بازار آریا

آخرين مطالب

مسیر خروج فقرا با کدام سیاست‌حمایتی میسر می‌شود؟

یارانه نقدی در بوته نقد تحلیل بازار آریا

یارانه نقدی در بوته نقد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد - فاطمه نصیری : در روزهای ابتدایی مهرماه سال جاری خبری مبنی بر تدوین سند جامع کاهش فقر منتشر شد. هفته گذشته نیز محمدهادی زاهدی‌وفا به عنوان رئیس موسسه عالی آموزش‌وپژوهش مدیریت و برنامه‌ریزی اعلام کرد که رویکرد این سند از حمایت‌های نقدی به حمایت‌های خدمات‌محور تغییر خواهد کرد.
نگاهی به تجربیات سال‌های گذشته در زمینه سیاست‌های حمایتی نشان می‌دهد در مواجهه با فقرا دو الگو وجود دارد که شامل اعطای کالاهای معیشتی و همچنین اعطای یارانه نقدی بوده است. افزایش نرخ فقر در سال‌های گذشته نشان می‌دهد این دو رویکرد در مقابله با پدیده فقر شکست خورده‌اند. نگاهی به تجربیات کشورهای مختلف به مامی‌گوید اعطای یارانه در جوامع توسعه‌یافته می‌تواند اهداف اجتماعی دولت مانند کاهش فقر را محقق سازد.
معمولا تلاش برای کاهش فقر از طریق اعطای یارانه از 4 مسیر، یعنی گسترش تامین اجتماعی، کمک‌های غذایی، اعتبارات مالیاتی و همچنین کمک‌هزینه‌های مسکن انجام می‌شود. این در حالی است که اعطای یارانه به کالاهای مصرفی در جوامع توسعه‌نیافته و فقیر در راستای رسیدن به هدف مذکور چندان موفقیت‌آمیز نبوده است. در‌حالی‌که در سال‌های گذشته جمعیت فقرا در کشور افزایش یافته است، بنابراین کارشناسان اقتصادی تذکر می‌دهند اتخاذ سیاست‌های حمایتی بدون پیش‌نیازهایی مانند مهار تورم و همچنین رشد اقتصادی با شکست مواجه شده و تنها بار مالی را بر دوش دولت می‌گذارد که خود به عمیق‌تر شدن فقر در جامعه خواهد انجامید.
شکست یارانه نقدی در کاهش فقر
در مهرماه سال جاری خبری مبنی بر تدوین سند جامع کاهش فقر منتشر شد. در همان روزها محمدهادی زاهدی‌وفا، به عنوان رئیس موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه، معتقد بود که این سند به دنبال وضع قوانین جدید نیست. او معتقد بود هدف اصلی استفاده از ظرفیت وزارتخانه‌ها و نهادهای مختلف در زمینه کاهش فقر است. در روزهای گذشته نیز اعلام شد که در سند جامع کاهش فقر، رویکرد از حمایت‌های نقدی به حمایت‌های خدمات‌محور تغییر پیدا خواهد کرد. با‌این‌حال هنوز جزئیاتی از اقلام یا خدماتی که قرار است پس از تدوین این سند به فقرا تعلق بگیرد وجود ندارد. در سال‌های گذشته نرخ فقر در ایران روند صعودی را طی کرده است، به‌گونه‌ای که بر اساس اعلام وزارت رفاه در سال 1400، حدود یک‌سوم مردم ایران زیر خط فقر بوده‌اند.
گسترش این پدیده در هیچ جامعه‌ای خوشایند نیست و سیاستگذاران معمولا سعی می‌کنند تدبیر اتخاذ و از افزایش میزان فقر در کشورهای خود جلوگیری کنند. در ایران نیز چنین اقداماتی انجام شده؛ با‌این‌حال نتایج قابل‌قبولی در زمینه کاهش نرخ فقر به دست نیامده است. یکی از نکات قابل‌توجه در زمینه عدم‌موفقیت سیاستگذاری‌های اقتصادی آن است که در کشورهای توسعه‌یافته اغلب یارانه‌های نقدی به افرادی تعلق می‌گیرد که بدون کمک دولت‌ها قادر به ادامه زندگی نیستند؛ این در حالی است که در ایران یارانه نقدی به 7 دهک درآمدی اعطا می‌شود. برخی از کارشناسان معتقدند در شرایطی که ایران در سال‌های گذشته با کسری بودجه مواجه است، تعداد دهک‌های مشمول دریافت یارانه را کاهش داده و به کیفیت یارانه پرداختی به فقرا بیفزاید.
پیش‌نیازهای مهار فقر
در بیش از یک دهه گذشته بسیاری از سیاستگذاران به صورت جدی معتقد بودند که اعطای یارانه نقدی می‌تواند در مسیر کاهش فقر در کشور راهگشا باشد. احتمالا دلیل این مساله واکنش سریع آمارهای مربوط به نرخ فقر در سال‌های اولیه اعطای یارانه یا سال‌های اول تغییر نرخ‌های مربوط به یارانه نقدی بوده است. با‌این‌حال با گذشت زمان نه‌چندان زیادی، این واکنش‌ها خنثی شده و نرخ فقر روند پیشین خود را طی کرده است. زاهدی‌وفا نیز در روزهای گذشته به این مساله اشاره کرد و گفت: «در بحث کاهش فقر به‌جای پرداخت یارانه براساس دهک‌بندی باید به سراغ ارائه خدمات‌محور حرکت کنیم، چون شیوه قبلی اگرچه در سیاست‌های رفاهی اثرگذار است اما در بحث کاهش فقر کارآمدی لازم را ندارد.» دلیل اصلی وقوع چنین اتفاقی در کشور، تورم مزمن است. این پدیده علاوه بر آنکه به عنوان خنثی‌کننده اثرات یارانه نقدی عمل می‌کند، یکی از مهم‌ترین عوامل رشد فقر در سال‌های گذشته ایران نیز به حساب می‌آید.
تورم موجب شده قدرت خرید خانوارهای ایرانی سال به سال کاهش پیدا کند و به مرور زمان خانوارهای زیادی که پیش از این در زمره فقرا به حساب نمی‌آمدند، فقیر شوند. با تداوم این روند، خانوارهای زیادی دیگر در صف ورود به جامعه فقرا خواهند بود. همین مساله موجب می‌شود اصلی‌ترین پیش‌نیاز کاهش فقر، مهار تورم باشد. به عبارت دیگر سیاستگذاران می‌توانند با اتخاذ سیاست‌های غیرتورمی، از میزان فقر موجود در جامعه بکاهند و از سوی دیگر از فقیر شدن جامعه جلوگیری کنند. از سوی دیگر سیاستگذاران نیز برای اتخاذ سیاست‌های حمایتی، باید از قدرت اقتصادی برخوردار باشند. کارشناسان اقتصادی زیادی به بررسی مساله گسترش فقر در ایران پرداخته‌اند. این افراد معتقدند مهم‌ترین عامل ریشه‌کن‌کننده فقر در جوامع مختلف رشد و توسعه اقتصادی است.
به عبارت دیگر در مراحل ابتدایی، رشد اقتصادی و به دنبال آن متنوع‌تر شدن بازار کار و افزایش فرصت‌های شغلی موجب شده تعداد از افرادی که پیش از تحولات اقتصادی مذکور، فقیر محسوب می‌شدند، از دام فقر برهند. این رشد اقتصادی به مرور زمان منابعی را در اختیار سیاستگذاران قرار می‌داد تا بتوانند با استفاده از آن به اتخاذ سیاست‌های حمایتی در مورد فقرا بپردازند. تا پیش از به دست آوردن چنین قدرت اقتصادی برای حمایت از فقرا، اجرای طرح‌های حمایتی برای این افراد به خرج دولت، می‌تواند به عاملی برای تشدید فقر در جامعه بدل شود. رشد اقتصادی کلید دستیابی به آرزوی ریشه‌کن کردن فقر در بسیاری از جوامعی بوده که در سال‌های گذشته با فقر دست‌و‌پنجه نرم می‌کردند.
چهار مسیر اعطای یارانه
استفاده از یارانه برای از میان بردن تبعیض در میان گروه‌های مختلف جامعه و همچنین کاهش فقر در کشورهای مختلف رایج است. می‌توان گفت اعطای یارانه در بسیاری از کشورها یک ابزار سیاستی برای دولت است که با استفاده از آن به تخصیص مجدد منابع می‌پردازند. استدلال‌های اقتصادی برای انجام چنین کاری، جبران نواقص بازار و دستیابی به اهداف اجتماعی دولت مانند کاهش فقر یا افزایش اشتغال بوده است. معمولا تلاش برای کاهش فقر از طریق اعطای یارانه از 4 مسیر، یعنی گسترش تامین اجتماعی، کمک‌های غذایی، اعتبارات مالیاتی و همچنین کمک‌هزینه‌های مسکن انجام می‌شود. این به آن معناست که دولت با اعطای یارانه در تامین نیازهای اساسی افراد، یعنی خوراک، سرپناه و بهداشت، به آنها کمک می‌کند. با وجود آنکه استفاده از چنین ابزاری در کشورهای توسعه‌یافته ممکن است کارآ باشد، اما در کشورهای توسعه‌نیافته معمولا کمکی به کاهش فقر در جامعه نمی‌کند.
برای مثال در مناطقی از خاورمیانه و همچنین شمال آفریقا اعطای یارانه‌ به کالاهای مصرفی مانند آب، غذا و انرژی بسیار رایج است. با‌این‌حال گفته می‌شود اثربخشی این یارانه‌ها برای حمایت از اقشار ضعیف کم بوده و در اغلب موارد طبقات متوسط و ثروتمند جامعه بیشتر از فقرا بهره‌مند می‌شوند. در کشورهای توسعه‌یافته درصد زیادی از مردم نیازی به کمک‌های دولت ندارند و با مالیاتی که می‌پردازند در تامین مالی کمک به فقرا مشارکت می‌کنند. اما این شرایط در کشورهای فقیر و توسعه‌نیافته حاکم نیست و اجرای سیاست‌های مشابه در این زمینه نمی‌تواند نتایج مشابهی را به بار بیاورد.
--> اخبار مرتبط برنامه جدی دولت برای ریشه‌کنی فقر مطلق تا پایان 1406 بایدن نظم چندقطبی در خلیج‌فارس را به رسمیت بشناسد زمستانی با فقر سوخت در انتظار انگلیسی‌‌‌ها است واکسن جعلی پاندمی تورم دفاع ربیعی از آذری جهرمی پس از احضار به دادستانی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1104471/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نرم‌افزار بومی مدیریت یکپارچگی چاه‌های نفت و گاز رونمایی شد

پیام تسلیت دکتر رئیسی در پی درگذشت پدر شهیدان «شیخ‌شعبانی»

دهه کرامت با حال و هوای شهدایی/اجلاسیه‌های کنگره 12هزار شهید استان تهران در دهه کرامت آغاز می‌شود

2 دانش‌ فنی و کاتالیست تولیدی در نمایشگاه نفت رونمایی شد

فرصت‌ برای نمایش توانمندی‌های صنعت نفت ایران به دنیا به‌طور کامل مهیاست

معرفی 840 نیاز فناورانه صنعت نفت در نمایشگاه بیست‌وهشتم

امضای قرارداد همکاری بین شرکت آریاساسول و پژوهشگاه صنعت نفت

امضای موافقت‌نامه همکاری بین شرکت آریاساسول و پژوهشگاه صنعت نفت

امضای 5 موافقت‌نامه محیط‌زیستی بین پژوهشگاه صنعت نفت و منطقه ویژه پارس

امضای 5 قرارداد محیط‌زیستی بین پژوهشگاه صنعت نفت و منطقه ویژه پارس

پژوهشگاه صنعت نفت و بنیاد ملی نخبگان تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند

پاسخ بانک مرکزی به ادعا مطرح شده از سوی همتی

چالش طلافروشان با شفافیت

تلاش برای معرفی هرچه بیشتر جذابیت‌های صنعت نفت ایران به جهان

نشست خبری مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نمایشگاه نفت

منطقه 2 عملیات انتقال گاز و شرکت صنایع ابزاردقیق نفت توافق‌نامه همکاری کردند

الزام دستگاه‌های اجرایی برای پذیرش اوراق گام

سمینار استفاده از ظرفیت‌های بازارهای داوطلبانه کربن برگزار شد

شاهین صفر ارزان‌تر از دست‌دوم شد!

مهندسی و توسعه گاز و پژوهشگاه صنعت نفت یک قرارداد و یک تفاهم‌نامه امضا کردند

سامانه ثبت درخواست آنلاین کارت سوخت رونمایی شد

سوپرایز سرمایه‌گذارن چینی و پاکستانی در خراسان جنوبی‌

آمارهایی که با واقعیت اقتصادی جور در نمی‌آید | منشا اتفاقات عجیب و غریبی در بودجه کجاست؟

چرا ارتش انقلابی چین، مدافع منافع ملی شد؟ / چگونه ارتش چین از اقتصاد کنار گذاشته شد؟

دانش‌بنیان شدن صنعت نفت بدون استفاده از هوش‌ مصنوعی محقق نمی‌شود

بازدید مدیرعامل شرکت پایانه‌های نفتی از تحریریه رسانه‌های روابط عمومی وزارت نفت

مرکز سرمایه گذاری و فاز نخست بزرگراه قم کهک افتتاح شد

ثبت رکوردشکنی در نرخ تورم تولید کننده

افزایش 30 درصدی صادرات گاز مایع در سال 1402

حضور پررنگ زنان اثرگذار در صنعت نفت باید در جامعه بین‌الملل بازتاب یابد

همایش مهندسی با رویکرد هوش‌مصنوعی در صنایع پایین‌دستی نفت برگزار می‌شود

معاون وزیر نفت در امور گاز از تحریریه رسانه‌های روابط عمومی وزارت نفت بازدید کرد

تولید نفت ایران در خلیج‌فارس روزانه 7 هزار بشکه افزایش می‌یابد

راه‌اندازی ایمن طرح‌ها با کسب تأییدیه‌های لازم از شرکت ملی صنایع پتروشیمی

جشن خاموشی مشعل‌های گازی در آینده نزدیک برگزار می‌شود

رونمایی از 4 تجهیز لبه فناوری صنعت گاز در نمایشگاه بین‌المللی نفت ایران

سامانه جریان‌سنج چندفازی (MPFM) سیار شرکت نفت و گاز اروندان رونمایی شد

مدیرعامل منطقه ویژه انرژی پارس از رسانه‌های روابط عمومی وزارت نفت بازدید کرد

پیشرفت 94 درصدی پروژه‌های 1403 صندوق بازنشستگی صنعت نفت

طرح باک‌پر در مبادی مرزی در حال اجراست

ضرورت استفاده از هوش مصنوعی در صنعت نفت

بهره برداری از طرح فیبر نوری استان قم با حضور رئیس جمهور

چرا قیمت مسکن در تهران گران‌تر از بعضی شهرهای بزرگ دنیاست؟

آیین واگذاری بیش از 7 هزار زمین و واحد مسکونی نهضت ملی با حضور رئیس جمهور

نماینده مجلس: با یک آیه و شعار که بانکداری اسلامی نمی‌شود

1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

نشست خبری مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در نمایشگاه نفت

خاندوزی: رکورد ورود سرمایه خارجی شکسته شد

قیمت روز محصولات سایپا و ایران خودرو

با کمک شورای نگهبان می توان برای بهبود اقتصاد گام اساسی برداشت

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی