بازار آریا

آخرين مطالب

گزارشی از وضعیت غم‌انگیز مصرف گوشت و مرغ در کشور؛ قیمت‌ها سرسام‌ آور شد گزارش ويژه

گزارشی از وضعیت غم‌انگیز مصرف گوشت و مرغ در کشور؛ قیمت‌ها سرسام‌ آور شد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - قدس آنلاین /آمارها نشان می‌دهد در دو سال گذشته سرانه مصرف گوشت قرمز از 12 به حدود 6 کیلوگرم و سرانه مصرف مرغ از 32 به حدود 26 کیلوگرم تقلیل یافته است.
کاهش مصرف گوشت، ناشی از نوسان‌های قیمتی است که همیشه شیب رو به بالایی دارد و دست مردم را از این محصولات کوتاه می‌کند. پس از افزایش شدید قیمت مرغ در ماه‌های ابتدای امسال، دولت با برنامه‌ریزی برای افزایش جوجه‌ریزی تلاش کرد قیمت مرغ را در بازار به تعادل برساند، اما در روز‌های گذشته روند افزایشی نرخ دوباره آغاز شده است. درباره گوشت قرمز، به گفته علی‌اصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی، جریان افزایش قیمت همچنان ادامه خواهد یافت، چراکه دام در ایران به تعداد کافی وجود ندارد. در حالی که قیمت گوشت قرمز مرزهای 600 هزارتومان را پشت سر گذاشته در این گزارش سعی خواهیم کرد در گفت‌وگو با محمدجواد مؤیدیان، کارشناس اقتصاد کشاورزی و فرهاد اکبری، رئیس اتحادیه دامداران کشور علت نوسان‌های بازار گوشت قرمز و مرغ و به تعادل نرسیدن این دو محصول اساسی در سبد خانوار را بررسی کنیم.
فرهاد اکبری، رئیس اتحادیه دامداران کشور در گفت‌وگو با قدس گرانی گوشت در روزهای اخیر را ناشی از عرضه کم دام به بازار و بالا رفتن نرخ نهاده دامی می‌داند. وی می‌گوید: دولت باید با در نظر گرفتن تسهیلات برای تأمین نهاده‌ها به تولیدکننده کمک کند دام خودش را برای مدت بیشتری نگه دارد تا پرواری شود در غیر این صورت عرضه دامی که وزن کافی نگرفته است موجب کمبود گوشت در بازار می‌شود.
از عرضه بره‌ها تا ذبح مولدها
بازار
محمدجواد مؤیدیان، کارشناس اقتصاد کشاورزی نیز در گفت‌وگو با قدس درباره ریشه مشکلات این روزهای بازار محصولات پروتئینی می‌گوید: اگر امروز با چالشی در بازار گوشت قرمز مواجهیم بی‌شک بخشی از ریشه‌های آن را باید در سال‌های گذشته پیگیری کنیم. در دو سال گذشته شاهد بودیم بازار تولید گوشت کشور به مراد تولیدکنندگان نبود. چند علت داشت یکی از علت‌ها کاهش بارش‌ها بود که موجب کاهش علوفه در مراتع کشور برای دام‌های عشایری و روستایی شد. این امر موجب شد تولیدکننده مجبور شود بره‌ها را در وزن‌های پایین‌تر به بازار عرضه کند و در نهایت به خاطر نوسان‌های نرخ ارز و نیز مشکل تأمین نهاده‌ها دامدار نتوانست دامش را نگه دارد و از یک جایی به بعد ذبح مولدها شروع شد. مؤیدیان با یادآوری اینکه ما همواره عرضه دام مولد به علت پیر شدن این دام‌ها را با یک درصد مشخصی در دامداری ها داریم، تأکید می‌کند: این میزان در دو سال گذشته بیشتر شده بود و این مسئله ناشی از آن بود که اگر فرد دام خودش را نگه می‌داشت و آن را زادآوری می‌کرد نمی‌توانست علوفه کافی برای بره و دام مولد خود تأمین کند. بنابراین از اول مادر را به بازار عرضه می‌کرد تا از این مشکل پیشگیری کند و بدین ترتیب با پیش گرفتن این رویه در دامدارها حالا بعد از دوسال با کاهش جمعیت دام‌های مولد در کشور مواجهیم.
کاهش نرخ زادآوری دام‌های پرواری
این پژوهشگر اقتصادی تأکید می‌کند: کاهش جمعیت دام‌های مولد یعنی کاهش نرخ زادآوری دام‌هایی که قرار است پروار و به بازار برای تولید گوشت عرضه شوند. با کاهش دام پرواری، کاهش تولید گوشت در کشور روی می‌دهد که این هم به معنای افزایش قیمت این محصول است. پس گرانی که امروز در گوشت قرمز شاهد آن هستیم ناشی از اتفاقی است که در دو سال گذشته به خاطر کاهش علوفه و عرضه بیش از حد دام مولد روی داده است. مؤیدیان می‌افزاید: یک بخش دیگر این مسئله بر‌می‌گردد به اینکه دولت تصمیم داشت جهش تورمی که از دولت قبل داشتیم را در سال اول کنترل کند و این موجب می‌شد نظارت‌های تعزیراتی خودش را بالا ببرد یا با واردات این را جبران کند. در گوشت دام سبک قیمت را نمی‌توانیم کنترل کنیم ولی با واردات این کمبود جبران می‌شود. با عرضه بیش از حد دام‌ها به صورت طبیعی قیمت کاهش پیدا می‌کرد و این موجب می‌شد سیاست‌گذار تصور کند مشکلی نیست، در حالی که این نشانی از بحران در آینده بود که الان با آن مواجه شدیم. در این برهه زمانی که قیمت پایین بود، دولت از قیمت‌ها راضی ولی فشار روی تولیدکننده بود . 
چرخه معیوب میان تولیدکننده و مصرف‌کننده
این پژوهشگر اقتصادی با تأکید بر اینکه هزینه مولد فروشی یعنی هزینه سرمایه فروشی تصریح می‌کند: در این برهه نرخ افزایش قیمت گوشت که باید متناسب با نرخ مواد خوراکی باشد کندتر بود و نمی‌گذاشت قیمت گوشت آن قدر که باید آزاد بشود. ما موافق بالا رفتن قیمت گوشت نیستیم ولی نتیجه این رشد کند را حالا داریم می‌بیینم که موجب شده هم هزینه‌های تولید و هم بحث دام مولد به گرانی گوشت منجر شود. مؤیدیان تأکید می‌کند: اکنون بارش‌ها بهتر است و دامدار پالش مثبتی از طبیعت می‌گیرد که دام مولدش را نگه‌ دارد و بره ها را هم عرضه نمی‌کند و برای پرواربندی نگه می‌دارد چون قیمت گوشت که بالا رفته برایش به صرفه شده است. اما در حالی که قیمت بالا به نفع تولیدکننده است، الزاماً این طور نیست که برای مصرف‌کننده هم خوب باشد. وی می‌افزاید: سیاست‌گذار در این شرایط دو کار می‌تواند بکند؛ یکی اینکه مشابه رفتارهای قبلی سعی کند قیمت را به صورت مستقیم و دستوری در بازار کنترل کند که برای گوشت قرمز خیلی امکان‌پذیر نیست، چون زنجیره کامل دست خودش نیست و دوم اینکه با ابزار واردات این قیمت را پایین بیاورد. قیمت که پایین بیاید شاید برای مصرف‌کننده مطلوب باشد، ولی باز به زیان تولید‌کننده است.
مدیریت نرخ گوشت برای مصرف‌کننده با ابزار غیرقیمتی
این کارشناس اقتصاد کشاورزی می‌گوید: هدف دولت از اینکه می‌خواهد قیمت را پایین بیاورد دغدغه‌ای است که برای مصرف‌کننده دارد، ولی اگر دغدغه مصرف‌کننده را داریم باید با ابزار غیرقیمتی با آن برخورد کنیم که طرف عرضه را متشتت نکند. مؤیدیان می‌افزاید: اما اگر قرار است مصرف‌کننده را کنترل کنیم باید مطمئن شویم مردم مقدار گوشت لازم را مصرف می‌کنند و بهترین کار این است که سبد کالایی یا اعتباری را در این فضا تعریف کنیم. در اینجا اگر دولت بخواهد واردات کند و روی آن یارانه بدهد باید مطمئن شود پول به مصرف‌کننده برسد.
کاهش سهم مرغ به عنوان آخرین پروتئین در سبد خانوار
این کارشناس اقتصاد کشاورزی با یادآوری اینکه وقتی مصرف‌کننده نتواند گوشت گوسفند و گاو تهیه کند به تهیه گوشت مرغ بسنده می‌کند، می‌افزاید: در شرایط فعلی به خاطر کم شدن قدرت خرید مصرف‌کننده، سهم مرغ هم در سبد خانوار کم شده است. این در حالی است که اگر ما این محصول را هم در سفره مردم کاهش بدهیم آسیب جدی به امنیت غذایی آن‌ها می‌زنیم و معتقدم در مرغ هم بخش مهمی از سیاست دولت برای حمایت از مصرف‌کننده می‌تواند سبد کالایی باشد. اما طرف تولید‌کننده در مرغ متفاوت است چون در نهاده خوراکی و زیستی وابستگی داریم.
علت کاهش تمایل به جوجه‌ریزی در مرغداری‌ها
مؤیدیان تأکید می‌کند: بخش مهمی از آسیبی که تولیدکننده‌های مرغ می‌بینند از واردات نهاده‌هاست که گاهی به خاطر اختلال تخصیص ارز به مشکل برمی‌خورد و گاهی تأمین فیزیکی آن مسئله‌ساز می‌شود؛ از خرید و حمل‌ونقل دریایی و ترخیص آن در گمرک گرفته تا بحث‌های حقوقی و توزیع که در این بین مطرح است. چنانچه ماه گذشته در ترخیص از گمرکات به‌خصوص در نهاده سویا مشکل داشتیم. سویا نهاده‌ای است که فقدانش کل نهاده را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این مسائل سبب می‌شود در بازار قیمت بالا برود و تمایل به جوجه‌ریزی پایین بیاید و با وجودی که مثلاً سیاست‌گذار برنامه‌ریزی می‌کند 130 میلیون قطعه جوجه‌ریزی انجام شود، ولی تمایل به جوجه‌ریزی مبتنی بر برنامه، توسط مرغدار کم می‌شود. وقتی جوجه‌ریزی انجام نشود بی‌شک ما 45 روز آینده مرغی نخواهیم نداشت و بازار ملتهب خواهد شد و دوباره یا باید دست به واردات بزنیم یا رفتار تعزیراتی در پیش بگیریم.
وی می‌افزاید: زنجیره مرغ چون برای دولت زنجیره در دسترس‌تری است، اعمال سیاست‌های تنظیم بازاری و قیمت روی آن راحت‌تر است ولی مسئله این است که با اعمال قیمت تولیدکننده دوباره عقب می‌نشیند و سیکل معیوبی که ذکر کردیم دوباره ادامه پیدا می‌کند. به گفته وی، در مدیریت بازار مرغ هم بخشی از راهکار سبد کالاست که به میزان کافی به مصرف‌کننده برسد و از آن طرف تأمین پایدار نهاده‌های زیستی و خوراک دام است که به سیاست‌های رهایی از وابستگی نیاز دارد. 

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1119227/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پژوهشگر توسعه: سهم ایران از تجارت جهانی شرم‌آور است

وزیر کشور اهداف، برنامه‌ها و اقدامات حوزه اقتصادی را ابلاغ کرد

فرافکنی تکراری رئیسی علیه دولت روحانی این بار از قم

ناترازی 3 بانک مهم کشور از سال 95 به دلیل تصمیم بانک مرکزی

3.5 میلیون لیتر سوخت قاچاق در 2 استان جنوبی کشور کشف شد

(ویدیو) رئیسی: کشور را می‌توان علی‌رغم همه تهدیدها و تحریم‌ها اداره کرد

(ویدیو) رئیسی: در ابتدای دولت لغو سند 2030 را امضا کردم

تصاویری از فرود زیبای یک هواپیمای مسافربری در فرودگاه کیش

صفر پول آرژانتینی‌ها 4 تایی شد

شناخت مشی شهدا و ایثارگران موثرترین روش ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است

برگزاری آئین تجلیل از دختران شاهد و ایثارگر سمنان به مناسبت روز دختر

برنامه‌ریزی اقتصادی باید مبتنی بر زیست بوم فرهنگی باشد

عددسازی ها و قیمت گذاری ارز درکانال ها جلوه ای از جنگ اقتصادی است

عددسازی و قیمت گذاری ارز در کانال‌ها جلوه‌ای از جنگ اقتصادی است

عزم جدی دستگاه قضا برای حمایت از واحدهای تولیدی در کردستان

افزایش 90 درصدی تجارت با ارزهای ملی

وزیر کشور اهداف، برنامه ها و اقدامات حوزه اقتصادی را ابلاغ کرد

استاندار کرمانشاه: خون پاک شهدا پشتوانه محکم انقلاب اسلامی است

شفاف‌سازی در ماموریت‌ها جزو تاکیدات اولیه ما در بنیاد است

با کارت‌های فیزیکی بانکی خداحافظی کنید

پیش بینی افزایش قیمت بیت کوین تا 100 هزار دلار

رکورد عجیب نرخ تکفل ایران در جهان: هر شاغل خرج چند نفر را می‌دهد؟

با متر و مقیاس آقای همتی فقط درسال 1399معادل 100 برابر کل دوران سازندگی خلق پول شده است

امضای تفاهم‌نامه همکاری بین پالایشگاه گاز هاشمی‌نژاد و پارک علم و فناوری خراسان

پالایشگاه گاز پارسیان و دانشگاه علم و صنعت یک تفاهم‌نامه و یک قرارداد امضا کردند

نشست تخصصی شرکت نفت و گاز پارس برگزار می‌شود

صرفه‌جویی 1.2 میلیارد یورویی در طرح توسعه پالایشگاه تهران با خرید سهام کنترلی پتروشیمی شازند

ضرورت استفاده به‌موقع از ابزارهای پولی مناسب توسط مقام پولی

شهرت و اعتبار بانک مرکزی؛ شرط اول اثربخشی سیاست‌های پولی و ارزی

ایمن‌سازی تأسیسات؛ مهم‌ترین برنامه شرکت پایانه نفتی ایران در سال 1403

مصرف انرژی در ایران بیش از 2 برابر استاندارد جهانی

افزایش بی‌رویه مصرف، ظرفیت‌های صادراتی گاز ایران را از بین‌ می‌برد

کشف 3.5 میلیون لیتر سوخت قاچاق تنها در یک فقره عملیات ویژه در 2 استان جنوبی کشور

سفر بارزانی همراه با تعهد کتبی امنیتی و همکاری با بانک مرکزی ایران/ منتظر کاهش بیشتر نرخ ارز باشید

چگونه طرح جنجال‌برانگیز دستمزد منتفی شد؟

وزیر نفت با دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز دیدار کرد

دستور مسکنی رئیس جمهور به بانک‌ها

ضرورت توجه به هوش مصنوعی برای ایجاد مزیت رقابتی در صنعت نفت

شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت با صندوق پژوهش و فناوری نفت تفاهم‌نامه همکاری امضا کرد

جلوگیری از انحراف روزانه 8 میلیون لیتر گازوئیل با راه‌اندازی سامانه تخصیص نفت‌گاز براساس اسناد حمل برخط

هدیه دولت به بازار اجاره؛ سامانه خودنویس به داد مستاجران می رسد؟

جامعه نیازمند نقش زنان در صنعت و فناوری است

تأمین 5800 قلم کالابه ارزش 12 هزار میلیارد ریال در نفت و گاز گچساران

آمادگی ایران برای امضای توافق‌نامه همکاری با کمیسیون انرژی اتحادیه آفریقا

رهاورد نمایشگاه بین‌المللی مشارکت در اجرای طرح‌های ملی است

کاهش 43 درصدی کربن تا افق 2030

آفریقا پس از خاورمیانه بزرگترین صادرکننده گاز خواهد شد

استقبال کشورهای آفریقایی از حضور ایران برای توسعه صنعت نفت و گاز این قاره

اطلاعیه مدیریت امور حقوقی شرکت ملی نفت ایران درباره پرونده بابک زنجانی

ریل گذاری برای تامین مالی غیرتورمی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی