بازار آریا

آخرين مطالب

گزارش «دنیای‌اقتصاد» از متن قرارداد انبوه‏‏‌سازان در «مسکن میلیونی»؛ سه قفل قیمتی بر پروژه‏‏‌های خانه‏‏‌سازی دولتی

ساخت‏‏‌وساز با تورم دستوری اقتصاد ايران

ساخت‏‏‌وساز با تورم دستوری
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد -هاجر شادمانی : متن قرارداد دوجانبه متولی مسکن با انبوه‏‏‌سازان برای ساخت مسکن دولتی، حاوی سه قفل قیمتی است. تعیین هزینه ساخت ناسازگار با واقعیت‏‏‌های بازار، ساخت‏‏‌وساز با تورم دستوری و در نظر گرفتن جریمه ناکارآمد برای کندسازی، این سه قفل قیمتی در متن قراردادهای انبوه‏‏‌سازان برای ساخت مسکن در طرح خانه‏‏‌سازی دولتی یا طرح ساخت یک میلیون مسکن در سال است.
بررسی‌‌‌های دنیای اقتصاد درباره جزئیات مفاد قرارداد دوجانبه بین دولت و انبوه‌‌‌سازان در پروژه‌‌‌های مسکن‌‌‌سازی دولتی استان تهران، نشان می‌‌‌دهد، در این قراردادها مطابق با رویه‌‌‌ای که از ابتدای شروع طرح خانه‌‌‌سازی دولتی در کشور اعمال شد، قیمت مقطوع برای ساخت هر مترمربع از این واحدها تعیین شده است. قیمت ساخت هر مترمربع مسکن دولتی، 8 میلیون و241‌هزار تومان در نظر گرفته شده است؛ این قیمت نیمه سال گذشته از سوی متولی بخش مسکن برای خانه‌‌‌سازی‌‌‌های دولتی(طرح ساخت یک میلیون مسکن در سال) تعیین و در قرارداد دولت با انبوه‌‌‌سازان درج شد.
رقم ساخت 8 میلیون و241‌هزار تومانی برای ساخت هر مترمربع مسکن در پروژه‌‌‌های خانه‌‌‌سازی دولتی تهران در حالی در این قراردادها تعیین شده است که سال گذشته، شرکت‌های ساختمانی، حداقل هزینه ساخت هر مترمربع مسکن در پروژه‌‌‌های مسکونی 4 طبقه را 12میلیون و700هزار تومان اعلام کردند. مسوولان سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز کف هزینه ساخت هر مترمربع واحد مسکونی در سال گذشته را رقمی حدود 10 میلیون تومان اعلام کرده بودند. اخیرا نیز رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هزینه ساخت هر مترمربع مسکن در روستاها را 8.5 میلیون تومان اعلام کرد. مقایسه این آمار و ارقام اعلام شده، نشان‌دهنده آن است که در قراردادهای دوجانبه دولت وانبوه‌‌‌سازان، هزینه ساخت هر مترمربع در سطح پایین‌‌‌ و متفاوت از واقعیت‌‌‌های بازار ساخت، تعیین شده است. اما با توجه به اینکه برخی از انبوه‌‌‌سازان در قالب این قراردادها به پروژه‌‌‌های مسکن‌سازی دولتی ورود کرد‌‌‌ه‌‌‌اند این فرضیه مطرح است که شاید از نگاه آنها امکان ساخت مسکن با این رقم، وجود داشته باشد.
اما، ایرج رهبر، رئیس هیات‌مدیره انجمن انبوه‌‌‌سازان مسکن استان تهران روز گذشته در این باره به دنیای اقتصاد اعلام کرد: با سطوح فعلی هزینه‌‌‌های ساخت مسکن، هم‌‌‌اکنون(نیمه بهار 1403)، هزینه ساخت هر مترمربع از این واحدها رقمی حول و حوش 15 میلیون تومان تمام می‌شود! به این ترتیب، و براساس اعلام وی، همین حالا و در حالی که تنها چند ماه از تنظیم متن این قراردادها سپری می‌شود، قیمت تعیین شده برای ساخت خانه‌‌‌های دولتی، عملا فاصله قابل‌توجهی با روایت سازنده‌‌‌ها از تازه‌‌‌ترین وضعیت هزینه‌‌‌های ساخت‌وساز دارد.
آن طور که رهبر به دنیای اقتصاد اعلام کرد تاکنون انبوه‌‌‌سازان برآوردهای مختلفی از هزینه ساخت مسکن در دوره‌‌‌های زمانی مختلف به دولت ارائه داده‌‌‌اند اما تمام ارقامی که تاکنون تعیین شده است با این برآوردها فاصله داشته است. به گفته وی با وجود این تفاوت‌‌‌ها، انبوه‌‌‌سازان نسبت به قیمت تعیین شده در قراردادها گله‌‌‌مند هستند؛ اما ناچار به کار با این قیمت‌ها هستند و در تلاش هستند تا در مذاکرات بعدی این ارقام یا روش‌‌‌های تامین مالی را براساس مدل‌‌‌های پیشنهادی، از جمله ورود به حیطه مشارکت، تعدیل و ترمیم کنند. وی با اشاره به روند کند طی مراحل اداری برای تامین مالی پروژه‌‌‌ها از جمله اختصاص تسهیلات و وام ساخت، اعلام کرد: تعیین قیمت‌های غیرواقعی و عدم‌تزریق به موقع منابع می‌تواند پروژه‌‌‌ها را با خطر جدی تاخیر در ساخت و تحویل روبه‌رو کند که خود یک عامل مهم افزایش هزینه ساخت است.
رهبر، با اعلام اینکه هم‌‌‌اکنون حدود 11‌هزار و 200 واحد مسکونی طرح خانه‌‌‌سازی دولتی(نهضت ملی مسکن) در استان تهران در قالب این قراردادهای دوجانبه و با قیمت تعیین شده ساخت با مترمربعی 8 میلیون و241‌هزار تومان، از سوی 30 شرکت انبوه‌‌‌ساز، در فرآیند ساخت قرار گرفته است، گفت: از طرح اقدام ملی مسکن نیز حدود 3‌هزار و 200 واحد مسکونی از سوی 7 شرکت انبوه‌‌‌ساز، در دست ساخت است. همه این واحدها بنا بر اظهارات وی، متقاضی مشخص دارند و بخشی از آورده متقاضیان نیز متناسب با شرایط پروژه‌‌‌ها و عملکرد متقاضیان در واریز سهم آورده، به پروژه‌‌‌ها تزریق شده است اما هنوز قراردادی بین انبوه‌‌‌سازان و متقاضیان برای تعیین واحد متقاضیان، منعقد نشده است. هم اکنون و بر اساس تازه‌‌‌ترین آمارهای اعلام‌شده از سوی متولی مسکن، عملیات ساخت بیش از 90‌هزار واحد مسکن دولتی‌‌‌ساز در قالب نهضت ملی مسکن در استان تهران آغاز شده است؛ مجموع سهم انبوه‌‌‌سازان از این ساخت‌وسازها تاکنون حدود 15‌هزار واحد برآورد می‌شود.
به گفته وی واحدهای اقدام ملی مسکن که از دولت قبل باقی مانده است حدود 90‌درصد پیشرفت فیزیکی دارد اما واحدهای نهضت ملی مسکن که در قالب قراردادهای دوجانبه جدید در فرآیند اجرا قرار گرفته است بین 10 تا 15‌درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
این در حالی است که براساس یک بند از این قراردادها، مدت زمان ساخت این واحدها 20 ماه یعنی معادل 1 سال و 8 ماه تعیین شده است؛ یعنی عملا سری اول این واحدها که نیمه سال گذشته قرارداد ساخت آنها بین دولت و انبوه‌‌‌سازان منعقد شده است باید بهار سال آینده، تکمیل، افتتاح وتحویل متقاضیان شود. با این حال، رئیس هیات‌مدیره انجمن انبوه‌‌‌سازان مسکن استان تهران به دنیای اقتصاد اعلام کرد: این واحدها هم‌‌‌اکنون حدود 10 تا 15‌درصد پیشرفت فیزیکی دارند؛ هنوز هم هیچ‌‌‌کدام از آنها تسهیلات بانکی دریافت نکرده و منتظر طی فرآیندهای اداری برای تزریق منابع بانکی در قالب وام ساخت هستیم. به گفته وی در صورت عدم‌تعدیل قیمت ساخت وتزریق به موقع منابع بانکی و آورده متقاضیان، برخورد این پروژه‌‌‌ها با تاخیر زمانی و افزایش مدت زمان ساخت به بیش از 20 ماه بعید و دور از ذهن نخواهد بود.
تعدیل قیمت فقط تا 25 درصد!
علاوه بر تعیین هزینه ساخت هر مترمربع 8 میلیون و 241‌هزار تومانی، در قراردادهای ساخت مسکن دولتی در تهران و تفاوت قابل‌توجه آن با تخمین سازنده‌‌‌ها و برخی مسوولان از هزینه ساخت مسکن، «تعیین تورم دستوری» در این قراردادها، دومین قفل قیمتی خانه‌‌‌سازی دولتی در تهران است. در یک بند دیگر از این قرارداد دوجانبه، اعلام شده است که در صورت افزایش هزینه ساخت مسکن به دلیل تورم، بهای ساخت تنها تا سقف 25‌درصد کل مبلغ قرارداد ظرفیت و قابلیت افزایش دارد. اما در شرایطی که طی سال‌‌‌های گذشته تاکنون به طور متوسط در هر سال هزینه ساخت مسکن دست‌‌‌کم 40‌درصد افزایش داشته است، عملا در این قراردادها علاوه بر آنکه قیمت دستوری ناسازگار با واقعیت هزینه ساخت مسکن تعیین شده است، برای تورم ساخت نیز، سقف تعیین شده است.
جریمه کندسازی؛ 5 درصد
در کنار دو مورد قبلی، اما، جریمه‌‌‌ای ناکارآمد برای سازنده‌‌‌های کم‌‌‌کار تعیین شده است؛ جریمه کندسازی خانه‌‌‌سازی دولتی در این پروژه‌‌‌ها تنها 5‌درصد مبلغ قراردادهاست. هر چند به دلیل نادیده گرفتن برخی واقعیت‌‌‌ها، به گفته سازنده‌‌‌ها، به احتمال زیاد بخش قابل‌توجهی از پروژه‌‌‌ها ممکن است با تاخیر روبه‌رو شوند، اما جریمه تاخیر غیرموجه در این قراردادها نیز چندان بازدارنده نیست و تنها 5‌درصد مبلغ قرارداد در نظر گرفته شده است. این در حالی است که اگر متولی طرح خانه‌‌‌سازی دولتی برای جلوگیری از تاخیر غیرمجاز در ساخت این واحدها، به دنبال اهرم بازدارنده است، این نرخ 5 درصدی از بازدارندگی کافی برخوردار نیست!
هزینه متقاضیان برای تکمیل خانه‌‌‌ها
جزئیات دیگری از مفاد این قراردادها نشان می‌‌‌دهد، ساخت خانه‌‌‌های دولتی با هزینه 8میلیون و241‌هزار تومانی به ازای هر مترمربع، دست‌‌‌کم حدود 100 میلیون تومان دیگر نیز برای متقاضیان و خانوارهای تحویل‌‌‌گیرنده واحدها، (به قیمت امروز)، هزینه دارد. در یکی از بندهای این قراردادها، اعلام شده است سازنده‌‌‌ها فاقد تعهد برای تامین آسانسور، پکیج، رادیاتور، کولر، نقاشی و کابینت هستند. به گفته ایرج رهبر، با قیمت‌های امروز، تامین این تجهیزات دست‌‌‌کم مترمربعی یک میلیون تومان هزینه خواهد داشت که در صورتی که واحدها خام و بدون این نصبیات به متقاضیان تحویل شوند با قیمت‌های امروز، با در نظر گرفتن متوسط مساحت 100مترمربعی واحدها، به هزینه‌‌‌ای معادل 100میلیون تومان برای تکمیل واحدها نیاز است.
--> اخبار مرتبط رکود ساخت‌وساز 9 ساله شد کیفیت مسکن فدای کمیت آژیر منابع در بخش مسکن مقایسه ورق pvc و ورق mdf کارنامه قرارگاه مسکن؛ 8 از 100

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1153178/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پرداخت 890 میلیارد تسهیلات تولید و اشتغال به لرستان

اداره مرکزی آمار اسرائیل: شاخص قیمت‌ها به طور بی‌سابقه‌ای در حال افزایش است

اخذ شناسه یکتا موجب حمایت از تولید واقعی و جلوگیری از اقتصاد زیرزمینی می‌شود

لرستان رتبه اول دریافت تسهیلات کمک به افزایش تولید و ایجاد اشتغال پایدار

امروز در جنگ اقتصادی دشمن را به بن‌بست رساندیم

نامه سرگشاده نایب رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی به رئیس جمهور درباره کارگران و بازنشستگان کشور

برگزاری نشست روابط عمومی های مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور در ارس

امروز در جنگ اقتصادی با این نگاه دشمن را به بن‌بست رساندیم

توقیف محموله 80 میلیارد ریالی بلوریجات

زنجیره اقتصادی نمد در شهرکرد ایجاد شود

اجرای فیبر نوری در 55 شهر گیلان/ کشاورزی دانش بنیان فعال شود

توسعه تعاملات فرهنگی و اقتصادی بین ایران و ترکمنستان

قیمت تخم مرغ چند؟

بانک خسیس، بانک دست‌ودلباز / جدیدترین آمار پرداخت وام

سپاهان 1-0 ملوان؛ برد اقتصادی برای زنده ماندن رویای قهرمانی

رئیس سازمان بسیج: بیداری‌هایی که امروز در آمریکا، کانادا، ژاپن شاهد هستیم، همگی نشأت‌گرفته از فرهنگ مقاومت اسلامی است/ حضور نیروهای جهادی در عرصه اقتصاد مقاومتی، برای سر و سامان دادن به وضعیت اقتصادی کشور است

جایگاه جدید سرعت اینترنت ثابت و موبایل ایران مشخص شد

چطور احتمال مسدود سازی تتر را کم کنیم؟

عزم دولت حمایت از تولید داخلی و توسعه‌ی زنجیره ارزش غذایی است

تولیدکنندگان داخلی افسران جنگ اقتصادی و رزمندگان جبهه مقابله با تحریم‌ها می‌باشند

حمایت از صادر کنندگان صنایع دستی

بازگشت مزدا به ایران؛ سه‌تفنگدار نیمه‌ژاپنی در راه بازار خودرو

«عدم تخصیص ارز» یا «احتکار» موبایل؛ دلیل التهاب بازار موبایل چیست؟

کشف 4300 میلیارد فرار مالیاتی ازسوی پلیس

رئیسی در نشست با فعالان اقتصادی : زنجیره تولید تا توزیع برنج با هدف جلوگیری از اجحاف به تولیدکننده و مصرف کننده بازنگری شود

رئیس اتحادیه میوه و سبزی: کاهش قیمت میوه به ضرر کشاورز است!

نماینده مجلس: برای صفرشدن صف وام ازدواج 800 همت نیاز است

هوشمندسازی میدان‌های نفت و گاز به‌همت بازیگران توانمند زیست‌بوم فناوری

فقط 5 سال برای رهایی از تله جمعیتی فرصت داریم

اقتصاد آینده مبتنی بر حرکت‌هایی همراه با دانش ودانایی است

قیمت جدید مرغ و گوشت در بازار

روایت عظیم زاده اردبیلی از رویداد همتایابی در قشم

فعالیت های فرهنگی و اقتصادی ایران و ترکمنستان رو به گسترش است

صادرات ماهی و خشکبار از ایران به نروژ مورد استقبال قرار خواهد گرفت

مهارت آموزی اقتصادی ، فرصتی برای بازگشت زندانی به آغوش جامعه + فیلم

طراحی سامانه جریان اقتصادی نوین برای حمایت از فناوران

احتمال مسدودسازی دارایی تتر ایرانی‌ها به دلیل تحریم‌ها

واردکنندگان موبایل در انتظار تامین ارز

گازرسانی به 6500 روستای کم‌برخوردار و سخت‌گذر کشور از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم

روایت محسن رضایی از عملیات وعده صادق/اقتدار امروز کشور مدیون سلحشوری رزمندگان است

در جمع فعالان اقتصادی استان مازندران؛ رئیسی: دولت فقط وظیفه حمایت، هدایت و نظارت دارد

اوراق بانکی و بازار سرمایه راه جبران کمبود منابع مالی تولید

رئیسی در جمع فعالان اقتصادی استان مازندران: دولت فقط وظیفه حمایت، هدایت و نظارت دارد

بهره برداری از خط تولیدهای جدید کارخانه فولاد اهواز

مقصد اشتباه خودروی وارداتی؛ 12هزار خودرو وارد شده کجا رفتند؟

شنبه دیگر اول هفته نیست! / تکلیف شرکت‌های خصوصی و بانک‌ها چه می‌شود؟

مدیریت برتر بنیاد شهید و امور ایثارگران استان همدان در حوزه رویداد جوانی جمعیت

دخیل کردن مردم در اقتصاد اولویت مهم است

اقتصاد آینده مبتنی بر دانش و دانایی است

سبحانیان: مالیات 50 درصد اصناف و مشاغل صفر است

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی