بازار آریا

آخرين مطالب

بلندپروازی‌های آل‌ نهیان در غرب آسیا مقالات اقتصاد جهاني

بلندپروازی‌های آل‌ نهیان در غرب آسیا
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش جام جم آنلاین، امارات از دیرباز با دو ویژگی زرق و برق و مصرف‌گرایی و منابع عظیم نفتی شهرت داشت، اما در دو دهه اخیر این شهرت دستخوش تغییر و دگرگونی شده است. در دوران ریاست محمد بن زاید، امارات متحده عربی میلیارد‌ها دلار صرف نوسازی ارتش کرد و به چیزی تبدیل شده است که جیمز متیس، وزیر دفاع سابق آمریکا آن را «اسپارت کوچک» می‌نامد.
امارات همچنین خود را به مرکز مالی خاورمیانه تبدیل و با تمام بازیگران منطقه ازجمله تل‌آویو و قدرت‌های جهانی به ویژه آمریکا رابطه مستحکم برقرار کرده است.
بلندپروازی امارات این است می‌خواهد شبیه سنگاپور شود؛ یعنی با تکیه بر قدرت اقتصادی آسیب‌پذیری جغرافیایی‌اش را جبران کند. برای تحقق این هدف قرارداد‌های تجاری زیادی بسته، در پروژه‌های خارج از کشور سرمایه‌گذاری و خود را به مقصد گردشگری و ترانزیتی جهان تبدیل کرده است.
درصورتی که امارات بتواند به این بلندپروازی خود جامه عمل بپوشاند، می‌توان آن را با سلسله مدیچی که از قرن 15 تا 18 بر فلورانس حکومت می‌کرد، مقایسه کرد. مدیچی‌ها قلمرو زیادی نداشتند و هیچ گاه در مرکز جنگ‌ها و درگیری‌های اروپا نبودند، اما با استفاده از تجارت و بانکداری توانستند در همسایگی با امپراتوری‌های بزرگ به بازیگری اصلی و تأثیرگذار تبدیل شوند.
آن‌ها با فرانسه اتحادی پایدار برقرار، روابط دیپلماتیک قوی خود را با انگلیس حفظ و رابطه با امپراتوری روم را تقویت کردند. به این ترتیب فلورانس به کانون فعالیت‌های اقتصادی، اکتشافات علمی و دستاورد‌های فرهنگی بدل شد.
امارات امتیازاتی دارد که می‌تواند به این کشور در راه تحقق بلندپروازی اش کمک کند؛ جمعیت تحصیلکرده، موقعیت جغرافیایی مناسب، ذخایر قابل توجه نفت و گاز و ثروت فراوان. با وجود این، ابوظبی برای تحقق برنامه‌های خود محدودیت‌هایی دارد؛ به شدت به نفت وابسته است و برای کربن زدایی سریع زیر فشار قرار دارد.
این کشور همچنین برای پیشبرد برنامه‌های خود باید از بی‌ثباتی در منطقه جلوگیری کند. امارات پیش‌تر شاهد حملات حوثی‌ها بود و با ایران مناقشه ارضی دارد، با قطر در رقابت و با چالش‌های مهمی از سوی ریاض مواجه است. بسیاری از سیاست‌های اقتصادی محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی می‌تواند بر وضعیت و بلندپروازی امارات تأثیر منفی بگذارد.
مدیچی‌ها با وجود رقابت با کشور‌های بزرگ‌تر، قدرت خود را حفظ کردند. ثروت، تخصص و قدرت اقتصادی و نفوذ سیاسی به آن‌ها امکان داد در سیاست بین‌الملل به بازیگری مهم بدل شوند و بتوانند با شخصیت‌ها و حاکمان بانفوذ سراسر اروپا ارتباط برقرار کنند. نفوذ سیاسی مدیچی‌ها با نزاع میان اعضای خاندان بود که کاهش یافت و به نیرو‌های خارجی امکان داد بتوانند خواسته‌های خود را بر مدیچی‌ها تحمیل کنند. در نهایت سال 1737 میلادی آخرین فرمانروای مدیچی بدون وارث درگذشت و این سلسله پایان یافت.
امارات می‌تواند با مشکلات مشابه مدیچی‌ها مواجه شود، زیرا به وسیله یک خاندان اداره می‌شود و برادران، عمو‌ها و عموزادگان ممکن است در آینده برای کسب قدرت با یکدیگر وارد نزاع شوند. اگر رئیس دولت بدون نام بردن از فرد مشخصی به عنوان جانشین خود بمیرد، این درگیری‌های داخلی می‌تواند سبب تضعیف امارات شود و کشور‌های دیگر از این فرصت برای کنار گذاشتن امارات از رهبری خاورمیانه استفاده کنند.
تا زمانی که خاندان امارات متحد بماند و به نحو احسن اداره شود، کشور این توان را خواهد داشت نفوذ و جایگاه خود را در منطقه ارتقا دهد، در غیر این صورت با چالش‌های متعددی مواجه خواهد شد.
طرح‌ها و برنامه‌های محمد بن زاید برای آینده ریشه در موضوع بقا دارد. خاورمیانه محیطی آمیخته با خشونت و هرج و مرج است و امارات به عنوان کشوری کوچک، در برابر آشفتگی‌ها آسیب‌پذیر است؛ بنابراین برای تضمین پایداری حکومت خاندان و طول عمر کشور به قدرت و ثروت بیشتری نیاز دارد. تا اینجا بن زاید به خوبی نقش خود را ایفا کرده است و امارات درست مانند مدیچی‌ها به الگویی تبدیل شده که چگونه کشوری کوچک می‌تواند در سیاست و اقتصاد بین‌الملل نقشی بزرگ ایفا کند.
اما مدیچی‌ها از هم پاشیدند، زیرا خاندان وحدت خود را از دست داد؛ اختلاف بر سر وراثت و جانشینی در کنار مخالفان داخلی این سلسله را تضعیف کرد. در عین حال ظهور دیگر خاندان‌های قدرتمند در ایتالیا برتری مدیچی‌ها را به چالش کشید. وقتی دولت شهر‌های مجاور قدرت گرفتند، باعث شدند مدیچی‌ها نتوانند همچون گذشته از اهرم‌های سیاسی خود استفاده کنند. در نهایت ظهور رهبرانی که نسبت به اسلاف خود هوش و استعداد کمتری داشتند، باعث شد خاندان مدیچی متحمل خسارت‌های مالی و سیاسی قابل توجه و نابود شوند.
محمد بن زاید و برادرانش با تنش‌های مشابهی مواجه هستند؛ خاندان درحال حاضر با هم اتحاد دارند و در کنار هم هستند، ولی سابقه درگیری داخلی میانشان وجود دارد. این کشور به وسیله قدرت‌های منطقه‌ای احاطه شده است و درگیری در دیگر کشور‌ها می‌تواند به مرز‌های امارات تسری یابد. امارات همچنین با چالش‌هایی مواجه است که مدیچی‌ها آن‌ها را نداشتند، ایالات متحده آمریکا ممکن است شریک امنیتی خوبی برای امارات نباشد و تغییرات اقلیمی در درازمدت به افزایش شدید دما و خشکسالی منجر شود و این منطقه را غیرقابل سکونت کند.
با توجه به این شرایط بهترین راه برای بقای امارات متحده عربی ایجاد چارچوب امنیتی منطقه‌ای است. امارات متحده عربی هر اندازه که قدرتمند شود، بقای آن وابسته به سه قدرت مهم منطقه یعنی ایران، عربستان سعودی و ترکیه است و آمریکا و دیگر شرکای خارجی هر اندازه وعده حمایت بی‌پایان دهند، از این کشور حمایت و محافظت نخواهند کرد.
منبع: راهبرد معاصر

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1123799/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موضوع اولین مناظره اقتصادی است

جلوگیری پلیس از توزیع 70 تن گوشت فاسد

13 قاچاقچی چوب در گلستان دستگیر شدند

قیمت طلا، سکه و ارز 28 خردادماه 1403؛ قیمت سکه به مرز حساس رسید

پر‌فروش‌ترین خودروی جهان در 2023

جلیلی همچنان از پاسخ صریح به سئوالات طفره می‌رود

نامزدهای انتخابات و وعده فانتری واردات خودرو اقتصادی برای رای‌آوری

جزئیات عرضه‌ دام و قیمت آن در نقاط مختلف تهران

مجوز واردات 2000 دستگاه اتوبوس کارکرده به بخش خصوصی

عشایر در چرخاندن چرخ‌های اقتصادی کشور سهیم هستند

اگر پزشکیان رئیس جمهور شود، راه و رسمش چه می‌شود؟

بدون اطلاع قبلی برق هیچ واحد صنعتی و اقتصادی در استان اصفهان قطع نشود

مدیرکل بنیاد کرمانشاه: خانواده های شاهد و ایثارگر سفیران فرهنگی نظام اند

موافقت وزیر کشور با 3 درخواست اقتصادی و اشتغال‌زایی استاندار بوشهر

ورود بیش از 10 هزار راس دام در روز عید قربان/ تشدید نظارت‌ها در جایگاه‌های عرضه

بازار خودرو در سراشیبی/ ریزش 25 درصدی قیمت خودروهای داخلی

ببینید | نخستین مناظره انتخاباتی امروز با موضوع مسائل اقتصادی برگزار می‌شود

مبارزه با اژد‌های هفت سر نیاز به رئیس‌جمهور پاکدست دارد

خبر مهم درباره بورس؛ دامنه نوسان تغییر می‌کند

خبر مهم برای مالکان و مشاوران املاک

پیش‌بینی جدید رییس اتحادیه طلا درباره قیمت‌ها

تداوم فعالیت پایانه های مرزی پرویزخان و خسروی در ایام عید قربان برای مبادلات تجاری و اقتصادی

پس پشت وعده های انتخاباتی / منت گذاشتن سر مردم برای یک تکه گوشت بسیار توهین آمیز است

روند کاهشی نرخ اخزا ادامه دارد

سیدحسن خمینی: کشور از مشکلات شدید اقتصادی رنج می‌برد

اظهارات اقتصادی 5 نامزد ریاست جمهوری در روز هفتم رقابت‌ها

دامنه نوسان بورس از 9 تیرماه به 6 درصد تغییر می کند

10 پرسش بخش خصوصی از نامزدهای ریاست جمهوری

تجار و فعالان اقتصادی ارسال محموله های صادراتی به مرز پرویزخان را مدیریت کنند

پرویز امینی: مردم به کاندیدایی رأی می‌دهند که زندگی اقتصادی‌شان را «تغییر» دهد /رادیکالیسم تحریم خواهی باعث کاهش مشارکت سیاسی شده است

3میلیارد ساعت هدر رفت تحصیل دختران افغان در هزارمین روز حکومت طالبان / یونیسف هشدار داد

رشد اقتصادی پایدار به راحتی امکان‌پذیر نیست

پیروزی اقتصادی انگلیس

نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در روز هفتم تبلیغات تلویزیونی چه گفتند؟

پس پشت وعده‌های انتخاباتی؛ منت گذاشتن سر مردم برای یک تکه گوشت بسیار توهین آمیز است

برد اقتصادی سه‌شیرها؛ همان ضربه سر بلینگل برای پیروزی کافی بود / عکس

ویدیو/ اظهارات سعید جلیلی در برنامه میزگرد اقتصادی از شبکه یک سیما

دلیل ورشکستگی هپکو بعد از خصوصی سازی به روایت جلیلی و دانش جعفری

رسانه عبری: فرار سرمایه گذاری‌ها از اسرائیل ادامه دارد

ایجاد شهرک رهایشی برای سیلاب‌زدگان در افغانستان

روستاییان جایگاه ویژه‌ای در نظام اقتصادی کشور دارند

جلیلی: شعار باید عصاره برنامه‌ای باشد / انضباط مالی اولویت است

دولت باید برای همه مردم زمینه نقش‌آفرینی را فراهم کند

جلیلی: مردم سوال دارند راه حل‌های اقتصادی مطرح شده چرا‌ محقق نشده است

جلیلی:١١ سال مطالعه کردم و کتاب های زیادی خواندم /جلیلی چه وعده‌ای داد؟

جلیلی: باید ساز و کاری برای حاکمیت ریال داشته باشیم تا ارزش پول ملی را حفظ کنیم

جلیلی: شعار باید عصاره برنامه‌ای باشد

جلیلی: برنامه خود را بر اساس مطالعات 11 ساله و کتاب‌های زیادی که در اقتصاد خوانده‌ام، ارائه کردم

میزگرد اقتصادی با حضور «جلیلی» آغاز شد

آغاز میزگرد اقتصادی جلیلی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی