بازار آریا

آخرين مطالب

سازمان تجارت‌جهانی رشد تجارت کالا در سال‌های 2024 و 2025 را پیش‌بینی کرده‌است

بازرگانی رونق می‌گیرد اقتصاد ايران

  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌‌‌‌الملل : پس از یک سال‌نزولی، نغمه امید در سپهر تجارت‌جهانی کالا نواخته می‌شود. گزارش سازمان تجارت‌جهانی حاکی از آن است که حجم مبادلات در سطح جهان با رشدی 2.6‌درصدی در سال‌2024 و 3.3‌درصدی در سال‌2025 روبه‌رو خواهد شد. این خبر مسرت‌‌‌‌بخش، نویدبخش رونقی دوباره پس از افت 1.2‌درصدی در سال‌2023 است که سایه جنگ اوکراین و چالش‌های اقتصادی متعدد بر آن سنگینی می‌کرد. سال 2023 با رکودی ناخوشایند در تجارت‌جهانی همراه بود، درحالی‌که در سال‌پیش از آن رشدی سه‌درصدی ثبت شده‌بود.
اثرات ماندگار قیمت بالای انرژی و تورم، به‌طور خاص بر تقاضا برای کالاهای تولیدی وابسته به تجارت بین‌الملل سایه افکنده بود، با این حال انتظار می‌رود با فروکش‌کردن تدریجی فشارهای تورمی و بهبود درآمد واقعی خانوارها در دو سال‌آتی، این روند کاهشی به‌تدریج معکوس شود. نگاهی به آمار و ارقام، تنوع قابل‌توجهی را در عملکرد مناطق مختلف آشکار می‌کند. تقاضای واردات در اروپا به‌شدت کاهش‌یافته و در آمریکای‌شمالی نیز با افت مواجه بوده‌است. در مقابل، اقتصادهای اصلی صادرکننده سوخت شاهد افزایش تقاضا بوده‌اند. در آسیا، تقاضا در سال‌گذشته بدون تغییر باقی ‌مانده‌است. این تقاضای ضعیف، مانع از بهبود قوی‌‌‌‌تر صادرات در این منطقه و همچنین کاهش حجم صادرات در اروپا شده‌است، با این‌وجود چشم‌‌‌‌انداز آتی برای آسیا امیدوارکننده به‌نظر می‌رسد. در صورت تحقق پیش‌بینی‌‌‌‌ها، این منطقه نقش محوری در رشد حجم تجارت‌جهانی در سال‌های 2024 و 2025 ایفا خواهد کرد. در مجموع، چشم‌‌‌‌انداز تجارت‌جهانی کالا در حال‌حاضر مثبت ارزیابی می‌شود. با رفع تدریجی چالش‌های اقتصادی و تقویت تقاضا، انتظار می‌رود مبادلات بین‌المللی در سال‌های پیش‌رو رونق قابل‌توجهی را تجربه کند.
کندی رشد اقتصادی
رشد واقعی تولید ناخالص داخلی جهان در سال‌2023 با نرخ ارز بازار، از 3.1‌درصد در سال‌2022 به 2.7‌درصد کاهش یافته‌است. این موضوع نشان‌دهنده کندی نسبی در سرعت رشد اقتصاد جهانی است، با این حال پیش‌بینی‌‌‌‌ها حاکی از آن است که این روند موقتی بوده و رشد اقتصادی در دو سال‌آینده باثبات باقی خواهد ماند. انتظار می‌رود نرخ رشد حقیقی در سال‌های 2024 و 2025 به ترتیب 2.6 و 2.7‌درصد باشد. نکته قابل‌‌‌‌توجه، تضاد بین رشد باثبات تولید ناخالص داخلی و کندی حجم تجارت کالا است. این امر به فشارهای تورمی مرتبط می‌شود که بر مصرف کالاهای تجارت‌‌‌‌محور، به‌خصوص در کشورهای با حجم بالای تجارت، اثر منفی گذاشته‌است.
ارزش دلاری تجارت‌جهانی کالا در سال‌2023 با پنج‌درصد کاهش نسبت به سال‌قبل به 24.01‌تریلیون دلار آمریکا رسید. این افت، زنگ خطری برای اقتصاد جهانی به‌شمار می‌رود و نشان‌دهنده چالش‌هایی است که تجارت کالا با آن روبه‌رو است، با این حال این افت تا حد زیادی با رشد چشمگیر 9‌درصدی تجارت خدمات بازرگانی جبران شد و ارزش این بخش را به 7.54‌تریلیون دلار آمریکا رساند. کاهش ارزش صادرات کالا در سال‌گذشته، تاحدی به دلیل افت قیمت کالاهای پایه، به‌ویژه نفت و گاز، بوده‌است. نوسانات قیمتی در بازارهای جهانی، تقاضا برای این اقلام را تحت‌الشعاع قرارداده و به‌طور کلی بر حجم تجارت کالا اثر منفی گذاشته‌است.در مقابل، رونق دوباره سفرهای بین‌المللی پس از رکود دوران کرونا و همچنین افزایش چشمگیر خدمات ارائه‌شده به‌صورت دیجیتال، محرک اصلی رشد تجارت خدمات بازرگانی بوده‌است.
چالش چندوجهی
تجارت‌جهانی در سال‌های اخیر با چالش‌های متعددی دست‌وپنجه نرم کرده‌است که به آنها بحران چندوجهی می‌گویند. این بحران شامل مجموعه‌‌‌‌ای از شوک‌‌‌‌های عرضه و تقاضا مرتبط با همه‌‌‌‌گیری کووید-19، اختلالات زنجیره تامین و افزایش عدم‌قطعیت‌‌‌‌ها در سیاست‌های تجاری به دلیل رقابت‌های ژئوپلیتیکی است. با وجود این چالش‌های متعدد، تجارت‌جهانی کالا در چهار سال‌گذشته تاب‌‌‌‌آوری چشمگیری از خود نشان‌داده‌است. در سه‌ماهه چهارم سال‌2023، حجم تجارت کالا در مقایسه با اوج قبل از همه‌‌‌‌گیری در سه‌ماهه سوم 2019، 6.3‌درصد و در مقایسه با میانگین سطح سال‌2015، 19.1‌درصد افزایش یافته‌است. در کنار چالش‌های پیش‌روی تجارت کالا، تجارت خدمات بازرگانی روندی کاملا متفاوت را تجربه کرده‌است. ارزش دلاری این بخش در مقایسه با سال‌2019، رشد چشمگیر 21‌درصدی را به‌ثبت رسانده است. همه‌‌‌‌گیری کووید-19 تبعات سنگینی بر تجارت کالا داشت و در سه‌ماهه دوم سال‌2020 شاهد کاهش 15.4‌درصدی حجم آن بودیم، با این حال با گذر از بحران اولیه، تجارت در سه‌ماهه اول سال‌2021 با جهشی 20.6‌درصدی به بالاتر از سطح قبل از همه‌‌‌‌گیری بازگشت. نقش تجارت در تسهیل ارسال داروهای ضروری و محصولات غذایی در دوران همه‌‌‌‌گیری و پس از آن، به‌ویژه در بحران جنگ اوکراین، انکارناپذیر است. شرایط کلان اقتصادی و جنگ اوکراین در سال‌2022 و 2023، به‌ویژه در اقتصادهای پیشرفته، فشارهای تورمی را بر دستمزدها و درآمدهای واقعی افزایش داد. این امر به نوبه خود، کاهش تقاضا برای واردات در سال‌2023 را به‌دنبال داشت و سازمان تجارت‌جهانی را مجبور به تجدیدنظر در پیش‌بینی تجارت خود نسبت به سال‌قبل کرد. افزایش مصرف خدمات پس از همه‌‌‌‌گیری، ممکن است بخشی از مخارج مصرف‌کنندگان را که قبلا صرف خرید کالا می‌‌‌‌شد، به سمت خدمات سوق داده باشد.
پیش‌بینی‌‌‌‌ها نشان می‌دهد که در سال‌های 2024 و 2025، شاهد کاهش تدریجی تورم خواهیم بود. این امر به افزایش درآمد واقعی در اقتصادهای پیشرفته و به‌تبع آن تقویت مصرف کالاهای تولیدی منجر خواهد شد. نشانه‌هایی از بهبود تقاضا برای کالاهای قابل‌تجارت در سال‌2024 مشاهده می‌شود که با افزایش مصرف خانوارها به دلیل بهبود چشم‌‌‌‌انداز درآمد ارتباط دارد.
ریسک‌های مختلف
با وجود این چشم‌‌‌‌انداز مثبت، ریسک‌هایی نیز وجود دارد که می‌تواند پیش‌بینی‌‌‌‌ها را تحت‌الشعاع قرار دهد. تنش‌های ژئوپلیتیکی جاری و ابهامات سیاستی از جمله مهم‌ترین این ریسک‌ها هستند. درگیری در خاورمیانه مسیر حمل‌ونقل دریایی بین اروپا و آسیا را تغییر داده‌است و تنش‌ها در مناطق دیگر می‌تواند منجر به از هم گسیختگی تجارت شود. افزایش سیاست‌های حمایت‌‌‌‌گرایانه نیز ریسک دیگری است که می‌تواند روند بهبود تجارت در سال‌های 2024 و 2025 را تضعیف کند. جنگ اوکراین تلاطمی سهمگین در بازار جهانی کالاهای اساسی ایجاد کرد و قیمت‌ها را به‌طور چشمگیری افزایش داد. این افزایش قیمت، ریشه‌‌‌‌ در تلاش کشورها برای تامین منابع طبیعی و مواد غذایی ضروری در شرایطی غیرعادی داشت. این شوک قیمتی، تورم را که پیش‌‌‌‌تر به دلیل اختلالات زنجیره تامین و سیاست‌های حمایتی مرتبط با همه‌‌‌‌گیری کووید-19 در اقتصادهای پیشرفته در حال شتاب‌گرفتن بود، تشدید کرد. با وجود اینکه شاخص‌های قیمت کالاهای اساسی از اوج خود در نیمه دوم سال‌2022 کمی فروکش کرده‌اند، قیمت اکثر این کالاها در سه‌ماهه اول سال‌2024 همچنان به‌طور قابل توجهی بالاتر از سطوح قبل از همه‌‌‌‌گیری باقی‌ مانده‌است. در دو ماه اول سال‌2024، قیمت جهانی انرژی به‌طور متوسط 41‌درصد نسبت به آخرین اوج خود کاهش یافت، اما همچنان 30‌درصد بالاتر از سال‌2019 باقی‌ماند. قیمت متوسط نفت‌خام نیز از ابتدای سال‌جاری 30‌درصد نسبت به اوج خود در سال‌2022 کاهش یافته‌است، اما همچنان 29‌درصد بالاتر از سطح سال‌2019 قرار دارد. قیمت گاز طبیعی در ایالات‌متحده در این میان استثنا است، به‌طوری که قیمت متوسط آن در ژانویه-فوریه نسبت به سال‌2019 4‌درصد کاهش یافته‌است، با این حال قیمت گاز در اروپا و ژاپن در همین دوره به ترتیب 84‌درصد و 35‌درصد افزایش یافته‌است. در مورد محصولات کشاورزی و نهاده‌‌‌‌های آن، قیمت غذا، غلات و کودهای شیمیایی در سال‌2024 به‌طور قابل‌توجهی بالاتر از سال‌2019 بود و به ترتیب 35‌درصد، 45‌درصد و 44‌درصد افزایش یافت. قیمت بالای انرژی در اروپا، به‌ویژه برای گاز طبیعی، تاثیرات منفی ماندگاری بر اقتصادهای اتحادیه اروپا مانند آلمان داشته‌است که کالاهای تولیدی با مصرف انرژی بالا تولید و صادر می‌کنند. با وجود شرایط نامناسب تجارت در سال‌2023، انتظار می‌رود این وضعیت در سال‌جاری و سال‌آینده تا حدودی بهبود یابد و تجارت کالا در سال‌های 2024 و 2025 رونق پیدا کند، با این حال تنش‌های ژئوپلیتیک و ابهامات سیاسی می‌توانند میزان این بهبود را محدود کنند، درحالی‌که با افزایش تقاضای خارجی برای کالاها، پیش‌بینی می‌شود رشد صادرات در بسیاری از اقتصادها بهبود یابد، قیمت مواد غذایی و انرژی ممکن است، ‌بار دیگر تحت‌تاثیر رویدادهای ژئوپلیتیک با افزایش ناگهانی روبه‌رو شود.
فاکتور نرخ بهره
انتخاب نرخ مناسب کاهش بهره توسط بانک‌های مرکزی در اقتصادهای پیشرفته نیز چالش‌‌‌‌برانگیز خواهد بود و هرگونه اشتباه محاسباتی در این زمینه می‌تواند به نوسانات مالی در اواخر سال‌2024 منجر شود. به‌طور کلی، با وجود برخی پتانسیل‌های مثبت در صورت بهبود سریع‌تر تجارت در اتحادیه اروپا، ریسک‌ها بیشتر جنبه نزولی دارند. افزایش هزینه‌های تجاری و ابهام در روابط بین‌الملل ممکن است مانع بهبود تجارت شود. مقاومت تجارت‌جهانی در‌برابر اختلالات در دو مسیر اصلی حمل‌ونقل دریایی جهان، یعنی کانال پاناما و کانال سوئز، در حال آزمایش است. جریان سرمایه‌گذاری‌های خارجی در حال تغییر مسیر است و به سمت کشورهایی رهسپار می‌شود که به‌عنوان دوست تلقی می‌شوند. این خبر را صندوق بین‌المللی پول اعلام کرده‌است. طبق گزارش این نهاد معتبر، سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی به و از اقتصادهای نوظهور و درحال‌توسعه، به‌طور فزاینده‌ای به سمت کشورهایی در حال حرکت است که از نظر جغرافیایی به یکدیگر نزدیک‌تر هستند. به‌عبارت دیگر، سرمایه‌دارها به‌دنبال یار غار می‌‌‌‌گردند و تمایل دارند در کشورهایی سرمایه‌گذاری کنند که از نظر سیاسی و اقتصادی با آنها همسو هستند. این روند جدید، نشان‌دهنده افزایش حساسیت به فاصله ژئوپلیتیک در سرمایه‌گذاری‌های خارجی است. در مقایسه با سال‌های 2009 تا 2018، در سال‌های 2018 تا 2021 شاهد افزایش توجه به این موضوع بوده‌‌‌‌ایم. این موضوع به‌خصوص در بخش‌های راهبردی مانند نیمه‌‌‌‌رساناها، تجهیزات مخابراتی، تجهیزات مورد‌نیاز برای گذار به انرژی‌های پاک، مواد اولیه دارویی و مواد معدنی حیاتی به‌وضوح قابل‌مشاهده است.
--> اخبار مرتبط پیش‌بینی رکود توسط سازمان تجارت جهانی اصلاحات اساسی؛ راه نجات اقتصاد ایران اختلاف با چین، کار دست استرالیا داد دلار نزولی شد دلار پیشروی کرد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1150490/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس جدید اداره امور شعب استان گلستان معرفی شد

وزیر راه و شهرسازی عازم ابوظبی شد

پیش فروش سایپا ویژه ثبت نامی های سامانه یکپارچه

رشد اقتصادی ایران در 2023 بر اثر دانش‌بنیان شدن صنعت نفت و گاز بود

بذرپاش عازم ابوظبی شد

ادامه واردات گوشت قرمز تا به ثبات رسیدن بازار

اعمال سقف قیمتی برای نفت روسیه ناکارآمد است

واردات نفت هند از روسیه افزایش و از عربستان کاهش یافت

واردات خودروهای کارکرده منتظر مصوبه دولت

عرضه خودرو‌های وارداتی از یکشنبه هفته آینده

حال مستاجران بهتر می‌شود؟

قطع سهمیه خودرویی «مادران» و «فرسوده ها»؟

تبدیل مناطق آزاد ویژه اقتصادی مازندران از واردات صرف به دانش فنی و صادرات

اخطار به صاحبان خانه‌های خالی برای پرداخت مالیات

فروش 3 تن طلا در 22 حراج

تاریخ دقیق واریز سود سهام عدالت اعلام شد

ظرفیت 50 میلیارد دلاری تجارت ایران و چین

آیین امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعه طرح‌های توسعه 16 میدان گازی/ بخش دوم

جمعیت شاغل ایران به دوره قبل از کرونا رسید

نوسان سبز و قرمز در بازار طلا و سکه؛ نرخ دلار افزایشی شد

میز خدمت بنیاد شهید استان آذربایجان شرقی برگزار شد

آیین امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعه طرح‌های توسعه 16 میدان گازی/ بخش نخست

فرار مالیاتی به سبک معامله میلیونی خط‌های رند

توضیح وزیر صمت در مورد ارز تخصصی به مونتاژکاران خودرو

کتاب «اقتصاد در هیاهوی انتظارات» منتشر شد/ اولین کتاب تخصصی انتظارات تورمی در ایران

رایزنی مقامات ایران و افغانستان بر افزایش روابط تجاری دو کشور

‏جزییات پرداخت ارز حجاج؛ ارز حج مغایرتی با ارز مسافرتی ندارد

زمان آغاز عرضه خودروهای وارداتی و برقی اعلام شد

تماس تصویری بدون نیاز به اینترنت، امکانی جدید برای گوشی‌های ساخت ایران

پایان تدوین برنامه عملیاتی و تحولی رشد اقتصادی آذربایجان‌شرقی

اکسپو 2024، «نمایش امنیت» ایران

تفاوت بازار «وام مسکن» در ایران و آمریکا؛ چرا نسخه آمریکایی مفید است؟

اعتراض طلافروش ها به مقررات مالیاتی دولت؛ بازار طلا در تهران نیمه تعطیل است

مزایای واگذاری بازارگردانی به بورس و فرابورس

حکم جدید بابک زنجانی اعلام شد

پیشنهاد مجلس به دولت در مورد سهمیه بندی بنزین

کشف دو محموله میلیاردی قاچاق در این استان

پنجشنبه را تعطیل کنید که از نظر فرهنگی و تمدنی مهم است | برای فعالیت اقتصادی هم فضای مجازی و دورکاری هست!

مدیرعامل شرکت نفت: سرمایه‌گذاری در بخش نفت و گاز در دولت رئیسی افزایش یافت

وزیر نفت: هر چه تولید سوخت می‌کنیم باز هم از مصرف عقبیم

وحدت رمز پیروزی ایران اسلامی در دفاع مقدس بود

فروش کدام املاک شامل مالیات بر عایدی سرمایه نمی‌شود؟/ اینفوگرافیک

زمان‌بندی جدید عرضه در بورس کالا اعلام شد

ابتکار عمل یزدی‌ها برای معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری تقدیر شد

بازگشت 1200 کارگر استان بوشهر به اشتغال

اقساط مالیاتی اصناف بلندمدت‌تر می‌شود

جلسات دولت و مجلس برای اتخاذ تدابیر ارزی به کجا رسید؟

ترویج فرهنگ ایثار و شهادت با مشارکت دستگاه‌ها امکان‌پذیر است

چرا نرخ مشارکت اقتصادی استان مرکزی پایین است؟

برنامه وزارت نفت برای تبدیل متانول به بنزین

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی