بازار آریا

آخرين مطالب

سیاست‏‏‌های آبی با شرایط خشکسالی سازگار است یا در تضاد؟

انفعال در برابر تغییر اقلیم اقتصاد ايران

انفعال در برابر تغییر اقلیم
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد-گروه گردشگری : دمای میانگین کشور در پنج دهه گذشته و با استفاده از درون‌‌‌یابی داده‌‌‌های دیده‌‌‌بانی ایستگاه‌‌‌های هواشناسی کشور معرف افزایش دمای دهه‌‌‌ای تقریبا با شیب 0.4 درجه سلسیوس است که به حدود دو برابر آهنگ افزایش جهانی می‌‌‌رسد. این رقم بیانگر گرمایش محیط و تغییر اقلیم کشور با سرعت بیش از میانگین جهانی است. با این حال در همین چند دهه جانمایی صنایع آب‌‌‌بر در مناطقی بوده که کمترین دریافت بارش سالانه را دارند.
پیش‌بینی سازمان‌های هواشناسی بین‌المللی از افزایش شدید دما حکایت دارد. اما آنچه مایه نگرانی است، نه افزایش موقتی دما در چند ساعت یا چند روز، بلکه روند افزایش دما در طول ماه‌‌‌های آینده است. سازمان‌های جهانی از جمله ناسا و موسسه کپرنیک از احتمال بروز «وضعیت ناشناخته» برای زمین خبر داده‌‌‌اند. آنها تاکید کرده‌‌‌اند اگر روند افزایش دما در طول تابستان به همین صورت پیش برود و این روند اندکی کاهش پیدا نکند، باید به شدت برای زیستمندان زمین و تمامی اکوسیستم‌های حیاتی جهان ابراز نگرانی کرد. گزارشی که هفته‌‌‌نامه تجارت فردا به قلم «جواد حیدریان» منتشر کرده نشان می‌دهد این افزایش دما نه‌‌‌تنها اثر آب‌‌‌وهوایی دارد، بلکه اثرات اقتصادی و اجتماعی آن نیز غیرقابل جبران به نظر می‌‌‌رسد. از تنش افزایش آبی و بروز مشکل در بخش کشاورزی و صنعت گرفته تا افزایش میزان مهاجرت درون‌‌‌سرزمینی و احیانا خروج جمعیت از کشور از تبعات حداقلی این افزایش دما پیش‌بینی شده است.
سفیدشدگی و مرگ مرجان‌‌‌های خلیج‌‌‌فارس
زیستگاه‌‌‌های مرجانی با بالاترین تنوع زیستی، باارزش‌‌‌ترین اکوسیستم دریایی هستند که بعد از جنگل‌‌‌های مناطق حاره، دومین بیوم غنی جهان را تشکیل می‌دهند. این گزارش با بیان این مطلب افزوده است: با این حال دانشمندان تخمین زده‌‌‌اند که 25‌درصد مرجان‌‌‌ها هم‌‌‌اکنون مرده‌‌‌اند و اگر این وضع ادامه داشته باشد ممکن است در 30 تا 50 سال آینده تمام مرجان‌‌‌ها را از دست بدهیم. در دریای عمان 117 گونه مرجان و در خلیج‌‌‌فارس 57 گونه مرجان شناسایی شده است. مناسب‌‌‌ترین درجه حرارت برای تشکیل آب‌‌‌سنگ‌‌‌های مرجانی، مناطقی با حرارت میانگین سالانه 23 تا 25 درجه سانتی‌‌‌گراد است. با این حال تغییر اقلیم، که محصول تصاعد گازهای ناشی از سوخت‌‌‌های فسیلی است، در حال افزایش دمای آب‌‌‌های سطحی اقیانوس‌‌‌ها بوده است.
ایران، خشک‌‌‌تر از همیشه
میانگین افزایش دمای ایران با سرعتی دو برابر روند جهانی پیش می‌رود. این گزارش به نقل از احد وظیفه، هواشناس و رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی کشور آورده است: از نظر بارندگی در عرض‌‌‌های جنب حاره که ایران نیز در آن قرار دارد ما با افزایش شدید دما و کاهش بارندگی مواجه می‌‌‌شویم. می‌توان به صراحت گفت بیشترین تغییرات ناشی از تغییرات اقلیمی در این مناطق یعنی در کشورهایی مثل ایران رخ می‌دهد. مناطق خشک زمین با این روند خشک‌‌‌تر می‌‌‌شوند. کنفرانس پاریس که سال 2015 برگزار شد یکی از مهم‌ترین کنفر‌انس‌ها با موضوع تغییر اقلیم بود که باعث شد کشورهای دنیا به این نتیجه برسند که جلوی انتشار گازهای گلخانه‌‌‌ای را بگیرند. این گزارش با بیان این مطلب می‌‌‌افزاید: بسیاری از این کشورها به صورت داوطلبانه تعهداتی دادند که انتشار گازهای گلخانه‌‌‌ای را با انواع ترفندها مانند تغییر سبد انرژی از فسیلی به پاک، کنترل کنند. با این حال در ایران به دلیل تحریم‌‌‌ها و برخی مسائل دیگر این موضوعات تقریبا مسکوت مانده است. در مقابل کشورهای اتحادیه اروپا، تلاش کرده‌‌‌اند که حدود 20 تا 25‌درصد انرژی ‌برق تولید خود را از منابع پاک، مثل باد و خورشید تامین ‌‌‌کنند. آلمان، انگلیس، اسپانیا یا کشورهایی مثل نروژ و دانمارک از انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر به شکل بهتری استفاده کرده‌‌‌اند و سرمایه‌گذاری و برنامه‌‌‌های توسعه‌‌‌ای در این زمینه را به جد دنبال می‌کنند.
قرار گرفتن در نقطه بی‌‌‌بازگشت
در سال 2023 بی‌‌‌هنجاری‌های سطح زمین به 1.57 درجه (منهای 0.12 تا 0.13 عدم‌قطعیت) رسید. بنا به این گزارش این عدد نشان می‌دهد که ما اکنون در زمین به آستانه یا نقطه بی‌‌‌بازگشت رسیده‌‌‌ایم. از این منظر احساس نگرانی شدیدی وجود دارد. چرا که تعداد زیادی از کشورها به صورت حداکثری از سوخت‌‌‌های فسیلی استفاده می‌کنند و روند تخریبی زمین از یک طرف و وقوع درگیری‌‌‌های نظامی از سوی دیگر مانند جنگ روسیه و اوکراین و تنش‌‌‌های منطقه خاورمیانه نیز همچنان ادامه دارد و تمرکز جهان را از کنترل گازهای گلخانه‌‌‌ای و نجات زمین از افزایش دما و اثرات تغییر اقلیم به حاشیه برده و خواهد برد.
چالش مدیریت در شرایط افزایش دما
افزایش دما و اثرات تغییر اقلیم بر جغرافیای ایران اثر و شدت بیشتری دارد. ایران و کشورهای واقع در اقلیم‌‌‌های گرم و خشک در این وضعیت، شرایط حساس‌‌‌تری دارند. این گزارش با بیان این مطلب اضافه می‌کند: با این حال در چند دهه گذشته، جانمایی کالاهای صنعتی عمده و تولیدی و مجتمع‌‌‌های تولید انرژی در ایران یکی از معضلات اصلی مرتبط با مدیریت آب است. در این باره می‌توان به نیروگاه‌‌‌های تولید برق یا مجتمع‌‌‌های پتروشیمی و فولاد و سیمان و البته سدسازی‌‌‌های بی‌‌‌رویه در مناطق کویری و کم‌‌‌آب ایران اشاره کرد. مناطقی که کمترین دریافت بارش سالانه را دارند. بر اساس این گزارش ساخت سیاسی و اقتصادی باید هزینه‌‌‌های زیادی برای تامین آب موردنیاز آنها کند که خسارت آن بسیار سنگین است و تبعات محیط‌زیستی مخربی به دنبال دارد. این گزارش آورده است: متاسفانه آب انتقالی در این شهرک‌‌‌های صنعتی به کیفیت مناسب استفاده نمی‌شود.
مثلا بازچرخانی آب اتفاق نمی‌‌‌افتد، آب‌‌‌های خاکستری استفاده نشده و از منابع فاضلاب بهره برده نشده، بلکه آب شرب و بعضا آب‌‌‌های زیرزمینی و آب‌‌‌های استراتژیک و حتی فسیلی را برای بهره‌‌‌وری در این مناطق استفاده کرده‌‌‌اند که خود نشان‌‌‌دهنده فقدان خرد پایدار در مدیریت سرزمین و مدیریت منابع آب و البته مدیریت اقتصادی کشور است. «رویه و شیوه مدیریت منابع آب یکسری انتظاراتی را ایجاد کرده که با کمتر شدن بارش‌‌‌های دریافتی و فقیرتر شدن منابع آب بالادست مانند ارتفاعات بالادست مرکزی زاگرس، کمبود آب را بیشتر در مناطق مرکزی کشور احساس می‌‌‌کنیم.» این گزارش با بیان این مطلب می‌افزاید: در نهایت گرمایش زمین و تغییر اقلیم باعث شده از آنچه مطابق روال این مناطق است بارش کمتری دریافت کنیم و اثرات این روند کم‌‌‌بارشی و کم‌‌‌آبی به اضافه موقعیت جغرافیایی بیشتر احساس می‌شود. از طرفی به موازات افزایش دمای هوا و کاهش بارش در ایران، افزایش جمعیت در مراکز جمعیتی ایران نیز مزید بر علت شده است. 
چشم‌‌‌انداز آینده ایران با این روند مدیریت منابع به‌‌‌خصوص آب چگونه خواهد بود؟ از نظر این گزارش با در نظر داشتن افزایش دما و کاهش بارش، تخریب عرصه‌‌‌های منابع طبیعی و دیگر منابع حیاتی محتمل است و زیست‌‌‌پذیری ایران به شدت کاهش خواهد یافت. نتیجه اینکه با افزایش دمای هوا و کاهش منابع از جمله منابع آب در ایران، جمعیت زیادی از مناطق مرکزی و دیگر مناطق کشور به مناطق داخلی دیگر که منابع بهتری دارند و از منظر منابع آب و توسعه کشاورزی، برخوردارتر هستند، مهاجرت خواهند کرد. فرسایش خاک و فرونشست زمین از دیگر تبعات این وضعیت است که این گزارش درباره آن آورده است: فرونشست اکنون یکی از بزرگ‌ترین ابرچالش‌‌‌های ایران است. از سویی تمرکز جمعیت در شمال ایران بحرانی است، چرا که می‌تواند یکی از غنی‌‌‌ترین مناطق کشور را نیز بیش از پیش تخریب کند و عملا منابع این منطقه از کشور را از بین ببرد.
پنج درجه گرم‌‌‌تر تا پایان قرن
این گزارش با اشاره به اینکه دمای میانگین کشور در پنج دهه گذشته و با استفاده از درون‌‌‌یابی داده‌‌‌های دیده‌‌‌بانی ایستگاه‌‌‌های هواشناسی معرف افزایش دمای دهه‌‌‌ای تقریبا با شیب 0.4 درجه سلسیوس است که حدود دو برابر آهنگ افزایش جهانی است می‌افزاید: افزایش روند دما موجب تبخیر سریع‌‌‌تر آب و کاهش فرصت ترمیم منابع آب زیرزمینی می‌شود. همچنین رشد تبخیر در پنج دهه گذشته کشور نشان‌‌‌دهنده افزایش توان تبخیر و تشدید تبخیر آب دریاچه‌‌‌ها و سدهاست که تاثیر مخرب بر منابع آب در دسترس از جمله در حوزه شرب و کشاورزی دارد. در دهه‌‌‌های اخیر دریاچه‌‌‌ها در سراسر کشور با روند خشک شدن مواجه شده و تعدادی نیز خشک شده‌‌‌اند. در نتیجه طی 30 سال گذشته روند افزایش دما، کاهش بارش، افزایش تبخیر و افزایش خشکسالی در کشور به علت تغییرات اقلیمی رخ داده که متاسفانه تبعات زیست‌‌‌محیطی و اقتصادی-اجتماعی جبران‌‌‌ناپذیری را به همراه داشته است و عدم‌مدیریت منابع موجود به همراه ادامه این روند در کشور، علاوه بر افزایش آسیب‌‌‌پذیری جوامع و زیرساخت‌‌‌ها در برابر بلایای جوی و اقلیمی هزینه‌‌‌های بسیار سنگینی بر کشور تحمیل می‌کند.
--> اخبار مرتبط آوار پاییز کم بارش بر سر اصفهان کشاورزی کم آبخواه در یزد جیره‌بندی نان در انگلیس وضعیت اضطراری در یزد تابستان امسال میانگین دما 2 درجه بیشتر از شرایط معمول

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1152919/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشف بیش از 4 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی

هنر روابط‌عمومی و دانش تخصصی لازمه دفاع از دستاورد‌های اقتصادی است

موانع داخلی برای توسعه کشور

کشف بیش از 4300 میلیارد تومان فرار مالیاتی از سوی پلیس

ایجاد مرکز مطالعات اقتصاد دریا و مرکز توسعه کسب‌وکارهای دریایی

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: پیام انقلاب اسلامی به عالم، بیداری اسلامی و فهم مستقل بود + فیلم

اعتراض مدیر مسئول کیهان به تعطیل شدن شنبه‌ها

شرکت‌های اقتصادی استان یک هواپیما برای کرمان خریداری کنند

طراحی سامانه جریان اقتصادی نوین برای ثبت طرح‌های شرکت‌های دانش‌بنیان

دلار در کانال 58 هزار تومان؛ سکه 41 میلیون تومان شد

جذب100هزار نفر از دانشجویان نخبه درکارخانه‌های تولیدی/ورود دانش آموزان دبیرستانی به کارخانه‌ها

احصای بیش از دو هزار و 700 میلیارد تومان فرار مالیاتی

مولدسازی، لازمه توسعه اقتصادی در فرآیند شهرسازی

طرحی برای بورسیه دانشجویان نخبه

جزیره قشم، کانون کسب‌وکارهای اقتصادی دریا پایه است

موانع داخلی جهت توسعه کشور

همه ظرفیت پروازهای استان کرمان توسط معادن و شرکت‌های زیرمجموعه پُر می‌شود

افزایش 54 درصدی تورم تولیدکننده بخش خدمات

فرار سرمایه از 11 به 20 میلیارد دلار رسید

قدردانی رئیس سازمان بورس از وزیر اقتصاد و رئیس سازمان امور مالیاتی

تولید بار اول لوله‌های RTP در کشور

تولد دوباره 395 واحد تولیدی اقتصادی مرده

دیدار وزیر صنعت و تجارت طالبان با رئیس‌جمهور تاتارستان

وزیر جهاد کشاورزی: تولیدکنندگان برنج حمایت می‌شوند

کنایه عباس عبدی به گرانی های اخیر؛ صدای آشپزان هم از شوری غذا بلند شده است

فروش اقساطی بیمه نامه خودرو برای شبکه فروش بیمه دی مهیا شد

مدیرعامل بیمه دی: شبکه فروش نقطه عطف ارتباط با مشتریان است

برپایی بزرگترین نمایشگاه و جشنواره گل و گیاه شمال کشور در ساری

واگذاری بیش از 90 درصد زمین‌های منطقه ویژه اقتصادی بروجرد به سرمایه‌گذاران

ظرفیت های گردشگری کرمان به مردم کره جنوبی معرفی می شود

شکست «آیمک»؛مرگ ناجی صهیونیست‌ها

تعاونی‌های دانش بنیان، بهترین مسیر پرورش ایده‌های نخبگان

پاسخ به دو پرسش درباره مصوبه تعطیلی شنبه

کشف لوازم خانگی قاچاق از فروشگاهی در شمال تهران

اداره کل روابط عمومی پست بانک ایران در بین روابط عمومی‌های دستگاه‌های تابعه وزارت امور اقتصادی و دارایی به عنوان «روابط عمومی برتر» انتخاب شد

جارو شارژی فندکی!! دیگه نگران نظافت ماشین نباشید

این افراد از مالیات معاف شدند

اظهارات رئیس انجمن شرکت‌های ریلی درباره فعالیت اقتصادی بخش خصوصی راه آهن

واکنش حسین شریعتمداری به مصوبه مجلس برای تعطیلی شنبه‌ها: اهانت به نظام است | شنبه روز تعطیلی یهودیان است

فیلم| فعالیت اقتصاد دریامحور نیاز به زیرساخت دارد

ابطال مصوبه افزایش حقوق کارگران جدی شد؟

فعالیت اقتصاد دریامحور نیاز به زیرساخت دارد

کدام ارگان ها مشمول تعطیلی شنبه ها نمی‌شوند؟

مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن: سامانه برآورد منطقه‌ای قیمت مسکن ایجاد می‌شود

شرایط معافیت از مالیات بر اجاره اعلام شد

دیدار عمومی مدیرکل بنیاد هرمزگان با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

شهدا به ملت ایران آبرو بخشیدند و مایه اعتلای نظام اسلامی شدند

پیام تبریک مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گیلان به مناسبت فرا رسیدن روز جهانی روابط عمومی و ارتباطات

روایت کشمکش دولت و صنف طلا بر سر مالیات

شهدا و جانبازان بهترین دارایی خود که جانشان بود از آن گذشتند تا ایثار و فداکاری را به ما بیاموزند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی