پنجشنبه ۷ آبان ۱۴۰۵
اقتصاد ایران

انتخابات اسرائیل و بن‌بست سیاسی

انتخابات اسرائیل و بن‌بست سیاسی
بازار آریا - انتخابات اسرائیل در فضای دوقطبی‌ای برگزار شد که به گفته ناظران و تحلیلگران در دو دهه اخیر بی‌سابقه بوده است. میزان مشارکت بیش از ۷۷ درصد از واجدان شرایط رای دادن عملا بستری شده است برای قضاوت یا محاکمه دوران نتانیاهو. این انتخابات که اولین انتخابات پس از حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ است، نگاه همه رسانه‌های جهان را در کنار موضوع ایران به خود معطوف کرده است.
  بزرگنمايي:

بازار آریا - انتخابات اسرائیل در فضای دوقطبی‌ای برگزار شد که به گفته ناظران و تحلیلگران در دو دهه اخیر بی‌سابقه بوده است. میزان مشارکت بیش از ۷۷ درصد از واجدان شرایط رای دادن عملا بستری شده است برای قضاوت یا محاکمه دوران نتانیاهو. این انتخابات که اولین انتخابات پس از حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ است، نگاه همه رسانه‌های جهان را در کنار موضوع ایران به خود معطوف کرده است.

بازار آریا


روزنامه وال‌استریت ژورنال در صفحه اول خود به انتخابات اسرائیل پرداخته و آن را عکس یک کرده و نوشته است: «در انتخابات اسرائیل، نتایج بسیار نزدیک نشان‌دهنده بن‌بست سیاسی است». در همین حال این روزنامه خبر مهم صفحه اول خود را به جنگ ایران اختصاص داده و می‌نویسد:« برنامه‌های ایالات متحده برای از سرگیری حملات به ایران پس از انتخابات میان‌دوره‌ای». به نوشته وال‌استریت ژورنال «به گفته افراد مطلع از گفت‌وگوها، ایالات متحده به چند کشور عربی حوزه خلیج فارس گفته است که برای یک کمپین نظامی کوتاه و شدید پس از انتخابات میان‌دوره‌ای ایالات متحده آماده باشند.» در ادامه این خبر آمده که «ارتباطات از طریق کانال‌های دیپلماتیک و نظامی از جمله نشانه‌های فزاینده‌ای است که نشان می‌دهد ایالات متحده و اسراییل در حال آماده شدن برای آغاز دور جدیدی از عملیات‌های رزمی سنگین علیه ایران هستند و با امید به کاهش قدرت تهران و کشاندن آن به پای میز مذاکره، خطر تشدید تنش بزرگ را به جان می‌خرند. ایالات متحده در حال ارسال یک سامانه پاتریوت اضافی از تگزاس به اسرائیل است تا دفاع موشکی این کشور را تقویت کند؛ این اقدام بر اساس داده‌های ردیابی پرواز و دو مقام مطلع از این جابه‌جایی گزارش شده است. همچنین ایالات متحده نیروهای خود را از پایگاه‌های خاورمیانه که در برابر تشدید تنش آسیب‌پذیر بودند، جابه‌جا کرده است. به گفته برخی از مقامات، نیروهای ایالات متحده در منطقه در حال ذخیره‌سازی مجدد مهمات خود هستند و بمب‌افکن‌ها و جنگنده‌ها در حال آماده شدن برای حملات هستند. یک گروه ضربت ناو هواپیمابر اضافی و یک یگان اعزامی تفنگداران دریایی نیز آماده پیوستن به ناوگانی متشکل از حدود ۲۰ ناو جنگی دیگر هستند»

بازار آریا


روزنامه ایندیپندنت چاپ لندن هم کل صفحه اول خود را به انتخابات اسرائیل اختصاص داده و می‌نویسد که «سرنوشت نتانیاهو پس از انتخابات تاریخی در‌هاله‌ای از ابهام است.» به نوشته این روزنامه:« نخست‌وزیر اسرائیل برای ماندن در قدرت می‌جنگد، زیرا نظرسنجی‌های خروج از حوزه نشان می‌دهند که بلوک آیزنکوت اندکی از ائتلاف راست افراطی او پیشی گرفته است. در اولین رای‌گیری ملی پس از آغاز جنگ‌ها در غزه و ایران، میزان مشارکت بی‌سابقه‌ای به ثبت رسید.»
و البته روزنامه لزاکو فرانسه هم عکس یک خود را به انتخابات اسرائیل اختصاص داده و می‌نویسد: «رقابت نامشخص در انتخابات اسرائیل». زیرنویس این عکس هم جالب است: «اسرائیلی‌ها روز سه‌شنبه با سرعتی بی‌سابقه در بیش از نیم قرن گذشته، پای صندوق‌های رای رفتند تا در نخستین انتخابات قانون‌گذاری از زمان حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ شرکت کنند. این رای‌گیری شباهت زیادی به یک رفراندوم درباره ابقا یا عدم ابقای بنیامین نتانیاهو داشت که مخالفان، او را مسوول حمله حماس می‌دانند. ده‌ها هزار نفر از افراد مقیم خارج از کشور برای رای دادن به کشور بازگشتند. ائتلاف نخست‌وزیر و بلوک اصلی اپوزیسیون — که توسط یک فرمانده سابق ارتش، یعنی گادی آیزنکوت رهبری می‌شود — در نظرسنجی‌ها پایاپای بودند.»

بازار آریا


روزنامه واشنگتن‌پست هم درباره انتخابات اسرائیل می‌نویسد: «هیچ برنده مشخصی در انتخابات اسرائیل وجود ندارد» به نوشته این روزنامه «رأی‌دهندگان اسرائیلی روز سه‌شنبه با بیشترین میزان مشارکت در دهه‌های اخیر پای صندوق‌های رای رفتند و نتایجی را رقم زدند که حتی ساعت‌ها پس از بسته شدن حوزه‌های رأی‌گیری نامشخص باقی ماند. مقامات انتخاباتی شمارش آرایی را آغاز کرده‌اند که ممکن است روزها طول بکشد و اسرائیل را با دوره‌ای از بلاتکلیفی درباره اینکه چه کسی دولت بعدی را رهبری خواهد کرد مواجه سازد؛ ابهامی که حتی پس از شمارش نهایی آرا نیز ممکن است روشن نشود. نظرسنجی‌های صندوق (خروج از حوزه رای‌گیری) شبکه‌های تلویزیونی اسرائیل ابتدا نشان می‌داد که رأی‌دهندگان مانع از بازگشت ائتلاف راست‌گرا و مذهبی بنیامین نتانیاهو به کنترل اکثریت شده‌اند. اما نظرسنجی‌های بعدی نشان داد که بلوک او و بلوک به رهبری رقیبش گادی آیزنکوت پایاپای هستند یا برتری جزئی به نتانیاهو می‌دهند.»
و البته در کنار این خبر، واشنگتن پست به انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا هم که قرار است هفته آینده برگزار شود می‌پردازد. بنا بر گزارش این روزنامه:« ترامپ و متحدانش پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای در حال کاشتن بذر تردید هستند.» واشنگتن پست می‌نویسد: «رئیس‌جمهور دونالد ترامپ و متحدانش هفته‌های پایانی منتهی به انتخابات میان‌دوره‌ای را صرف این کرده‌اند که حامیان خود را با جریانی بی‌امان از تردید درباره مشروعیت انتخابات بمباران کنند و آنها را آماده سازند تا در صورت شکست جمهوری‌خواهان، نتایج را زیر سوال ببرند. در دادگاه، دولت آمادگی خود را برای به چالش کشیدن نتایج به بهانه تقلب ادعایی نشان می‌دهد. در پادکست‌ها و پست‌های شبکه‌های اجتماعی که به‌طور مداوم به حامیان اصلی ترامپ ارائه می‌شود، چهره‌های نفوذگر راست‌گرا به هواداران می‌گویند منتظر تقلب باشند. طبق تحلیل روزنامه واشنگتن‌پست، نزدیک به ۶۰۰ حساب کاربری برجسته راست‌گرا در شبکه‌های اجتماعی، پادکست‌ها و سایر رسانه‌های آنلاین، بیش از ۷۰۰۰ اظهارنظر در سال جاری منتشر کرده‌اند که سلامت انتخابات را زیر سوال می‌برد.»

بازار آریا


و اما روزنامه نیویورک تایمز در کنار انتخابات اسرائیل به جنگ ایران پرداخته و نوشته است:« افزایش ترس‌ها و تهدیدها خطر جنگ تمام‌عیار را در ایران به همراه دارد.» این روزنامه می‌نویسد که:« در داخل دولت ترامپ، مقامات نگرانی‌هایی را ابراز می‌کنند که ایران در «مراحل پیشرفته» برنامه‌ریزی حملات علیه مقامات آمریکایی قرار دارد. بیش از ۶۰۰۰ مایل دورتر، ایرانی‌ها متقاعد شده‌اند که اسرائیل و ایالات متحده در حال آماده شدن برای آغاز سومین حمله بزرگ خود در ۱۰ ماه گذشته هستند؛ تلاشی نهایی برای وادار کردن ایران به تسلیم در برابر خواسته‌های ایالات متحده. درگیری در خاورمیانه وارد مرحله جدیدی شده است که در آن مجموعه‌ای از عوامل، از تقویم‌های سیاسی در ایالات متحده و اسرائیل گرفته تا تمایل احتمالی همه طرف‌ها برای یافتن بهانه‌هایی برای اقدام، سطوح بالاتری از تنش و خطر را ایجاد می‌کنند. چند دیپلمات و کارشناس خارج از کشور خاطرنشان کردند که اینگونه است که تنش‌های کشورها می‌توانند به جنگ تمام‌عیار تبدیل شوند. 

بازار آریا


و در آخر روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن است که تیتر یک صفحه اول خود را به موضوع ایران اختصاص داده است. این روزنامه می‌نویسد:« (آیت الله) خامنه‌ای برای پایان دادن به «نه جنگ و نه صلح»؛ دوحه خواستار «اثبات حسن نیت» است». به نوشته الشرق الاوسط «تلاش‌های منطقه‌ای فشرده‌ای برای مهار تشدید تنش در جریان است، اما این تلاش‌ها با مانع شروط ایران برای پایان دادن به جنگ و بازگشت آرامش روبه‌رو شده است.یک مقام ارشد ایرانی روز گذشته گفت کشورش درباره برنامه هسته‌ای خود مذاکره نخواهد کرد و تاکید کرد که ایالات متحده باید شروط تهران را برای «پایان دادن نهایی به جنگ» بپذیرد.(آیت الله) مجتبی خامنه‌ای، رهبر ایران، در دیدار با محسن رضایی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، بر اهمیت تلاش برای پایان دادن به «وضعیت نه جنگ و نه صلح» تاکید کرد و خواستار «حفظ کنترل بر تنگه هرمز» شد. در مقابل، وزارت خارجه قطر از ایران خواست حسن نیت خود را اثبات کند، تهدیدها علیه کشورهای خلیج فارس را متوقف سازد و تنگه هرمز را بازگشایی کند تا شرایط برای موفقیت تلاش‌های میانجی‌گرانه و دستیابی به راه‌حلی دیپلماتیک برای بحران فراهم شود.»
* روزنامه‌نگار


نظرات شما