بازار آریا

آخرين مطالب

رکورد قیمتی در 1403؛ تورم اقلام خوراکی و غیرخوراکی به هم رسیدند اقتصاد ایران

رکورد قیمتی در 1403؛ تورم اقلام خوراکی و غیرخوراکی به هم رسیدند
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اکو ایران /تورم سالانه اقلام خوراکی در خردادماه، 32.3 درصد برآورد شده که پایین‌ترین سطح تورم در سه سال گذشته است.
در فروردین‌ماه ‌امسال نرخ تورم اقلام خوراکی 37.3 درصد بود، در حالی که نرخ تورم غیرخوراکی‌ها 39.5 درصد برآورد شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در ابتدای امسال پس از گذشت بیش از سه سال تورم سالانه غیرخوراکی از تورم سالانه خوراکی‌ها بالاتر رفته است.
بر اساس آخرین آمار منتشر شده از شاخص قیمت مصرف‌کننده، تورم سالانه گروه خوراکی در خرداد امسال 32.3 درصد بود که نسبت به سه سال گذشته کمترین تورم را ثبت کرده است. بالاترین سطح تورم اقلام خوراکی، 74.9 درصد بود که مربوط به اردیبهشت سال گذشته است. به عبارت دیگر، پس از گذشت یک سال تورم خوراکی بیش از 40 واحد درصد پایین‌تر آمده است.
با توجه به ماهیت بلندمدت تورم سالانه، با وجود اینکه تورم سالانه خوراکی به کف سه ساله رسیده، به این علت که در چند ماه اخیر تورم خوراکی‌ها بالا بوده، انتظار می‌رود اگر همین روند ادامه پیدا کند در چند ماه آتی شاهد روند صعودی تورم سالانه باشیم.


حذف ارز ترجیحی عامل رکورد تورم خوراکی
روند کاهشی تورم خوراکی‌ها در آبان سال 1400 شروع شد. به بیان دقیق‌تر، می‌توان گفت تاثیر ورود بایدن و تسهیل شرایط فروش نفت در این ماه پدیدار شده و نرخ تورم خوراکی‌ها از 61 درصد به 49.1 درصد در اردیبهشت 1401 کاهش یافت. اما این روند ادامه‌دار نبود و روند افزایشی نرخ تورم خوراکی در ماه بعد آغاز شده است.
در ادریبهشت سال 1401 دولت با جراحی اقتصادی اقدام به حذف ارز 4200 کرد. این اقدام منجر به جهش قیمت خوراکی‌ها در خردادماه شد، به گونه ای که تورم ماهانه این ماه بالغ 12 درصد به ثبت رسید که بالاترین تورم ماهانه در چندین دهه گذشته محسوب می‌شود.
پس از حذف ارز ترجیحی از خرداد 1401، نرخ تورم خوراکی‌ها به مدت یک سال روندی صعودی داشت و در اردیبهشت سال گذشته به بالاترین سطح در طول سه سال رسیده است. تورم سالانه ماهیت بلندمدت دارد و شوک‌های قیمتی در آن به سرعت دیده نمی‌شود. به همین خاطر، اثر شوک قیمتی جراحی اقتصادی دولت تا یک سال بر روی تورم سالانه دیده می‌شود.


در اردیبهشت سال 1402، نرخ تورم این گروه برابر با 74.9 درصد بود که نسبت به مدت مشابه سال قبلی، افزایشی معادل 25.8 واحد درصدی را تجربه کرد. همچنین در این ماه فاصله تورم خوراکی و غیرخوراکی به بالاترین سطح رسیده است. تورم خوراکی اردیبهشت سال گذشته 36.9 واحد درصد بالاتر از غیرخوراکی‌ها محاسبه شده است.
پس از شوک حذف ارز ترجیحی و مسیر افزایشی نرخ تورم خوراکی این روند تا اردیبهشت سال گذشته ادامه پیدا کرد و به اوج خود رسید. اما تخلیه این شوک در خرداد 1402 اتفاق افتاد و تا خرداد امسال ادامه پیدا کرد. به عبارت دیگر، نرخ تورم خوراکی در طول یک سال گذشته روندی کاهشی را طی کرد؛ به طوری‌که ماه گذشته کمترین نرخ تورم خوراکی‌ها در طول سه سال گذشته را شاهد بود. 
نوسان بیشتر تورم خوراکی‌ها نسبت به غیرخوراکی‌ها
آمارها گویای آن است که نوسان نرخ تورم خوراکی‌ها در سال‌های گذشته بیشتر از غیرخوراکی‌ها بود. دلیل این امر آن است که قیمت اقلام خوراکی‌ حساسیت بالاتری به شوک‌های اقتصادی سیاسی نشان می‌دهد و همچنین اقلام غیرخوراکی چسبندگی قیمت زیادی داشته و کمتر از اقلام خوراکی از اتفاقات تاثیر می‌پذیرند.
پس مشاهد می‌شود که سطح تورم گروه غیرخوراکی به تورم کل نزدیک‌تر است. در مقابل نرخ تورم سالانه خوراکی‌ها فاصله بیشتری در مقایسه با اقلام غیرخوراکی از تورم سالانه کل کشور دارد. دلیل این امر را می‌توان در محاسبه نرخ تورم کل جستجو کرد. در برآورد نرخ تورم کل، وزن سبد غیرخوراکی اهمیت بیشتری در محاسبه دارد و به همین علت سطح تورم غیرخوراکی‌ها به تورم کل نزدیک‌تر است. 

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1170086/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

1404؛ سال ثبات ریال یا پرش دلار؟

حمله هوایی اسرائیل به منطقه‌ای در جنوب دمشق

اعلام حمایت کره شمالی از روسیه

هیچ برنامه‌ای برای ثبت‌نام سهام عدالت مشمولان جدید وجود ندارد

سردار شاهوارپور: سرمایه‌ها باید به سمت تولید هدایت شوند

قالیباف پیام تسلیت داد

سد کرج جان تازه گرفت+ عکس

1404آرزو برآورده شد / در کمپین «1404 آرزو» بیش از 166میلیارد تومان وام به کاربران بلو تعلق گرفت

بازگشت خودروهای میلیاردی به قیمت‌های قبل/ تارا و دنا چقدر قیمت خوردند؟

کاهش دمای هوا و بارندگی در راه گیلان

زمان پرداخت مرحله دوم کالابرگ از زبان رئیس سازمان برنامه‌

سرمایه‌گذاری برای تولید در گرو تغییر در قاعده تعیین برنده

تفرجگاه‌های این استان یکشنبه و ‌دوشنبه تعطیل شد

دستگیری 343 نفر در 9 استان ترکیه

ترامپ لغو مجوز امنیتی رقبای سیاسی خود را صادر کرد

ادامه حیات فرزند، شرط بهره مندی از وام فرزندآوری نیست

گردشگری یکی از مؤلفه‌های مهم اقتصادی اصفهان است

سخنرانی نوروزی مقام معظم رهبری با رویکردی اقتصادی/ظرفیت‌های سازمان اتکا؛ بستری برای تحقق شعار سال

واکنش رضا علیپور به وضعیت اقتصادی مردم + ویدیو

وزیر نیرو: مردم در پروژه‌های صنعت برق سهامدار می‌شوند

توضیحات مهاجرانی درباره تشکیل کارگروه «سرمایه‌گذاری برای تولید»

تلاش شبانه‌روزی کارکنان نفت برای استمرار تولید و انتقال نفت

جولانی رسما خواستار تحویل بشار اسد از سوی مسکو شد

یارانه برق این مشترکان قطع می‌شود

آخرین وضعیت ترافیکی و جوی محورهای شمالی کشور در تعطیلات

واکنش شرکت ملی نفت به ماجرای فروش بنزین 30 هزار تومانی در جاده‌های شمالی

اسکناس 200 تومانی در راه است: حذف چهار صفر امسال نهایی می‌شود؟

بدبینانه‌ترین سناریور؛ تورم به 70 درصد خواهد رسید

70سال اخیر نرخ سرمایه گذاری در بخش کشاورزی کمتر از 5درصد بوده است

اقتصاد ایران در بزنگاه 1404؛ از بحران نرخ ارز تا فرصت‌های سرمایه‌گذاری در تولید

در کیش از کجا خرید اقتصادی کنیم؟

ماجرای فروش بنزین 30 هزار تومانی چیست؟

پیام هشدار آمیز دریادار ایرانی خطاب به دشمنان

قیمت پژو 207 نجومی شد

جزئیات فروش بنزین 30 هزار تومانی در جاده‌های شمالی کشور

بی اطلاعی مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی کشور از فروش بنزین 30 هزار تومانی

افزایش 6 درصدی مصرف بنزین در نخستین روز فروردین‌

آتش‌سوزی در بازار مولوی+ جزئیات

بحران آب در استان‌های خراسان، اصفهان، یزد و تهران

سال «سرمایه گذاری برای تولید»، سال شکوفایی پارس‌آباد خواهد بود

بازگشت تارا و دنا به باشگاه میلیاردی‌ها

ثبت رکورد بی‌سابقه مصرف آب در تهران

دیدار نوروزی مدیر عامل بیمه دی از مرکز ضایعه نخاعی امام علی(ع) مازندران

سیاست‌های ترامپ و واکنش بانک‌های مرکزی/ نااطمینانی بیشتر می‌شود؟

جوادی آملی: دلارفروشی کسب کاذب است/ باید این بساط برچیده شود

حزب‌الله بیانیه داد/ ارتباطی با حمله موشکی به شمال فلسطین اشغالی نداریم

دستگیری عاملان حمله به کنسولگری عراق در استانبول

دیدار نوروزی مدیر عامل بیمه دی از مرکز ضایعه نخاعی امام علی مازندران

دیدار نوروزی مدیر عامل بیمه دی با خانواده شهید رضا گشت نورد

کنایه‌های تند و تیز یک قهرمان ورزشی به مسئولان: با شکم سیر نصیحت نکنید! | فیلم

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی