بازار آریا
شفاف‌سازی و سالم‌سازی بازار سرمایه با ایجاد کانون سهامداران حقیقی بورس
سه شنبه 18 آبان 1400 - 10:13:23
بازار آریا - حمایت از سهامداران خُرد و جبران زیان‌های هنگفت آنها در معاملات یک‌ونیم‌سال اخیر بازار سرمایه، یکی از وعده‌های انتخاباتی رییس جمهوری و تیم اقتصادی دولت سیزدهم بوده است.

برهمین‌اساس، روند معاملات از نخستین روز اعلام پیروزی ابراهیم رییسی در بورس پس از حدود یک‌سال رکود فرسایشی، وارد مدار صعودی شد و تا استقرار اعضای کابینه دولت سیزدهم ادامه یافت. چینش تیم اقتصادی دولت سیزدهم نیز با تاکید بر همین شعار و وعده انتخاباتی رییس جمهوری، انجام گرفت و وزیر امور اقتصادی و دارایی، گرچه از میان نمایندگان مجلس انتخاب شد اما در دل بازار سرمایه برآمده بود. این موضوع، روزنه امید را در دل سهامداران خُرد برای ساماندهی بازار سرمایه در نیمه دوم سال 1400 روشن‌تر کرد. خاندوزی پس از سکوت دو ماهه در زمان تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی، با انتصاب رییس سازمان بورس درباره وضعیت بازار سرمایه اظهار نظر کرد.
حالا با گذشت حدود یک‌ماه از این انتصاب و تغییر مدیریتی در راس سازمان بورس اوراق بهادار، همچنین اتفاق‌های غیرمنتظره ازجمله کشف 82 دستگاه ماینر در بورس تهران و استعفای مدیرعامل این شرکت و برخی رخدادهای منفی برای بازار سرمایه، وزیر اقتصاد نه‌تنها در این موارد سخنی نگفته و یا خواستار شفاف‌سازی برای سهامداران نشده است بلکه، روز گذشته اعلام کرد که سهامداران خُرد باید سواد مالی خود را ارتقا و سطح انتظارات‌شان را با واقعیت ها و جنس بازار سرمایه تطبیق دهند!
این سخنان خاندوزی که با واکنش منفی بسیاری از فعالان بازار سرمایه مواجه شده بود و دلسردی حقیقی‌ها را نیز درپی داشت، گویا به مذاق رییس جمهوری هم خوش نیامد و با عتاب و خطاب از وزیر اقتصاد خواست تا به وضع بورس رسیدگی کند. هرچند که این موضوع تکذیب شد اما تغییر موضع خاندوزی در سخنان امروزش نسبت به وظایف دولت در حمایت از سهامداران خُرد، گویای این واقعیت است.
رییس شورای عالی بورس در آخرین موضع‌گیری‌هایش، بر حمایت دولت از سرمایه‌گذاران خُرد بازار سرمایه تاکید و تصریح کرد که حمایت از سرمایه‌گذاران خُرد و کمک به مردمی که قدرت ریسک ندارند، وظیفه دولت در بازار سرمایه است. وی همچنین همه هنر دولت جدید را تلاش برای تغییر ریل اقتصاد کشور دانست و خواستار همکاری نمایندگان مجلس و سایر دستگاه‌های مربوط در این زمینه شد. خاندوزی البته به اقناع عمومی برای صبوری چندماهه در بازار سرمایه نیز تلویحا اشاره کرد و از نمایندگان مجلس خواست تا حصول نتیجه برنامه‌های اقتصادی دولت سیزدهم، مردم را دعوت به صبوری در بورس کنند!
با نگاهی به وضعیت بازارهای سهام تهران در ماه‌های اخیر و زیان‌های وارد شده به سهامداران خُرد حتی ضررهای صندوق‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری بورسی، این سخنان وزیر اقتصاد کمی تامل‌برانگیز است و نشان می‌دهد که وزارت اقتصاد برنامه مدون و موثری برای تقویت بازار سرمایه ندارد، یا این‌که همچنان بازار سرمایه را محلی برای تامین کسری بودجه 1400 می‌داند. در هر دو صورت، اهداف دولت برای ایفای نقش شفاف‌سازی و سالم‌سازی بازار سرمایه که در گفته‌های اخیر وزیر هم به آنها اشاره شده است، کمی دور از دسترس خواهد بود.
درخصوص ارتقای سواد مالی سهامداران خُرد نیز، دولت طبق قانون وظیفه دارد از طریق صداوسیمای ملی و سایر رسانه‌هایی که در اختیار دارد، با استفاده از توان فعالان قدیمی و متخصصان و تحلیلگران اقتصادی بازار اقدام کند. همچنین تقویت صندوق‌های سرمایه‌گذاری و توسعه و ساماندهی شرکت‌های مشاور‌ سرمایه‌گذاری را نیز در دستور کار قرار دهد. یکی از راهکارهای اجرای چنین برنامه‌هایی، نخست ایجاد کانون سهامداران حقیقی است که از دل فعالان بازار و بدون حضور مدیران دولتی و سهامداران حقوقی و عمده تشکیل شود.
بنابراین، پیش از هر اقدامی برای تقویت و توسعه بورس، وزارت اقتصاد باید این خواسته سهامداران خُرد را اجرا کند تا کانون سهامداران حقیقی، به‌عنوان بازوی اصلی دولت در راستای سالم‌سازی و شفاف‌سازی بازار سرمایه قرار گیرد.
مولود غلامی- روزنامه‌نگار بازار سرمایه

https://www.aryabazar.com/Fa/News/649104/شفاف‌سازی-و-سالم‌سازی-بازار-سرمایه-با-ایجاد-کانون-سهامداران-حقیقی-بورس
بستن   چاپ