بازار آریا

آخرين مطالب

برای نخستین بار و از سوی دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز

گزارش ماهانه بازار گاز جی‌ئی‌سی‌اف منتشر شد وزارت نفت

گزارش ماهانه بازار گاز جی‌ئی‌سی‌اف منتشر شد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز برای نخستین بار گزارش ماهانه بازار گاز حاوی ارزیابی مهم‌ترین تحولات بازار گاز در سال 2022 را برای استفاده عموم منتشر کرد.

به گزارش شانا، دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) برای نخستین بار گزارش ماهانه بازار گاز خود را برای استفاده عموم منتشر کرده است. نسخه ماه ژانویه 2023 گزارش ماهانه مجمع، بازار جهانی گاز را از منظر تقاضا، تولید، مصرف، تجارت و قیمت‌ها بررسی کرده است که در گزارش پیش رو به آن می‌پردازیم:
کاهش 13 درصدی تقاضای گاز اتحادیه اروپا در نوامبر 2202
در بخش تقاضا، تقاضای گاز اتحادیه اروپا در ماه نوامبر 2022 نسبت به مدت ماه مشابه سال 2021، 13 کاهش یافته و به 41 میلیارد مترمکعب رسیده است. علت این کاهش نیز زمستان نسبتاً معتدل در اروپا و قیمت‌های نسبی بالای گاز بوده که منجر به محدود شدن تقاضای گاز در بخش خانگی و صنعتی شده است. در انگلیس تقاضای گاز در ماه دسامبر نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن 9 دهم درصد کاهش یافت و به 8.1 میلیارد مترمکعب رسید که دلیل عمده آن افزایش استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر بوده است، به‌نحوی که تقاضای گاز بخش نیروگاهی 7 درصد و صنایع هم 4 درصد کاهش یافت. با این حال تقاضای بخش خانگی در این کشور یک درصد رشد یافته است.
افزایش 18 درصدی مصرف گاز در آمریکا
در آمریکا، تقاضا گاز در ماه دسامبر نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن 18 درصد افزایش یافته است که عمده دلیل آن را می‌توان سرما و یخبندان قطبی در این کشور در دسامبر 2022 همچنین بهبود فعالیت‌های اقتصادی در ایالات متحده آمریکا دانست. به این ترتیب تقاضای بخش صنعتی 35 درصد، خانگی 35 درصد و تجاری در این کشور 18 درصد رشد کرده اما تقاضای بخش نیروگاهی کاهش 19 درصدی را نشان می‌دهد.
افزایش 10 درصدی تولید گاز در چین
در ماه نوامبر مصرف گاز چین با افزایش 1.9 درصدی به 33 میلیارد مترمکعب رسید که علت آن کاهش محدودیت‌های ناشی از کرونا، همچنین بهبود فعالیت‌های اقتصادی این کشور بوده است.
در آسیای جنوب شرقی نیز شاهد افزایش مصرف گاز به‌دلیل بالا رفتن مصرف برق، همچنین برودت هوا هستیم، به‌نحوی که مصرف ژاپن با 1.3 درصد افزایش به 10 میلیارد مترمکعب رسید. مصرف گاز در کره جنوبی نیز در این ماه به 7.5 میلیارد مترمکعب رسید که رشد 9 درصدی را نشان می‌دهد، مصرف برق در این کشور 17 درصد رشد کرده است.
بررسی آمارها در بخش مصرف گاز در دسامبر 2022 حاکی از افزایش مصرف آن است که به ترتیب ایالت متحده آمریکا با 96 میلیارد مترمکعب، اتحادیه اروپا با 41 میلیارد مترمکعب و چین با 33 میلیارد مترمکعب بیشترین سهم را به خود اختصاص داده‌اند.
در ماه دسامبر مصرف گاز در ژاپن با 1.3 درصد رشد به 10 میلیارد مترمکعب رسید که ناشی از هوای سرد و افزایش مصرف گاز برای تولید برق، همچنین افت تولید برق هسته‌ای به‌دلیل تعطیلی سه نیروگاه هسته‌ای در این کشور بوده است.
مصرف گاز کره جنوبی نیز با 9 درصد افزایش به 7.5 میلیارد مترمکعب رسید که ناشی از سوزاندن گاز بیشتر در نیروگاه‌های کرده بود. مصرف گاز نیروگاهی در کره با 17 درصد افزایش نسبت به ماه مشابه سال پیش از آن به 2.1 میلیارد مترمکعب رسید.
افت تولید گاز در اتحادیه اروپا و افزایش تولید در چین
در بخش تولید گاز باید به این مؤلفه توجه داشت که تولید گاز بر اساس تقاضا انجام می‌شود و به‌طور عمده نیز فصلی است.
تولید گاز در اتحادیه اروپا در ماه نوامبر 2022 نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن با افت 4.8 درصدی به 16.4 میلیارد مترمکعب رسیده است که عمده سهم تولید گاز این اتحادیه به سه کشور نروژ با 10.4 میلیارد مترمکعب، انگلیس 3.17 میلیارد مترمکعب و هلند 1.3 میلیارد مترمکعب برمی‌گردد.
آمارها حاکی از این است که تولید گاز در چین با افزایش 10 درصدی نسبت به سال 2021 به 18.9 میلیارد مترمکعب در نوامبر رسیده است. تولید تجمعی گاز این کشور در 11 ماه سال 2022 به 197 میلیارد مترمکعب رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 6 درصد افزایش یافته است.
تولید گاز در آمریکا در ماه دسامبر به 84.9 میلیارد مترمکعب رسید که 0.7 درصد نسبت به ماه مشابه سال پیش از آن افزایش داشت. تولید گاز در هند در ماه نوامبر با یک درصد افزایش نسبت به ماه مشابه سال پیش از آن و 2 درصد افزایش نسبت به ماه اکتبر 2.8 میلیارد مترمکعب رسید.
کاهش 36 درصدی واردات گاز با خط لوله در اتحادیه اروپا
بخش عمده تجارت جهانی گاز با دو روش خط لوله و ال‌ان‌جی انجام می‌شود که در بخش خط لوله در اتحادیه اروپا در دسامبر 2022واردات گاز با خط لوله به 14.6 میلیارد مترمکعب رسید که نسبت به ماه نوامبر 8 درصد افزایش یافت. با وجود این، واردات گاز اتحادیه اروپا در ماه دسامبر نسبت به ماه مشابه سال 2021 کاهش 36 درصدی را نشان می‌دهد که ناشی از کاهش واردات گاز از روسیه بوده است.
واردات گاز اروپا از روسیه در 12 ماه سال 2022، به 63 میلیارد مترمکعب رسیده است که کاهش 60 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن نشان می‌دهد. در ماه دسامبر 2021 اروپا حدود 140 میلیارد مترمکعب از روسیه گاز وارد کرده بود.
بر اساس این گزارش سهم نروژ از صادرات گاز با خط لوله به اروپا 47 درصد افزایش و سهم روسیه نیز 31 درصد کاهش یافته است.
واردات گاز چین با خط لوله نیز در نوامبر 2022 افزایش 10 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن را نشان می‌دهد. واردات کلی گاز این کشور با خط لوله در سال 2022 به 57.3 میلیارد مترمکعب رسیده که عمده واردات خط لوله چین از روسیه بوده است.
رقابت اروپا و آسیای جنوب شرقی برای واردات ال‌ان‌جی
واردات ال‌ان‌جی در بخش تجارت جهانی گاز در دسامبر 2022 نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن 7 درصد (2.44 میلیون تن) رشد کرده و از 2.4 میلیون تن به 38.4 میلیون تن رسیده است که در تاریخ تجارت ال‌ان‌جی بی‌سابقه بوده است، همچنین واردات جهانی ال‌ان‌جی در ماه دسامبر نسبت به نوامبر افزایش 10 درصدی نشان داده و بیشترین واردات نیز به اتحادیه اروپا اختصاص دارد.
آمارها حاکی از آن است که در سال 2023 شاهد رقابت بین اروپا و آسیای جنوب غربی برای واردات ال‌ان‌جی خواهیم بود، به این ترتیب به نظر می‌رسد 2023 سال خوبی برای کشورهای تولیدکننده ال‌ان‌جی باشد و همانند سال 2022 شاهد انعقاد قراردادهای اسپات و یا بلندمدت در این زمینه باشیم.
باید به این مسئله هم توجه داشت که قراردادهای گاز با خط لوله و همین‌طور ال‌ان‌جیدر اروپا به‌طور معمول تک‌محموله‌ای است؛ این در حالی است که در بازار آسیا 70 درصد قراردادهای ال‌ان‌جی به‌صورت بلندمدت بوده و سهم قراردادهای تک محموله‌ای بسیار ناچیز است.
باید به این نکته هم توجه داشت که پیش‌تر قراردادهای خط لوله به‌صورت بلندمدت بود، اما الان سهم قراردادهای تک محموله‌ای از مسیر خط لوله رو به افزایش است زیرا خطوط لوله‌ هم‌اکنون به قطب‌ها متصل هستند.
افزایش 3 درصدی صادرات ال‌ان‌جی
صادرات ال‌ان‌جی در دسامبر 2022، نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن با سه درصد افزایش به 36.4 میلیون تن رسیده است که بیشتر از آمریکا و استرالیا به بازارهای مصرف ارسال شده است.
افزایش قابل‌توجه قیمت گاز در بازارهای جهانی گاز
در ماه دسامبر 2023 قیمت گاز در بیشتر بازارهای جهان نسبت به ماه پیش افزایش یافت، اما نسبت به قیمت ماه مشابه سال پیش از آن کاهش داشت. قیمت تک‌محموله گاز در بازار تی‌تی‌اف هلند با 21 درصد افزایش نسبت به ماه پیش از آن به 35 دلار برای هر میلیون بی‌تی‌یو رسید، اما نسبت به ماه دسامبر سال 2021 حدود پنج درصد کاهش داشت.
قیمت تک محموله گاز در بازار ان‌بی‌پی انگلستان نیز با 107 درصد رشد نسبت به ماه پیش از آن به میانگین حدود 32.6 دلار به ازای هر یک میلیون بی‌تی‌یو رسید که در مقایسه با ماه مشابه سال پیش از آن حدود 10 درصد تنزل داشت.
قیمت تک‌محموله ال‌ان‌جی در بازار جنوب غرب اروپا به 28.9 دلار در هر میلیون بی‌تی‌یو رسید که 19 درصد بالاتر از ماه نوامبر، اما 22 درصد پایین‌تر ماه مشابه سال پیش بود. در بازار شمال‌شرق آسیا نیز قیمت گاز قیمت تک محموله ال‌ان‌جی حدود 30.7 دلار رقم خورد که 22 درصد نسبت به ماه نوامبر افزایش و 17 درصد نسبت ماه دسامبر سال 2021 کاهش داشت.
قیمت تک‌محموله گاز در بازار آمریکا نیز با 2 درصد افزایش نسبت به ماه قبل به 5.6 دلار برای هر یک میلیون بی‌تی‌یو رسید.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/736278/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پژو پارس چقدر گران شد؟

بازدید استاندار از چند طرح عمرانی و اقتصادی خرم آباد

بازدید استاندار لرستان از چند طرح عمرانی و اقتصادی خرم آباد

16 میلیارد یورو تعهد ارزی ایفا نشده در کدام سیاه چاله اقتصادی مخفی بود؟

استفاده از کولر گازی چه میزان قبض برق را افزایش می‌دهد؟

دلار ریخت، طلا جهش کرد/ ورق در بازار طلا و ارز برگشت؟

الکساندر چفرین: سوپرلیگ پروژه‌ای غیراخلاقی و عواقب آن ویرانگر خواهد بود

جنبش‌های اخیر در دانشگاه‌های جهان نتیجه عملیات وعده صادق

استقبال مقامات آفریقایی از توسعه روابط اقتصادی با ایران

معضل بیکاری به سراغ اقتصاد آلمان آمد

ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی، در توسعه سریلانکا مشارکت کند

چقدر کمتر از دوره برجام نفت می‌فروشیم؟

قیمت گوشت مرغ 239 هزار تومان شد!

شوراهای اسلامی بدون حب و بغض‌های سیاسی در راستای حل مشکلات مردم گام بردارند

این افراد می توانند تا دو سال از مالیات معاف شوند

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

وظیفه «هیئت»، مقابله با جنگ شناختی و عملیات روانی دشمن است

ارس مقام اول کشور در بین مناطق آزاد و اقتصادی کشور را کسب کرد

بیت‌کوین جهش کرد/ پیش‌بینی 140هزار دلاری برای رهبر بازار رمزارز!

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

کاهش چشمگیر قیمت سکه و طلا در یک هفته اخیر

آلزایمر ارزی دولتمردان

اعتقاد عملی به اقتصاد مقاومتی لازمه تحقق حماسه اقتصادی است

دستاورد گواهی 30 درصدی چه بود؟/ تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

آغاز عملیات اجرایی احداث بزرگراه در محور خاش سراوان + عکس

تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

کارگران اساس و بنای رونق تولید و پیشرفت جامعه هستند

هشدار درباره نفت 100 دلاری و تورم جهانی

مهمترین پیشران تولید، مشارکت واقعی مردم است

کارگران سربازان جنگ اقتصادی و معلمان سربازان جنگ فرهنگی هستند

حقوق کارگر با تورم و مشکلات اقتصادی جامعه همخوانی داشته باشد

گیلان با 90 همت فرصت سرمایه‌گذاری در نمایشگاه اکسپو حضور دارد

آمریکا عامل همه جنگ‌ها در دنیا است

آل اسحاق: شوک سیاسی جدید رخ ندهد، احتمال دارد دلار به دامنه 50 هزار تومان برگردد

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

کارگران در خط مقدم و خاکریز اول جهاد اقتصادی هستند

خط کشتیرانی منظم از ایران به غرب آفریقا راه‌اندازی می‌شود

کارگران سربازان فداکار جبهه جنگ اقتصادی هستند

هیمنه دشمن در عملیات وعده صادق در هم شکست

وضعیت امروز دانشگاه‌های آمریکا دستاورد عملیات «وعده صادق» است

کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم

صادرات 500 میلیون دلار اقلام نساجی در سال گذشته

اعتبارات مقابله با فقر به کدام دستگاهها می‌رسد؟

معلمان و کارگران، افسران جنگ فرهنگی و اقتصادی هستند

مهارت آموزی معلمان در دستور کار آموزش و پرورش باشد

35 هزار واحد مسکونی به مددجویان بهزیستی واگذار شد

«کارگران» رزمندگان عرصه اقتصادی هستند

تأکید ائمه جمعه استان تهران بر رسیدگی به وضعیت کارگران

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

کارگران نقش مهمی در استقلال اقتصادی کشور دارند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی