بازار آریا

آخرين مطالب

خواسته روز گردشگران خارجی از مقاصد توریستی چیست؟

بازار ناشناخته توریسم «تجربه‏‌‏‌گرا» مقالات اقتصادي

بازار ناشناخته توریسم «تجربه‏‌‏‌گرا»
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : متولیان گردشگری در ایران در دوره‌های مختلف هدف‌‌هایی را برای توسعه توریسم معرفی می‌کنند. در دوره‌‌ای برخی کشورها در مرکز توجه قرار می‌گیرند و در دوره دیگر بر اقسامی ‌‌از گردشگری نظیر توریسم درمانی و... تاکید می‌کنند. کدام شیوه صحیح‌‌تر است؟ اینکه به جای تمرکز روی یک کشور خاص سراغ شیوه‌‌ای از توریسم برویم یا اینکه شهروندان یک یا چند کشور را هدف قرار دهیم.
«دنیای اقتصاد» در گفت‌وگو با «محمد ملکشاهی» فعال حوزه توریسم عشایر از او در این باره پرسید. به گفته ملکشاهی به تاسی از ضرب‌المثل «سنگ بزرگ نشانه نزدن است»، هر هدفی را باید به بخش‌های کوچک‌تری شکست و سپس برای رسیدن به آنها تلاش کرد. او با بیان این مطلب می‌گوید: در گردشگری هم همین قضیه صادق است. ابتدا باید مزیت‌‌های نسبی خود را شناخت و توجه را روی همان مزیت‌‌ها متمرکز کرد. به عنوان مثال اگر از گذشته به خاطر دادوستد با کشور فرضی الف روابط خوبی شکل داده باشم، می‌توانم روی این مزیت نسبی سوار شده و هرچه زودتر توسعه بازار را رقم بزنم.
او اضافه می‌کند: یکی از مزایای نسبی نیز حوزه‌های گردشگری است. به عنوان مثال ایران که طبیعت و آثار تاریخی متنوعی دارد، می‌تواند روی این دو مزیت نسبی سرمایه‌‌گذاری کند و علاقه‌مندان به این دو جاذبه را به ایران بکشاند. در قرن اخیر روی گردشگری فرهنگی ایران تلاش‌‌های بسیاری شده؛ البته این سبک از گردشگری در ایران هنوز هم جای کار بسیاری دارد اما گردشگری طبیعت‌محور، تجربه‌‌گرا و ماجراجویانه دیرمدتی نیست که در کانون توجه قرار گرفته است و جای کار بیشتری دارد. چراکه هر کدام از این مزیت‌‌های نسبی در ابتدای راهشان راحت‌تر قابل توسعه هستند و هرچه به سمت اشباع نزدیک‌تر می‌شوند کار روی آن سخت‌‌تر می‌شود. بنابراین بین این دو اگر بخواهم یک حوزه را برای کار انتخاب کنم، قطعا گزینه دوم را انتخاب خواهم کرد. برای شهود بیشتر نگاهی بیندازید به تعداد زیاد آژانس‌‌هایی که تور کلاسیک در ایران ارائه و تعداد اندک آژانس‌‌هایی که تور طبیعت‌‌گردی، تجربه‌گرا و ماجراجویانه برگزار می‌کنند. او ادامه می‌دهد: در گردشگری نیز مانند هر حوزه دیگری باید هدف‌گذاری کلی را به بخش‌های جزئی‌‌تر تقسیم و روی آنها تمرکز کرد. این بخش‌بندی ممکن است از روی حوزه جغرافیایی مخاطبان یا از روی علایق آنها باشد.
این فعال حوزه توریسم عشایر در این باره که توریست‌‌هایی که به ایران سفر می‌کنند به چه ‌‌امکاناتی نیاز دارند؟ آیا هتل پنج ستاره مطلوب آنهاست یا اینکه بیشتر به اقامتگاه بوم‌گردی و تجربه‌های محلی علاقه‌‌مندند و آیا مراکز اقامتی دسته دوم استاندارد هستند؟ می‌گوید: انواع مختلف توریست به ایران سفر می‌کنند. من بنا به تجربه بیشتر خودم با توریست‌‌هایی که به ایران می‌‌آیند تا همراه با خانواده‌های عشایر کوچ کنند، سر و کار داشته‌‌ام. این تیپ گردشگران هیچ امکاناتی برای اقامت خود در زمان کوچ با عشایر نیاز ندارند. البته ما برای همین گردشگران با پایان کوچ، محل‌‌های اقامت لوکس و درجه یک در شهرهای بزرگ در نظر می‌‌گیریم. بسیاری از گردشگران هم هستند که کف اقامتگاه درخواستی‌‌شان هتل چهار یا سه‌ستاره است. این امر به ویژه زمانی که یک آژانس می‌خواهد برای یک گروه تور ارائه دهد به چشم می‌‌خورد. در این حالت باید خدمات در سطح خوب باشد تا گردشگر راضی شود.
او می‌‌افزاید: یک تجربه خوب در ایران در شهرهایی مانند یزد، کاشان و اصفهان بسیار متداول شده که همان بازسازی خانه‌های قدیمی ‌‌برای اقامت گردشگران است. این امکانات اقامتی بعضا به اسم بوتیک هتل یا اقامتگاه سنتی و البته در روستاها نیز با عنوان اقامتگاه بوم‌‌گردی نام‌گذاری می‌شود. این تجربه نیز بسیار ارزشمند است و بسیاری از گردشگران از اقامت در آنها لذت می‌‌برند. برای اغلب توریست‌‌ها اقامت در این مکان‌‌ها نسبت به هتل جذاب‌‌تر است. ملکشاهی درباره این پرسش که به‌غیر از وزارت میراث فرهنگی و گردشگری چه نهادها و دستگاه‌های دیگری هستند که به اندازه این وزارتخانه یا فراتر از آن در توسعه توریسم نقش دارند، عنوان می‌کند: وزارت امور خارجه یکی از وزارتخانه‌هایی است که در این امر دخیل است و می‌تواند به تسهیل توسعه توریسم کمک کند.
گفته‌های این فعال گردشگری نشان می‌دهد در ایران همزمان که روی گردشگری فرهنگی به عنوان نمونه کلاسیک توریسم کار می‌شود باید سایر مزیت‌‌های ایران نیز مورد توجه ویژه قرار بگیرد. ایران کشوری است که یکی از نقاط برجسته آن حضور اقوام و زبان‌‌های مختلف در محدوده یک سرزمین است. هر کدام از این اقوام و طوایف جدا از زبان، آداب و رسوم و سبک‌‌ زندگی خاص خود را دارند که نه تنها برای گردشگران خارجی‌‌، بلکه حتی برای ایرانی‌‌ها نیز جذاب خواهد بود و تجربه متفاوتی را برای آنها به همراه خواهد داشت. البته توسعه این شیوه از توریسم با حساسیت‌‌های ویژه‌‌ای همراه است که مهم‌ترین آنها احترام به جامعه بومی و تلاش برای حفظ دستاوردهای فرهنگی اقوام است.
از این رو با برداشتن گام‌‌های محتاطانه اما پیوسته در راستای توسعه این شیوه از توریسم، هم می‌توان به گفتمانی میان فرهنگ‌‌های مختلف درون یک کشور یاری رساند و هم توسعه متوازن اقتصادی را رقم زد. متولی گردشگری در گفته‌های خود بارها از توسعه گردشگری داخلی سخن گفته است، این شیوه از توریسم تنها به گردشگری در شهرها خلاصه نمی‌شود، گردشگری روستایی و عشایری و سایر اقسام توریسم تجربه‌‌گرا را می‌توان در این دسته گنجاند، با این حال همچنان که گفته شد ورود شتابزده در این حوزه دستاوردی نخواهد داشت و به آسیب‌‌‌‌هایی منجر می‌شود که نمونه آن را در برخی روستاها نیز دیده‌‌ایم.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/702853/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استقبال مقامات آفریقایی از توسعه روابط اقتصادی با ایران

معضل بیکاری به سراغ اقتصاد آلمان آمد

ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی، در توسعه سریلانکا مشارکت کند

چقدر کمتر از دوره برجام نفت می‌فروشیم؟

قیمت گوشت مرغ 239 هزار تومان شد!

شوراهای اسلامی بدون حب و بغض‌های سیاسی در راستای حل مشکلات مردم گام بردارند

این افراد می توانند تا دو سال از مالیات معاف شوند

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

وظیفه «هیئت»، مقابله با جنگ شناختی و عملیات روانی دشمن است

ارس مقام اول کشور در بین مناطق آزاد و اقتصادی کشور را کسب کرد

بیت‌کوین جهش کرد/ پیش‌بینی 140هزار دلاری برای رهبر بازار رمزارز!

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

کاهش چشمگیر قیمت سکه و طلا در یک هفته اخیر

آلزایمر ارزی دولتمردان

اعتقاد عملی به اقتصاد مقاومتی لازمه تحقق حماسه اقتصادی است

دستاورد گواهی 30 درصدی چه بود؟/ تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

آغاز عملیات اجرایی احداث بزرگراه در محور خاش سراوان + عکس

تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

کارگران اساس و بنای رونق تولید و پیشرفت جامعه هستند

هشدار درباره نفت 100 دلاری و تورم جهانی

مهمترین پیشران تولید، مشارکت واقعی مردم است

کارگران سربازان جنگ اقتصادی و معلمان سربازان جنگ فرهنگی هستند

حقوق کارگر با تورم و مشکلات اقتصادی جامعه همخوانی داشته باشد

گیلان با 90 همت فرصت سرمایه‌گذاری در نمایشگاه اکسپو حضور دارد

آمریکا عامل همه جنگ‌ها در دنیا است

آل اسحاق: شوک سیاسی جدید رخ ندهد، احتمال دارد دلار به دامنه 50 هزار تومان برگردد

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

کارگران در خط مقدم و خاکریز اول جهاد اقتصادی هستند

خط کشتیرانی منظم از ایران به غرب آفریقا راه‌اندازی می‌شود

کارگران سربازان فداکار جبهه جنگ اقتصادی هستند

هیمنه دشمن در عملیات وعده صادق در هم شکست

وضعیت امروز دانشگاه‌های آمریکا دستاورد عملیات «وعده صادق» است

کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم

صادرات 500 میلیون دلار اقلام نساجی در سال گذشته

اعتبارات مقابله با فقر به کدام دستگاهها می‌رسد؟

معلمان و کارگران، افسران جنگ فرهنگی و اقتصادی هستند

مهارت آموزی معلمان در دستور کار آموزش و پرورش باشد

35 هزار واحد مسکونی به مددجویان بهزیستی واگذار شد

«کارگران» رزمندگان عرصه اقتصادی هستند

تأکید ائمه جمعه استان تهران بر رسیدگی به وضعیت کارگران

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

کارگران نقش مهمی در استقلال اقتصادی کشور دارند

کارگران تقویت کننده پایه‌های اقتصادی کشور محسوب می‌شوند

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

مدیریت باید سرمایه‌گذاری در بحث تولید را تثبیت کنند

مسئولان هم محصولات ملی و داخلی خریداری و مصرف کنند

با سازوکارهای اقتصادی فعلی جامعه، کارگر غالباً با مشکل مواجه می‌شود

لزوم حمایت بیشتر مسئولان از کارگران در شرایط جنگ اقتصادی

مدیران باید سرمایه‌گذاری در بحث تولید را تثبیت کنند

ایجاد دبیرخانه دائمی اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی