بازار آریا

آخرين مطالب

خسارات اقتصادی سیل مرداد 1401 گزارش ويژه

خسارات اقتصادی سیل مرداد 1401
  بزرگنمايي:

بازار آریا - آفتاب‌‌نیوز :
سیل در تابستان نه‌تنها عجیب نیست؛ بلکه نگاهی به تاریخچه این پدیده زیست محیطی در ایران نشان می‌دهد که سیل‌های مرداد امسال نه تنها خطرناک‌ترین سیل‌های کشور بوده‌اند بلکه برای نخستین بار، 80 درصد سیلاب‌های مهم پایتخت در 6 ماهه نخست سال رخ داده‌اند.
در این گزارش سعی شده تا به این سوالات پاسخ داده شود که سیل اخیر چه ضررهایی به اقتصاد کشور در بخش کشاورزی و دامپروی وارد کرده و آیا اقتصاد سبز راهی برای مهار آن دارد؟
میزان خسارت چقدر بوده؟
در حالی پیش‌بینی‌ها از وقوع سیل مهیب در مردادماه امسال درست از آب در آمدند که طبق آخرین گفته رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، «سیل به 24 استان کشور خسارت وارد کرده است.
» سیلاب اخیر به یک هزار و 433 روستا، 133 شهر و 258 بخش خسارت زده و آنطور که محمدحسن نامی، عنوان کرده «میزان خسارت وارد شده از سیل در کشور هنوز مشخص نشده، زیرا باید کارشناسان جهاد کشاورزی، باغات، زمین‌های کشاورزی، استخرهای پرورش ماهی، کندوها و احشام را برآورد خسارت کنند..»
با این حال، نهم مردادماه وزیر جهاد کشاورزی در بازدید از مناطق سیل‌زده دماوند و فیروزکوه با اشاره به وارد شدن خسارت به کشاورزان، دامدان و باغداران کشور، اعلام کرد: «برآورد ابتدایی ما از خسارت 6 هزار میلیارد تومان بود که در برآورد دوم این عدد به 10 هزار میلیارد تومان رسیده است.» دیگر آمارها هم نشان می‌دهد سیل اخیر تنها در استان سیستان و بلوچستان، 35 هزار و 130 میلیارد ریال در بخش‌های کشاورزی، راهداری، شهرداری‌‌ها، منابع طبیعی، برق، آب، مسکن و عشایر خسارت وارد کرده که در این میان، بخش کشاورزی این استان بیش از هشت هزار و 350 میلیارد ریال آسیب دیده است.
چرا این همه سیل رخ می‌دهد؟
سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور سال گذشته آماری را در اختیار رسانه‌ها قرار داد که نشان می‌داد طی 70سال اخیر 8 هزار و 449 سیل در استان‌های مختلف کشور به ثبت رسیده که نیمی از آن در 20 سال اخیر رخ داده است. هر سال دستکم 120 سیل و به طور میانگین هر 3 روز یک سیل! 43 درصد از سیل‌های 20 سال اخیر هم در استان‌های فارس، گلستان، خراسان رضوی، هرمزگان و سیستان و بلوچستان رخ داده است.
اما، علت وقوع این تعداد از سیل چیست؟ در حالی که گزارش هیات بین‌دولتی تغییرات آب و هوا (IPCC) نشان از این دارد که «افزایش دمای جهانی به طور چشمگیری بر چرخه آب تاثیر گذاشته و وقوع سیلاب و خشکسالی‌ها را شدیدتر و مکرر می‌کند.» در ایران هم، کارشناسان می‌گویند سرزمین ما متاثر از تغییر اقلیم و دخالت‌های ناپایدار توسعه (دخالت‌های زیاد در حریم رودخانه‌ها، سد کردن ورودی آب‌ها، پاک‌تراشی جنگل‌ها و تغییر کاربری اراضی و برداشت‌های آب از منابع زیر زمینی) بیش از هر زمان دیگری آماده میزبانی از سیلاب‌هاست.
راه مهار سیل در ایران چیست؟
در شرایطی که کارشناسان محیط زیست بندهای کوچک آبخیزداری را سدی محکم برای جریان یافتن یک رود می‌دانند و می‌گویند در حالی وزارت جهاد کشاورزی به‌عنوان یکی از سازمان‌های دولتی مسئولیت پیشگیری از سیل را بر عهده دارد که مشاهدات نشان می‌دهد پیاده‌سازی طرح‌های آبخیزداری در چند دهه اخیر به حال خود رها شده‌اند.
با این حال، وزارت جهاد کشاورزی به تازگی به نقل از سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور خبر داده که 5٫5 میلیارد مترمکعب سیلاب و رسوب توسط آبخیزداری کنترل شده است. برنامه آبخیزداری کشور هم نشان می‌دهد امسال در سطح 1.5 میلیون هکتار اجرای عملیات آبخیزداری پیش‌بینی شده که تاکنون حدود 500 هزار هکتار آن اجرا شده است.
پیشتر، مسعود منصور- رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، با اشاره به اینکه اقدامات آبخیزداری و آبخوانداری مهم‌ترین راهکار برای حفظ منابع آب و خاک و مقابله با سیل است، گفته بود: «آبخیزداری نه تنها 70 درصد خسارت سیلاب را کاهش می‌دهد بلکه از فرسایش 9 تن خاک در هکتار نیز می‌کاهد.» در ضمن، عملیات آبخیزداری موجب می‌شود چهار میلیون مترمکعب رسوبات کاهش یافته و 120 کیلوگرم در هکتار تولید علوفه افزایش پیدا کند.
فراتر از آبخیزداری
علاوه بر آبخیزداری، حفظ پوشش گیاهی راهی است که کارشناسان بارها بر آن به‌عنوانی مانعی بر سر راه سیل تاکید کرده‌اند. سیل استان گلستان در در مرداد 1380 با 500 کشته، تلخ‌ترین مثال در این زمینه است که به گواه کارشناسان علت بالا بودن خسارت ناشی از آن تماما به تخریب جنگل‌ها و مراتع بالادست مربوط می‌شد.
مظفر افشار، فعال محیط زیست، نیز در صفحه شخصی خود در اینستاگرام، ضمن تاکید بر حفظ جنگل‌ها و پوشش گیاهی، خبر داده که طی 6 سال درختکاری در بام خرم‌آباد، سیل سال 98 کمترین آسیب را به مناطق پایین‌تر وارد کرده است.
در ضمن، تازه‌ترین گزارش برنامه محیط‌زیست سازمان ملل متحد در سال 2021 نیز نشان می‌دهد که رویکردهای مبتنی بر اکوسیستم مثل ایجاد تالاب‌های مصنوعی و مناطق نگهداری اختصاصی و احیای پوشش گیاهی می‌توانند در کاهش اثرات سیل موثر باشند.
چه کشوری در مقابله با سیل موفق بوده است؟
براساس گزارش بلومبرگ، بندر روتردام هلند را می‌توان به‌عنوان نمونه موفق در بخش مهار آثار سیل نام می‌برد. روتردام که بزرگترین بندر اروپا و دومین بندر بزرگ جهان است، با آشکار شدن نشانه‌های تغییرات اقلیمی در گذشته دور دست به کار شد و راهکارهایی را در پیش گرفت که نمونه‌های کوچک و بزرگ آن در سایر کشورها دنبال شد.
یک‌سوم مساحت کشور هلند پایین‌تر از سطح دریا و دو سوم آن مستعد سیل است، اولین اقدام هلندی‌ها نیز ساختن سد بود. در ادامه، با وقوع فاجعه در سال 1953 که دو هزار کشته بر جای گذاشت، آنها قدرتمندترین حفاظ جهان در برابر سیل یعنی پروژه دلتا (مجموعه بزرگی از سدها، بندهای سیل‌گیر، سدهای سلولی، خاک‌ریز و موانع طوفان و بزرگترین موج‌شکن متحرک جهان) را پیاده‌سازی کردند. با افزایش بارش‌ها به دنبال تغییرات اقلیمی، میدان آب ساخته شد که ضمن ارتقای فضای شهری موجب ذخیره آب می‌شود. سایت انتخاب به نقل از بلومبرگ گزارش داده که دیگر اقدام هلندی‌ها تاسیس داک پارک است که با داشتن یک سقف سبز، آب اضافی باران را جمع‌آوری می‌کند. طرح‌های موفقی که در دیگر مناطق دنیا از جمله منهتن آمریکا اجرا شدند.
منبع: تجارت نیوز

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/701640/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای تولید موبایل ایرانی به کجا رسید؟

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

همکاری اقتصادی و فرهنگی کره شمالی و بلاروس

امضای توافق‌نامه اقتصادی و فرهنگی میان کره شمالی و بلاروس

مخالفت مجمع تشخیص مصلحت با بندی از برنامه هفتم توسعه

فروش نفت ایران به بالاترین سطح 6 سال گذشته رسیده است

پیام تسلیت آیت‌الله مدرسی یزدی به مناسبت درگذشت «پرویز داودی»

مجلس در تعطیلی پنج ‌شنبه‌ها توجهی به بخش خصوصی ندارد

پیش‌بینی یک کارشناس درباره نرخ اجاره در سال 1403؛ اجاره‌بها از تورم پیشی می‌گیرد؟

تکذیب ممنوعیت پرواز عراق - ایران

سقوط قیمت بیت کوین

قرارداد برداشت داده‌های لرزه‌نگاری دشت مغان امضا شد

قیمت بیت کوین تا این کانال سقوط کرد

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

پیش بینی چشم انداز منفی اقتصادی تل آویو بدلیل تنش با ایران

باید از ظرفیت «بخش خصوصی» برای تحقق شعار سال بهره گرفت

راهکارهای توسعه کیفی بخش تعاون در اقتصاد ایران چیست؟

کاهش رتبه اعتباری رژیم صهیونیستی با خالی شدن خزانه

رقم دقیق افزایش حقوق کارمندان

بودجه امسال چه زمانی نهایی می‌شود؟

صندوق‌های توسعه بخش کشاورزی در قزوین تقویت شوند

قیمت طلا، سکه و ارز امروز 31 فروردین‌ماه 1403

تسهیلات بانکی در اختیار تولیدکنندگان واقعی قرار گیرد

پروازهای مهرآباد و برخی دیگر از فرودگاه‌های کشور تعلیق شد؛ باطل شدن پروازها تا 10 صبح

رشد تولید باید به جهش تبدیل شود

چاپ ایران چک 500 هزار تومانی تکذیب شد

رشد قیمت مسکن در تهران ‌منفی شد؟

دیدگاه دولت و مجلس سرمایه‌داری است؛ مشکلات کارفرما و نوسان قیمت دلار چه ربطی به کارگر دارد؟

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

مرغ ارزان شد

دلیل توقف واحدهای تولیدی و نیمه‌تمام لرستان کمبود اعتبار است

حجم مبادلات تجاری ایران و ازبکستان به یک میلیارد دلار می رسد

روابط اقتصادی و تجاری استان بوشهر با ازبکستان توسعه یابد

ضرب سکه طلا را ‌خیانت‌ به مملکت می‌دانیم

انتصاب سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی

منظور: اقتصاد ایران در اوج تحریم‌ها رشد 6 درصدی را تجربه کرد

جزییات واریز مرحله سوم سود سهام عدالت اعلام شد

چرا حقوق و مالیات‌ها متناسب نیست؟

ورود دادستان شهریار به افزایش نجومی اجاره واحدهای تجاری

بررسی مشکلات کارخانه روغن نباتی گلناز با حضور مسئولین قضایی استان کرمان/گوش شنوا برای حل مشکل واحدهای تولیدی

رفتار موذیانه همسایه شمالی زیر ذره‌بین

سیل برای دبی گران تمام شد

برای تأمین منابع مالی افق نوینی لازم است

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

جزییات واریز مرحله سوم سود اعلام شد

رئیس برنامه و بودجه کشور: رشد تولید باید به جهش تبدیل شود

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی