بازار آریا

آخرين مطالب

نشریه بلومبرگ بررسی کرد؛

چرا روند فروپاشی هژمونی دلار، دچار تعلیق و کاهش شتاب شده است؟ مقالات اقتصادي

چرا روند فروپاشی هژمونی دلار، دچار تعلیق و کاهش شتاب شده است؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - «استفانو لوکاروی» استاد اقتصادبین‌الملل دانشگاه میلان و تحلیل‌گر ارشد اقتصاد سیاسی بلومبرگ، در جدیدترین سرمقاله این نشریه معتبر، در تاریخ 17 اکتبر 2023، به تبیین و بررسی مولفه ها، عوامل و متغیر‌هایی پرداخته است که روند فروپاشی هژمونی دلار ایالات متحده را دچار تعلیق، تاخیر و کاهش شتاب نموده اند.

«استفانو لوکاروی» استاد اقتصادبین‌الملل دانشگاه میلان و تحلیل‌گر ارشد اقتصاد سیاسی بلومبرگ، در جدیدترین سرمقاله این نشریه معتبر، در تاریخ 17 اکتبر 2023، به تبیین و بررسی مولفه ها، عوامل و متغیر‌هایی پرداخته است که روند فروپاشی هژمونی دلار ایالات متحده را دچار تعلیق، تاخیر و کاهش شتاب نموده اند.

بازار آریا


گروه بین الملل بازارنیوز- سیدمهدی میرحسینی (کارشناس اقتصادی) ؛ بسیاری از متخصصان و تحلیل گران اقتصادی و مالی آمریکایی و غیرآمریکایی معتقدند که شکست هژمونی دلار و سقوط آزاد این ارز مرجع ذخیره جهانی، بلاشک به واقعیت تبدیل خواهد شد و حتی برخی بر این باورند که تزلزل شدید جایگاه دلار و فروپاشی قریب الوقوع آن، بسیار نزدیک است، اما تفاسیر و تحلیل‌های دیگری در این بین به چشم می‌خورد که نشان می‌دهد، فعلاً نباید منتظر کاهش سلطه گری دلار ایالات متحده بر عرصه تبادلات تجاری و اقتصادی جهان باشیم و حداقل تا دو دهه دیگر، این پروسه‌ی چالش برانگیز و مبتنی بر قدرت نمایی دیپلماسی اقتصادی ناعادلانه فراگیر، ادامه خواهد یافت.
در همین راستا، «استفانو لوکاروی» استاد اقتصادبین‌الملل دانشگاه میلان و تحلیل‌گر ارشد اقتصاد سیاسی بلومبرگ، در جدیدترین سرمقاله این نشریه معتبر، در تاریخ 17 اکتبر 2023، به تبیین و بررسی مولفه ها، عوامل و متغیر‌هایی پرداخته است که روند فروپاشی هژمونی دلار ایالات متحده را دچار تعلیق، تاخیر و کاهش شتاب نموده اند. مطالعه چنین تحلیلی، بر ایجاد چشم انداز کلان و گسترده‌تر نسبت به تحولات آینده‌ی اقتصاد دلارمحور در جهان، موثر خواهد بود.
الف) روند کاهش آقایی دلار در اقتصاد جهان، کنده شده است
دلار آمریکا که از زمان جنگ جهانی اول شروع به خود نمایی کرد، همواره با چالش‌هایی مواجه بوده که با وجود تورم دهه ١٩٧٠ و بی ثباتی ارزش در دهه 1980 و 1990، همچنان به راه خود ادامه داده و توانسته با موفقیت، چالش‌ها را پشت سر بگذارد.
در تبیین تداوم و استمرار برتری و هژمونی دلار دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد. برخی به بزرگی و غنای تاریخی اقتصاد آمریکا اشاره می‌کنند و برخی دیگر معتقدند که هنوز جایگزین مطمئنی برای دلار وجود ندارد. گروهی نیز توان نظامی و امنیتی آمریکا را برجسته می‌کنند و معتقدند که ابرقدرت بودن آمریکا محکم‌ترین ضامن امنیت نظام مالی جهانی است.
در این میان برخی هم توان بازاری آمریکا را در تداوم برتری دلار مهم می‌دانند و می‌گویند که کشور‌هایی که دارای مازاد تجاری و مازاد حساب جاری هستند، ناچارند برای حفظ اقتصاد خود و جلوگیری از بحران مالی، آمریکا را پرظرفیت‌ترین طرف تجاری و دلار را مطلوب‌ترین واحد ارزی بر گزینند.
در کنار این عوامل می‌توان به نظام حقوقی به ظاهر اعتمادپذیر آمریکا نیز اشاره کرد که در این برتری و سلطه نقش داشته است. با وجود این دیدگاه ها، می‌توان متغیر‌ها و مولفه‌های تاثیرگذاری را نام برد که موجب کاهش شتاب و ایجاد تاخیر در شکست هژمونی دلار و فروپاشی این ارز مرجع می‌شوند:
پویایی دلار در عرصه پرداخت‌های بین‌المللی، همچنان پابرجاست
دلار ایالات متحده، ارز اصلی در اختیار بانک‌های بسیاری از کشور‌های جهان است و سهم عمده‌ای از ذخایر رسمی بانک‌های مرکزی را به خود اختصاص داده است. از آنجا که مبادلات بین المللی نیاز به ارز‌هایی دارد که مورد قبول همگان باشد، دلار آمریکا با داشتن این مزیت و همچنین ویژگی ثبات نرخ ارز و برخورداری از پشتوانه نظام پرداختی قوی، به مهمترین ابزار در پرداخت‌های عرصه تجارت جهانی مبدل شده است؛ به طوری که در سال 2023، میزان 41.21 درصد از پرداخت‌های بین المللی با دلار ایالات متحده انجام شده است.
استمرار قدرت و سلطه انحصاری اقتصاد آمریکا بر پهنه وسیعی از جهان
برتن وودز، قدرت اقتصادی ایالات متحده را در سطح جهانی تثبیت کرد و پس از آن آمریکا صادرات دلار از طریق وام و کمک‌های خارجی و نیز باز پس گیری دلار از طریق مازاد تجاری از کشور‌های دیگر را آغاز کرد. پس از فروپاشی برتن وودز، اقتصاد ایالات متحده با رکود نسبی مواجه شد؛ اما خیلی زود توانست با کمک دلار، شرایط خود را بهبود ببخشد.
کشور‌های در حال توسعه بازار‌های مالی خود را به روی دلار باز کردند و آمریکا توانست با توجه به شیوه‌ای که برای سرمایه‌های خود جذاب‌تر است، میزان بهره و نرخ ارز را تنظیم کند. همچنین با پذیرش استاندارد ارز شناور، آمریکا قدرت تعیین شرایط اقتصادی در جهان را عمدتاً از طریق تغییر در جریان سرمایه به دست آورد.
آمریکا در جایگاه بزرگترین سرمایه دار و سرمایه گذار در جهان، در بازار مالی جهانی می‌تواند از طریق تنظیم میزان بهره و نرخ ارز بر گردش سرمایه و توزیع مجدد ثروت تأثیر بگذارد.
در جهان امروز، مزیت‌هایی همچون بزرگی، باز بودن اقتصاد، ثبات و شفافیت بازار‌های سرمایه، روابط اعتباری متمرکز و عمق و نقدینگی بازار‌های مالی و نیز نقش ویژه دلار در سرمایه گذاری ها، معاملات و ذخایر ارزی جهان باعث جذابیت آمریکا برای سرمایه گذاری می‌شود و این امر فرصت‌ها و نوآوری‌های مالی بسیاری برای کاهش بدهی آمریکا فراهم می‌آورد.
برخی کشور‌های جهان نیز هنوز تمایل دارند تا دلار آمریکا را به عنوان ذخیره اصلی خود جمع آوری کنند تا در برابر بحران‌های پولی، بتوانند از دارایی خود محافظت کنند. این امر قدرت برتری و تسلط گسترده در اقتصاد را به آمریکا می‌دهد. با توجه به این شرایط، بدون شک آمریکا نمی‌خواهد جایگاه برتر خود در اقتصاد جهان را از دست بدهد.
مهم‌ترین مرجع ذخیره ارزش، همچنان دلار است
اختصاص بخش عمده‌ای از ذخایر ارز‌های خارجی بانک‌های مرکزی کشور‌های مختلف به دلار باعث شده تا این ارز مرجع، نقش پرکاربردترین ابزار ذخیره ارزش را در اقتصاد جهانی پیدا کند.
استانداردترین واحد محاسباتی جهان، دلار ایالات متحده است
باید بپذیریم که هنوز هم دلار به مثابه یک واحد محاسباتی استاندارد و مورد پذیرش فراگیر در جهان تلقی می‌شود. با توجه به نقش گسترده دلار در مبادلات جهانی، این ارز بین المللی مهم‌ترین ارزی است که از آن برای قیمت گذاری کالا‌ها و خدمات استفاده می‌شود. تقریباً بیش از نیمی از مجموع واردات و صادرات کشور‌ها با دلار محاسبه و ارزش گذاری می‌شود.
همچنین در بیش از 80 درصد از کشور‌های در حال توسعه، دلار آمریکا مبنای اصلی قیمت گذاری است. اهمیت ارزش گذاری تجارت بین الملل براساس دلار تا آن جاست که تغییر در سیاست گذاری‌های پولی در آمریکا تو سط فدرال رزرو، تأثیری اساسی در روند تجارت جهانی برجای می‌گذارد.
بزرگترین تبادلات تجاری انرژی جهان، مبتنی بر دلار است
پترودلار، دست پنهان برتری دلار است. افزایش تقاضای جهانی برای نفت معادل افزایش تقاضای دلار بوده است و طبیعتاً این امر مزیت بسیار بزرگی برای ایالات متحده به حساب می‌آمد. قیمت گذاری نفت به دلار، آمریکا را در برابر نوسانات سایر قیمت‌ها نیز محافظت کرده است؛ به گونه‌ای که اگر ارزش ارز‌های دیگر در برابر دلار سقوط کند، آن‌ها باید برای تأمین نفت هزینه بیشتری بپردازند؛ اما اگر دلار ارزش خود را از دست بدهد، آمریکا بهای بیشتری برای نفت پرداخت نخواهد کرد.
از آنجا که کشور‌های واردکننده نفت در سراسر جهان مجبور هستند برای واردات نفت اوپک از پرداخت دلار استفاده کنند، آمریکا اطمینان دارد که با بازیافت جریان‌های نفتی دلار و قرار دادن نفت در نقش پشتوانه دلار، نقش اصلی این ارز در اقتصاد جهان تقویت می‌شود؛ بنابراین نفت به یک کالای راهبردی تبدیل شده است که موجب تداوم هژمونی ارز مرجع ایالات متحده شده است.
هنوز هیچ ارز جایگزینی به قدرتمندی و اتکاپذیری دلار آمریکا وجود ندارد
یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش سرعت در شکستن هژمونی دلار در عرصه بین الملل این است که هنوز هیچ ارز مرجعی که قدرت، کاربرد، اتکاپذیری و فراگیری دلار آمریکا را داشته باشد در عرصه جهانی ظهور نکرده است. البته در سال‌های اخیر، واحد پول اتحادیه اروپا، تلاش‌هایی برای همه گیری خود انجام داده است.
همچنین چین در حال گسترش کاربرد یوان خود هست. از سوی دیگر، کشور‌های رقیب آمریکا مانند چین، روسیه، ایران و کره شمالی اقدامات خوب و مفیدی برای جایگزینی انحصار دلار در تجارت دو جانبه انجام داده اند که هدف آن‌ها تضعیف توانایی آمریکا برای ادامه برتری جویی جهانی است.
با وجود اینکه نمی‌توان آسیب پذیری‌های برتری مالی دلار آمریکا را در سال‌های آتی انکار کرد. از آنجا که با توجه به شرایط موجود، اقتصاد آمریکا به تدریج سازگاری خود را با شرایط مالی بین المللی در حال از دست دادن است، هر نوع تغییری در شرایط مالی جهانی، نظیر شکل گیری پیمان‌های ارزی مرجع رقیب دلار آمریکا می‌تواند خطرات جدی برای تداوم هژمونی دلار مرجع به دنبال داشته باشد.
پایان پیام//
نام نویسنده:

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1109622/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پرداخت 890 میلیارد تسهیلات تولید و اشتغال به لرستان

اداره مرکزی آمار اسرائیل: شاخص قیمت‌ها به طور بی‌سابقه‌ای در حال افزایش است

اخذ شناسه یکتا موجب حمایت از تولید واقعی و جلوگیری از اقتصاد زیرزمینی می‌شود

لرستان رتبه اول دریافت تسهیلات کمک به افزایش تولید و ایجاد اشتغال پایدار

امروز در جنگ اقتصادی دشمن را به بن‌بست رساندیم

نامه سرگشاده نایب رئیس کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی به رئیس جمهور درباره کارگران و بازنشستگان کشور

برگزاری نشست روابط عمومی های مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور در ارس

امروز در جنگ اقتصادی با این نگاه دشمن را به بن‌بست رساندیم

توقیف محموله 80 میلیارد ریالی بلوریجات

زنجیره اقتصادی نمد در شهرکرد ایجاد شود

اجرای فیبر نوری در 55 شهر گیلان/ کشاورزی دانش بنیان فعال شود

توسعه تعاملات فرهنگی و اقتصادی بین ایران و ترکمنستان

قیمت تخم مرغ چند؟

بانک خسیس، بانک دست‌ودلباز / جدیدترین آمار پرداخت وام

سپاهان 1-0 ملوان؛ برد اقتصادی برای زنده ماندن رویای قهرمانی

رئیس سازمان بسیج: بیداری‌هایی که امروز در آمریکا، کانادا، ژاپن شاهد هستیم، همگی نشأت‌گرفته از فرهنگ مقاومت اسلامی است/ حضور نیروهای جهادی در عرصه اقتصاد مقاومتی، برای سر و سامان دادن به وضعیت اقتصادی کشور است

جایگاه جدید سرعت اینترنت ثابت و موبایل ایران مشخص شد

چطور احتمال مسدود سازی تتر را کم کنیم؟

عزم دولت حمایت از تولید داخلی و توسعه‌ی زنجیره ارزش غذایی است

تولیدکنندگان داخلی افسران جنگ اقتصادی و رزمندگان جبهه مقابله با تحریم‌ها می‌باشند

حمایت از صادر کنندگان صنایع دستی

بازگشت مزدا به ایران؛ سه‌تفنگدار نیمه‌ژاپنی در راه بازار خودرو

«عدم تخصیص ارز» یا «احتکار» موبایل؛ دلیل التهاب بازار موبایل چیست؟

کشف 4300 میلیارد فرار مالیاتی ازسوی پلیس

رئیسی در نشست با فعالان اقتصادی : زنجیره تولید تا توزیع برنج با هدف جلوگیری از اجحاف به تولیدکننده و مصرف کننده بازنگری شود

رئیس اتحادیه میوه و سبزی: کاهش قیمت میوه به ضرر کشاورز است!

نماینده مجلس: برای صفرشدن صف وام ازدواج 800 همت نیاز است

هوشمندسازی میدان‌های نفت و گاز به‌همت بازیگران توانمند زیست‌بوم فناوری

فقط 5 سال برای رهایی از تله جمعیتی فرصت داریم

اقتصاد آینده مبتنی بر حرکت‌هایی همراه با دانش ودانایی است

قیمت جدید مرغ و گوشت در بازار

روایت عظیم زاده اردبیلی از رویداد همتایابی در قشم

فعالیت های فرهنگی و اقتصادی ایران و ترکمنستان رو به گسترش است

صادرات ماهی و خشکبار از ایران به نروژ مورد استقبال قرار خواهد گرفت

مهارت آموزی اقتصادی ، فرصتی برای بازگشت زندانی به آغوش جامعه + فیلم

طراحی سامانه جریان اقتصادی نوین برای حمایت از فناوران

احتمال مسدودسازی دارایی تتر ایرانی‌ها به دلیل تحریم‌ها

واردکنندگان موبایل در انتظار تامین ارز

گازرسانی به 6500 روستای کم‌برخوردار و سخت‌گذر کشور از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم

روایت محسن رضایی از عملیات وعده صادق/اقتدار امروز کشور مدیون سلحشوری رزمندگان است

در جمع فعالان اقتصادی استان مازندران؛ رئیسی: دولت فقط وظیفه حمایت، هدایت و نظارت دارد

اوراق بانکی و بازار سرمایه راه جبران کمبود منابع مالی تولید

رئیسی در جمع فعالان اقتصادی استان مازندران: دولت فقط وظیفه حمایت، هدایت و نظارت دارد

بهره برداری از خط تولیدهای جدید کارخانه فولاد اهواز

مقصد اشتباه خودروی وارداتی؛ 12هزار خودرو وارد شده کجا رفتند؟

شنبه دیگر اول هفته نیست! / تکلیف شرکت‌های خصوصی و بانک‌ها چه می‌شود؟

مدیریت برتر بنیاد شهید و امور ایثارگران استان همدان در حوزه رویداد جوانی جمعیت

دخیل کردن مردم در اقتصاد اولویت مهم است

اقتصاد آینده مبتنی بر دانش و دانایی است

سبحانیان: مالیات 50 درصد اصناف و مشاغل صفر است

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی