چهارشنبه ۱۸ تير ۱۴۰۴
گزارش ویژه

منابع اوپک‌پلاس خبر دادند

لغو کامل کاهش تولید داوطلبانه ۸ عضو اوپک‌پلاس در سپتامبر

لغو کامل کاهش تولید داوطلبانه ۸ عضو اوپک‌پلاس در سپتامبر
بازار آریا - منابعی اعلام کردند که هشت عضو اوپک‌پلاس بخش نهایی کاهش عرضه داوطلبانه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای را در ماه سپتامبر به‌طور کامل به بازار برمی‌گردانند.
  بزرگنمايي:

بازار آریا - منابعی اعلام کردند که هشت عضو اوپک‌پلاس بخش نهایی کاهش عرضه داوطلبانه روزانه 2 میلیون و 200 هزار بشکه‌ای را در ماه سپتامبر به‌طور کامل به بازار برمی‌گردانند.

به گزارش خبرگزاری رویترز ، پنج منبع اعلام کردند که هشت کشور ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک‌پلاس) قرار است بخش بزرگ و نهایی بازگرداندن کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه 2 میلیون و 200 هزار بشکه‌ای خود برای ماه سپتامبر را در نشست ماه اوت تصویب کنند، با این اقدام کاهش عرضه داوطلبانه نفت هشت کشور به‌طور کامل لغو و افزایش سهمیه امارات هم تکمیل می‌شود.
این تصمیم در ادامه روند تسریع‌شده برای بازگرداندن کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت عضو اوپک‌پلاس در ماه‌های مه، ژوئن و ژوئیه در نشست ویژه روز شنبه (14 تیرماه) اتخاذ شد. مجموع این رقم از آوریل 2025 به روزانه یک میلیون و 780 هزار بشکه معادل بیش از 1.5 درصد از تقاضای جهانی نفت رسیده است.
اوپک‌پلاس که حدود نیمی از نفت جهان را تولید می‌کند، از سال 2022 برای حمایت از بازار، در چند مرحله به‌صورت داوطلبانه و تصمیم جمعی تولید خود را حدود 5 میلیون بشکه کاهش داده بود، اما هشت کشور عضو این ائتلاف از آوریل امسال روند بازگرداندن تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه 2 میلیون و 200 هزار بشکه‌ای را آغاز کرده‌اند.
منابعی معتقدند اوپک‌پلاس در تلاش است در برابر افزایش عرضه از سوی تولیدکنندگان رقیب مانند ایالات متحده آمریکا، سهم بازار خود را حفظ و تقویت کند. در همین زمینه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا از این ائتلاف خواسته است برای کمک به کاهش قیمت بنزین، تولید نفت را افزایش دهد.
هشت عضو اوپک‌پلاس لغو کاهش عرضه داوطلبانه اضافه خود را در ماه آوریل با 137 هزار بشکه‌ آغاز کردند. پس از آن، در ماه‌های مه، ژوئن و ژوئیه، با وجود افت قیمت نفت، هر ماه روزانه 411 هزار بشکه از این کاهش عرضه داوطلبانه اضافه را به بازار برگرداندند. این هشت کشور در نشست روز شنبه لغو روزانه 548 هزار بشکه دیگر را برای ماه اوت تصویب کردند.
پنج منبع مطلع از مذاکرات هشت عضو اوپک‌پلاس روز دوشنبه (16 تیر) گفتند آنها در نشست سوم اوت (12 مرداد) بازگرداندن روزانه حدود 550 هزار بشکه و بخش نهایی کاهش عرضه داوطلبانه خود را به بازارهای جهانی برمی‌گردانند.
این اقدام روند لغو کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه 2 میلیون و 200 هزار بشکه‌ای هشت عضو اوپک‌پلاس را تکمیل و افزایش تولید روزانه 300 هزار بشکه‌ای امارات را در چارچوب سهمیه جدید این کشور محقق می‌کند.
بر اساس این گزارش، در صورت تحقق، لغو بخش دیگری از کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت عضو اوپک‌پلاس در ماه سپتامبر، مجموع این رقم از ماه آوریل تاکنون را به 2 میلیون و 470 هزار بشکه‌ یا اندکی کمتر از 2.5 درصد از تقاضای جهانی می‌رساند.
با تکمیل این روند تولید روزانه نفت عربستان سعودی به سطح 10 میلیون بشکه و امارات متحده عربی به حدود 3 میلیون و 375 هزار بشکه خواهد رسید.
امارات مدت‌ها از سهمیه تولید پایین خود که حدود 3 میلیون بشکه در روز بود، انتقاد و استدلال می‌کرد که برای تولید بیش از 4 میلیون بشکه در روز سرمایه‌گذاری گسترده‌ای انجام داده است.
اوپک‌پلاس در ژوئن 2024 با افزایش 300 هزار بشکه‌ای سهمیه امارات موافقت کرد و مقرر شد این کشور به‌تدریج تولید خود را افزایش دهد تا این رشد تا سپتامبر 2025 کامل شود، اما اجرای این تصمیم چند بار معوق شد و تا سپتامبر 2026 عقب افتاد. با این حال از ماه مه روند بازگشت عرضه تسریع شد و امارات در عمل به برنامه اولیه سپتامبر 2025 بازگشت.
اوپک‌پلاس همچنان کاهش عرضه جداگانه 3 میلیون و 660 هزار بشکه‌ای را که شامل یک میلیون و 660 هزار بشکه داوطلبانه و حدود 2 میلیون بشکه در روز کاهش جمعی اعضاست، حفظ می‌کند. این کاهش‌ها تا پایان سال 2026 معتبر خواهند بود.


نظرات شما