بازار آریا

آخرين مطالب

در حاشیه ایران اکسپو2024 بررسی شد؛ موانع توسعه صادرات مواد غذایی در بازار 500‌میلیون نفری همسایه‏‏‏‏‌ها

مسیر صادرات 5‌میلیارد دلاری صنایع غذایی اقتصاد ايران

مسیر صادرات  5‌میلیارد دلاری صنایع غذایی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : دلایل عقب‏‏‏‏‌ماندگی ایران در صادرات مواد غذایی نسبت به کشورهای همسایه و مسیر توسعه صادرات کشور از 2‌میلیارد دلار به 5‌میلیارد دلار، در پنلی تخصصی در حاشیه نمایشگاه ایران اکسپو2024 با حضور فعالان صنایع غذایی کشور مورد بحث و بررسی قرارگرفت. در این نشست، فعالان اقتصادی با بیان اینکه در شرایط تحریم و عدم‌تعامل بین دولتمردان صنعت غذایی توانسته بازار دو‌میلیارد دلاری ایجاد کند، عنوان کردند اگر کشور نقشه صادراتی داشته‌باشد، با توجه به بازار 500‌میلیون نفری اطراف ایران، صادرات صنعت غذا و بخش فرآوری‌شده به عدد پنج‌میلیارد دلار خواهد رسید. کارشناسان در این نشست همچنین نوسانات نرخ ارز را پاشنه آشیل صادرات صنایع غذایی عنوان کردند.
علی محمدی / دنیای اقتصاد
پنل «دلایل عقب‌‌‌‌‌ماندگی ایران در صادرات مواد غذایی نسبت به کشورهای همسایه» روز یکشنبه در حاشیه ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران با حضور ابوالحسن خلیلی، رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق بازرگانی ایران؛ محمد رحیمی، فعال اقتصادی، مسعود توتونچیان، فعال اقتصادی و پیمان فرشچی، فعال اقتصادی از سوی «دنیای‌اقتصاد» برگزار شد. در ابتدای پنل، خلیلی با بیان اینکه یک‌میلیون و 800‌هزار‌ تن غذای فرآوری‌شده صادر شده‌‌‌‌‌است، عنوان کرد: ارزش میزان غذای فرآوری‌شده مذکور یک‌میلیارد و 800‌هزار دلار بوده‌است؛ اما سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا پتانسیل صادراتی کشور در صنایع غذایی در همین حد خلاصه می‌شود؟ آیا ظرفیت ایجادشده در کارخانه‌ها به تناسب وسعت و تغییرات فصولی کشور است؟ وی ادامه داد: عراق، افغانستان و پاکستان مراکز صادراتی ما هستند؛ درواقع پتانسیل صادرات در حاشیه کشور بیش از 500‌میلیون نفر است که می‌توان از این ظرفیت استفاده کرد.
ناهماهنگی ارکان داخلی در زمینه صادرات مواد غذایی
در ادامه توتونچیان با تاکید بر اینکه در بخش صادرات مشکل فرهنگی وجود دارد، توضیح داد: ارزش صادرات در کلیه ارکان جامعه به‌معنای واقعی جایگاه خود را پیدا نکرده‌‌‌‌‌است؛ عامه مردم بر این باورند که همه محصولات باکیفیت صادر می‌شود. بانک‌ها گمان می‌کنند صادرکنندگان سودآوری بالایی دارند. از سوی دیگر زمانی‌که به سفارت‌‌‌‌‌ها مراجعه می‌کنیم متوجه می‌شویم که آمادگی لازم برای صادرات وجود ندارد. مضاف بر آن ارکان دولتی هم ملزوماتی که برای صادرات نیاز است را فراهم نمی‌کنند. وی با بیان اینکه بازاریابی، انبار و توزیع در بازار هدف هزینه‌‌‌‌‌بر است، گفت: در کشور هماهنگی‌‌‌‌‌های لازم وجود ندارد و به همین‌دلیل صنایع غذایی در بازارهای بین‌المللی سهم واقعی خود را پیدا نکرده‌اند.
نوسانات نرخ ارز؛ پاشنه آشیل صادرات صنایع غذایی
در ادامه فرشچی با اشاره به نوسانات نرخ ارز عنوان کرد: تولیدکننده باید با دلاری که روزانه تغییر نرخ دارد مواد اولیه را تامین کرده و به بازار مقصد برساند. اینکه برای پول مملکت قیمت مختلف دلاری درنظر گرفته می‌شود، پاشنه آشیل فعلی صادرات صنایع غذایی است. زمانی‌که کشورها عضو FATA و WTO هستند به آنها یارانه تعلق می‌گیرد، زیرا هدف همه دولت‌ها حفظ امنیت غذایی کشورشان است. این درحالی است که تولیدکننده و صادرکننده ایرانی به دلیل عدم‌عضویت کشور در FATF نمی‌توانند پول واقعی را به گردش دربیاورند و قدرت رقابت را از دست می‌دهند. او با تاکید بر اینکه باید روابط مالی کشور با دنیا متوازن شود، گفت: شرکت‌های ایرانی با وجود این مشکلات همچنان درحال توسعه فعالیت‌ها و زمینه‌‌‌‌‌های صادراتی خود هستند زیرا توانسته‌اند کیفیت مطلوب ایجاد کنند.
توافق‌نامه تجاری؛ پیش‌‌‌‌‌نیاز موفقیت صادرات
این پنل با صحبت‌های علیرضا محمد رحیمی ادامه پیدا کرد. رحیمی با بیان اینکه باید نگاه دیگری به زیرساخت‌های صادراتی کشور داشته‌باشیم، توضیح‌داد: سیاستگذاری در اکثر کشورهای صادرکننده به‌صورتی است که شرایط برای ورود به مارکت به‌صورت بلندمدت فراهم می‌شود. همچنین دولت‌ها برای شرکت در نمایشگاه به شرکت‌ها یارانه پرداخت می‌کنند، در هزینه مارکتینگ مشارکت می‌کنند و تا 50‌درصد هزینه لجستیک را پرداخت می‌کنند. درواقع برای 10سال ‌در سیاستگذاری کلان نقشه‌راه تعریف می‌کنند و در اختیار شرکت‌های مختلف قرار می‌دهند. وی با بیان اینکه پیش‌‌‌‌‌نیاز صادرات توافق‌نامه تجاری بین دولت‌ها است، عنوان کرد: ما به بیش از 35 کشور صادرات انجام می‌دهیم اما در هر کشور مشکلاتی داریم، زیرا ایران هیچ توافق‌نامه تجاری با هیچ‌‌‌‌‌کشوری ندارد؛ درحالی که ترکیه با بیش از 70کشور توافق‌نامه امضا کرده‌است که به صادرات کشور کمک می‌کند. او ادامه داد: کالای ایرانی به‌تومان و به‌صورت قاچاق وارد پاکستان می‌شود؛ درواقع صادرات از ایران قانونی اما واردات به پاکستان غیرقانونی است؛ اما آمریکا به‌خاطر توافق‌نامه با نرخ ترجیحی به پاکستان جنس صادر می‌کند. ما نیاز داریم دولتمردان در مذاکرات سیاسی به سمت امضای توافق‌نامه تجاری قدم بردارند. در ادامه پنل، خلیلی این سوال را طرح کرد که نقطه ضعف شرکت‌های ایرانی در امر صادرات چیست؟
آبروی کشور با محصولات زیرپله‌‌‌‌‌ای می‌رود
توتونچیان به سوال مذکور پاسخ داد: برای موفقیت در امر صادرات رعایت سه شرط ضروری است؛ نخست آنکه وظایف حاکمیت باید بازنگری شود، دوم وظایف بخش‌خصوصی و سوم بحث فرهنگ‌سازی است. شرکت‌ها باید برای کشور در ازای محصولات ارزشمندی که به نقاط مختلف دنیا با توجه به جغرافیای ویژه ایران صادر می‌شود، ارزش‌افزوده بیافرینند.
فرهنگ‌سازی باید توسط رسانه‌‌‌‌‌ها، وزارتخانه‌‌‌‌‌ها و ائمه جمعه صورت بگیرد و صادرات به‌عنوان ارزش ملی باشد؛ از حاکمیت انتظار بسترسازی داریم. وی با طرح این سوال که ترکیه چند واحد تولیدی و صادراتی دارد؟ گفت: نباید هرکسی وارد حوزه صادرات شود؛ به همه نباید مجوز کارت بازرگانی داد. در کشور ترکیه در صنعت کنسرو فقط حدود 50 شرکت فعال هستند و فقط 14 شرکت اجازه صادرات دارند. ما درگیر واحدهای زیرپله‌‌‌‌‌ای هستیم که باکیفیت ضعیف محصول تولید می‌کنند و آبروی کشور در خطر قرار می‌گیرد. در همه دنیا واحدهای تولیدی رتبه‌‌‌‌‌بندی می‌شوند؛ کالاهای واحد تولیدی در گمرک نمی‌‌‌‌‌ماند و از لاین سبز رد می‌شود، اما ما کی به این بلوغ می‌رسیم؟ توتونچیان درمورد تکالیف بخش‌خصوصی توضیح داد: کیفیت و بازاریابی از وظایف بخش‌خصوصی است؛ باید به این نقطه برسیم که تولید برای صادرات اتفاق بیفتد.پس از بازاریابی، روان‌‌‌‌‌شناسی رنگ و بسته‌‌‌‌‌بندی و الزامات بازار هدف در تمام ابعاد باید بررسی شود؛ اگر پازل‌‌‌‌‌ها با همکاری بخش‌خصوصی تکمیل شود صادرات کالا صد‌برابر خواهد شد.
در یک به‌هم‌ریختگی شدید حکم جنگنده‌‌‌‌‌ها را داریم
در ادامه فرشچی با بیان اینکه محصولات شرکت ‌ما به بیش از 60 کشور دنیا صادر می‌شود، عنوان کرد: مشکل داخلی این است که یک بازار عمده‌فروشی داریم که زبان بازار هدف را نمی‌شناسد. دلیل آن عدم‌نظارت گمرک است. کالای ایرانی پس از مدت‌‌‌‌‌ها از انبار مرخص و با تاریخ انقضای فارسی وارد بازار هدف می‌شود. شرکت ما کالا را بر اساس زبان منطقه صادر می‌کند؛ برند یک‌‌‌‌‌و‌‌‌‌‌یک در کشورها ثبت شده‌است اما از سوی سفارت کمکی نمی‌شود. ما در یک به‌هم ریختگی شدید حکم جنگنده‌‌‌‌‌ها را داریم. همچنین خلیلی با بیان اینکه در شرایط تحریم و عدم‌تعامل بین دولتمردان، صنعت غذایی توانسته بازار دو‌میلیارد دلاری ایجاد کند، گفت: اگر کشور به سمت نقشه صادراتی کشور گام بردارد، با توجه به بازار 500‌میلیون نفری که در اطراف ایران است، صادرات صنعت غذا و بخش فرآوری‌شده به عدد پنج‌میلیارد دلار خواهد رسید.
احتمال ازدست‌رفتن بازارهای صادراتی
محمد رحیمی نیز با تاکید بر اینکه اگر علاجی برای تعامل با دنیا نداشته باشیم صادرات را از دست می‌دهیم، گفت: شرکت‌ها حدود دو سال‌است که صادرات به آفریقا را آغاز کرده‌‌‌‌‌اند، اما این فرآیند هنوز آغاز نشده به پایان خود نزدیک است، زیرا کالای ایرانی به‌صورت رسمی وارد این کشورها نمی‌شود. اگر واقعا فکر صادرات هستیم باید در عرصه بین‌الملل رایزنی کنیم، اگر نکنیم آب باریکه صادرات را از دست می‌دهیم.
دولت برای تک‌نرخی‌شدن ارز باید تصمیم جدی بگیرد
همچنین خلیلی با تاکید بر اینکه نرخ ارز در موضوع صادرات جزو دغدغه‌‌‌‌‌های دولت بوده‌است، گفت: دولت موظف است کالاهای اساسی را با ارز ترجیحی وارد کند و نگران این موضوع است که منفعت این موضوع به نقطه هدف برسد؛ در نتیجه صادرات تحت‌نگاه ویژه قرار می‌گیرد اما بخشنامه‌‌‌‌‌های خلق‌الساعه‌‌‌‌‌ای که منتشر می‌شود، مانع از سرعت‌گرفتن روند صادرات می‌شود. در این‌خصوص نظرات مختلفی وجود دارد؛ صادرات به یارانه کالای اساسی بستگی دارد؛ همواره بحث تک‌نرخی‌شدن ارز وجود دارد. این چالش‌ها با تک‌نرخی‌شدن نرخ ارز برطرف خواهد شد. دولت باید تصمیم جدی بگیرد. وی با اشاره به موضوع قیمت انرژی در بخش صادرات، گفت: تولید در کشور با انرژی و حمل و‌‌‌‌‌نقل ارزان صورت می‌گیرد و این یک مزیت است.
همچنین فرشچی با بیان اینکه اگر مانند همه کشورهای همسایه ارزش تطابق پول ملی با پول بین‌المللی را مدیریت کنیم یک تکنیک برای صادرات محسوب می‌شود، گفت: دولت باید یارانه انرژی را حذف و در مقابل ارزش پول ملی را کنترل کند. تا زمانی‌که تحریم برقرار و راه تجارت با دنیا مسدود است، نمی‌توانیم توسعه داشته باشیم. اگر دولت به داد پیمان‌‌‌‌‌سپاری ارزی نرسد، کار برای ما سال‌به سال‌سخت‌تر می‌شود. رحیمی با بیان اینکه کشورهای همسایه هزینه لجستیک را برای صادرکنندگان پنجاه تا 100‌درصد رایگان کرده‌اند، گفت: کاله صادرات به چین و آفریقا را آغاز کرده‌است اما حداقل چهار‌مرتبه ترنشیپ می‌شوند. این‌‌‌‌‌ موضوع برای حمل‌ونقل کالاها و مواد غذایی با توجه به اینکه نوسان حرارتی وجود دارد آسیب‌‌‌‌‌رسان است و باید حمل مستقیم داشته باشیم.
--> اخبار مرتبط ایران به جمع تولیدکنندگان تجهیزات پرتودهی پیوست تاثیر حذف ارزش‌افزوده بر قیمت مواد غذایی ضربه ارزی به صادرات غذا ضرورت دستیابی به حداکثر پاکیزگی در تجهیزات تولید مواد غذایی واردات مواد اولیه صنایع غذایی تسهیل شد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1153179/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بانک خسیس، بانک دست‌ودلباز / جدیدترین آمار پرداخت وام

سپاهان 1-0 ملوان؛ برد اقتصادی برای زنده ماندن رویای قهرمانی

رئیس سازمان بسیج: بیداری‌هایی که امروز در آمریکا، کانادا، ژاپن شاهد هستیم، همگی نشأت‌گرفته از فرهنگ مقاومت اسلامی است/ حضور نیروهای جهادی در عرصه اقتصاد مقاومتی، برای سر و سامان دادن به وضعیت اقتصادی کشور است

جایگاه جدید سرعت اینترنت ثابت و موبایل ایران مشخص شد

چطور احتمال مسدود سازی تتر را کم کنیم؟

عزم دولت حمایت از تولید داخلی و توسعه‌ی زنجیره ارزش غذایی است

تولیدکنندگان داخلی افسران جنگ اقتصادی و رزمندگان جبهه مقابله با تحریم‌ها می‌باشند

حمایت از صادر کنندگان صنایع دستی

بازگشت مزدا به ایران؛ سه‌تفنگدار نیمه‌ژاپنی در راه بازار خودرو

«عدم تخصیص ارز» یا «احتکار» موبایل؛ دلیل التهاب بازار موبایل چیست؟

کشف 4300 میلیارد فرار مالیاتی ازسوی پلیس

رئیسی در نشست با فعالان اقتصادی : زنجیره تولید تا توزیع برنج با هدف جلوگیری از اجحاف به تولیدکننده و مصرف کننده بازنگری شود

رئیس اتحادیه میوه و سبزی: کاهش قیمت میوه به ضرر کشاورز است!

نماینده مجلس: برای صفرشدن صف وام ازدواج 800 همت نیاز است

هوشمندسازی میدان‌های نفت و گاز به‌همت بازیگران توانمند زیست‌بوم فناوری

فقط 5 سال برای رهایی از تله جمعیتی فرصت داریم

اقتصاد آینده مبتنی بر حرکت‌هایی همراه با دانش ودانایی است

قیمت جدید مرغ و گوشت در بازار

روایت عظیم زاده اردبیلی از رویداد همتایابی در قشم

فعالیت های فرهنگی و اقتصادی ایران و ترکمنستان رو به گسترش است

صادرات ماهی و خشکبار از ایران به نروژ مورد استقبال قرار خواهد گرفت

مهارت آموزی اقتصادی ، فرصتی برای بازگشت زندانی به آغوش جامعه + فیلم

طراحی سامانه جریان اقتصادی نوین برای حمایت از فناوران

احتمال مسدودسازی دارایی تتر ایرانی‌ها به دلیل تحریم‌ها

واردکنندگان موبایل در انتظار تامین ارز

گازرسانی به 6500 روستای کم‌برخوردار و سخت‌گذر کشور از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم

روایت محسن رضایی از عملیات وعده صادق/اقتدار امروز کشور مدیون سلحشوری رزمندگان است

در جمع فعالان اقتصادی استان مازندران؛ رئیسی: دولت فقط وظیفه حمایت، هدایت و نظارت دارد

اوراق بانکی و بازار سرمایه راه جبران کمبود منابع مالی تولید

رئیسی در جمع فعالان اقتصادی استان مازندران: دولت فقط وظیفه حمایت، هدایت و نظارت دارد

بهره برداری از خط تولیدهای جدید کارخانه فولاد اهواز

مقصد اشتباه خودروی وارداتی؛ 12هزار خودرو وارد شده کجا رفتند؟

شنبه دیگر اول هفته نیست! / تکلیف شرکت‌های خصوصی و بانک‌ها چه می‌شود؟

مدیریت برتر بنیاد شهید و امور ایثارگران استان همدان در حوزه رویداد جوانی جمعیت

دخیل کردن مردم در اقتصاد اولویت مهم است

اقتصاد آینده مبتنی بر دانش و دانایی است

سبحانیان: مالیات 50 درصد اصناف و مشاغل صفر است

معاون وزیر نفت در امور گاز به مازندران سفر کرد

ارز صادرات صنایع دستی در اختیار صادرکننده قرار گرفت

مقایسه صنایع نظامی و خودروسازی اشتباهی بزرگ است؟

شرکت های اقتصادی استان یک هواپیما برای کرمان خریداری کنند

آینده استان کرمانشاه در عرصه‌های مختلف اقتصادی و فرهنگی بسیار روشن است

جدیدترین آمار پرداخت تسهیلات بانکی به تفکیک استان‌ها مشخص شد

دوره آموزش تولید محتوا در رسانه برگزار شد

خیرمقدم مادر شهید مدافع حرم رادمهر به ریاست محترم جمهور در سفر به مازندران

فراخوان مدیران خودرو بیانگر تعهد این شرکت در حوزه خدمات پس از فروش است

یاسر جبرائیلی: سیستم بانکی، اسلام مالی شده نه اسلامی‌سازی

کاهش قیمت ارز ادامه دارد/ نوسان دلار در بازار آزاد بین 57 تا 58 هزار تومان

ساخت بندر جدید در بندرلنگه در راستای اقتصاد دریامحور

نرخ بهره بین بانکی افزایش یافت

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی