بازار آریا

آخرين مطالب

چراغ سبز متغیرهای پولی به رشد اقتصادی کشور اقتصاد ايران

چراغ سبز متغیرهای پولی به رشد اقتصادی کشور
  بزرگنمايي:

بازار آریا - امتداد - بانک مرکزی با ساماندهی متغیر‌های پولی توانست انتظارات تورمی را تحت کنترل داشته باشد که در این شرایط رشد اقتصادی مناسبی نیز داشتیم.
به گزارش پایگاه خبری امتداد ، اصغر بالسینی، پژوهشگر اقتصادی با اشاره به گزارش اخیر صندوق بین‌المللی پول اظهار کرد : صندوق بین‌المللی پول آمار‌های رشد اقتصادی 2023 میلادی را منتشر کرده که بر اساس آن، نرخ رشد اقتصادی ایران 5.
4 درصد اعلام شده است.
وی افزود: این نرخ رشد اقتصادی به نسبت آنچه در کشور‌های مشابه و میانگین جهانی وجود دارد، نرخ رشد بالایی است. بر اساس همین گزارش صندوق بین‌المللی پول، میانگین نرخ رشد اقتصادی در کشور‌های جهان 3.1 درصد بوده است.
این پژوهشگر اقتصادی گفت: کشور‌های در حال توسعه به طور میانگین 4.1 درصد رشد اقتصادی را به ثبت رسانده‌اند و کشور‌های توسعه یافته هم نرخ رشد 1.6 درصدی را تجربه کرده‌اند.
وی اضافه کرد: رشد 5.4 درصدی که برای اقتصاد ایران به ثبت رسیده، از همه این میانگین‌های اعلام شده عدد بالاتری است و حتی در کشور‌های منطقه هم ما وضعیت خوبی از نظر رشد اقتصادی داریم. متوسط نرخ رشد کشور‌های خاورمیانه دو درصد و کشوری مثل عربستان به‌عنوان قدرت اصلی اقتصادی منطقه هم نرخ رشد پایینی را به ثبت رسانده است.
همخوانی آمار‌های بانک جهانی با منابع داخلی
بالسینی گفت: برآورد‌هایی که مرکز آمار و بانک مرکزی از نرخ رشد اقتصادی کشور در سال 1402 دارند، همین عدد را تایید می‌کند. بر اساس آمار‌های ارائه شده توسط منابع داخلی، نرخ رشد اقتصادی 12 ماهه سال 1402 پنج درصد خواهد بود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه نرخ رشد اقتصادی متاثر از متغیر‌هایی است که در اقتصاد اتفاق افتاده است، باید این مساله مورد ارزیابی قرار بگیرد. آخرین آماری که مرکز آمار منتشر کرده است، نرخ رشد اقتصادی در پاییز 1402 چیزی حدود 5.1 درصد با در نظر گرفتن نفت و 2.5 درصد بدون در نظر گرفتن نفت است.
بالسینی افزود: این آمار شامل نرخ رشد 4.6 درصدی گروه خدمات،6.9 درصدی صنایع و معادن و منفی یک درصدی گروه کشاورزی است.
این پژوهشگر اقتصادی گفت: این آمار‌ها نشان می‌دهد که نرخ رشد اقتصادی که در 1402 شمسی و 2023 میلادی به دست آمده است، یک بخشی از آن متاثر از تغییرات خیلی مثبتی است که در روند صادرات و فروش نفت ایران حاصل شده است. با در نظر گرفتن نفت، 5.1 درصد رشد اقتصادی را به ثبت رسانده‌ایم.
وی یادآور شد: نکته‌ای را که در این میان باید عرض کنم، این است که اساسا تفکیک رشد اقتصادی به رشد اقتصادی با نفت و بدون نفت کارکرد داخلی برای برنامه‌ریزان ایران دارد، ولی اساسا در مراجع بین‌المللی، آنچه دارای اهمیت است، نرخ رشد اقتصادی است که در یک اقتصاد به ثبت می‌رسد.
بالسینی گفت: فارغ از لحاظ کردن یا نکردن نفت در رشد اقتصادی؛ اساسا فروش نفت به‌عنوان یک ثروت خدادادی نه تنها در ایران بلکه در خیلی از کشور‌های دنیا به‌ویژه کشور‌هایی که دارای نفت و منابع گازی هستند، جزئی از رشد اقتصادی است و تفکیک رشد حاصل از درآمد‌های فروش این ثروت صرفا می‌تواند به عنوان یک نکته برای برنامه‌ریزی اقتصادی مدنظر قرار گیرد.
وی ادامه داد:، اما نرخ رشد اقتصادی کلی کشور در پاییز 1402، معادل 5.1 درصد و در کل سال 1402 هم احتمالا به حدود پنج درصد برسد. این عدد بسیار قابل توجهی است و نمی‌توان آن را کتمان کرد که نرخ رشد اقتصادی در 1402 و 1401 روند با ثبات خوبی را پشت سر گذاشته است.
وضعیت اشتغال کشور مثبت است
این پژوهشگر اقتصادی یادآور شد: این رشد اقتصادی، با وضعیت مناسبی در حوزه ایجاد اشتغال کشور همزمان شده است. نرخ بیکاری در ایران به حدود هشت درصد رسیده است که عدد قابل توجهی است و نرخ رشد اقتصادی که به ثبت رسیده است را پشتیبانی می‌کند.
وی اضافه کرد: یک مساله دیگر این است که با توجه به اقداماتی که بانک مرکزی در حوزه کنترل متغیر‌های پولی در اقتصاد ایران داشته است، این یعنی سامان بخشی متغیر‌های پولی توانسته است فضای انتظارات تورمی را هم در اقتصاد ایران به نحو بسیار قابل توجهی تحت کنترل داشته باشد.
بالسینی گفت: باید به این نکته توجه داشته باشیم که متوسط نرخ رشد نقدینگی در دوره 62 ساله فعالیت بانک مرکزی 25.7 درصد بوده است. یعنی در این دوره متوسط 25.7 درصد نرخ رشد نقدینگی وجود داشته است که این عدد در پایان 1402، به 24.3 درصد رسیده است. به این ترتیب، اکنون با تدابیر و اقداماتی که بانک مرکزی اجرایی کرده است، متغیر‌های پولی هم وضعیت به‌سامانی دارد.
تکرار نرخ رشد اقتصادی بالا بر زندگی مردم تاثیر می‌گذارد
این پژوهشگر اقتصادی درباره دلیل عدم تاثیرگذاری رشد اقتصادی بالا بر معیشت مردم تصریح کرد: نرخ رشد اقتصادی ایران در 1400 هم روند خوبی داشته و 4.3 درصد رشد ثابت در این سال به ثبت رسیده است. یعنی در سال‌های 1400، 1401 و 1402 نرخ رشد اقتصادی کشور اعداد قابل توجه بالایی را ثبت کرده‌اند.
وی افزود: در چنین فضایی چرا این نرخ‌های رشد اقتصادی آثار خود را بر معیشت مردم به میزان کافی نتوانسته بگذارد؟ نکته کلیدی این است که ما یک دهه بسیار بد و فاجعه باری را در حوزه اقتصادی از 1390 به ثبت رساندیم. بر اساس آمار‌هایی که متعلق به پایان 1401 است، کشور در پایان این سال، GDP سرانه‌ای را بدست می‌آورد که در پایان سال 1390 به ثبت رسیده بود. به عبارت دیگر نرخ رشد‌هایی که در 1400 و 1401 به ثبت رسیده است، تازه توانسته است GDP سرانه ایران را به سطح ابتدای سال 1390 برساند.
وی یادآور شد: این بدان معناست که باید چندین سال نرخ رشد اقتصادی مثبت بالایی به ثبت برسد تا بتواند سطوح تولید ناخالص ملی سرانه کشور را به یک سطح قابل توجه برساند و آثار معیشتی خوبی به جای بگذارد.
نرخ رشد اقتصادی دهه 90 زیر یک درصد این پژوهشگر اقتصادی ادامه داد: نکته بعدی اینکه در ادبیات اقتصادی، دهه 90 را به عنوان دهه از دست رفته اقتصاد ایران معرفی می‌کنند. به دلیل اینکه آمار‌هایی که مستند به آمار‌های مرکز آمار و بانک مرکزی است، نشان می‌دهد که متوسط نرخ رشد اقتصادی دهه 90 ما هفت دهم درصد و در واقع زیر یک درصد بوده است.
وی اضافه کرد: از این بدتر فضایی است که در حوزه تشکیل سرمایه ناخالص در اقتصاد ایران به وجود آمده است. می‌دانیم که متغیر تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، متغیری است که موتور رشد اقتصادی اقتصاد‌ها را روشن می‌کند و به‌عنوان عاملی است که وضعیت به سامان آن به این معنا خواهد بود که در سال‌های بعدی رشد اقتصادی و رشد تولید ناخالص داخلی سرانه می‌تواند وضعیت خوبی داشته باشد.
بالسینی گفت: بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد در پایان سال 1390 یعنی ابتدای دهه 90 تشکیل سرانه ثابت ناخالص در اقتصاد ایران 166 همت در سال بوده است. این متاسفانه در پایان سال 1400 به حدود 95 همت رسیده است. از این فاجعه بارتر اینکه در سال‌های 1398، 99 و 1400 موجودی سرمایه ثابت در اقتصاد ایران منفی شده است.
وی افزود: یعنی اگر عدد سرمایه ثابت ناخالص را از استهلاک کم کنیم، یک عدد منفی بدست می‌آید. یعنی نه تنها رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در این دهه نتوانسته موتور اقتصادی ایران را روشن کند، بلکه به تعبیری اقتصاد ایران به وضعیتی رسیده که از جیب خورده‌ایم و سرمایه ناخالص ما عدد مطلقش منفی شده است.
به گفته این پژوهشگر اقتصادی، سالانه به‌طور متوسط 4.5 درصد نرخ استهلاک در اقتصاد ایران داریم. هر رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالصی که تتواند این 4.5 درصد را پوشش بدهد، به معنی این است که موجودی سرمایه ثابت ناخالص در اقتصاد منفی می‌شود.
وی اضافه کرد: این هم یک عامل بسیار کلیدی دیگری بود که باعث شد باوجود اینکه در سه سال اخیر نرخ رشد اقتصادی ایران عدد بالای چهار درصد را به ثبت رساند، اما هنوز این نرخ رشد اقتصادی آثار مثبت خود را بر معیشت مردم به‌جا نگذاشته است.
بالسینی توضیح داد: متاسفانه دهه بسیار ارزشمندی را در 1390 از دست دادیم و اقتصاد ایران در این دهه چنان عقب‌گردی را به ثبت رساند که به نظر می‌رسد سال‌ها زمان خواهد برد که متغیر‌های اقتصادی کشور وضعیت باثباتی را به دست بیاورند و سرانه نرخ رشد تولید ناخالص داخلی به وضعیتی برسد که بتواند سطوح معیشتی مردم را به رتبه‌های بالاتری ببرد. مسئله دیگری که نباید از آن غفلت کرد، این است که به دلیل وضعیت بغرنجی که در متغیر‌های پولی اقتصاد در همین دهه داشتیم، روند تورم یک روند افسار گسیخته‌ای بود. همین افزایش نرخ تورم به تعبیری توانست مانع جدی در بهبود وضعیت معیشت مردم شود.
منبع: آریا بازار
برچسب ها : این مطلب بدون برچسب می باشد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1148109/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اقتصاد کره جنوبی بازار را پس زد

کارگران عامل مهم توسعه اقتصادی کشور هستند

پیام نماینده ولی فقیه در لرستان به مناسبت روز معلم و کارگر

نجابت و استواری وجه اشتراک همه خانواده‌های شهداست

پیکر شهید والامقام، مرتضی غلامی (دشتی نظری) بعد از 40 سال در کنار همرزمانش در گلزار شهدای گناوه به خاک سپرده می‌شود

توسعه اقتصادی مبتنی بر نوآوری؛ لازمه اقتصاد چین

◄ وزیر راه و شهرسازی عازم ابوظبی شد

فراخوان ارسال مقالات به همایش بین المللی «75 سال اشغالگری در فلسطین»

روزنامه‌های اقتصادی چهارشنبه 12 اردیبهشت

5 نکته مهم درباره برخورد دستگاه قضایی به دانه درشت ها

طرح‌های اقتصادی در استان بوشهر حمایت می‌شوند

تاثیر افزایش هزینه‌‌‌های جانبی بر قیمت مواد غذایی

جاماندگی صنعت غذا از رینگ صادرات

درس‌های ارز 4200

یادمان استاد بنان در ارسباران

غوغای درون در آواز استاد

تلویزیون چیزی جز نیمرو ندارد

هنر، آشغال و روند دیالکتیکی تاریخ

رشد تولید در منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس

گردشگری در حاشیه اکسپو

کدام استراتژی اکوسیستمی مناسب شما است؟

توسعه ناوگان هوایی در صدر اولویت‌‌های شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران باشد

پروژه‌‌های توسعه دریامحور به ارزش 13‌هزار میلیارد تومان، آماده افتتاح و بهره‌‌برداری

رشد 7.5 درصدی حمل کالای اساسی توسط ناوگان جاده‌‌ای از بنادر کشور

هواپیمایی در دوراهی

یک جنگ تکراری

اعلام برنامه جام حذفی

17 جام در 25 سالگی

کالدرون می‌شود یا بگوویچ؟

شیشه عمر دو‌جانبه

موبایل پرچم‌دار هوآوی تحریم‌های تراشه آمریکا را دور زد

تعهد تولیدکنندگان برای تامین 40 درصد مودم مورد نیاز اپراتورها

حضور 40 میلیون ایرانی در اینستاگرام زیر سایه فیلترشکن‌ها

غفلت قوانین از فساد داده

علی ابدالی سرپرست جدید بانک سینا شد

گره کور در زنجیره‌‌‌ ارزش

برنامه حضور فولاد اکسین خوزستان در بازارهای اروپای شرقی و خاورمیانه

هدف ویژه صادراتی نفت سپاهان

زنجیره فولاد - 1403/02/12

بازار فولاد - 1403/02/12

بازار آتی - 1403/02/12

رشد قیمت سیمان در پی افزایش تقاضا

فروش برق در بورس به سود خریدار یا فروشنده؟

پول رسوبی بانک مرکزی را جایگزین تنخواه کردیم

کیفیت آرای صادره در هیات‌های حل اختلاف مالیاتی

تاثیر جنگ قیمتی بر سودآوری بی‌وای‌دی

«ترمز اضطراری» در آمریکا اجباری شد

نمایشگاه پکن؛ دریچه‌ای به آینده خودرو

تحریم نفت روسیه؛ نعمت یا نقمت؟

توافق برای تامین پایدار خوراک گاز

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی