پنجشنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۴۰۴
اقتصاد جهان

چرا اروپا روی دالان میانی قمار می‌کند؟

چرا اروپا روی دالان میانی قمار می‌کند؟
بازار آریا - اقتصادنیوز : از منظر آلمان، مسیر ترانس کاسپین مزایای راهبردی قابل‌توجهی دارد: تنوع‌بخشی به مسیرهای تجاری، دسترسی به مواد ...
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصادنیوز : از منظر آلمان، مسیر ترانس کاسپین مزایای راهبردی قابل‌توجهی دارد: تنوع‌بخشی به مسیرهای تجاری، دسترسی به مواد خام حیاتی آسیای مرکزی برای صنعت و گذار سبز، و گشودن مسیرهای جدید بازار و سرمایه‌گذاری.
به گزارش اقتصادنیوز، ژئوپلتیکال المانیتور با انتشار یادداشتی مدعی شد، در قاب چشم‌انداز پرآشوب ژئوپلیتیکی معاصر، مسیرهای تجاری تثبیت‌شده با اختلالاتی بی‌سابقه تعریف شده اند؛ شرایطی که اقتصادهای بزرگی همچون آلمان را وادار کرده تا آسیب‌پذیری‌های زنجیره تأمین خود را بازنگری کرده و به دنبال گزینه‌های جایگزین باشند. در این بستر متغیر، «مسیر حمل‌ونقل بین‌المللی ترانس‌کاسپین» (TITR) یا «دالان میانی»، به‌عنوان شبکه‌ای با اهمیت راهبردی سر برآورده است. این دالان چندوجهی که شامل پیوندهای ریلی، جاده‌ای و دریایی است، از چین آغاز می‌شود، از آسیای مرکزی (عمدتاً قزاقستان) عبور کرده، از دریای خزر گذشته و به آذربایجان می‌رسد، سپس از طریق قفقاز جنوبی (گرجستان) به اروپا متصل می‌شود؛ یا از مسیر ترکیه یا بنادر دریای سیاه. این مسیر، شبکه‌ای پیچیده را نمایندگی می‌کند که گزینه‌های جایگزینی را برای شاهراه‌های سنتی تجاری اوراسیا ارائه می‌دهد.
این موسسه مطالعاتی در ادامه خاطر نشان کرد، افزایش توجهات به این مسیر، ریشه در تحولات ژئوپلیتیکی اخیر دارد. جنگ اوکراین و تحریم‌های غرب علیه روسیه، مسیر شمالی که از طریق خاک روسیه می‌گذشت را از نظر سیاسی و اقتصادی به گزینه‌ای پرمخاطره بدل کرده‌اند. بی‌ثباتی در گلوگاه‌های راهبردی دیگر مانند بحران دریای سرخ نیز شکنندگی مسیرهای دریایی جهانی را بیشتر نمایان ساخته است. در نتیجه، دالان میانی اکنون به‌عنوان پیوندی حیاتی و ابزاری برای مدیریت ریسک ژئوپلیتیکی مطرح شده است.در این میان از منظر آلمان به‌عنوان یک قدرت اقتصادی که شدیداً به تجارت بین‌المللی وابسته است، ظهور گزینه‌ای عملیاتی مانند دالان میانی پیامدهای ژرفی دارد. در حالی که برلین به دنبال تقویت امنیت اقتصادی، تنوع‌بخشی به تجارت و تضمین دسترسی به منابع حیاتی است، مسیر ترانس کاسپین فرصت‌هایی را به همراه دارد، اما چالش‌هایی نیز پیش‌روی آن قرار می‌دهد. توسعه این مسیر، بازتابی از دگرگونی ژئوپلیتیک اوراسیا است و می‌تواند زمینه‌ای برای کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز فراهم آورد تا وابستگی خود به روسیه را کاهش دهند و در عین حال نفوذ فزاینده چین را مدیریت کنند. در نتیجه، مشارکت آلمان در این روند ماهیتی کاملاً راهبردی دارد.
مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر « نجات اروپا از تله چین و روسیه؛ چرا قاره سبز روی دالان میانی قمار می‌کند؟ » بخوانید.
بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.


نظرات شما