بازار آریا

آخرين مطالب

9 راهکار مرکز پژوهش های مجلس برای رفع چالش‌های صنعت سیمان گزارش ويژه

9 راهکار مرکز پژوهش های مجلس برای رفع چالش‌های صنعت سیمان
  بزرگنمايي:

بازار آریا - مرکز پژوهش های مجلس، ضمن تاکید بر فروش داخلی و صادراتی سیمان در بورس کالا، 9 راهکار برای رفع چالش‌های صنعت سیمان ارائه کرد.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس ، مرکز پژوهش‌های مجلس با انتشار گزارش جامعی درباره صنعت سیمان، ضمن تاکید بر پیشنهاد سه سال پیش این مرکز برای فعال شدن رینگ داخلی و صادراتی بورس کالا برای معاملات سیمان به دولت،اعلام کرد: فروش داخلی و صادراتی سیمان باید با سرعت در بورس کالا انجام شود و بهتر است وزارت صنعت هرچه سریع تر دست از قیمت گذاری دستوری بردارد و عرضه سیمان در بورس را تسهیل کند. چرا که بازار با این اقدام، شاهد به تعادل رسیدن قیمت سیمان با ساز و کار عرضه و تقاضا خواهد بود.
بر اساس این گزارش، دولت پس از تاخیر 3 ساله مجوز عرضه سیمان در بورس کالا را در خرداد سال جاری صادر کرده است.لذا سیاست‌های نادرست وزارت صنعت این حوزه را با چالش‌های ساختاری مواجه کرده است.
طی مدت کوتاهی که سیمان در بورس کالا عرضه شد، ساز و کار عرضه و تقاضا به شفاف‌سازی‌ و تعادل در قیمت‌ها منجر شد اما با وجود عرضه موفقیت‌آمیز، برخی واسطه‌ها که رانت‌ را از دست داده‌اند به شکلی آشکار با این فرایند مخالفت کرده‌اند. به گفته کارشناسان اگر دولت 3سال پیش به توصیه مرکز پژوهش‌های مجلس عمل می‌کرد، امروز مشکلات این صنعت به‌ مراتب کمتر بود.
دولت باید زمینه عرضه محصولات همه تولیدکننده‌های سیمان را در بورس کالا فراهم کند تا قیمت‌ها واقعی و دست سودجویان از بازار کوتاه شود.
مهم‌ترین چالش‌های صنعت سیمان
ظرفیت مازاد تولید به‌دلیل صدور مجوزهای بی‌رویه برای احداث شرکت های سیمانی مازاد بر نیاز، توجیه اقتصادی نداشتن صادرات و نظام قیمت‌گذاری دستوری از مهم‌ترین چالش‌های صنعت سیمان است که موجب شده، چشم‌انداز توسعه این صنعت با ابهامات جدی روبه‌رو شود. با وجود تولید مازاد این محصول، کشور همچنان در دوره‌های مختلف با مشکل کمبود سیمان و افزایش قیمت مواجه بوده و مصرف‌کنندگان نهایی امکان دسترسی آسان با قیمت مصوب را نداشته‌اند.
همه اینها از برکات اجرای قیمت‌گذاری دستوری در وزارت صنعت است. همچنین عرضه انرژی به قیمت یارانه‌ای به شرکت های سیمانی برای جلوگیری از افزایش قیمت محصول موجب شده، ارزان‌فروشی و رقابت منفی بین تولیدکنندگان و صادرکنندگان به‌دلیل وجود حاشیه سود اتفاق بیفتد و کشورهای صادراتی هدف مانند عراق و افغانستان برای واردات سیمان از ایران، تعرفه وضع یا حتی واردات را ممنوع کنند.
نقش دلالان و ویژه‌خواران
حضور واسطه‌ها در صنعت سیمان در حوزه فروش داخلی و صادراتی یکی از چالش‌های بزرگ این صنعت است. واسطه‌ها سیمان را به قیمت مصوب دولتی از کارخانه‌ها می‌خرند و آن را با احتساب هزینه حمل ونقل و سود در بازار عرضه می‌کنند. بنابراین سود حاصل از شکاف قیمت میان کارخانه و بازار به جیب واسطه‌ها سرازیر می‌شود.
قدرت مالی واسطه‌ها موجب شده، نقش آنها در این صنعت افزایش یابد زیرا تولیدکننده‌ها، سیمان را به‌صورت نقد به واسطه‌ها می‌فروشند و در نهایت دلالان با وجود آنکه سیمان را به قیمت مصوب می‌خرند با نرخ‌هایی که تعیین می‌کنند در بازارهای داخلی و صادراتی عرضه می‌کنند. در حالی که مصرف‌کننده‌های واقعی، امکان خرید نقد این محصول را از کارخانه ندارند و به ناچار باید سیمان را از واسطه‌ها و به قیمت مورد نظر آنها خریداری کنند
در سال‌های اخیر به‌دلیل افزایش قیمت حمل ونقل و مواد مورد نیاز برای بسته‌بندی سیمان،اقدامات سودجویانه برخی واسطه‌ها افزایش یافته و ضرورت اصلاح نظام توزیع این کالای اساسی در ایران بیش از پیش با اهمیت شده است.
در بخش صادرات هم در گذشته واسطه‌های ایرانی و غیرایرانی سیمان را به قیمت مصوب از کارخانه خریداری می‌کردند، سپس به صورت ارزی صادر می‌کردند اما به‌دلیل رواج کارت‌های بازرگانی یکبار مصرف،ارز حاصل از صادرات سیمان به کشور باز نمی‌گشت که موجب شد، سیاست‌های ارزی در بانک مرکزی اصلاح و تا حدودی جلوی اینکار گرفته شود.
آفت قیمت‌گذاری دستوری
یکی از مشکلات اساسی صنعت سیمان اصرار به قیمت‌گذاری دستوری در وزارت صنعت است. مداخله شدید دولت در کنار تولید مازاد سیمان و عرضه انرژی با قیمت‌های یارانه‌ای به کارخانه‌های تولیدکننده سیمان به رقابت منفی و دامپینگ میان تولیدکنندگان و صادرکنندگان سیمان منجر و باعث شده سیمان و کلینکر ایران با قیمت‌های پایین به کشورهایی مانند عراق و افغانستان صادر شود.این افزایش شدید صادرات محصولات ایرانی به قیمت‌های ناچیز موجب شده، کشورهای همسایه واردات سیمان را از ایران ممنوع کنند.
در حالی که نفع اصلی صادرات سیمان نصیب واسطه‌ها می‌شود و کارخانه‌ها به‌دلیل اینکه سود پایینی به علت فروش سیمان به قیمت مصوب دولتی دارند نه فقط نفعی از صادرات نمی‌برند، بلکه در طول همه سال‌های گذشته به‌دلیل اینکه منابع مالی کافی در اختیار نداشته‌اند، نتوانسته‌اند کارخانه‌ها را بازسازی‌ و نوسازی کنند.
در واقع قیمت‌گذاری دستوری در تمام طول سال‌های گذشته موجب شد، صنایع سیمان ایران نتوانند فناوری‌ها را ارتقا دهند و از گردونه رقابت عقب بمانند. حتی برخی کارخانه‌ها در معرض تعطیلی قرار گرفته‌اند.
نقش بورس کالا در ایجاد تعادل قیمت
طبق آمارها،قیمت سیمان کارخانه‌هایی که محصولات را در بورس کالا عرضه کرده‌اند،طی چند ماه گذشته به تعادل رسید ولی بحران قطع برق به کمبود و افزایش قیمت سیمان منجر شد.
طبق آمارهای موجود در هفته چهارم خرداد و هفته‌های اول و دوم تیر ماه، یعنی قبل از قطع برق کارخانه‌های تولیدکننده سیمان، 55درصد نیاز کشور به‌صورت هفتگی در بورس کالا عرضه شد. در این مدت، 1400خریدار اقدام به خرید سیمان از طریق بورس کالا کردند و قیمت هر کیلو سیمان بین 447تا 475تومان معادل 22350تا23750تومان برای هر پاکت 50 کیلویی سیمان بود اما بعد از آنکه وزارت نیرو برق تولیدکننده‌های سیمان را قطع کرد تولید و عرضه سیمان در بازار کاهش یافت و قیمت هر کیلو سیمان در بازار آزاد به هر پاکت 75 تا 100هزار تومان رسید.
این اطلاعات نشان می‌دهد با وجود آنکه بسیاری از تولیدکننده‌های سیمان در حال فروش محصولات در بورس کالا هستند، همچنان برخی در حال فروش محصولات در بازار آزاد با نرخ مصوب وزارت صنعت هستند و در این میان نقش واسطه‌ها در عرضه و تعیین قیمت سیمان در بازار پررنگ است.
9 راهکارهای مرکزپژوهش های مجلس برای چالش های صنعت سیمان
1- همکاری وزارت نیرو با وزارت صنعت و انجمن های تخصصی صنعت سیمان برای مدیریت مصرف برق دراین صنعت از طریق تعطیلی داوطلبانه شرکت های سیمان (برای انجام تعمیرات) در فصل تابستان و جلوگیری از تحت تأثیر قرار گرفتن عرضه محصول در بازار با در نظر گرفتن مشوق های مناسب برای تولیدکنندگان.
2 . بازنگری در برنامه تأمین برق و فعالیت کارخانه های تولید سیمان براساس مشخصات فنی تجهیزات و ماشین آلات به طوری که بتوانند با درصدی از دیماند (حداقل 70 درصد) به فعالیت بپردازند و با مشکل تأمین کلینکر برای تولید سیمان و عرضه به بازار داخلی مواجه نشوند. برنامه فعلی اعلام شده ازسوی وزارت نیرو برای تأمین برق شرکت های تولیدکننده سیمان غیرکارشناسی بوده و به توقف تولید منجر شده است.
3 . وزارت صنعت، نقش تنظیم گری را در تنظیم بازار سیمان ایفا کند.یعنی به قیمت گذاری دستوری پایان دهد و همه تولید کنندگان را به عرضه هفتگی میزان مشخصی سیمان در بورس کالا مکلف کند. این مسئله ضمن شفاف کردن عرضه و تقاضا، نقش واسطه ها را در تجارت این محصول از بین خواهد برد و مصرف کنندگان و توزیع کنندگان واقعی می توانند سیمان را مستقیم از بورس کالا خریداری کنند.
4 . فعال شدن رینگ صادراتی بورس کالا برای صادرات سیمان و کلینکر به منظور جلوگیری از رقابت منفی و دامپینگ و شفاف شدن معاملات صادراتی
5 . نظارت وزارت صنعت بر انبارهای تولیدکنندگان و توزیع کنندگان سیمان از طریق سامانه جامع انبارها برای جلوگیری از احتکار احتمالی سیمان و کلینکر
6- اصلاح تدریجی قیمت برق و گاز طی برنامه پنج ساله با هدف ایجاد تحرک در کارخانه های تولید سیمان برای ارتقای فن آوری و نوسازی که عمر برخی از آنها به 70 سال می رسد.
7 . با توجه به تولید سیمان مازاد بر نیاز داخلی و محدود بودن بازارهای صادراتی، لازم است درخصوص طرح های سیمانی با پیشرفت فیزیکی کمتر از 40 درصد،بازنگری شود تا در صورت لزوم متوقف یا جانمایی آنها تغییر کند.
8 . هرگونه سیاست گذاری و برنامه ریزی برای صنعت سیمان با مشورت تولیدکنندگان و انجمن های تخصصی مربوطه و تشکل های اقتصادی انجام شود.
9 . از تعاونی های توزیعی سیمان و مصالح ساختمانی برای خرید سیمان از بورس کالا حمایت شود تا دست دلالان و واسطه ها از بازار سیمان کوتاه شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/614000/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استاندار کرمانشاه: خون پاک شهدا پشتوانه محکم انقلاب اسلامی است

شفاف‌سازی در ماموریت‌ها جزو تاکیدات اولیه ما در بنیاد است

با کارت‌های فیزیکی بانکی خداحافظی کنید

پیش بینی افزایش قیمت بیت کوین تا 100 هزار دلار

رکورد عجیب نرخ تکفل ایران در جهان: هر شاغل خرج چند نفر را می‌دهد؟

با متر و مقیاس آقای همتی فقط درسال 1399معادل 100 برابر کل دوران سازندگی خلق پول شده است

امضای تفاهم‌نامه همکاری بین پالایشگاه گاز هاشمی‌نژاد و پارک علم و فناوری خراسان

پالایشگاه گاز پارسیان و دانشگاه علم و صنعت یک تفاهم‌نامه و یک قرارداد امضا کردند

نشست تخصصی شرکت نفت و گاز پارس برگزار می‌شود

صرفه‌جویی 1.2 میلیارد یورویی در طرح توسعه پالایشگاه تهران با خرید سهام کنترلی پتروشیمی شازند

ضرورت استفاده به‌موقع از ابزارهای پولی مناسب توسط مقام پولی

شهرت و اعتبار بانک مرکزی؛ شرط اول اثربخشی سیاست‌های پولی و ارزی

ایمن‌سازی تأسیسات؛ مهم‌ترین برنامه شرکت پایانه نفتی ایران در سال 1403

مصرف انرژی در ایران بیش از 2 برابر استاندارد جهانی

افزایش بی‌رویه مصرف، ظرفیت‌های صادراتی گاز ایران را از بین‌ می‌برد

کشف 3.5 میلیون لیتر سوخت قاچاق تنها در یک فقره عملیات ویژه در 2 استان جنوبی کشور

سفر بارزانی همراه با تعهد کتبی امنیتی و همکاری با بانک مرکزی ایران/ منتظر کاهش بیشتر نرخ ارز باشید

چگونه طرح جنجال‌برانگیز دستمزد منتفی شد؟

وزیر نفت با دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز دیدار کرد

دستور مسکنی رئیس جمهور به بانک‌ها

ضرورت توجه به هوش مصنوعی برای ایجاد مزیت رقابتی در صنعت نفت

شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت با صندوق پژوهش و فناوری نفت تفاهم‌نامه همکاری امضا کرد

جلوگیری از انحراف روزانه 8 میلیون لیتر گازوئیل با راه‌اندازی سامانه تخصیص نفت‌گاز براساس اسناد حمل برخط

هدیه دولت به بازار اجاره؛ سامانه خودنویس به داد مستاجران می رسد؟

جامعه نیازمند نقش زنان در صنعت و فناوری است

تأمین 5800 قلم کالابه ارزش 12 هزار میلیارد ریال در نفت و گاز گچساران

آمادگی ایران برای امضای توافق‌نامه همکاری با کمیسیون انرژی اتحادیه آفریقا

رهاورد نمایشگاه بین‌المللی مشارکت در اجرای طرح‌های ملی است

کاهش 43 درصدی کربن تا افق 2030

آفریقا پس از خاورمیانه بزرگترین صادرکننده گاز خواهد شد

استقبال کشورهای آفریقایی از حضور ایران برای توسعه صنعت نفت و گاز این قاره

اطلاعیه مدیریت امور حقوقی شرکت ملی نفت ایران درباره پرونده بابک زنجانی

ریل گذاری برای تامین مالی غیرتورمی

وزیر اقتصاد: رکورد ورود سرمایه خارجی به کشور شکسته شد.

معاون بانک مرکزی: نرخ تورم 38.8 درصد شد

پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه فنی و حرفه‌ای تهران تفاهم‌نامه علمی امضا کردند

رونمایی از سامانه ثبت درخواست آنلاین کارت سوخت در نمایشگاه نفت

12 قرارداد دانش‌محور با هدف توسعه میدان‌های نفت و گاز امضا شد

تفاهم‌نامه همکاری بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت نیجریایی امضا شد

شرکت انرژی دانا و دانشگاه صنعتی امیرکبیر تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند

ساختمان مرکز خدمات سرمایه‌گذاری قم توسط وزیر اقتصاد افتتاح شد

مصرف انرژی در ایران بیش از 2 برابر استاندارد جهانی است

صنعت نفت بهترین بخش برای تحقق شعار سال است

اولویت اصلی دولت رسیدگی به خانواده‌های شاهد و ایثارگر است

معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش از تحریریه رسانه‌های روابط عمومی وزارت نفت بازدید کرد

دست سودجویان در حوزه سوخت باید قطع شود/ 85 درصد سوخت کشور استاندارد یورو 4 و 5 دارد

مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت از تحریریه رسانه‌های روابط عمومی وزارت نفت بازدید کرد

سند حکمرانی مبتنی بر هوش مصنوعی شرکت ملی نفت ایران رونمایی شد

3 عنوان کتاب حوزه صنعت نفت رونمایی شد

نرم‌افزار بومی مدیریت یکپارچگی چاه‌های نفت و گاز رونمایی شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی