بازار آریا
چینی‏‏‌ها توان عبور از چالش‏‏‌های اقتصادی موجود را دارند؟
تلاطم کالایی‏‏‌ها میان سیگنال‏‏‌های چینی
شنبه 5 اسفند 1402 - 00:16:38
روزنامه دنیای اقتصاد
بازار آریا - دنیای اقتصاد - راضیه احقاقی : فروش مسکن در چین ظرف ماه ژانویه 34‌درصد سقوط کرد.بحران رکود در بازار املاک چین در شهرهای کوچک به‌مراتب جدی‏‏‌تر است. انتشار این داده‏‏‌های منفی از وضعیت بازار مسکن در چین فعالان بازارهای کالایی را ناامید کرد و به افت نرخ فلزات ظرف هفته منتهی به‌ روز جمعه 23فوریه انجامید. با وجود این، سیاستگذاران چینی درصدد هستند با تصویب محرک‏‏‌های بیشتر، از تبعات منفی رکود در این بخش بر اقتصاد بکاهند. حال این سوال مطرح است که آیا چینی‏‏‌ها توان عبور از چالش‏‏‌های ایجادشده را دارند؟
محصولات زنجیره آهن و فولاد ظرف روزهای اخیر متاثر از داده‌‌‌های متناقض از سوی چین میان سقوط قیمت و بازگشت به مسیر رشد نرخ در نوسان بوده‌اند. در حالی که انتشار داده‌‌‌های منفی از وضعیت بازار مسکن چین زمینه سیگنال منفی موثر برای محصولات این زنجیره از سنگ‌‌‌آهن تا مقاطع طویل فولادی را به همراه داشته است، دولت چین بر محرک‌‌‌های تصویبی برای بازگرداندن اقتصاد به مسیر رشد می‌‌‌افزاید و این موضوع سرعت‌‌‌گیر جدی سقوط نرخ این محصولات شده است. به عقیده برخی از تحلیلگران، دولت چین توان تحریک بیشتر بازارها و حمایت از رشد مصرف را دارد، اما در حمایت از بازارها به‌آهستگی حرکت می‌کند.
سقوط 34 درصدی فروش مسکن چینی
آخرین بررسی‌‌‌ها نشان داد که فروش خانه‌‌‌های نوساز در چین ظرف ماه ژانویه نسبت به مدت مشابه سال گذشته 34‌درصد کاهش یافته است. این موضوع بیانگر ‌تمایل نداشتن مصرف‌کنندگان چینی به خریدهای بزرگ و افزایش بدبینی نسبت به سرمایه‌گذاری در بخش مسکن بوده و از سقوط نرخ سنگ‌‌‌آهن و فولاد در چین حمایت جدی کرده است. به این ترتیب ظرف روز 22فوریه سنگ‌‌‌آهن عیار 63.5‌درصد وارداتی به بندر تینجیان چین تا کف کانال قیمتی 122دلار و 50سنت عقب نشست که این رقم کمترین بهای فروش آن در بازه حدودا 110روزه، یعنی پس از روز پایانی اکتبر 2023 بود. این در حالی بود که موسسه پلتس بهای معامله هر تن سنگ‌‌‌آهن عیار 62‌درصد وارداتی به چین را در روز پنج‌شنبه 22فوریه برابر 120دلار و 60سنت ارزیابی کرد. این افت نرخ در حالی در بازار سنگ‌‌‌آهن وارداتی به چین رقم خورد که میلگرد فولادی در معاملات آتی بورس شانگهای در کف کانال قیمتی 3760یوآنی مورد دادوستد قرار می‌گیرد که این رقم کمترین بهای فروش آن پس از روزهای ابتدایی نوامبر 2023 است.
ظرف روزهای گذشته چینی‌‌‌ها از تعطیلات سال نو بازگشته‌‌‌اند. انتظار می‌‌‌رفت با پایان یافتن تعطیلات سال نو در این کشور بر میزان تقاضا برای کامودیتی‌‌‌ها افزوده شود و این موضوع زمینه رشد قیمت در بازارهای کالایی را فراهم کند. با این حال انتشار داده‌‌‌های منفی از بازار مسکن در چین باعث شد پیش‌بینی‌‌‌های خوش‌بینانه فعلا محقق نشود.
حمایت چین از بازارها
بانک خلق چین یک‌هفته پس از پایان تعطیلات رسمی به مناسبت سال نو چینی از کاهش 25واحدی در نرخ بهره وام پنج‌ساله در این کشور خبر داد. به این ترتیب نرخ بهره وام پنج‌ساله از 4.2‌درصد به 3.95‌درصد کاهش یافت؛ این در حالی بود که نرخ بهره وام یک‌ساله بدون تغییر و برابر 3.45‌درصد باقی ماند. این بیشترین کاهش نرخ بهره در این کشور پس از اصلاح سیستم LPR در چین در سال 2019 بود.
تحلیلگران کپیتال‌اکونومیکس در یادداشتی کاهش 25واحدی نرخ بهره وام پنج‌ساله در چین را با هدف حمایت از بازار مسکن عنوان کردند. البته در این گزارش تاکید شده است که کاهش نرخ بهره، به‌تنهایی فروش خانه‌های جدید را احیا نمی‌‌‌کند، اما در صورتی که این اقدام همراه با تلاش دولت برای افزایش حمایت اعتباری از توسعه‌‌‌دهندگان املاک باشد، می‌‌‌تواند به کاهش فشار در بازار مسکن چین تا حدی کمک کند.
اقتصاد چین از سال 2021 به دلیل رکود در بازار املاک و مستغلات دچار تنش‌‌‌های جدی شده است. در این سال ممانعت دولت از استقراض بیشتر شرکت‌های توسعه‌‌‌دهنده املاک در چین باعث شد تا این شرکت‌ها با بحران نقدینگی مواجه شوند و دومینوی سقوط این شرکت‌ها آغاز شود. از آن زمان، بازار املاک چین وارد رکود طولانی‌مدت شده است که با کاهش مداوم سرمایه‌گذاری در این بخش و فروش ملک تشدید می‌شود. در این شرایط دولت پکن درصدد است با حمایت آهسته از بازار املاک این کشور که 30‌درصد تولید ناخالص داخلی چین را پشتیبانی می‌کند، از شدت گرفتن بحران اقتصادی در چین جلوگیری کند.
خروج سرمایه از بازار چینی‌‌‌ها
اقتصاد چین با انبوهی از مشکلات از جمله کاهش تورم، افت اعتماد عمومی و تسریع فرار سرمایه از این کشور مواجه است. براساس داده‌‌‌های رسمی منتشرشده توسط دولت چین، تعهدات سرمایه‌گذاری مستقیم در این کشور که معیاری برای سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی است در سال 2023 به 33میلیارد دلار رسید. این رقم نسبت به میزان سرمایه‌گذاری خارجی انجام‌شده در چین ظرف سال 2022 کاهش 82درصدی داشت و به کمترین میزان پس از سال 1993 رسید.
چشم‌‌‌انداز مبهم اقتصاد چین و افزایش تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک در این منطقه از مهم‌ترین دلایل کاهش تمایل سرمایه‌گذاران خارجی برای حضور در چین است.
چالش مسکن در شهرهای کوچک دوچندان است
چالش فروش مسکن در شهرهای کوچک چین جدی‌‌‌تر است. درواقع شهرهای کوچک‌تر چین با بدترین اثرات رکود دست‌وپنجه نرم می‌کنند. شائوگوان، شهری در استان گوانگدونگ با بیش از 2.8میلیون نفر جمعیت است که بحران مسکن در آن جدی‌‌‌تر از سایر نقاط شده است. این شهر در حدود 200کیلومتری شمال مرکز استان واقع شده؛ اما صنعت در این منطقه چندان توسعه‌‌‌یافته نیست.
در پایان سال 2023، شائوگوان از بین 100شهر مورد بررسی توسط اندیشکده موسسه تحقیقات و توسعه E-House چین، طولانی‌‌‌ترین زمان تسویه را به خود اختصاص داد.
به گفته یکی از ساکنان قدیمی شائوگوان، شرکت‌های توسعه‌‌‌دهنده املاک در چین در این منطقه، خانه‌‌‌های زیادی ساخته‌‌‌اند، اما کسی نیست که آنها را بخرد. شهرهای کوچکی مانند شائوگوان غرق در مسکن مازاد هستند.
--> اخبار مرتبط چین پس ‏‏‌از سقوط اورگرند سال سخت اژدهای زرد شاخص‏‏‌های کالایی در سراشیبی نرخ نجات بورس چین توسط رئیس‌جمهور؟ عقبگرد فلزات به نقطه کف رسید؟

https://www.aryabazar.com/Fa/News/1138648/تلاطم-کالایی‏‏‌ها-میان-سیگنال‏‏‌های-چینی
بستن   چاپ