بازار آریا

آخرين مطالب

همگرایی ژاپن و رژیم صهیونیستی در سایه جنگ علیه غزه اقتصاد ايران

همگرایی ژاپن و رژیم صهیونیستی در سایه جنگ علیه غزه
  بزرگنمايي:

بازار آریا - روابط ژاپن و رژیم صهیونیستی در طول سه دهه گذشته رشد زیادی داشته و این مساله همکاری استراتژیک دو طرف با آمریکا را تقویت کرده و توکیو از زمان آغاز حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه موضعگیری‌های قابل توجهی داشته است.
به گزارش ایسنا، وزارت خارجه ژاپن 2 بسته تحریمی را اعلام کرد که بسته اول شامل 9 چهره و یک شرکت صرافی در نوار غزه بود که آنها را حامیان مالی و فعالان جنبش مقاومت اسلامی (حماس) خواند.
سپس این وزارتخانه دسامبر 2023 از اعمال تحریم‌هایی علیه سه تن از اعضای حماس به بهانه مشارکت در حمله هفتم اکتبر علیه شهرک‌های نوار غزه خبر داد.
یوکو کامیکاوا، وزیر خارجه ژاپن نیز در سفر اخیرش به منطقه با وجود شهادت تعداد زیادی از غیرنظامیان در اردوگاه جبالیا اظهار کرد که حمله رژیم صهیونیستی به این اردوگاه را درک می‌کند.
ژاپن در بیانیه مشترک گروه هفت که در شهر توکیو میزبان جدیدترین نشست‌شان بود، همسو با موضعگیری آمریکا بر لزوم برقراری آتش‌بسی انسان‌دوستانه در غزه و بدون طرح درخواست برقراری آتش‌بس دائمی تاکید کرد.
در مقابل فرمانده نیروی دریایی ژاپن اعلام کرد که کشورش هرگز در ابتکارعمل «عملیات نگهبان سعادت» که آمریکا برای تامین امنیت دریانوردی در دریای سرخ در برابر حملات نیروهای انصارالله کلید زده، مشارکت نخواهد کرد و به حضور در نیروی مبارزه با دزدی دریایی در خلیج عدن بسنده می‌کند.
طبق گزارش الجزیره، اگر چند دهه به عقب برگردیم، می‌بینیم ژاپن بعد از جنگ جهانی دوم بر گسترش ائتلاف خود با آمریکا تمرکز کرد تا امنیتش را در برابر همسایگان هسته‌ای خود یعنی چین و اتحاد جماهیر شوروی تامین کند و در این راستا ارسال کمک‌های خارجی به کشورهایی را در پیش گرفت که آنها را در تضمین انرژی مهم می‌داند.
این امر به تقویت روابط توکیو با کشورهای عربی منجر شد که در طول تاریخ دشمن اسرائیل بودند، در حالی که اسرائیل از منظر اقتصادی یا سیاسی چیزی برای ارائه به ژاپن نداشت و بازار داخلی آن کوچک و منابع طبیعی آن محدود بود و منابع مالی نیز برای خرید صادرات پرهزینه ژاپن همانند کشتی‌ها، خودروها و تجهیزات الکترونیک نداشت و به همین دلیل ارتباط با آن با خطراتی احتمالی بدون دستاوردهای مورد انتظار همراه بود.
ژاپن با توجه به تاکید قانون اساسی‌اش بر ممنوعیت استفاده از قدرت نظامی در حل‌وفصل درگیری‌های بین‌المللی، سیاست حمایت از ثبات منطقه‌ای را در پیش گرفت و این باعث شد که در مقابل رژیم صهیونیستی قرار بگیرد که در جنگ‌های متعددی شرکت می‌کند، به این شکل منافع امنیتی آنها مستقیما در تضاد با یکدیگر قرار گرفت.
در مقابل تل‌آویو بدون توجه به ایجاد روابطی مستحکم با کشورهای آسیایی که عموما حامی خواسته‌های فلسطین بودند، بر تقویت روابط خود با اروپای غربی و آمریکا متمرکز شد.
در این شرایط رژیم صهیونیستی و ژاپن چیز زیادی برای ارائه به یکدیگر نداشتند و این امر بر افتتاح رسمی سفارت توکیو در تل‌آویو در روزهای تقریبا پایانی سال 1963 و رای منفی ژاپن در مجمع عمومی سازمان ملل علیه تل‌آویو در رابطه با مساله فلسطین منعکس شد.
با پایان جنگ سرد و مشارکت کشورهای عربی در کنفرانس سال 1991 مادرید و باز شدن تدریجی درِ عادی‌سازی روابط میان کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی و بهبود روابط تل‌آویو با بسیاری از کشورهای تولید کننده نفت در حوزه خلیج فارس، نگرانی توکیو از ناخرسندی کشورهای عربی از توسعه روابط ژاپن-اسرائیل برطرف شد.
مسوولان ژاپنی بارها به فلسطین اشغالی سفر کردند و سوسوکه اونو، وزیر خارجه وقت ژاپن اولین وزیری بود که در سال 1988 به این مناطق سفر کرد و دو سوم سفر خود را در اردوگاه آوارگان فلسطینی گذراند.
آغاز رسمی روابط میان تل‌آویو و پکن در سال 1992 نقش بسزایی در توجه توکیو به اهمیت همگامی با چین در گشودن درهای خود به روی جهان ایفا کرد، نخبگان ژاپنی حضور فعال‌تر بین‌المللی چین را چالش مستقیمی برای منافع ملی کشورشان می‌دانند و به همین دلیل تصمیمات سیاست خارجه و روابط دیپلماتیک ژاپن تحت تاثیر سیاست‌های پکن است.
در مقابل بروز اختلاف‌نظرهایی میان رژیم صهیونیستی و آمریکا در مورد مساله هسته‌ای ایران به ویژه در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا (سال‌های 2009 تا 2017) نقش موثری در این داشت که تل‌آویو برای تنوع‌بخشی به روابط خود، سیاست بازتری را نسبت به شرق در پیش بگیرد.
ژاپن همواره بر اتخاذ راه‌حل 2دولتی تاکید داشته و اهمیت نقشی که در اختلافات دو طرف فلسطینی-اسرائیلی ایفا می‌کند، با حمایت مالی آن از تشکیلات خودگردان فلسطین نمایان می‌شود که ده‌ها میلیون در سال برآورد می‌شود.
در سطح اقتصادی، توکیو پس از شوک افزایش قیمت نفت، از صنایع سنگین در بخش‌هایی چون کشتی‌سازی و خودروسازی و فولاد به سراغ بخش‌هایی متمرکز بر خدمات و فناوری اطلاعات همانند تامین مالی، بیمه، ارتباطات، تراشه‌های کامپیوتری رفت و به کشورهایی چشم دوخت که با رویکردهای اقتصادی جدیدش همسو هستند.
همزمان رژیم صهیونیستی با اتکا به اقتصاد دانش، پیشرفت‌هایی را در حوزه فناوری رقم زد و پس از آمریکا در رتبه دوم جهان در حوزه امنیت سایبری قرار گرفت، در زمینه شیرین‌سازی آب دریا و تصفیه آب فاضلاب پیشگام شد، سیستم‌های رایانه‌ای آبیاری قطره‌ای را برای تامین آب راه‌اندازی کرد و سال 2009 در شرق دریای مدیترانه گاز طبیعی کشف کرد و به یکی از صادرکنندگان گاز تبدیل شد.
در کل، از اواخر دهه هشتاد تا سال 2010 همکاری‌های اقتصادی میان تل‌آویو و توکیو نسبت به دوره‌های قبل افزایش یافت و آنها توسعه روابط تجاری و سرمایه‌گذاری‌ها با یکدیگر را به نفع خود دیدند، همینطور ژاپن نقش فعال‌تری را در سیاست بین‌الملل به ویژه مناطق دارای اهمیت استراتژیک همچون خاورمیانه آغاز کرد، از روند صلح عربی حمایت کرد، در تامین مالی تشکیلات خودگردان فلسطین که برخاسته از توافقنامه‌های اسلو بود، مشارکت کرد و تومیچی مورایاما، اولین نخست وزیر ژاپنی شد که در سال 1995 به اراضی اشغالی سفر کرد.
با آغاز قرن 21 منافع امنیتی و اقتصادی ژاپن و رژیم صهیونیستی همسو شد و هر دو طرف به دنبال ایجاد ائتلاف‌هایی جدید و توسعه شبکه‌های تجاری بودند، این مساله با جهشی در روابط میان آن دو از سال 2012 و امضای چندین توافقنامه امنیتی و تجاری نمایان شد.
تل‌آویو و توکیو با توجه به نگرانی‌های ژاپن از آزمایش‌های موشکی کره شمالی و هراس رژیم صهیونیستی از برنامه موشکی ایران، گفت وگوهای سطح بالایی را با یکدیگر درباره «امنیت ملی و سایبری» آغاز کردند.
دو طرف در سال 2018 اولین گفتگوی سیاسی-نظامی دوجانبه را برای بحث و بررسی شرایط منطقه‌ای انجام دادند. آن دو پیشتر در سال 2016 قرارداد سرمایه‌گذاری مشترکی را به امضا رسانده و به دنبال آن در سال 2017 «طرح مشارکت نوآوری ژاپن-اسرائیل» را برای توسعه دایره همکاری‌ها در حوزه امنیت سایبری شامل دوره‌های آموزشی و کارگاه‌های مشترک و نیز گسترش روابط خود در دو بخش دولتی و خصوصی اعلام کردند.
بروز عوامل امنیتی، ژئوپلتیک و اقتصادی در کنار عوامل سنتی نفت و آمریکا که در گذشته مرزهای روابط میان دو طرف را تعیین می‌کرد، در بازتعریف سیاست ژاپن در قبال مساله فلسطین و در پیش گرفتن موضعگیری‌های همسوتری با تل‌آویو در مقایسه با موضعگیری‌های سابق، نقش بسزایی داشت.
گرچه روابط توکیو-تل‌آویو هنوز به یک ائتلاف تبدیل نشده اما با توجه به همسویی منافعشان و اختلاف در موضعگیری کشورهای عربی ناشی از توافقنامه‌های یک‌جانبه عادی‌سازی با رژیم صهیونیستی، این روابط در مسیر تقویت مشارکت قرار دارد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1124444/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پدر شهیدان والامقام «بابایی ملکشاه» از مازندران آسمانی شد

تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست راهبرد برد- برد است

قرن بیست و یکم قرن گردشگری

چه کسانی در ایران هواپیمای شخصی دارند؟

ظرفیت های استان تهران برای تعامل اقتصادی با «واسط»عراق مهیا است

دومین خبر جعلی به‌نام ایسنا طی 2 ماه اخیر/ نظر صریح ساترا درباره یک سریال

حضور 20 واحد تولیدی و فعال استان بوشهر در نمایشگاه ایران اکسپو

مسدود شدن مسیر‌های انحراف در تسهیلات تولید با برات الکترونیکی

انتقاد غیرمنصفانه، شجاعت مدیران را سلب می‌کند

حضور20 واحد تولیدی استان بوشهر در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران

میزبانی غرفه خراسان رضوی از ‌هیات‌های تجاری کشورهای خارجی در روز اول نمایشگاه ایران اکسپو 2024

افت فشار و کمبود برق مانع پیش روی توسعه اقتصادی تیران

بازدید هیأت تجاری هرمزگان از نمایشگاه بین‌المللی صنعت شیشه چین

کشف اخلال در نظام اقتصادی به ارزش 50 میلیارد در لرستان

روزنامه‌های اقتصادی یک‌‎شنبه 9 اردیبهشت

«همرنگی با جماعت» در بازار کتاب

مستند زندگی علی جهاندار در راه شبکه خانگی

قتل سلبریتی تیک‌تاک در عراق

یک نقاشی ناتمام؛ 32 میلیون دلار!

استارت پایتخت در بهار تهران

اجرای 15 پروژه جدید بخش خصوصی در تبریز

کامنت باورنکردنی آقای داور

ازدواج مورایس با یک بانوی ایرانی

ماموریت ممکن

جلوی تکرار تاریخ را بگیر!

از معجـزه اراک چه‌فهمیدیــم؟

تیک‌تاک در صورت عدم تغییر مالکیت چینی‌اش مسدود می‌شود!

هوش مصنوعی گوگل معلم زبان انگلیسی می‌شود

یکپارچه‌سازی هوش مصنوعی اوپن‌ ای‌آی و گوگل در آی‌فون‌های جدید

رشد 100درصدی ورود دانش‌بنیان‌ها به بازار سرمایه

2024؛ سال نفوذ به عمق هوش مصنوعی

چینی‌ها تلویزیون 100 اینچ تولید کردند

صادرات لوازم خانگی ایرانی در بازارهای رقابتی جهان‌

لوازم خانگی که قبض برق شما را نجومی می‌کند

رکن غایب صندوق زمین و ساختمان

افزایش علاقه مردم به تلویزیون‌های بزرگ

زنجیره فولاد - 1403/02/09

بازار فولاد - 1403/02/09

بازار آتی - 1403/02/09

ادامه رشد قیمت سنگ‌آهن برای سومین هفته متوالی

عقبگرد سکه بورسی به 40 میلیون

برات الکترونیکی زنجیره تامین مالی رونمایی شد

لوتوس 107هزار دلاری

تسلا اخراج می‌کند

تکذیب معامله حواله خودروی جانبازان

جهش تولید خودرو با کدام پول؟

رشد تولید در صنعت نفت با مشارکت مردم

وصول بدهی‏‏‏‌ بدهکاران صنعت گاز

نفت 65 دلاری مبنای بودجه ‌روسیه

پایان نفت؛ رویایی تعبیرنشدنی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی