بازار آریا

آخرين مطالب

دهه 90؛ دهه‌ی «رکود، عبرت، تجربه» تحلیل بازار آریا

دهه 90؛ دهه‌ی «رکود، عبرت، تجربه»
  بزرگنمايي:

بازار آریا - خبرگزاری تسنیم قرار است در پرونده‌ی «دهه‌ی رکود، عبرت، تجربه» به تفصیل و در گفتگو با صاحبنظران و کارشناسان به بررسی وضعیت اقتصاد ایران در دهه‌ی 90، دلایل و ریشه های افول اقتصاد در این دهه و راه‌حلهای جبران این خسارت در سالهای پیش رو بپردازد. - آریا بازار -
وقتی میان فعالان اقتصادی از دهه‌ی 1390 شمسی سخن به میان می‌آید، تصویر یک دهه «عقب‌ماندگی»، «تعطیل نسبی مسائل اقتصادی» و «انباشت چالش‌های اقتصادی» در ذهن‌هایشان نقش می‌بندد و زمانی که می‌خواهند در موردش صحبت کنند، هر یک از زاویه‌ای آسیب‌های این دهه را بر می‌شمرند: از وضعیت نامناسب شاخص‌های کلان اقتصاد تا رکود در کسب‌و‌کارهای خرد و کلان، از آسیب‌های تشدید تحریم‌ها تا انفعال دولت‌ها در برابر تحریم و بی‌توجهی به برنامه‌ها و سیاست‌های «خنثی‌کردن اثر تحریم‌ها».
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
تاجران زبده و پژوهشگران اقتصاد بین‌الملل نیز از «شرطی‌کردن اقتصاد» نسبت به مذاکره با غرب می‌گویند و بی‌توجهی به سیاست اصولی «ترجیح شرق به غرب»؛ آن هم درست در دهه‌ای که قدرت اقتصادی در حال انتقال از غرب به شرق بود. دهه‌ی 1390 چه بود و چه مختصاتی داشت؟ آن دوران تمام شده یا دهه‌ی جدید، دهه‌ی 1390 جدیدی است!؟
افول شاخص‌های کلان میانگین رشد اقتصادی دهه‌ی 1360 -با وجود آثار انقلاب و مشکلات ناشی از جنگ تحمیلی- برابر با 4.3 درصد بود. این شاخص در دهه‌ی 1370 برابر با 3.1 درصد و در دهه‌ی 1380 برابر با 4.4 درصد بود. میانگین رشد اقتصادی پس از انقلاب (از 1360 تا پیش از آغاز دهه‌ی 1390) نیز برابر با 3.9 درصد بود. این در حالی است که میانگین رشد اقتصادی در دهه‌ی 1390 به 0.9 درصد کاهش یافت.
درآمد ملی سرانه که در سال 1390 برابر با 8.1 میلیون تومان بود در سال‌های پس از آن کاهش یافت؛ تا جایی که میانگین درآمد سرانه در این دهه به 7.4 میلیون تومان (به قیمت ثابت سال 1390) رسید. فقر مطلق که از 46.8 درصد در سال 1989 میلادی (تقریباً معادل سال 1368؛ سال پایانی جمگ تحمیلی) به 12.3 درصد در سال 2011 میلادی (تقریباً معادل سال 1390 شمسی) رسیده بود، در دهه‌ی تعطیل اقتصاد ایران دوباره افزایش یافت و به 21.9 درصد در سال 2020 میلادی (تقریباً معادل 1399 شمسی) رسید؛ به عبارت دیگر قدرت خرید عموم مردم در این دهه آب رفت و فقر مطلق نیز تقریباً دو برابر شد.
تحریم و انفعال در تحلیل دهه‌ی 1390 نمی‌توان از نقش تحریم‌ها غافل شد؛ تشدید تحریم‌های ظالمانه از ابتدای دهه‌ی 1390 به این سو حتماً به اقتصاد ایران آسیب زد اما انفعال سیاست‌گذار در برابر تحریم‌ها نیز نقش تعیین‌کننده‌ای در نتیجه -یعنی افول شاخص‌های کلان اقتصادی- داشت.
کاهش وابستگی اقتصاد به نفت در دهه‌ی 1390، نه یک سیاست مطلوب سیاستگذار بلکه همواره اجبار بود. از دل همین اجبار بود که کلان‌ایده‌ی «مذاکره برای رفع تحریم‌ها» و «رفع‌تحریم به مثابه حل همه‌ی مشکلات از آب خوردن تا بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی» زاییده شد.
سیاستمدارِ عادت‌کرده به زیستِ نفتی که نظم آمریکایی جهان را نیز پذیرفته بود، حتی به‌زور هم حاضر به ترک اعتیاد اقتصاد ایران به نفت نبود. می‌خواست دوباره ذیل نظم آمریکایی، نفت بفروشد و گرد و غبار ضعف کارآمدی مدیریت و سیاست‌های اقتصادی‌اش را زیر فرش درآمد نفتی پنهان کند. «برجام» را تجربه کرد و با خروج آمریکا از برجام، سرش به سنگ خورد. از این منظر، دهه‌ی 1390 را باید دهه‌ی تجربه و عبرت نیز نامید. سیاستمدار در این دهه، عملاً اقدام جدی‌ای برای درمان عیوب ساختاری اقتصاد ایران از جمله تصدی‌گری افراطی دولت، بودجه‌بندی معیوب و نامتوازن، وجود هزینه‌های زائد و مسرفانه و ... نکرد.
تغییر نظم بین‌الملل از دیگر ویژگی‌های مهم دهه‌ی 1390 نیز سرعت گرفتن تغییر نظم بین‌المللی بود. در این دهه قدرت اقتصادی به مرور از غرب به شرق -به‌طور خاص آسیا- منتقل شد. در سال 2011 تولید ناخالص داخلی آمریکا (بر اساس دلار برابری قدرت خرید) معادل 15600 میلیارد دلار و تولید ناخالص داخلی چین برابر با 13740 میلیارد دلار بود. در سال 2017 ورق برگشت و اقتصاد چین از اقتصاد آمریکا بزرگ‌تر شد. تولید ناخالص داخلی چین در 2024 برابر با 35290 میلیارد دلار است در حالی که این شاخص برای اقتصاد آمریکا برابر با 28780 میلیارد دلار است. رشد اقتصادی هند و سایر اقتصادهای نوظهور آسیایی نیز مشابه بود.
در میانه‌ی این تغییر نظم مهم در دهه‌ی 1390، دولت در ایران عملاً روابط اقتصادی با شرق را از اولویت خارج کرد و تمام تخم‌مرغ‌هایش را در سبد مذاکره با غرب برای رفع تحریم‌ها گذاشت. رای آوردن ترامپ در ایالات متحده، قدرت گرفتن بن‌سلمان در عربستان، کرونا و سقوط قیمت نفت را نیز باید به لیست اتفاقات شاخص این دهه اضافه کرد.
درس‌هایی برای آینده خلاصه اینکه در دهه‌ی 1390 یک دهه «رکود»، انباشت چالش‌های اقتصادی و تعطیل نسبی مسائل اقتصادی را شاهد بودیم. در عمل دولت‌ها در اقتصاد داخلی، اصلاح «عیوب ساختاری» را به‌تعویق انداختند و در نسبت اقتصاد ملی با دنیای خارج، بدون توجه به تغییر نظم بین‌الملل تمام تخم‌مرغ‌ها را در سبد مذاکره با غرب برای «رفع تحریم» گذاشتند و استراتژی «خنثی‌سازی اثر تحریم» را کنار گذاشتند؛ در حالی که در ابتدای دهه، با ابلاغ «سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی» راه‌ها نشان داده شده بود و در انتهای دهه نیز در «بخش اقتصادی بیانیه‌ی گام دوم»، مجدداً بر آن‌ها تاکید شد. در واقع سیاستگذار در این دهه دست به «تجربه‌»‌ای خارج از سیاست‌های کلی نظام زد و درس «عبرت»ی برای دهه‌های پیش رو شد.
حال آیا ما از تجربه‌های دهه‌ی 1390 درس خواهیم گرفت!؟ گروه اقتصادی خبرگزاری تسنیم قرار است در پرونده‌ی «دهه‌ی رکود، عبرت، تجربه» به تفصیل و در گفتگو با صاحبنظران و کارشناسان به بررسی وضعیت اقتصاد ایران در دهه‌ی 90، دلایل و ریشه های افول اقتصاد در این دهه و راه‌حلهای جبران این خسارت در سالهای پیش رو بپردازد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1154860/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ویدیو/ 6 نامزد رئیس‌جمهوری درباره برنامه هفتم توسعه چه گفتند؟

ویدیو/ 6 نامزد ریاست‌جمهوری درباره برنامه هفتم توسعه چه گفتند؟

جلیلی:لازمه تحقق رشد اقتصادی فقط جذب سرمایه نیست +فیلم

زاکانی: افتخار دولت رئیسی اصلاح فاجعه نقدینگی دوره روحانی بود

رئیس‌جمهور باید حواسش به سفره مردم باشد

ویدیو/ 6 نامزد ریاست‌جمهوری درباره رشد اقتصادی و برنامه هفتم توسعه چه گفتند؟

پیش بینی قیمت دلار 29 خرداد 1403

پرفروش ترین خودرو جهان کدام است؟

مناظره انتخابات دوره ریاست جمهوری؛ زاکانی به پزشکیان حمله کرد!

زاکانی: مردم ما نباید اعانه بگیر باشند

برگزاری نخستین مناظره انتخابات 1403

قالیباف: رئیس جمهور باید حواسش به سفره خالی مردم باشد

برگزاری اولین مناظره کاندیداهای ریاست جمهوری | اقتصاد، مهار تورم و رشد تولید موضوع مناظره

زاکانی: مشکل اقتصاد ایران تجویزهای اقتصادی آمریکاست

اعلام سوالات مرحله اول مناظره توسط کارشناسان اقتصادی

نخستین مناظره انتخابات 1403/ پاسخ‌های اقتصادی نامزدها به سوالات کارشناسان

جوری صحبت نکنیم که انگار دنیا از امروز شروع شده است/ دست از آزار مردم در موضوعات اقتصادی برداریم

وزیر نفت از امضا 2 میلیارد دلار قرارداد نفتی خبر داد

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 29 خرداد 1403

مردم چه انتظار اقتصادی از دولت جدید دارند؟

سود میلیاردی یوفا از یورو 2024

قالیباف: رئیس جمهور باید حواسش به سفره مردم باشد

پزشکیان: بدون باز کردن مرزها به رشد 8 درصدی اقتصادی نمی‌رسیم

اولین وعده اقتصادی قالیباف

امکان ندارد بدون باز کردن مرزها با دولت های دیگر به رشد 8 درصدی اقتصادی برسیم

قاضی زاده در اولین مناظره اقتصادی 1403 چه گفت؟/جوری صحبت نکنیم که دنیا انگار از امروز شروع شده/مردم از وعده خسته شده‌اند

پزشکیان: بدون باز کردن مرزها و ارتباط با دنیا نمی‌توان به رشد اقتصادی 8 درصدی رسید

فیلم/ اولین وعده اقتصادی قالیباف

قاضی‌زاده در مناظره: باید مباحث سیاسی را از اقتصاد جمع کنیم

مردم ما با ریال درآمد کسب و با دلار خرج می‌کنند

زاکانی: مشکل اصلی ایران تجویزهای اقتصادی آمریکا است نه تحریم‌های ظالمانه

فیلم/ زاکانی: تجویزهای اقتصادی آمریکاست

پیروزی «پزشکیان» فروش نفت را آسان می‌کند!

زاکانی: مشکل اقتصاد ایران تجویزهای اقتصادی امریکا است

پورمحمدی: باید با دنیا کار کنیم/ مشکلات اقتصادی لزوما راه‌حل اقتصادی ندارد+ فیلم

ببینید | زاکانی: مشکل اقتصادی ایران تجویزهای اقتصادی آمریکا است!

قالیباف در مناظره: باید قفل توقف اقتصادی را بشکنیم

پزشکیان:لازمه تحقق رشد 8درصدی به میدان آمدن تولیدکنندگان است

ببینید | اعتراف زاکانی به مشکلات اقتصادی: با ریال درآمد کسب می‌کنیم و دلاری خرج می‌کنیم

فیلم/ پورمحمدی: حل مشکلات اقتصادی صرفا راهکار اقتصادی ندارد

زاکانی: مردم ایران ریالی درآمد دارند اما دلاری خرج می‌کنند

پورمحمدی طوفانی شروع کرد /به سفارت خانه ها حمله می شود و به تحریم ها افزوده می شود /روابط تجاری و مالی ما قفل شده است

جلوگیری از توزیع 70 تن گوشت فاسد در کشور

زاکانی در مناظره: مشکل ما تجویزهای اقتصادی آمریکاست

علیرضا زاکانی: مردم ریالی درآمد دارند ولی دلاری خرج می کنند /مشکل ما تحریم‌های آمریکا نیست تجویزهای اقتصادی آمریکاست

پورمحمدی: در تعامل با دنیا مشکلات مردم را برطرف کنیم

زاکانی: مشکل اقتصاد ایران تجویز‌های اقتصادی امریکا است

زاکانی: خلق ثروت کنیم و بعد انرا توزیع کنیم

پور محمدی: در عرصه خارجی به وفاق ملی و در عرصه داخلی به اعتماد ملی نیاز داریم

مناظره داغ کاندیداها در حوزه‌ی اقتصاد/ کاندیداها وعده می‌دهند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی