بازار آریا
کارشناس اقتصادی مطرح کرد:
تحلیلی از وضعیت اقتصاد و بورس / راهکار شفافیت شرکت ها و اقدام دولت
چهارشنبه 3 شهریور 1400 - 12:14:06 AM
بازار آریا - کارشناس اقتصادی با تحلیل وضعیت اقتصاد و بورس و اعلام بزرگترین دلیل عدم شفافیت شرکت ها گفت: دولت جدید باید زمان شناوری را بالا برده تا وقایع سال 99 و حبابی شدن اتفاق نیفتد.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس ، علی غیاثیان در یادداشتی با تحلیل وضعیت اقتصاد و بازار سرمایه اعلام کرد: بخش بزرگی از مشکلات اقتصادی ناشی از عدم شفافیت است. بسیاری از شرکت‌های دولتی، خصوصی و خصولتی سعی می کنند تا جایی که امکان دارد عدم شفافیت را سرلوحه کار قرار دهند.
اما چرا این همه اصرار برای عدم شفافیت وجود دارد، جواب یک کلمه است تعارض منافع!
تعارض منافع بزرگترین دلیل عدم شفافیت تمام بنگاه های اقتصادی از بنگاه های خرد تا کلان از خصوصی تا دولتی و خصولتی است. متاسفانه برخی مدیران علاقه دارند در سایه عدم شفافیت کارها را پیش برده و منافع خود و هیات مدیره را تا جایی که می توانند بر منافع شرکت در ارجحیت قرار دهند. به همین علت وضعیت بسیاری از شرکت های بزرگ غیرشفاف است و از همه مهم‌تر عملکرد آنها تحت نظارت دستگاه های نظارتی نیز قرار ندارد تا خطاهای آنها به حداقل ممکن برسد.
حضور شرکت های متعدد در بورس علاوه بر آنکه شفافیت ایجاد کرده و از بار فساد آنها کم می کند، باعث افزایش شناوری بازار سرمایه شده و در بلند مدت این بازار را برای سرمایه گذاری جذاب می کند.
راهکار چیست؟
به عنوان فردی که سال ها در هلدینگ های تخصصی مشغول بوده و مسائل و مشکلات آنها را از نزدیک لمس کرده در دسترس‌ترین و سریعترین راهکار ایجاد شفافیت در همه کشورها برای هلدینگ ها و شرکت های بزرگ حضور در بازار سرمایه است.
بازار سرمایه در گام نخست، عملکرد شرکت را در دید رس دستگاه های نظارتی، مردم و کارشناسان قرار می دهد. همچنین، سهیم کردن مردم در منافع شرکت ها باعث حساسیت در عملکرد آنها شده و هر اقدام کلان در این شرکت ها باید همراه با جوابی قانع کننده برای سهامداران باشد.
علاوه بر آن گزارش های ماهانه، سه ماهه، 6 ماهه و یک ساله بصورت مستمر در سامانه کدال بارگذاری که منجر به بررسی و نظارت راحت وضعیت شرکت ها توسط مردم و سهامداران خرد و کلان می شود.
البته سامانه کدال هنوز آن‌گونه که باید در انعکاس وقایع شرکت ها موفق نبوده و برای شفافیت عملکرد شرکت های فعال در بازار سرمایه باید تقویت شده و شرکت ها ملزم باشند تمام وقایع مربوطه را در آن گزارش کنند. مراجع نظارتی هم علاوه بر حسابرسان سازمان بورس باید شرکت هایی وابسته به دانشگاه های معتبر بوده که بتوان اطلاعات را مورد ارزیابی قرار داد.
این مهم ، عملکرد شرکت را با درصدی از شفافیت بالا در اختیار جمع کثیری از حسابرسان حرفه ای و تحلیلگران سازمان بورس قرار می دهد تا اگر شرکت، اطلاعات غلط را هم مبنا قرار دهد بتوان آن را شناسایی کرده و ضعف های آن را عیان کرد.
فعالان بازار سرمایه به خوبی می دانند یکی از مشکلات بزرگ بازار سرمایه، عدم نقد شوندگی بسیاری از سهم ها است. بزرگترین علت این عامل نیز بورسی نبودن بسیاری از شرکت های بزرگ و کم بودن شناوری بازار سرمایه است.
این در حالی است که دولت طی سال های اخیر با حرکت به سمت واگذاری سهام شرکت های بزرگ به مردم، زمینه بزرگتر شدن بازار را فراهم کرده است. تحت این شرایط، بازار می تواند نقدینگی به مراتب بیشتر از وضع موجود را تحمل کند. در اهمیت شناوری پایین سهام همین بس که کم بودن شناوری در سال 99 باعث حبابی شدن بورس و متضرر شدن بسیاری از سهام بورسی شد.
یکی از مهم‌ترین برنامه‌های دولت سیزدهم، مالیات بر سفته بازی و عایدی سرمایه است که هدف آن جذب منابع برای بازار سرمایه و نرفتن نقدینگی به سمت فعالیت های سوداگرایانه است.
دولت سیزدهم اگر بر این تصمیم مصمم است باید زمان شناوری بازار سرمایه را به شدت بالا برده تا وقایع سال 99 و حبابی شدن بازار سرمایه اتفاق نیفتد.
امید است دولت بتواند اهداف را اجرایی کند و در جهت شفافیت و گسترش بازار سرمایه گام بردارد، گسترش و توسعه بازار سرمایه نیاز فوری اقتصاد است.

https://www.aryabazar.com/Fa/News/619477/تحلیلی-از-وضعیت-اقتصاد-و-بورس---راهکار-شفافیت-شرکت-ها-و-اقدام-دولت
بستن   چاپ