بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای ‌اقتصاد» گزارش 100 شرکت برتر ایران را بازخوانی کرد؛ تبعات اقتصادی مداخلات دستوری

عیار فروش در «معدن دستوری» تحلیل بازار آریا

عیار فروش در «معدن دستوری»
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : در شرایطی که معدن، پیشران اصلی اقتصاد جهان برای تحقق اهداف گذار انرژی و کربن صفر است و بنگاه‌های معدنی مشهور از این محل عایدی بسیاری به دست آورده‌اند، ابربنگاه‌های معدنی کشور درگیر اقتصاد دستوری هستند. این بنگاه‌ها در سال گذشته با افت درآمد حقیقی روبه‌رو شده و تمایلی به سرمایه‌گذاری بیشتر ندارند.
محمدحسین شاوردی : رکود اقتصادی و تصمیمات غلط سیاستی موجب شد تا فرصت بزرگ بخش معدن در دوره جهش قیمت کامودیتی‌‌‌ها از این بخش مهم اقتصاد ایران گرفته شود. شواهد موجود نشان می‌دهد در حالی که جنگ اوکراین و تحولات ژئوپلیتیک جهانی موجب شد تا بهای فلزات اساسی به اوج خود برسد و سود سرشاری را عاید کشورهای صاحب سبک در بخش معدن و صنایع معدنی کند، اما بنگاه‌‌‌های مرتبط با این حوزه در ایران به واسطه تصمیمات سیاستگذاران نتوانستند از این فرصت نصیبی ببرند؛ وضعیتی که موجب شد تا سال 1401 به یک افتتاحیه تلخ برای صنایع معدنی تبدیل شود و ورود این بازیگران به قرن جدید را با نگرانی‌های بسیاری همراه سازد. نگاهی به آخرین فهرست 100شرکت برتر ایران در سال 1401 نشان می‌دهد بازنده بزرگ این سال گروه معدن و صنایع معدنی بوده است.
افت تولید و کاهش صادرات در کنار مدل رفع تعهد ارزی موجب شده تا احتمالا فروش و بسیاری از متغیرهای ابربنگاه‌‌‌های معدنی کشور تحت‌تاثیر قرار گیرد. گزارش سازمان مدیریت صنعتی نشان می‌دهد 10شرکت فعال در بخش معدن و صنایع معدنی که در شمار 50شرکت اول فهرست IMI100 قرار دارند، با رشد فروش بالاتر از نرخ تورم سالانه روبه‌رو شده‌اند. در واقع به جز «شرکت بین‌المللی توسعه صنایع و معادن غدیر» که طبق گزارش سازمان مدیریت صنعتی توانسته در سال مالی 1401 رشد فروشی معادل 55‌درصد را تجربه کند، شرکت‌های «فولادمبارکه»، «ملی مس»، «گل‌‌‌گهر»، «چادرملو»، «هلدینگ معدنی و صنایع معدنی خاورمیانه»، «فولاد خوزستان»، «صنایع معدنی کاوه پارس»، «توسعه آهن و فولاد گل‌‌‌گهر» و «فولاد هرمزگان جنوب» رشد فروشی بین صفر تا 30‌درصد را تجربه کرده‌‌‌اند.
در این بین شرکت چادرملو با به ثبت رساندن نرخ صفر درصدی برای رشد فروش، بدترین وضعیت را در میان بنگاه‌‌‌های بزرگ بخش معدن و صنایع معدنی تجربه کرده است. جالب اینجاست که همه این شرکت‌ها در سال مالی 1400 شاهد رشد فروش دورقمی و بالاتر از نرخ تورم سالانه (46درصد تورم) بوده‌‌‌اند. شرکت‌های برتر حوزه معدن و صنایع معدنی در حالی سال مالی 1400 را با افزایش فروش 46 تا 166درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل (1399) پشت سر گذاشته بودند که این تحول موجب افزایش جایگاه این بنگاه‌‌‌ها در فهرست 100شرکت برتر و پررنگ‌‌‌ شدن نقش معدن در مقایسه با سایر رشته‌‌‌فعالیت‌‌‌ها در اقتصاد ایران شده بود. در سال مالی 1401 اما افزایش شدید مداخلات دولت در بخش معدنی که از مسیرهای مختلفی اعم از ممانعت‌‌‌های صادراتی، دستکاری نرخ ارز، قیمت‌گذاری دستوری و نحوه عرضه در بورس صورت گرفت موجب شد تا فرصت طلایی رشد فروش و صادرات بخش معدن از دست برود. افول جایگاه بخش معدن در بین 100شرکت برتر ایران در کنار عدم‌رشد سهم این بخش از خلق ارزش افزوده ایجادشده در سال 1401 نشانه اثرات منفی سیاستگذاری‌‌‌های رسمی روی بنگاه‌‌‌های بزرگ معدنی است.

بازار آریا

گفت‌وگوی «دنیای‌اقتصاد» با بهرام شکوری، رئیس سابق کمیسیون معادن اتاق بازرگانی ایران موید همین نکته است. او در تشریح چرایی افول عمده شرکت‌های بزرگ معدنی فهرست IMI100 می‌‌‌گوید سیاستگذار از چند کانال، در سال 1401 بخش معدن را تضعیف کرده است: «نخستین کانال مبحث صادرات و بخش‌‌‌نامه عوارض صادراتی است که موجب شد در شرایطی که فرصت بزرگی برای توسعه صادرات مواد معدنی و افزایش سهم شرکت‌های ایرانی از بازار جهانی وجود داشت، بخش معدن نتواند عایدی چندانی کسب کند. مساله دیگر قیمت‌گذاری دستوری بود که موجب شد تا اساسا بنگاه‌‌‌های معدنی از محل فروش داخلی انتفاع لازم را کسب نکنند. از دیگر سو مکانیزم‌‌‌های بورسی هم که برخی اوقات فشار اقدامات دولت را کاهش می‌‌‌دادند، به واسطه مداخلات متعدد دولت در بورس مختل شدند و کارکرد خود را از دست دادند. سیاست‌‌‌های ارزی و مساله پیمان‌‌‌سپاری و بازگشت ارز نیز دیگر مسیری بود که زمینه ‌انتفاع بنگاه‌‌‌های بخش معدن و صنایع معدنی را در رینگ صادراتی از بین برد.
حال به این وضعیت، مشکل رکود بخش ساختمان و برخی از صنایع مصرف‌کننده مواد و محصولات صنعتی را اضافه کنید تا متوجه شوید که بخش معدن در سال 1401 با چه چالش بزرگی روبه‌رو بود.» شکوری با اشاره به تداوم این وضعیت در سال جاری به «دنیای‌اقتصاد» گفت: «در 9ماهه گذشته بخشی از صادرکنندگان معدنی با کمک بخشنامه‌‌‌ای که اجازه واردات طلا به جای ارز حاصل از صادرات بدون پرداخت مالیات را پیدا کردند، توانستند وضعیت بهتری داشته باشند. همین رویکرد باعث شد تا ماهانه حدود 2تن و درمجموع چیزی نزدیک به 24تن طلا وارد کشور شود، اما با تغییر این رویه، واردات طلا نیز برای صادرکنندگان صرفه نداشت و در ماه قبل این عدد به 174کیلو کاهش یافت. اگر این روند ادامه پیدا کند، سرمایه‌گذاری در بخش معدن دچار چالش می‌شود. اینکه دولت اصرار دارد خروجی بخش معدن و صنایع معدنی را به سمت صنایعی نظیر لوازم‌خانگی و خودرو هدایت کند، حاصلی جز ضرر اهالی معدن و سود این صنایع ندارد. متاسفانه اکنون آماری از وضعیت سرمایه‌گذاری‌‌‌های معدنی در دست نیست، اما نمی‌‌‌توان انتظار داشت با توجه به تحریم‌‌‌های داخلی انگیزه‌‌‌ای برای سرمایه‌گذاری در بخش معدن باقی بماند.»
بحران در 10 شرکت برتر معدنی
نگاهی به آمارهای فهرست IMI100 نشان می‌دهد به‌رغم افزایش هزینه‌‌‌های تولید و مشکلات روزافزون بخش معدن، اغلب شرکت‌های بزرگ معدنی کشور در بخش خصوصی و دولتی موفق نشده‌‌‌اند درآمد خود را با جریان افزایش هزینه‌‌‌ها و جهش تورم همسو کنند. گزارش 100شرکت برتر ایران نشان می‌دهد طبق وضعیت مالی شرکت‌ها در سال 1401، اغلب اهالی معدن رشد فروشی بین صفر تا 30‌درصد را تجربه کرده‌اند و تنها یک شرکت 55‌درصد افزایش فروش داشته است. «فولاد مبارکه» در سال مالی گذشته 11درصد، «ملی مس» 17درصد، «گل‌‌‌گهر» 9.5درصد، «چادرملو» صفر درصد، «هلدینگ معدنی و صنایع معدنی خاورمیانه» 30درصد، «فولاد خوزستان» 3درصد، «صنایع معدنی کاوه پارس» 30درصد، «توسعه آهن و فولاد گل‌‌‌گهر» 4‌درصد و «فولاد هرمزگان جنوب» 18‌درصد در این سال رشد فروش را به ثبت رسانده‌‌‌اند. تنها بنگاه معدنی موفق این فهرست که در جمع50بنگاه برتر کشور قرار دارد، شرکت بین‌المللی توسعه صنایع و معادن غدیر بوده که در این سال توانسته است بیش از تورم رشد فروش داشته باشد. وضعیت معدنی‌‌‌ها در حالی در سال 1401 افول کرده که برای نمونه فولادمبارکه در سال مالی 1400 به‌رغم تورم 46درصدی کشور، توانسته است درآمد ناشی از فروش خود را به میزان 84‌درصد رشد دهد. این عدد در همین سال مالی برای شرکت ملی مس 82درصد، برای گل‌‌‌گهر 46درصد، برای چادرملو 55درصد، برای هلدینگ معدنی و صنایع معدنی خاورمیانه 114درصد، برای فولاد خوزستان 48درصد، برای صنایع معدنی کاوه پارس معادل 72درصد، برای شرکت بین‌المللی توسعه صنایع و معادن غدیر 166درصد، برای توسعه آهن و فولاد گل‌‌‌گهر 78‌درصد و برای فولاد هرمزگان جنوب معادل 69‌درصد بوده است. مقایسه این دو برش مالی از زاویه درآمد فروش در دو سال 1400 و 1401 نشان می‌دهد اولا صنایع معدنی و معدن‌کاران کمترین انتفاع را از جهش جدی کامودیتی‌‌‌ها در سال 2022 کسب کرده‌‌‌اند. ضمن اینکه اثر بخشنامه عوارض صادراتی بر این حوزه بسیار جدی بوده است. همزمان با این وضعیت، دولت فضای کسب‌وکار معدنی را به سمتی برده است که از یک‌سو زمینه‌‌‌ساز کاهش درآمد حقیقی این شرکت‌ها شده و از دیگر سو از مسیر تورم و سیاست‌‌‌های اقتصادی، هزینه تولید شرکت‌ها به‌شدت افزایش یافته است. اضافه شدن مشکل تامین مالی به این دوگانه به‌خوبی آنچه را که امروز بخش معدن با آن دست و پنجه نرم می‌کند به نمایش می‌‌‌گذارد.
به نظر می‌رسد رویکرد دولت در توسعه بخش معدن به شکل دستوری نه‌تنها فرصت‌‌‌های رشد این بخش را از دسترس اقتصاد ایران دور کرده، بلکه درهای تحولات جهانی را نیز به روی معدن‌کاران ایرانی و فعالان صنایع معدنی بسته است. در دوره‌‌‌ای که بنگاه‌‌‌های معدنی برجسته نظیر بی‌‌‌اچ‌‌‌پی در استرالیا، المعادن در عربستان‌سعودی، وله در برزیل، سوزرن کوپر در مکزیک، ایوانهو در کانادا و نوریلسک در روسیه پیشران تولید و سرمایه‌گذاری معدنی هستند و پیوسته شرایط برای توسعه فعالیت‌‌‌های آنها مهیاتر می‌شود، در ایران به بخش معدن و صنایع معدنی به عنوان فضایی خالی از خلاقیت و تحول نگاه می‌شود که تنها منبع رانت است و با همین چوب، سیاست‌‌‌ها به‌‌‌جای توسعه، مسیر بازتوزیع منابع این بخش را در پیش می‌‌‌گیرند. حال آنکه جهان با اطلاع از اهمیت تولید مواد معدنی سبز و چالش کمبود مواد اولیه سرمایه‌گذاری در اقتصاد چرخشی و فلزات موردنیاز برای ‌گذار انرژی را به قصد تولید ثروت و ساخت جهانی بهتر، مهم‌ترین اقدامات و سیاست‌‌‌ها را برای توسعه معدن و صنایع معدنی به کار می‌‌‌بندد. آنچه از یک برش کوچک از فهرست 100شرکت برتر ایران (درآمد فروش) به دست آمده به‌خوبی نشان می‌دهد که توسعه معدن و صنایع معدنی مبتنی بر روندهای جهانی نه‌تنها در دستور کار سیاستگذاران نیست بلکه هدف بسیاری از اقدامات، قبضه بخش معدن به قصد تقسیم منافع آن بین گروه‌‌‌های رانت‌‌‌جو است. این رویکرد اگر ادامه پیدا کند، طبیعتا ایران نخواهد توانست برای ورود به دوره گذار انرژی که سرلوحه بسیاری از اقتصادهاست، دستاورد چندانی برای ارائه داشته باشد.
--> اخبار مرتبط کاهش 22 درصدی تولید زغال‌سنگ در 10 ماهه امسال 4 دوربرگردان قیمت‌دستوری بلیت‏‏‌ پروازهای نوروز کجاست؟ صنعت لوازم خانگی نیازمند نقشه راهبردی گردهمایی مستقیم ذی‌نفعان صنعت معدن

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1139823/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس اتحادیه میوه و سبزی: کاهش قیمت میوه به ضرر کشاورز است!

نماینده مجلس: برای صفرشدن صف وام ازدواج 800 همت نیاز است

هوشمندسازی میدان‌های نفت و گاز به‌همت بازیگران توانمند زیست‌بوم فناوری

فقط 5 سال برای رهایی از تله جمعیتی فرصت داریم

اقتصاد آینده مبتنی بر حرکت‌هایی همراه با دانش ودانایی است

قیمت جدید مرغ و گوشت در بازار

روایت عظیم زاده اردبیلی از رویداد همتایابی در قشم

فعالیت های فرهنگی و اقتصادی ایران و ترکمنستان رو به گسترش است

صادرات ماهی و خشکبار از ایران به نروژ مورد استقبال قرار خواهد گرفت

مهارت آموزی اقتصادی ، فرصتی برای بازگشت زندانی به آغوش جامعه + فیلم

طراحی سامانه جریان اقتصادی نوین برای حمایت از فناوران

احتمال مسدودسازی دارایی تتر ایرانی‌ها به دلیل تحریم‌ها

واردکنندگان موبایل در انتظار تامین ارز

گازرسانی به 6500 روستای کم‌برخوردار و سخت‌گذر کشور از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم

روایت محسن رضایی از عملیات وعده صادق/اقتدار امروز کشور مدیون سلحشوری رزمندگان است

در جمع فعالان اقتصادی استان مازندران؛ رئیسی: دولت فقط وظیفه حمایت، هدایت و نظارت دارد

اوراق بانکی و بازار سرمایه راه جبران کمبود منابع مالی تولید

رئیسی در جمع فعالان اقتصادی استان مازندران: دولت فقط وظیفه حمایت، هدایت و نظارت دارد

بهره برداری از خط تولیدهای جدید کارخانه فولاد اهواز

مقصد اشتباه خودروی وارداتی؛ 12هزار خودرو وارد شده کجا رفتند؟

شنبه دیگر اول هفته نیست! / تکلیف شرکت‌های خصوصی و بانک‌ها چه می‌شود؟

مدیریت برتر بنیاد شهید و امور ایثارگران استان همدان در حوزه رویداد جوانی جمعیت

دخیل کردن مردم در اقتصاد اولویت مهم است

اقتصاد آینده مبتنی بر دانش و دانایی است

سبحانیان: مالیات 50 درصد اصناف و مشاغل صفر است

معاون وزیر نفت در امور گاز به مازندران سفر کرد

ارز صادرات صنایع دستی در اختیار صادرکننده قرار گرفت

مقایسه صنایع نظامی و خودروسازی اشتباهی بزرگ است؟

شرکت های اقتصادی استان یک هواپیما برای کرمان خریداری کنند

آینده استان کرمانشاه در عرصه‌های مختلف اقتصادی و فرهنگی بسیار روشن است

جدیدترین آمار پرداخت تسهیلات بانکی به تفکیک استان‌ها مشخص شد

دوره آموزش تولید محتوا در رسانه برگزار شد

خیرمقدم مادر شهید مدافع حرم رادمهر به ریاست محترم جمهور در سفر به مازندران

فراخوان مدیران خودرو بیانگر تعهد این شرکت در حوزه خدمات پس از فروش است

یاسر جبرائیلی: سیستم بانکی، اسلام مالی شده نه اسلامی‌سازی

کاهش قیمت ارز ادامه دارد/ نوسان دلار در بازار آزاد بین 57 تا 58 هزار تومان

ساخت بندر جدید در بندرلنگه در راستای اقتصاد دریامحور

نرخ بهره بین بانکی افزایش یافت

قدردانی وزیر کشور از خدمت‌رسانی فوری شرکت گاز در سیل خراسان رضوی

قیمت مصوب شکر اعلام شد

حضور موفق گیلان در نمایشگاه بین المللی «اکسپو»

ظرفیت های بالای مازندران در حوزه های مختلف اقتصادی و گردشگری

مالیات کارمندان سه برابر طلافروشان و دو برابر دفاتر اسناد

طرح‌های توسعه‌ای در بندرکاوه در حال آماده‌سازی است

روابط‌عمومی بانک صادرات ایران روابط‌عمومی برتر دستگاه‌های تابعه وزارت اقتصاد شد

رفع ممنوعیت واردات برخی اقلام گروه 4

جزئیات کمیسیون‌های مجلس در روزهای پایانی مجلس یازدهم

اجازه نمی‌دهیم چرخ تولید در کرمان متوقف شود

پایداری شبکه سراسری گاز خراسان رضوی پس از وقوع سیل/ قعطی‌های موردی ناشی از تخریب علمک به‌زودی برطرف می‌شود

پایداری شبکه سراسری گاز خراسان رضوی پس از سیل/ قعطی‌های موردی ناشی از تخریب علمک، به‌زودی برطرف می‌شوند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی