بازار آریا

آخرين مطالب

منابع بانکی به جای وام خرد به اوراق دولتی تخصیص می یابد!

پرداخت وام خرد متوقف شد! بورس و بانک

پرداخت وام خرد متوقف شد!
  بزرگنمايي:

بازار آریا - با آنکه قرار بود وام خرد تا 100 میلیون تومانی آن هم بدون ضامن و از طریق اعتبارسنجی به مردم پرداخت شود اما مدتی است بانک ها در ارایه چنین وامی به دلیل کمبود منابع و جلوگیری از رشد نقدینگی طفره می روند.

صف متقاضیان وام در بانک ها زیاد شده است، رشد میزان تقاضایی که درپی کم ارزش شدن پول ملی و نیاز مردم برای تامین ضروریات روز به روز بیشتر می شود اما خیلی ها با رجوع به شعب بانکی به دلیل عدم همراهی بانک ها با ناامیدی برمی گردند. وام های خردی که سیستم بانکی مطابق دستور وزارت اقتصاد و دارایی باید نیازمندان به این نوع وام را از طریق اعتبارسنجی تا 100 میلیون بدون ضامن پوشش می دادند اما مدتی است که بانک ها علاوه بر ایجاد موانع بر سر راه متقاضیان چنین وامی اعلام می کنند؛ به دلیل ممانعت از رشد میزان نقدینگی و حرکت در مسیر مهار تورم به آنها اعلام شده است که در پرداخت وام با وسواس اقدام شود.
البته بانک ها به عنوان یک بنگاه اقتصادی، همیشه به دنبال سودآوری هستند تا بتوانند علاوه برتامین پرداخت سود سپردها به مشتریان، رضایت سهامداران خود را نیز در فرایند کاری جلب کنند اما برخی دستورات تکلیفی آنها را بعضا با مشکل تامین منابع مواجه کرده و در پوشش نیاز وام های گسترده تا حدودی ناتوان می کند. از طرفی کارشناسان معتقدند؛ اغلب بانکها از بنیه قوی و دارایی های فراوانی برخودارند و عدم همراهی آنها در پرداخت وام های خرد به دلیل آن است که خود بانک ها می توانند همین منابع را به جای پرداخت وام های خرده گسترده در جاهایی سرمایه گذاری کنند که بازگشت سود قابل توجهی را نصیب آنها کند.
از طرفی اغلب بانک ها دارای شرکت های سرمایه گذاری زیادی هستند و چنانچه بخواهند وامی را پرداخت کنند همان منابع را به شرکت های خود اختصاص می دهند، اقدام توجیه پذیری که در محاسبات و عملکرد بانک ها نشان می دهند در پرداخت وام اقدامات لازم را بکار گرفته اند. اما سخن اینجاست که سرنوشت پرداخت وام های خرد به نیازمندان چه می شود و چرا با وجودی که بر ارایه چنین وامی به جد تاکید شده است اما بانکها به عناوین مختلف از پرداخت آن طفره می روند.
بانک ها وام نمی دهند؛ متقاضیان خود را به زحمت نندازند
مشاهدات میدانی از چگونگی نحوه پرداخت وام در برخی شعب بانکی حاکی از آن است که بانک ها علاوه بر بهانه تراشی ها برای نپردان وام های خرد، اعلام می کنند؛ بانک مرکزی به آنها دستور داده است که برای انضباط بخشی و جلوگیری ازخلق پول همچنین رشد نقدینگی و تورم در پرداخت وام دست به عصا باشند، اما آنگونه که مشخص است هنوز ابلاغیه و یا دستورالعمل رسمی از سوی بانک مرکزی مبنی بر نپرداختن وام خرد و ... توسط سیستم بانکی به مردم دیده نمی شود.
کارمند یکی از بانکها درباره اینکه چرا وام خرد پرداخت نمی کنید؟ گفت: منابع لازم نداریم. از طرفی نیز به ما اعلام شده است در پرداخت وام های خرد شرایط اقتصاد کلان کشور چون خلق پول و نقدینگی در نظر گرفته شود علاوه بر این پرداخت گسترده وام های خرد نیازمند تامین منابع است و از آنجایی که بخش عمده منابع بانک برای پرداخت وام صرف بخش تولید همچنین وام ازدواج و فرزند آوری می شود، بنابراین فعلا منابع چندانی برای پرداخت وام های خرد در سیستم بانکی وجود ندارد.
بانک ها: وام نمی دهیم چون تابع دستور بانک مرکزی هستیم
وی افزود: اغلب مردم این روزها متقاضی وام هستند چرا که دریافت وام در شرایطی که نرخ سود بانکی بسیار کمتر از نرخ تورم در کشوراست و از سویی با توجه به رشد مستمر تورم، ارزش پول روز به روز در حال افت بوده، درچنین شرایطی شمارمتقاضیان وام در شعب بانکی بسیار بالا رفته است، بانک ها نیز علاوه بر وجود محدودیت منابع، از طرفی تابع دستورات مافوق هستند که ارایه وام بدون توجیه تاثیر بسزایی بر رشد نقدینگی و خلق پول بجای می گذارد، این عوامل موجب شده است که پرداخت وام های خرد دیگر چون گذشته نباشد.
یکی دیگر از کارمندان شعب یک بانک خصوصی درباره علل محدودیت و یا توقف پرداخت وام بخصوص وام های خرد اظهارداشت: اینکه مدتی است پرداخت وام محدود شده است را باید از رئیس شعبه بپرسید و جواب وی نیز قطعا کمبود منابع و تبعیت از دستوری است که از سوی بانک مرکزی به بانک ها اعلام شده است. اکنون تنها راهکار دریافت وام گردش حساب (معدل حساب) و سپرده‌گذاری مبنای پرداخت وام است آن هم شرایط خاص خود را دارد اما اگر بخواهید وام خرد بدون ضامن دریافت کنید به بانک های دولتی مراجعه نمایید.
وی می گوید: منابع بانک ها به دلیل خرید اوراق دولتی محدود شده و لذا پرداخت تسهیلات خرد بر اساس ضوابط بانک مرکزی به شدت کاهش یافته است به عبارت دیگر سهم تسهیلات مردم را دولت با اوراق از آن خود کرده است.
پرداخت وام بدون ضامن از ابتدا اشتباه بود
علی قنبری، اقتصاددان و استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با «بازار» درباره علل متوقف شدن پرداخت وام های خرد از سوی بانک ها گفت: هرچند اقتصاد باید طوری باشد که پرداخت وام از هر حیث مشکلی را برای بانک ها ایجاد نکند، اما در شرایط کنونی که وضعیت اقتصاد کشور درپی رشد نرخ تورم و نقدینگی بالاست، پرداخت وام های گسترده موجب خواهد شد تا نقدینگی حجیم تر و پایه پولی افزایش یابد. ولی بانک ها در پرداخت وام ظرفیتی دارند و چنانچه هرکسی نیازمند به پول باشد بانک ها آنها را در این راه همراهی کنند، منطقی نیست، چرا که سیستم بانکی باید ضمن در نظر گرفتن جوانب لازم، به تبعات اقتصادی پرداخت وام نیز توجه کند.
وی به رویکرد غلط وزارت اقتصاد و اموردارایی در الزام بانک ها به پرداخت وام های خرد بدون ضامن ازطریق اعتبارسنجی اشاره کرد و اظهارداشت: مگر تا کنون چند نفر این وام را گرفته اند؟. از طرفی پرداخت بی حساب و کتاب وام های خرد و کلان توسط بانک ها از ابتدا رویکردی اشتباه بوده و هست، چرا که این موضوع نه تنها مطالبات مردم را برای دریافت وام افزایش می دهد بلکه باعث ایجاد مشکل برای سیستم بانکی و در نهایت رشد نقدینگی، افزایش پایه پولی و تورم در کشور خواهد شد.
پرداخت وام های بی حساب و کتاب نقدینگی و تورم را افزایش داد
این اقتصاددان درادامه افزود: عامل اصلی افزایش رشد نقدینگی کشورحاصل پرداخت همین وام های پرداختی است. این منابع که معمولا بی حساب و کتاب از بانک خارج و در جایی بکارگرفته می شوند که ارزش افزوده ایجاد نمی کنند به اقتصاد کشور ضربه می زند. ازطرفی بانک ها نیز از ترس عدم بازپرداخت وام های بدون ضامن که مبادا این چنین وامی هایی به سیستم بانکی بازنگردد و سوخت شود راغب به پرداخت آن نیستند.
استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس خاطرنشان کرد: پرداخت هر نوع وامی باید طبق اصول، قواعد و چارچوب خاص صورت گیرد و به درستی مشخص شود که این وام ها برای چه به کار گرفته خواهد شد. اگر برای تولید است، حتما بایستی مشخص شود که آیا پرداخت این نوع وام ها توجیه پذیراست یا خیر. زیرا خروج منابع از بانک اگر جذب تولید و ... نشود بی تردید تبعاتی چون نقدینگی و رشد تورم را به دنبال دارد. بنابراین چگونگی مصارف وامها باید به درستی برای سیستم بانکی مشخص شود تا منابع حساب شده از بانک خارج شود.
بنا به این گزارش، اغلب بانک ها در پرداخت وام بخصوص وام های خرد بدون ضامن مقاومت می کنند و با توجیه اینکه منابع لازم ندارند یا اینکه بانک مرکزی آنها را ملزم کرده است که در راستای ایجاد انضباط بخشی و ممانعت از رشد نقدینگی و تورم اقدام به پرداخت وام نکنند، متقاضیان وام را در این مسیر همراهی نمی کنند.
البته سیستم بانکی در پرداخت متقاضیان وام ازدواج و فرزندآوری کوتاهی نمی کنند، آنطور که طبق بررسی ها و گزارش های موجود تا 10 آبان ماه 580 هزار فقره تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج به مبلغ 80 هزار میلیارد تومان پرداخت کرده اند، همچنین 479 هزار فقره وام قرض‌الحسنه فرزندآوری را به مبلغ 19 هزار و 992 میلیارد تومان به مشمولان ارایه داده اند. اما اینکه چرا در پرداخت وام های خرد از ابتدا کند عمل کرده و اکنون نیز با درخواست متقاضیان موافقت نمی کنند بهانه دارند.
آنها نبود اعتبار کافی را بهانه کرده و می گویند؛ بانک مرکزی نیز به ما گفته است که در پرداخت وام حواسشان به رشد نقدینگی باشد. این در حالی است که هنوز هیچ ابلاغیه و یا دستورالعمل مستند و مکتوبی به بانک ها برای نپرداختن وام به مردم ارایه نشده است و اندک بانکهایی دولتی که با هزار موانع و ... به نیازمندان وام پرداخت می کنند، می گویند؛ اینکه بانک هایی که در پرداخت وام های خرد مردم را همراهی نمی کنند و نبود اعتبار و نقدینگی را علل آن می دانند و از طرفی پای بانک مرکزی را به بازی می کشاند، بهانه ای برای نپرداختن وام است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/715691/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

ظرفیت تحول حوزه صادرات خراسان رضوی با نمایشگاه اکسپو 2024

دستاوردهای سفر رئیس جمهور به پاکستان و سریلانکا

ابر دولت در قطب مرکز داده پیام راه اندازی می‌شود

نقش کلیدی کارگران در رونق اقتصادی

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان به کجا می‌رسد؟

ارز حج 1403 تأمین شد

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟

آغاز عملیات اجرایی احداث بزرگراه در محور خاش- سراوان

صدور نخستین برات الکترونیکی توسط شبکه بانکی

کارگران پیشران توسعه ومسائل اقتصادی هستند

تشکیل اتحادیه‌های صنایع دستی برای تحقق شعار سال در تیران اولویت دارد

با 200 میلیون تومان چه خودرویی بخرم؟

گزارش امیرعبداللهیان از سفر رئیسی به سریلانکا و پاکستان

ضرب الأجل قالیباف به دولت رئیسی / فقط تا روز یکشنبه می‌مانیم /جلسه سومی وجود ندارد

مسئولان استان متناسب با "تحقق شعار سال" برنامه‌ریزی کنند

اشتیاق برای دیدن رئیس‌جمهور و ابراز احساسات شدید به رهبری در سفر خارجی رئیسی

انتقاد از مصوبه مجلس در مورد مالیات طلا؛ دیگر مردم سمت خرید طلا هم نمی‌آیند

قیمت تخم‌مرغ در سراشیبی افتاد؟

نرخ ارز کشورهای عربی در ایران/ دینار عراق و درهم امارات چند؟

کشف محموله میلیاردی باتری‌های قاچاق در بابل

اشتغال 700 نفر دربازارچه‌های مرزی خراسان رضوی

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و ولایت هرات وارد مرحله جدید شد

ضرب الأجل قالیباف برای دولت رئیسی /فقط تا روز یکشنبه برای برنامه اقتصادی منتظر می مانیم /جلسه سومی وجود ندارد

قالیباف: منتظر برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم / بانک مرکزی برنامه ندهد مجلس برنامه می‌دهد

حضور بلینکن در چین هم‌زمان با تصویب بسته کمک نظامی به تایوان از سوی واشنگتن

قالیباف: منتظر برنامه دولت برای مدیریت بازار ارز هستیم

رونمایی از نخستین موتور بنزینی شش سیلندر ایرانی

قبض برق کسانی که کولر گازی دارند، چقدر افزایش می‌یابد؟

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا

منتظر برنامۀ بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم

هشدار ارزی قالیباف به دولت

قالیباف: تا یکشنبه برنامه ارزی خود را ارائه نکنید خودمان موضوع را دنبال خواهیم کرد!

کشف بیش از 5 هزار لیتر سوخت قاچاق در قصرشیرین

ضرورت جهادتبیین در موضوعات اقتصادی/تعیین مشوق‌های ویژه برای استان

چرخه اقتصادی کشور وابسته به قشر کارگر است

تجدید میثاق جامعه کارگری استان با شهیدان

ضرب العجل قالیباف برای دولت رئیسی /فقط تا روز یکشنبه برای برنامه اقتصادی منتظر می مانیم /جلسه سومی وجود ندارد

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

ضرب‌الاجل قالیباف برای دولت/ رئیس مجلس: تا یکشنبه برنامه ارزی خود را ارائه نکنید خودمان موضوع را دنبال خواهیم کرد!

معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری و توانمندی‌های اقتصادی استان یزد در نمایشگاه ایران اکسپو

همه اختیار‌ها را به رئیس کل بانک مرکزی دادیم؛ اما هنوز در سیاست‌ ارزی دچار مشکل هستیم/ جلسه سومی وجود ندارد؛ تا یکشنبه برای دریافت برنامه ارزی منتظر می‌مانیم

ضرب‌الاجل مجلس برای دولت/منتظر مدیریت بازار ارز هستیم

پیش‌بینی قیمت ارز و نرخ تورم در سال 1403 | وضعیت رشد اقتصادی به کدام سو؟

پیش‌بینی نگران کننده: امسال رشد اقتصادی نداریم؛ منتظر کاهش قیمت ارز و نرخ تورم هم نباشید

کشف 31 هزار و 920 نخ سیگار قاچاق در کرمان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی