقوقی، کنترل ماهی‌گیری غیرقانونی، مسائل مرتبط با تجارت الکترونیک، محدود‌کردن پرداخت یارانه به بخش کشاورزی و تسهیل سرمایه‌گذاری در کشورها متمرکز شده‌است. در روز افتتاحیه اجلاس، مقامات سازمان تجارت‌جهانی و نمایندگان کشورها مواضع خود را ارائه کردند که فصل مشترک همه آنها نگرانی درباره آینده تجارت آزاد در جهان بود. اوکونجو-ایویلا، رئیس سازمان در سخنرانی افتتاحیه خود با اشاره به جنگ‌‌‌‌‌‌ها، تنش‌ها و انتخابات و همچنین نشانه‌هایی مبنی‌بر کاهش رشد تجارت، گفت: «بیایید وانمود نکنیم که عبور از وضع کنونی آسان خواهد بود.» همچنین ثانی الزیودی، رئیس کنفرانس و وزیر تجارت خارجی امارات در سخنرانی افتتاحیه خود گفت: «سیستم تجاری چندجانبه در مقطع حساسی قرار دارد؛ این سیستم با چالش‌های زیادی مواجه است.» او خطاب به حاضران جلسه گفت: «اکنون از همه شما می‌خواهم که به جهان نشان دهید که سازمان تجارت‌جهانی زنده و سالم است و کاملا قادر به‌دست‌یابی به نتایجی است که برای مردم در همه جهان اهمیت دارد.» عضویت کومور و تیمور شرقی به‌عنوان اعضای جدید سازمان تجارت‌جهانی، دیگر دستور کار اجلاس سیزدهم است.
لزوم اصلاحات در نظام حقوقی
سازمان تجارت‌جهانی در تلاش است تا در این اجلاس، بسته‌ای از اصلاحات برای رسیدگی به اختلافات تجاری را نهایی کند. دادگاه عالی سازمان تجارت‌جهانی، به مدت 4سال ‌به‌دلیل مخالفت ایالات‌متحده با انتصاب قضات جدید دچار مشکل شده و چندین اختلافات تجاری به ارزش‌ میلیاردها دلار حل نشده باقی‌ مانده‌است. پیش‌نویس پیشنهادی به‌عنوان آخرین فرصت سازمان تجارت‌جهانی برای اصلاح سیستم درنظر گرفته می‌شود، اما در پیشنهادات به دلیل عدم‌توافق و موانع فراوان، به نحوه راه‌اندازی مجدد دادگاه اشاره نشده‌است. نگوزی اوکونجو-ایویلا، مدیرکل سازمان تجارت‌جهانی، پیشرفت در مذاکرات را ستود، اما به‌نظر می‌رسد که او احتمال دستیابی به توافق در نشست ابوظبی را رد می‌کند. او در این رابطه گفت: «ما هنوز به این مرحله نرسیده‌ایم.» در حال‌حاضر، کشورها همچنان می‌توانند شکایت خود را به نهادهای دیگر ارسال کنند، اما اگر نتایج آن را نپذیرند، پرونده در هاله‌ای از ابهام قانونی قرار می‌گیرد. نتیجه اینکه هم‌اکنون حدود 30درخواست تجدیدنظر حل نشده وجود دارد.
مشکل صید بی‌رویه
مشکلات زیست‌محیطی بدون همکاری بین دولت‌ها قابل‌حل‌شدن نیست. فعالان محیط‌زیست می‌گویند؛ حذف ‌میلیاردها دلار یارانه که ماهی‌گیری ناپایدار را ترویج می‌کند، مهم‌ترین کاری است که دولت‌ها می‌توانند برای جلوگیری از کاهش ذخایر آبزیان انجام دهند. کشورها در آخرین نشست وزیران در ژنو در سال‌2022 به توافقی مبنی‌بر ممنوعیت برخی یارانه‌ها از جمله برای ماهی‌گیری غیرقانونی دست‌یافتند، اما مذاکره‌‌‌‌‌‌کنندگان احتمالا مسائل جدی مربوط به یارانه‌‌‌‌‌‌ها (آنهایی که به افزایش ظرفیت و صید بیش از حد کمک می‌کنند) را حل‌‌‌‌‌‌نشده رها کردند. آنا هال، مدیر صندوق جهانی رهبران محیط‌زیست، در مذاکرات سازمان تجارت‌جهانی، گفت: «کاهش در یارانه‌ها ممکنه است آسیب‌هایی را به اقتصاد کشورها وارد کند؛ با این وجود، امیدهایی را هم ایجاد خواهد کرد.»
بسیاری از کشورها مانند هند، با استفاده از قوانین سازمان تجارت‌جهانی که برخی از معافیت‌ها را برای اعضای درحال‌توسعه مجاز می‌سازد، تلاش دارند تا خود را مستثنی کنند. سوال مهم دیگر این است که آیا چین، بزرگ‌ترین پرداخت‌کننده یارانه به ماهی‌گیران در جهان، به قوانین تمکین خواهد کرد؟
بیش از 200 دانشمند خواستار گفت‌وگو با دیگر کشورها شدند تا از این طریق مذاکراتی که در اوایل قرن جدید آغاز شد، تکمیل شود. مقامات سازمان تجارت‌جهانی امیدوارند بخش اول توافق‌نامه برای محدود‌سازی ارائه یارانه به ماهی‌گیران، به‌زودی موردتایید دو سوم 164 عضو سازمان تجارت‌جهانی قرار گیرد و اجرایی شود. توافق‌نامه‌ای که تاکنون بیش از 70عضو در آن مشارکت کرده‌اند.
موضوعات جدید در تجارت‌جهانی
اعضای سازمان تجارت‌جهانی در حال‌حاضر درباره تمدید ممنوعیت اعمال عوارض گمرکی برای تجارت محصولات چندرسانه‌ای توافق ندارند؛ این تعلیق عوارض که از سال‌1998 برقرار است، در صورت عدم‌توافق در سال‌جاری منقضی می‌شود.
تحلیلگران می‌گویند که این امر می‌تواند باعث شود کشورها برای مواردی مانند دانلود فیلم عوارض گمرکی وضع کنند، اقدامی که به‌شدت مورد مخالفت لابی‌های تجاری قرارگرفته‌است. تاد مک‌‌‌‌‌‌کلی، وزیر بازرگانی نیوزیلند که تلاش دارد مذاکرات را تسهیل کند، به خبرنگاران گفت که احساس مثبتی دارد زیرا ممکن است مخالفت چند کشور از جمله هند و اندونزی برطرف شود. او افزود: یک یا دو زمینه وجود دارد که سخت و چالش‌برانگیز باقی می‌مانند، اما راهکارهایی برای رسیدن به یک توافق در مورد آنها وجود دارد.
مشکل یارانه در کشاورزی
دیگر چالشی که در اجلاس جاری به آن پرداخته‌شد مربوط به بخش کشاورزی است. ادوینی کیسی، مدیر بخش کشاورزی WTO، در مورد رسیدن به یک توافق جامع در اجلاس سیزدهم چندان خوشبین نیست. او در یک نشست توجیهی در 26 فوریه گفت: «در حال‌حاضر مواضع خیلی از هم فاصله دارند. فکر نمی‌کنم اعضا منتظر تصمیمات قطعی در مذاکرات این نشست باشند.» او افزود: «اعضای سازمان تجارت‌جهانی خواستار توافق بر سر یک برنامه کاری برای اجلاس بعدی هستند.» داغ‌ترین بحث‌ها در حوزه کشاورزی، حول محور فشار هند و ائتلاف کشورهای درحال‌توسعه برای معافیت دائمی از قوانین سازمان تجارت‌جهانی بوده‌است. در حال‌حاضر کشورهای مذکور یارانه‌های کشاورزی به اقلام غذایی از جمله برنج ارائه می‌دهند که مورد اعتراض سایر اعضا است. کیسی افزود: بعید است با توجه به اعتراضات اخیر کشاورزان در هند، تنها چند ماه به انتخابات، مقامات هندی موضع خود را تغییر دهند. منتقدان در کشورهای توسعه‌یافته از جمله ایالات‌متحده اعتقاد دارند مذاکرات در مورد قوانین سازمان تجارت‌جهانی در مورد یارانه‌ها نمی‌تواند به تنهایی مورد بررسی قرار گیرد. موضوعات مرتبط شامل کاهش سایر حمایت‌ها از بخش کشاورزی و تسهیل دسترسی به بازار نیز باید در دستور کار قراربگیرد.
سرمایه‌گذاری برای همه
تسهیل امکان سرمایه‌گذاری مساله دیگری است که در اجلاس سیزدهم مورد‌توجه قرار گرفته‌است. حدود 125 کشور عضو، توافق‌نامه‌ای برای ساده‌کردن تشریفات اداری، بهبود محیط سرمایه‌گذاری و تشویق سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی امضا کردند. همه اعضا باید موافقت کنند که موافقت‌نامه تسهیل سرمایه‌گذاری برای توسعه (IFD) را در ساختار حقوقی سازمان تجارت‌جهانی بگنجانند؛ گامی که برای اطمینان از اینکه سازمان می‌تواند منابعی را تامین کند، لازم است. اما اجماع در این نشست تضمین نشده‌است و برخی مخالفت خود را به کشورهایی که در این حوزه مذاکره می‌کنند اعلام کرده‌اند. یکی از نمایندگان تجاری در این رابطه گفت: «این مسیر ممکن است پر از دست‌انداز باشد.» در نهایت می‌توان گفت گرچه این گام‌ها کوچک به‌نظر می‌رسند، اما همین تغییرات اندک، در بلندمدت می‌تواند همکاری‌ها بین اعضا را تقویت کند و کارکرد سازمان تجارت‌جهانی را در فضایی که تجارت آزاد در حال محدود‌شدن است، حفظ کند.
--> اخبار مرتبط آغاز کنفرانس وزارتی سازمان تجارت‌جهانی در ابوظبی با حضور 175 هیات بن زاید از گستاخی نتانیاهو شوکه شد/ درخواست عجیب اسرائیل از امارات بهشت جدید ثروتمندان در خاورمیانه پوتین وارد ابوظبی شد درس‌های مهم ابوظبی برای سایر کشورهای جهان!

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1139831/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یه چراغ قوه با 8 تا کار ... فقط 248 تومان

پیش‌بینی جدید درباره قیمت مسکن در بازار

قیمت دلار و یورو امروز 20 اردیبهشت؛ کاهش نرخ رسمی 27 ارز

رونمایی از فناوری بومی WRFM در بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت

رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران: شرکت‌های زیر مجموعه بانک‌ها در صف تخصیص ارز به دنبال رانت‌خواری هستند

رئیس کمیسیون انرژی مجلس درگذشت معاون سابق حقوقی وزارت نفت را تسلیت گفت

رشد عجیب قیمت تویوتا کمری های قدیمی؛ بازار چند میلیاردی مدل پایین های ژاپنی

نشست خبری مدیرعامل پالایشگاه نفت آبادان

بذرپاش: 2 میلیون و 560 هزار ‌واحد مسکن در حال ساخت دا‌ریم‌

تمدید مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی

تجارت آمریکا و ایران 2 برابر شد

تکرار در تأخیر پرداخت مطالبات گندم‌کاران

طرح فیبر نوری استان قم با حضور رئیس‌جمهور به بهره‌برداری رسید

جزییات تازه درباره رقم و زمان واریز مرحله سوم سود سهام‌ عدالت

پوتین و پاشینیان دیدار کردند

اندیشکده مطالعات جنگ بررسی کرد؛ حضور ایران در آفریقا، آمریکا را ترسانده است

منطقه معاملاتی امن دلار شکل گرفت؟

خبر جدید وزیر کار برای یارانه‌بگیران

آمارهای رئیسی با واقعیت های اقتصادی کشور نمی خواند /اتفاقات عجیب و غریبی در بودجه افتاده /افزایش فهرست اعتبارات نهاد ریاست‌جمهوری

مشکل اشتغال همچنان به قوت خود باقی است آقای وزیر!طرحی برای استیضاح دیپلماسی اقتصادی/چند نکته درباره یک سکانس جنجالی

برگزاری کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ترکیه ماه آینده

دیدار سفیر ایران در بلاروس با امیرعبداللهیان

مزیت پروژه محوری در حوزه دریا، رشد اقتصادی، اشتغال و رونق معیشت مردم است

شاه‌بیت مأموریت‌های پلیس/ ممنوعیت‌های جدید یک حوزه جنجالی/ اولین انتصاب در سازمان تازه تأسیس

گام‌های جدید در رفع موانع تولید با کمک اتحادیه‌ها و اصناف

همایش‌ها در استان بوشهر روستامحور برگزار می‌شوند

خطر بزرگ‌ در بازار کار/ تا سال 1407 چه اتفاقی می‌افتد؟

آثار رضا مافی در موزه هنرهای معاصر

شناسایی نقاشی‌های جعلی با هوش مصنوعی

شجریان بر دستانش بوسه زد

روز اول ماراتن 10‌روزه

57‌درصد مخازن سدهای لرستان خالی است

ساخت و بازسازی 2000 قطعه در نیروگاه مشهد

مازندران، منتظر یک‌هزار ون گردشگری

1000 میلیارد سرمایه‌گذاری برقی در خراسان جنوبی

گام‌‌‌های موثر برای ایجاد برنامه توسعه فردی

کسب و کارهای ناآماده برای تغییرات آینده

باورمان نمی‌شود!

از لندن تا لندن

سایه یا ستاره؟

شغل اصلی شما چیست؟

لذت یا نفرت؟ شما تصمیم می‌گیرید

آمازون وارد بازار مخابرات جهانی شد

تیک‌تاک در مقابل کاخ‌سفید قد‌ علم کرد

مجوز صادرات اینتل و کوالکام به هوآوی باطل شد

از آی‌پدهای جدید تا تراشه متمرکز بر هوش مصنوعی

بازار موبایل همچنان بی‌ثبات است

زنجیره فولاد - 1403/02/20

بازار فولاد - 1403/02/20

بازار آتی - 1403/02/20

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی