بازار آریا

آخرين مطالب

در یک تحلیل بنیادی مورد بررسی قرار گرفت

سودسازی صنعت تولید دوده در افق 1401 تولید و تجارت

سودسازی صنعت تولید دوده در افق 1401
  بزرگنمايي:

بازار آریا - حمید غلامی سروش/ کارشناس بازار سرمایه دوده یا کربن‌بلک، مخلوط کربن و مواد آلی دیگر است که از سوختن ناقص هیدروکربن‌‌‌های سنگین تولید می‌شود. زمانی که هیدروکربن‌‌‌ها با اکسیژن بسیار پایین به صورت ناقص می‌سوزند، دوده معمولی به‌عنوان فرآورده فرعی به وجود می‌‌‌آید. دوده صنعتی نیز که از سوختن ناقص یا تجزیه حرارتی هیدروکربن‌‌‌های گازی یا مایع در شرایط کنترل‌شده به دست می‌آید، در مصارف خاص مورد استفاده قرار می‌‌گیرد.
صنعت تولید دوده صنعتی، مانند صنعت تایرسازی به صنعت تولید خودرو در کشور وابسته است؛ بنابراین مصرف دوده و تایر در کشور را با توجه به میزان خودروهای تولیدی و موجود در کشور می‌‌‌توان برآورد کرد. طبق آمارهای موجود در کشور، سالانه یک‌میلیون دستگاه خودرو تولید می‌شود که از این میزان 93درصد خودروهای سواری هستند. تولید خودرو در شرایط غیر‌تحریمی نیز می‌‌‌تواند سالانه به 5/ 1میلیون دستگاه برسد. حال اگر وزن هر تایر خودرو را 11کیلوگرم فرض کنیم، با تولید سالانه یک‌میلیون دستگاه خودرو در کشور با توجه به اینکه می‌‌‌دانیم هر خودرو به پنج‌حلقه تایر احتیاج دارد، می‌‌‌توانیم بگوییم که سالانه به 55هزار تن لاستیک برای خودروهای تولیدشده نیاز داریم.
در تولید هر یک‌تن لاستیک به‌طور متوسط به 250کیلوگرم دوده نیاز داریم؛ یعنی برای تولید سالانه یک‌میلیون دستگاه خودرو به 13هزار و 750تن دوده نیاز داریم. همچنین می‌‌‌دانیم که در کشور 23میلیون دستگاه خودرو وجود دارد که به‌طور متوسط هر پنج‌سال یک‌بار نیازمند تعویض لاستیک‌های خود هستند؛ بنابراین سالانه 250هزار تن لاستیک برای خودروهای موجود لازم است. همچنین اگر برای موجودی فروشگاه‌‌‌ها 50هزار تن لاستیک در نظر بگیریم، سالانه در داخل کشور به 355هزار تن لاستیک نیاز خواهیم داشت. با توجه به اینکه 25درصد لاستیک را دوده تشکیل داده است، در مجموع به 88هزار تن دوده سالانه نیاز خواهیم داشت که در تولید تایر مورد مصرف قرار می‌گیرد. همچنین در کشور سالانه 100هزار تن واردات لاستیک داریم که مربوط به لاستیک‌های باری و بزرگ است؛ اما کشور در حوزه تایرهای سواری به خودکفایی رسیده است و نیازی به واردات نیست؛ بنابراین مصرف 88هزار تن دوده در سال پیوسته می‌‌‌تواند محقق شود.
در کشور چهار تولیدکننده دوده صنعتی وجود دارد که در مجموع، سالانه 171هزار تن دوده تولید می‌کنند که از این میزان، 100هزار تن در داخل کشور مصرف و 71هزار تن صادر می‌شود. 88‌درصد مصرف داخلی مربوط به مصرف در تولید لاستیک برای استحکام‌بخشی و انتقال حرارت است و بقیه در لاستیک و پلاستیک و صنعت جوهر و چاپ مورد استفاده قرار می‌گیرد. به‌طور کلی از دو روش احتراق ناقص و روش‌های تجزیه حرارتی برای تولید دوده صنعتی استفاده می‌شود که در روش احتراق ناقص می‌‌‌توان روغن آروماتیک هیدروکربن را در فرآیند کوره‌‌‌ای به دوده تبدیل کرد. همچنین می‌‌‌توان از روغن‌‌‌های معدنی و گیاهی با روش فرآیند لامپ بلک، دوده را تولید کرد. همچنین با استفاده از گاز طبیعی می‌‌‌توان با روش کانال یا کوره گاز، دوده تولید کرد. در روش‌های تجزیه حرارتی نیز می‌‌‌توان دوده را از استیلن و گاز طبیعی با روش‌های تجزیه استیلن و روش‌های حرارتی تولید کرد. امروزه در دنیا بیشتر از روش احتراق ناقص کنترل‌شده با استفاده از روغن‌‌‌های آروماتیک هیدروکربن در فرآیند کوره‌‌‌ای برای تولید دوده استفاده می‌شود.
دوده‌‌‌های صنعتی در گریدهای مختلفی تولید می‌‌‌شوند که هریک کاربرد خاصی دارند. به‌عنوان نمونه، گرید N-539 در فرآیند لاستیک‌سازی برای جلوگیری از پارگی استفاده می‌شود. از این گرید در تولید شلنگ و تیوب استفاده نیز می‌‌‌شود. همچنین گریدهای N-239-375-347 که باعث افزایش ضریب آلاستیسیته لاستیک‌ها در حین ساخت می‌شوند، در طراحی و ساخت عاج لاستیک، قطعات هیدرولیکی ترمز و محفظه باتری مورد استفاده قرار می‌گیرند. گرید N-220 تقویت‌کننده لاستیک‌هاست، گرید N-683 باعث افزایش خاصیت کشسانی و مقاومت سایشی می‌شود و گرید N-230 برای تولید نخ تایر، قطعات اکسترودی، عاج و حالت کلی لاستیک تایر مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین گرید N-550 در ساخت لوله‌‌‌های پلاستیکی، گرید N-660 برای زیره کفش و گرید N-772 برای تولید لاستیک هواپیما، تسمه پروانه و قطعات حساس به فشار مورد استفاده قرار می‌گیرد.
بهای تمام‌شده دوده عمدتا مربوط به مواد اولیه است که 90درصد بهای تمام‌شده را به خود اختصاص می‌دهد؛ مابقی 9درصد مربوط به هزینه سربار تولید و یک‌درصد نیز مربوط به هزینه دستمزد است. بنابراین بهای تمام‌شده دوده به‌طور مستقیم در گرو قیمت روغن مصرفی است. پس می‌‌‌توان این‌طور بیان کرد که تغییرات قیمت مواد اولیه برای تولید دوده وابسته به قیمت فرآورده‌‌‌های نفتی، تغییر بهای نفت جهانی و تغییرات نرخ ارز خواهد بود. بهترین حالت برای سودآوری شرکت‌های تولیدکننده دوده زمانی خواهد بود که قیمت دلار بالا باشد و مواد اولیه قیمت پایینی داشته باشند.
شرکت‌های تولیدکننده دوده خریدار فورفورال اکسترکت از شرکت‌های نفت ایرانول، نفت‌سپاهان و نفت‌پارس هستند، همچنین CFO را از پتروشیمی‌جم، پتروشیمی مارون، پتروشیمی امیرکبیر و پتروشیمی بندرامام تهیه می‌کنند. قیمت فوروفورال اکسترکت هرماه بر مبنای 80 تا 95 درصد قیمت لوب‌‌‌کات که ماده اولیه شرکت‌های تولیدکننده روغن است، تعیین می‌شود. قیمت لوب‌‌‌کات نیز وابسته به قیمت نفت خام و نرخ دلار است که از رابطه 9/ 0×15/ 1× نرخ ارز نیمایی × قیمت نفت‌کوره خلیج‌فارس به‌عنوان نرخ پایه تعیین می‌شود که شرکت پالایش و پخش فرآورده‌‌‌های نفتی تعیین‌کننده این نرخ است.
این صنعت با ریسک‌‌‌های متعددی نیز همراه است. اولین ریسک این صنعت، ریسک بازار است که با توجه به فرسودگی تجهیزات تولید و قدیمی بودن تکنولوژی تولید کیفیت محصول داخلی کمتر بوده و بهای تمام‌شده بالاتری دارد که رقابت با سایر تولیدکنندگان را در بازارهای صادراتی سخت کرده است. همچنین اشباع‌بودن صنعت در داخل کشور یعنی تولید بیش از نیاز داخل، باعث شده است تا رقابت منفی بین تولیدکنندگان برای کسب سهم بازار بیشتر شکل بگیرد. ریسک دوم متوجه تغییرات قیمت مواد اولیه است که با توجه به گام تاخیری در افزایش نرخ دوده به آسیب‌رسیدن به صنعت از این منظر منجر می‌شود. ریسک بعدی مربوط به هزینه انرژی این شرکت‌ها می‌شود. همچنین ریسک مهم‌تر کاهش تولید لاستیک‌سازهاست که باعث افت تقاضای شدید برای دوده داخلی می‌شود.
شرکت‌های تولیدکننده دوده در کشور شامل چهار شرکت دوده صنعتی‌پارس با نماد «شدوص»، شرکت کربن ایران با نماد «شکربن» که مالک 44درصد سهام دوده صنعتی پارس نیز است. شرکت دوده فام با نماد «شصدف» و همچنین یک نماد غیر‌بورسی به نام کربن سیمرغ است. شرکت دوده پارس در سال 1400 موفق به تحقق سود 141میلیارد تومانی با تولید 32هزار و 840تن انواع دوده شده است. شرکت کربن ایران با تولید 44هزار و 16تن موفق شده است 265میلیارد تومان سود خالص محقق کند؛ شرکت دوده فام با تولید 49هزار و 199تن انواع محصول 170میلیارد تومان سود خالص محقق کرده است؛ کربن سیمرغ نیز با تولید 38هزار و 281تن دوده به سود خالص 153میلیاردی دست پیدا کرده است. در جدول گزارش برآورد سود سال مالی منتهی به 29/ 12/ 1401 این شرکت‌ها انجام شده و شرکت دوده صنعتی پارس کمترین نسبت قیمت به درآمد پیشرو را به خود اختصاص داده است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/697631/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت طلا، سکه و ارز 30 فروردین ماه 1403؛ طلا در مرز حساس قیمتی قرار گرفت

«کارآمدترین» و «ناکارآمدترین» عضو کابینه دولت رئیسی در راستای «حمایت از تولید»

فوری/معاون محمود احمدی نژاد درگذشت +جزئیات

فوری | معاون اول احمدی نژاد درگذشت

توقیف خودروی bmw قاچاق در ساری

پرویز داوودی معاون اول دولت اول احمدی‌نژاد درگذشت

خدشه‌دار کردن رشد اقتصادی ایران، هدف دشمنان نظام است

پرویز داوودی از اساتید اقتصادی درگذشت

تابلوی طلا و سکه یکدست سبز پوش شد؛ دلار در سودای رسیدن به کانال بالاتر

شاسی بلند اتوماتیک چینی 850 میلیون تومان شد

بانک‌ها حق بنگاه‌داری ندارند/ واحد‌های تولیدی باید به بخش خصوصی و فعالان اقتصادی واگذار شوند

رئیسی: بانک‌ها حق بنگاه‌داری ندارند

ایجاد 4235 فرصت شغلی برای نیازمندان خراسان‌جنوبی

کدام استان‌ها کمترین سهم را از تبدیل مجوز‌های صنفی دارند؟

نرخ مشارکت اقتصادی در زنجان 10 درصد بالاتر از میانگین کشوری است

تبعات منفی پنج‌شنبه‌های تعطیل برای بخش تجارت

ایجاد چهار هزار و 235 فرصت شغلی ویژه نیازمندان خراسان‌جنوبی

کلید افزایش قیمت بلیت هواپیما در دستان ستاد تنظیم بازار

رمزگشایی از مولفه‌های کاهش قیمت دلار

رئیسی: بانک‌ها حق بنگاه‌داری ندارند/ واحد‌های تولیدی باید به بخش خصوصی و فعالان اقتصادی واگذار شوند

قاچاق کالا خنجری بر پشت تولید است/ رشد تولید بسیاری از مشکلات اقتصادی را حل می‌کند

خم شدن کمر اقتصاد اسرائیل زیر بار جنگ غزه

رئیس‌جمهور: تولید، شرط داشتن اقتصادی مقاوم در برابر تکانه‌ها است

قیمت خودرو 30 فروردین 1403؛ دنا پلاس اتوماتیک 55 میلیون تومان گران شد!

تولید شرط داشتن اقتصادی مقاوم در برابر تکانه‌ها است

رمز گشایی از مولفه‌های کاهش قیمت دلار

احتمال تغییر در رقم دستمزد 1403 کارگران قوت گرفت؟

تعطیلی پنجشنبه ها شامل کارگران هم می‌شود؟

خدمت توام با تکریم مهمترین اصل در بنیاد شهید و امور ایثارگران است

تکریم مدیرکل بنیاد مازندران از جانباز سرافراز سرتیپ دوم صلواتی

عمده‌ترین تخلف روانشناسان دارای پروانه عدم رعایت تعرفه ‌هاست

آغاز اجرای طرح تکمیل فاضلاب شهرستان کاشان

کاهش قیمت دلار متوقف شد؟

زمان شارژ سهمیه بنزین اردیبهشت ماه

شناسایی 171 تبعه خارجی غیرمجاز در واحدهای اقتصادی کرمانشاه

رئیسی به سمنان سفر کرد

گلریزان 40 میلیارد ریالی فعالان اقتصادی بندر امیرآباد

تغییر رویکرد بانک‌های استان بوشهر به توسعه محوری

بسیاری از مشکلات اقتصادی ناشی از ضعف‌های فرهنگی است

ثبت بالاترین میزان تاریخ تولید فولاد ایران در سال 1402

طلای جهانی دوباره از جا برخاست

زمان واریز سهمیه جدید بنزین اعلام شد

اقتصاد ژاپن خوش رنگ شد

توزیع اسکناس درشت، تورم را بالا می برد؟

چرا آثار رشد اقتصادی در زندگی مردم ملموس نیست؟

باغ‌های قصردشت نیازمند بازنگری اقتصادی و زیست محیطی است

کشف 6 دستگاه ماینر غیرمجاز در کرمانشاه

رئیس جمهور وارد سمنان شد

مشکلات اقتصادی فراروی اشتغال زنان در افغانستان

‌ایده‌ها و برنامه‌های مبتکرانه برای تحقق شعار سال فراخوان می‌شوند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی