بازار آریا
چین و سلطه آن بر بازار عناصر نادر خاکی
شنبه 6 آذر 1400 - 17:10:05
بازار آریا - اهمیت عناصر نادر خاکی در چیست؟
این عناصر جزو لاینفک اقتصاد سبز محسوب میشوند زیرا برای تولید تجهیزات صنعتی در این حوزه، جهان نیاز مبرمی به این عناصر دارد. به دلایل ذکر شده این عناصر جزو کالاهای بسیار استراتژیک محسوب شده و از اهمیت بالایی در سطح جهان برخوردار است.
در شکل اینفوگرافی زیر کشورهای دارای بزرگترین ذخایر شناخته شده عناصر کمیاب خاکی (REEs) را مشاهده میکنید که چین با سهم 37.9 درصدی در صدر و ویتنام با 18.9 و برزیل با 18.1 درصد در رتبه های بعدی قرار دارند.

بازار آریا


فلزات نادر خاکی چیستند ؟
این عناصر علیرغم نامشان (نادر خاکی) در زمین به فراوانی یافت می‌شوند اما بدلیل اینکه به صورت بسیار پراکنده در زمین تجمع پیدا کرده اند، تولید و فرآوری آنها بسیار پیچیده و پر هزینه می‌باشد. از این رو برای تولید این عناصر، از رسوبات این عناصر که کانی خاکی کمیاب نامیده می‌شود استفاده می‌شود.
این عناصر جزو خانواده لانتانیدها یا اصطلاحا اکسیدهای نادر خاکی میباشند که مجموعه ای از 17 فلز سنگین به نام های زیر میباشند:
17 عنصر نادر خاکی عبارتند از: لانتانوم (La)، سریوم (Ce)، پرازئودیمیوم (Pr)، نئودمیوم (Nd)، پرومتیوم (Pm)، ساماریوم (Sm)، یوروپیوم (Eu)، گادولینیوم (Gd)، تربیوم (Tb). دیسپروزیوم (Dy)، هولمیوم (Ho)، اربیوم (Er)، تولیوم (Tm)، ایتربیوم (Yb)، لوتتیوم (Lu)، اسکاندیوم (Sc) و ایتربیوم (Y).
کاربرد این عناصر در صنعت
عمده کاربرد این عناصر در کاتالیست ها و آهنرباهای قوی، آلیاژهای فلزی خاص، شیشه و لوازم آلکترونیکی با تکنولوژی پیشرفته میباشند.
از کاربرد دیگر این عناصر میتوان به استفاده در موتور خودروهای هیبریدی و الکتریکی، تولید ژنراتورها برای توربین‌های بادی، تولید هارد دیسک کامپیوتر ، ساخت لوازم الکترونیکی قابل حمل و تلفن های همراه میتوان اشاره کرد.
نقش غیرقابل انکار این عناصر در فناوری های نوین، انحصار تکنولوژی تولید و فرآوری در چین و کشورهای صنعتی، استخراج و پالایش آنها را به نقطه نگرانی بسیاری از کشورها تبدیل کرده است.
بزرگترین ذخایر جهانی مواد معدنی نادر خاکی
چین با 44 میلیون تن ذخایر و 140 هزار تن تولید سالانه این نوع مواد معدنی، در صدر فهرست برترین تولیدکنندگان و بزرگترین دارنده ذخایر عناصر نادر خاکی قرار دارد.
در حالی که ویتنام و برزیل به ترتیب با 22 میلیون تن و 21 میلیون تن دومین و سومین ذخایر بزرگ این فلزات را در جهان دارند ، اما میزان استخراج معادن آنها در بین همه کشورها تنها با 1000 تن در سال سهم کوچکی از بازار عرضه این کالا را بخود اختصاص داده اند.
نکته مهم اینجاست در حالی که ایالات متحده 1.5 میلیون تن ذخایر عناصر نادر خاکی را دارد، اما تا حد زیادی به واردات خاک های نادر تصفیه شده از چین وابسته است.
سلطه چین بر بازار فلزات نادر خاکی
در صنعت عناصر نادر خاکی ، تسلط چین بر این بازار تصادفی نبوده است. زیرا سالها تحقیق و بررسی راههای بهینه تولید به این کشور آسیایی کمک کرده است تا جایگاه برتری در بازار پیدا کند و اکنون چین توانایی کنترل بازار عرضه و تقاضای جهانی این فلزات ارزشمند را در دست دارد.

https://www.aryabazar.com/Fa/News/657870/چین-و-سلطه-آن-بر-بازار-عناصر-نادر-خاکی
بستن   چاپ