بازار آریا
انواع مسیرهای تامین مالی برای دانش‌بنیان‌ها
چهارشنبه 18 بهمن 1402 - 15:42:14
بازار آریا - تامین مالی جمعی برای دانش بنیان‌ها، کارآفرینان و شرکت‌ها نیز فواید زیادی دارد. این سکوها به کارآفرینان این توانایی را می‌دهد تا به راحتی بازار هدف خود را شناسایی کرده و با استفاده از نیروی همکاران و سرمایه‌گذاران جمعی، به توسعه و رشد سریع‌تر پروژه‌های خود بپردازند.

رضا غلامعلی پور، کارشناس بازار سرمایه در یادداشتی برای پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا) ، در خصوص «تامین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان از مسیر بازار سرمایه» نوشت:
اقتصاد دنیا از شکل فعالیت‌های سنتی به سمت دانش بنیان، فعالیت‌های نوآورانه یا فناورانه تغییر مسیر داده است. قاعدتاً با توجه به سرعت رشد این فعالیت‌ها در اقتصاد جهانی، ضروری است به این موضوع توجه ویژه‌ای شود.
برای این که اقتصاد کشور در حوزه دانش‌بنیان و یا فناورانه از پیشرفت قابل توجهی برخوردار باشد، لازم است منابع کافی برای این بخش از اقتصاد دانش بنیان در نظر گرفته شود.
فعالیت‌های دانش بنیان و فناورانه در بازار سرمایه از چند مسیر می‌توانند تامین مالی شوند؛ یکی از این مسیرها صندوق‌های جسورانه است. این صندوق‌ها با مدیریت شرکت‌های دارای مجوز خاص از سوی سازمان بورس، سبدگردان‌ها و یا شرکت‌های تامین سرمایه و بعضاً شرکت‌های مشاور سرمایه‌گذاری دارای مجوز، تعیین می‌شوند.
صندوق سرمایه‌گذاری جسورانه، یک مدل سرمایه‌گذاری است که در آن، افراد به طور غیرمستقیم در رشد و توسعه استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکارهایی که به سرمایه‌ اولیه نیاز دارند، مشارکت می‌کنند. این نوع سرمایه‌گذاری جزء مهم‌ترین ابزارها برای تأمین منابع مالی کسب‌وکارهای نوپا محسوب می‌شود.
صندوق جسورانه نوعی صندوق سرمایه‌گذاری مشترک است که پول را از سرمایه‌گذاران گردآوری و مبالغ مورد نظر را در کسب و کارهای نوپای کوچک و متوسط که پتانسیل رشد بالایی دارند سرمایه‌گذاری می‌کند. در واقع این صندوق‌ها، نوعی سبد دارایی را تشکیل می‌دهند. به بیان ساده صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه (VC) از سرمایه‌گذاران حقیقی و شرکت‌های حقوقی، سرمایه اولیه دریافت و آن سرمایه دریافت‌شده را در استارت‌آپ‌های تازه شکل‌گرفته با ایده‌های نوین که دارای خلاقیت بالا و آینده روشن هستند سرمایه‌گذاری می‌کنند.
هدف نهایی صندوق جسورانه، تمرکز بر کارآفرینی، توسعه فناوری و بهبود وضعیت اقتصادی کشور است. نتایج مطالعات گسترده‌ از دهه 80 میلادی تاکنون، شاهدی بر وجود رابطه مثبت میان استارت‌آپ‌ها و رشد اقتصادی هرکشور در سطح کلان است.
حوزه دومی که قابلیت کمک به حوزه اقتصاد دانش بنیان را دارد بحث تامین مالی جمعی است و فعالیت‌هایی که در این حوزه تعریف شده‌اند می‌توانند به شرکت‌های دارای مجوز تامین مالی جمعی مراجعه کنند.
در حوزه تامین مالی جمعی برای فعالیت‌های نوآورانه مسیر خاصی در نظر گرفته شده است. یکی از ویژگی‌های جذاب سکوی تامین مالی جمعی این است که به کارآفرینان و شرکت‌های نوآورانه اجازه می‌دهد تا به راحتی و با هزینه کمتر، سرمایه‌گذاران جدیدی برای کسب و کار خود جذب کنند.
تامین مالی جمعی برای کارآفرینان و شرکت‌ها نیز فواید زیادی دارد. این سکوها به کارآفرینان این توانایی را می‌دهد تا به راحتی بازار هدف خود را شناسایی کرده و با استفاده از نیروی همکاران و سرمایه‌گذاران جمعی، به توسعه و رشد سریع‌تر پروژه‌های خود بپردازند.
حوزه سومی که علاوه بر صندوق‌های جسورانه و بحث تامین مالی جمعی می‌تواند به فعالیت‌های دانش بنیان کمک کند و اخیرا راه اندازی شده، بازار نوآفرین فرابورس است. این بازار اخیراً در فرابورس تاسیس شده و دو تابلوی رشد و تابلوی دانش بنیان دارد. در تابلوی دانش بنیان شرکت‌هایی که حداقل‌های آن تابلو را دارند می‌توانند فعالیت کنند و یا درخواست پذیرش بدهند و پس از ارزیابی هیات پذیرش به این شرکت‌ها می‌توانند سهام خود را عرضه و معاملات در یک سهام اتفاق بیفتد.
برای این که یک شرکت دانش بنیان در این تابلو و در شرکت فرابورس ایران پذیرش شود باید یک سری حداقل‌های لازم را از بابت سرمایه و استقرار ساختار حاکمیت شرکتی داشته باشد که صورت‌های مالی از سوی حسابرس مورد اعتماد سازمان بورس و از لیست حسابرسان معتمد سازمان بورس انتخاب شده باشد. شرکت با این شرایط می‌تواند در این بازار پذیرفته شود و اگر شرایط اولیه را داشته باشد در هیات پذیرش درخواست آن شرکت نیز بررسی می‌شود.
در مجموع از سه مسیر صندوق‌های جسورانه، تامین مالی جمعی و پذیرش شرکت‌های دانش بنیان در بازار نوآفرین فرابورس که اخیراً راه‌اندازی شده می‌توان امید داشت که فعالیت‌های دانش‌بنیان در کشور از مسیر بازار سرمایه تامین مالی لازم را انجام دهد. البته پذیرش در بازار سرمایه می‌تواند مقدمه‌ای باشد برای اینکه پس از چند دوره فعالیت و گذر از آن مراحل اولیه، شرکت به یک حجم قابل توجه از فعالیت‌ها رسیده باشد، درخواست داده و در تابلوهای بالاتر هم پذیرش شود. این راه مسیر خوبی برای شرکت‌ها است در صورتی که پیش شرط‌هایی چون صورت‌های مالی و حاکمیت شرکتی از قبل آماده شده باشند.

بازار آریا


https://www.aryabazar.com/Fa/News/1134274/انواع-مسیرهای-تامین-مالی-برای-دانش‌بنیان‌ها
بستن   چاپ