بازار آریا
فعالان آسیب‏‏‌پذیر بازار گردشگری طرح پیشنهادی مجلس را بررسی کردند
عیار «معافیت مالیاتی» بوم‏‏‌گردی‏‏‌ها
چهارشنبه 9 آذر 1401 - 9:39:55 AM
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای اقتصاد : در میان مشاغل مرتبط با صنعت توریسم، ‌‌‌ صاحبان مراکز اقامتی بیش از دیگران از اتفاقاتی که در چند ساله اخیر اعم از سیل، ‌‌‌ کرونا و ناآرامی اخیر اتفاق افتاده، ‌‌‌ تاثیر پذیرفته و آسیب‌‌‌پذیر بوده‌‌‌اند. این موضوع در گزارشی که اخیرا توسط مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس منتشر شده کاملا مشخص است. بر اساس این گزارش «بر اساس داده‌‌‌های موجود با شیوع ویروس کووید- 19 درمجموع 87‌هزار و 525 نفر در حوزه گردشگری شغل خود را از دست دادند و 207‌هزار و 143‌میلیارد ریال به تاسیسات گردشگری خسارت وارد شد. در این میان مراکز اقامتی با 54‌درصد خسارت معادل 110‌هزار و 801‌میلیارد ریال بیشترین میزان خسارت را متحمل شدند. این مراکز همچنین به لحاظ میزان بیکاری ناشی از شیوع بیماری نیز بیشترین سهم را از آن خود کردند.» همین موضوع هم سبب شده پیشنهادی مبنی بر معافیت مالیاتی برای صاحبان کسب و کار مراکز اقامتی اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی از سوی این مرکز مطرح شود. آیا در نظر گرفتن این معافیت می‌تواند بوم‌‌‌گردی‌‌‌ها را نجات دهد و عیاری برای رونق آنها باشد؟
از موزه هم مالیات می‌گیرند
امیر سهرابی صاحب یک موزه و اقامتگاه در کاشان در این باره به «دنیای‌اقتصاد» می‌‌‌گوید: به طور کلی هر اقدامی برای حمایت از اقامتگاه‌‌‌ها می‌تواند به آنها انگیزه تشویقی بدهد. پیش از کرونا گردشگری تحت فشار زیادی قرار گرفت و در چند ماهه اخیر نیز شاهدیم که بار دیگر صاحبان این کسب و کار دچار مشکل شده‌‌‌اند. او معتقد است معافیت‌‌‌ مالیاتی اقدامی است که می‌تواند به اقامتگاه‌‌‌ها در این شرایط کمک کند و می‌‌‌‌‌‌افزاید: بنای اقامتگاه ما ثبت ملی است و در بخشی از آن هم فعالیت موزه انجام می‌‌‌دهیم. با وجود اینکه هر دو مورد مشمول معافیت مالیاتی هستند ولی برای ما مالیات و عوارض در نظر می‌‌‌گیرند، ‌‌‌ از این رو امیدواریم با طرح جدید، ‌‌‌ مشمول این موضوع شویم.
تابستان داغ گردشگری بوشهر
شایان بهرامی فعال بوم‌‌‌گردی در بوشهر نیز در این باره به «دنیای‌اقتصاد» می‌‌‌گوید: معافیت مالیاتی گرچه جبرانی برای ضرر و زیان اقامتگاه‌‌‌های بوم‌‌‌گردی نیست ولی می‌تواند بار مشکلاتی که بر دوش صاحبان این کسب و کار وجود دارد را سنگین‌‌‌تر نکند. او با اشاره به طرح مانع‌زدایی برای توسعه صنعت برق که در آن اقامتگاه‌‌‌ها باید عددی معادل برق تجاری را پرداخت کنند‌‌‌، می‌‌‌افزاید: معاف شدن مالیات می‌تواند ریسک ورود به این حوزه را کاهش دهد و سرمایه‌گذاران بیشتری را ترغیب کند که وارد این حوزه شوند زیرا احتمال شکست را کاهش می‌دهد.
این فعال حوزه بوم‌‌‌گردی ادامه می‌دهد: شیوع یک ویروس مانند آنچه درباره کرونا ملاحظه کردیم و همچنین رخدادهای سیاسی و اجتماعی، ‌‌‌ اولین صنعتی که صدمه می‌‌‌بیند گردشگری است. اگر ما فعالان این صنعت را به دو گروه تقسیم کنیم که یکی از آنها دارای پشتوانه مالی بالا است و دیگری کسب و کاری خرد است مشخص است که گروه دوم صدمه بیشتری را تحمل می‌کند. به گفته او اقامتگاه‌‌‌های بوم‌‌‌گردی جزو مشاغل خرد هستند که پشتوانه کمتری دارند و اغلب به شکل خانوادگی اداره می‌‌‌‌‌‌شوند. او می‌‌‌گوید: با ایجاد هر چالش و مشکلی این کسب و کارهای کوچک با ورشکستگی مواجه می‌‌‌شوند.
بهرامی درباره مقایسه آمار گردشگران اقامتگاهش در تابستان و پاییز 1401 به «دنیای‌اقتصاد» می‌‌‌گوید: با وجود آنکه تابستان فصل گردشگری و سفر به بوشهر نیست، با این حال در همین فصل هم گردشگرانی را داشتیم که به این شهر و منطقه سفر کردند. این گروه از توریست‌‌‌ها می‌‌‌خواستند تجربه سفر در تابستان را به این منطقه داشته باشند و از محصولات بومی تابستان استفاده کنند. او اضافه می‌کند: با وجود آنکه پاییز فصل داغ سفر به جنوب است‌‌‌، اما تعداد گردشگرانی که به منطقه ما سفر می‌کنند 70‌درصد نسبت به تابستان کاهش داشته‌‌‌اند. این در حالی است که بسیاری از صاحبان اقامتگاه برای گردشگری در این فصل برنامه‌‌‌ریزی کرده بودند. گروهی از نوروز امسال و با ملاحظه رونق توریسم ساخت‌‌‌وسازهایی برای توسعه کارشان داشتند تا بتوانند در پاییز خدمات بهتری را عرضه کنند‌‌‌، در این شرایط این افراد متحمل ضرر و زیان شده‌‌‌اند در حالی که برای بازپرداخت تسهیلاتی که دریافت کرده‌‌‌اند هم زیر فشار قرار دارند.
به گفته این فعال گردشگری در کنار کم شدن درخواست برای سفر، ‌‌‌ چالش تعرفه برق و.. دیگر مشکلی که این روزها اقامتگاه‌‌‌های گردشگری با آن دست و پنجه نرم می‌کنند به موضوع تمدید پروانه فعالیت برمی‌‌‌گردد. بهرامی می‌‌‌‌‌‌گوید: مشکل تمدید پروانه در تمام کشور وجود دارد. در دو سال اخیر این تمدید باید از طریق سامانه انجام شود، این در حالی است که سامانه اعلام شده مشکلات زیادی دارد و هر روز گزینه‌‌‌های بیشتری به آن اضافه می‌شود. بارها متولی گردشگری و ادارات قول تسهیل تمدید پروانه را داده‌‌‌اند اما ما همچنان با مشکلات زیادی در این زمینه مواجهیم و بارها شاهد قطع شدن سامانه هم بوده‌‌‌ایم. همین موضوع سبب شده به شکل حضوری به ادارات میراث فرهنگی و گردشگری مراجعه کنیم و آنجا هم جواب بگیریم که سامانه قطع است. در نتیجه خواسته ما این است که روند تمدید پروانه فعالیت تسهیل شود.
صدور مجوز به جای رسیدگی به مشکلات
صاحب یک اقامتگاه و فعال گردشگری در خراسان شمالی هم به «دنیای‌اقتصاد» می‌‌‌گوید: صنعت گردشگری در ایران متاثر از موارد زیادی از جمله تعطیلات مناسبتی، ‌‌‌ وقایع و تحولات و... است و متولی گردشگری باید برای آن چاره‌‌‌ای بیندیشد. او با اشاره به اینکه صنعت توریسم در ایران بدترین روزهای خود را سپری می‌کند، ‌‌‌ می‌‌‌افزاید: در این روزها آمار گردشگری داخلی به شدت کاهش پیدا کرده و توریست‌‌‌‌‌‌های خارجی هم به کشورمان سفر نمی‌‌‌‌‌‌کنند. همین موضوع سبب شده کسب و کارمان با خاک یکسان شود و توان بازپرداخت وام‌‌‌هایمان را هم از دست بدهیم. این فعال گردشگری نسبت به معافیت مالیاتی خوش‌بین نیست و در این زمینه به تجربه تسهیلات اشاره می‌کند و می‌‌‌‌‌‌گوید: در دوره کرونا متولی گردشگری به بانک‌ها نامه می‌نوشت و درخواست می‌کرد تا بازپرداخت وام‌‌‌ها معوق شود ولی بانک‌ها زیر بار نمی‌‌‌رفتند و همین موضوع سبب شد فعالان بوم‌‌‌گردی تحت فشار زیادی قرار بگیرند.
او در این باره که با معافیت مالیاتی چه سنگی از پیش پای صاحبان کسب و کار بوم‌‌‌گردی برداشته می‌شود، ‌‌‌ عنوان می‌کند: معافیت مالیاتی حداقل جبران بخشی از خسارت‌‌‌‌‌‌های ماست. هر اقامتگاه سنتی برای استاندارد شدن هزینه زیادی انجام داده است. بسیاری ماشین یا خانه‌‌‌شان را فروخته‌‌‌اند. بوم‌‌‌گردی شغلی است که با عشق باید همراه باشد و زمانی که فعالان این حوزه تحت انواع فشارها قرار بگیرند ناچار می‌‌‌شوند آن را رها کنند. این فعال بوم‌گردی با انتقاد از رویه متولی گردشگری از صدور مجوزهای جدید تاسیس اقامتگاه می‌‌‌گوید: پیش از کرونا صنعت گردشگری و به تبع آن بوم‌‌‌گردی در حال رشد بود، ‌‌‌ با شیوع کرونا و پس از آن این صنعت دچار چالش جدی شده است. حال متولی گردشگری به جای رسیدگی به مشکلات کسانی که در این زمان آسیب دیده‌‌‌اند در فکر تاسیسات جدید است که رویه درستی به نظر نمی‌‌‌‌‌‌رسد.
--> اخبار مرتبط بوم‌گردی‏‏‌ها نجات می‏‏‌یابند؟ ترس توریسم از ویروس جدید ریزش سرمایه‌ها در بازار گردشگری فازبندی احیای بازار «سفر» تاثیر کووید- 19 بر کسب و کار خدمات نظافت منازل

https://www.aryabazar.com/Fa/News/717055/عیار-«معافیت-مالیاتی»-بوم‏‏‌گردی‏‏‌ها
بستن   چاپ