بازار آریا - دنیای اقتصاد : رژیم صهیونیستی در جریان پنج روز تهاجم هوایی که روز سهشنبه نیز ادامه داشت و نشانی از توقف نداشت، حملاتی را علیه اماکن نظامی ایران وارد کرد و فرماندهان نظامی ایران را به شهادت رساند. اما تحلیلگران میگویند که نتیجه نهایی این حملات هنوز نامشخص است. به گزارش المانیتور، رژیم صهیونیستی مدعی است هدف از این حملات، نابودی برنامه هستهای و توانمندیهای تولید موشک بالستیک ایران است. مقامات رژیم صهیونیستی حتی تلاش برای براندازی حکومت را که همواره علیه رژیم صهیونیستی موضع قاطعانه داشته، منتفی ندانستهاند.
در همین حال، دیپلماسی کاملا متوقف شده و حملات رژیم صهیونیستی و متقابلا پاسخ ایران موجب نگرانی فزایندهای نسبت به گسترش و طولانی شدن این جنگ شده است. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، در مصاحبههای تلویزیونی احتمال ترور مقامات ارشد سیاسی ایران را رد نکرده، گرچه یک مقام آمریکایی ادعا کرده دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، با این اقدام مخالفت کرده است.
صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقای اندیشکده چتمهاوس مستقر در لندن، میگوید: «این یک بحران جدی است؛ عمیقترین بحرانی که تاکنون با آن مواجه بودهایم.» او افزود: «هدف این حملات، مختل کردن و تضعیف توانمندیهای هستهای و نظامی ایران است.»
جفری لوئیس، مدیر برنامه منع گسترش تسلیحات در شرق آسیا در موسسه مطالعات بینالمللی میدلبری نیز معتقد است عملیات نظامی رژیم صهیونیستی «بیش از آنکه برای از میان بردن برنامه هستهای باشد، با هدف قدیمی و ادعایی تغییر رژیم دنبال میشود.» از طرف دیگر، توان منطقهای ایران از طریق متحدان و گروههای مقاومت مانند حزبالله لبنان و حماس در غزه، تحتتاثیر حملات رژیم صهیونیستی از اکتبر 2023 به این سو تحت تاثیر قرار گرفته است.
با این حال، تهران همچنان از جنبش انصارالله در یمن حمایت میکند؛ گروهی که توانایی انجام عملیات علیه رژیم صهیونیستی و متحدانش را دارد و میتواند کشتیرانی در منطقه را مختل کند. همچنین ایران قادر به حمله به زیرساختهای انرژی یا انجام حملات سایبری است. تحلیلگران اندیشکده آمریکایی سوفان سنتر میگویند: «باید دید آیا ایران به فعالیتهای منطقه خاکستری مانند حملات سایبری روی خواهد آورد یا خیر.»
حملات هوایی رژیم صهیونیستی فعلا مذاکرات اخیر برای حلوفصل اختلافات هستهای را متوقف کرده است. تحلیلگران میگویند آینده هرگونه پیشرفت دیپلماتیک در دستان ایالات متحده و شخص ترامپ است؛ کسی که تاکنون در برابر فشارهای رژیم صهیونیستی برای ورود مستقیم به جنگ مقاومت کرده است. دیوید خالفا، بنیانگذار انجمن آتلانتیک- میدلایست، میگوید: «هدف نتانیاهو این است که ترامپ را وارد جنگ کند.»
اما او افزود: «فکر میکنم ترامپ عقب خواهد نشست و به رژیم صهیونیستی اجازه خواهد داد حملات را ادامه دهد تا در نهایت تهران از موضع ضعف مجبور به مذاکره شود.»
رژیم صهیونیستی توانست در جریان حملاتش تاسیسات هستهای نطنز را هدف قرار دهد، اما نتوانسته تاسیسات فردو را که در عمق زمین قرار دارد، تخریب کند. تحلیلگران معتقدند رژیم صهیونیستی تنها با بمبهای سنگرشکن آمریکایی قادر به وارد آوردن آسیب به این سایت خواهد بود.
علی واعظ، تحلیلگر مسائل ایران در گروه بینالمللی بحران، در مقالهای برای نشریه فارنافرز استدلال کرده که رژیم صهیونیستی حتی در صورت یک جنگ طولانی نیز قادر نخواهد بود برنامه هستهای ایران را بهطور کامل از بین ببرد. او نوشت: «تنها راه موثر و پایدار برای جلوگیری از ایران هستهای و جلوگیری از گرفتار شدن در جنگی فرسایشی، دستیابی به توافق از مسیر دیپلماتیک است.»