بازار آریا

آخرين مطالب

چگونه تیم های کاری موفق تری تشکیل دهیم؟ تولید و تجارت

چگونه تیم های کاری موفق تری تشکیل دهیم؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - نقش های تیمی Belbin
تاثیر درک مناسب نقش های تیمی در بهبود عملکرد تیم
عملکرد یک تیم، زمانی به بهترین شکل خود می رسد که وظایف و مسئولیت های هر یک از اعضا کاملاً واضح و مشخص باشند. در این حالت طبیعتاً تمام نقش هایی که برای رسیدن به هدف تیم لازم هستند عملکرد مناسبی دارند. اما گاهی اوقات، علیرغم مشخص بودن نقش ها و مسئولیت ها، تیم نمی تواند از تمام توان بالقوه خود بهره مند شود.
در تیم کاری شما این اتفاق چقدر رخ می دهد؟ شاید بعضی اعضای تیم نمی توانند انتظارات شما را برآورده نمایند و شاید برخی از افراد، از انعطاف پذیری کافی برخوردار نیستند. ممکن است فردی که بعنوان خبره و متخصص تیم قرار دارد در واقع افق دید وسیع تری از سایرین نداشته باشد و به این ترتیب نتواند انتظارات را برآورده نماید. و یا شاید یکی از اعضای تیم به علت مخالفت با رویکرد سایرین، دچار یأس و نا امیدی شده باشد و در نتیجه عملکرد مورد انتظار را نداشته باشد.
دکتر Belbin سالهای زیادی به مطالعه ی تیم های کاری مختلف پرداخت و به این موضوع پی برد که تمایلات افراد در ایفای نقش های تیمی با یکدیگر متفاوت است. وی تعریفی از نقش تیمی ارائه می دهد که "تمایل رفتار، همکاری و ارتباط با سایرین در تیم" می باشد و سپس نه نقش تیمی را نام می برد که وجود آنها زمینه ساز موفقیت یک تیم می باشد.
ایجاد تیم های متوازن:
Belbin پیشنهاد می کند که از طریق شناخت کامل نقش تیمی هر فرد در یک تیم، می توان نقاط قوت و ضعف موجود را شناسایی کرد و از طریق تقویت نقاط قوت و از بین بردن نقاط ضعف، به موفقیت کل تیم کمک نمود. رهبران تیم ها اغلب برای ایجاد تیم های منوازن و همگون، از مدل Belbin بهره می برند.
اگر تمام اعضای تیم، نقش مشابهی در تیم داشته باشند مسلماً توازن تیم در خطر خواهد افتاد. اگر تمام اعضا نقاط ضعف مشترکی داشته باشند، برآیند تیم نیز آن ضعف را خواهد داشت اما از سوی دیگر اگر تمام افراد تیم نقاط قوت مشابهی داشته باشند محیط گروه به جای همکاری به سوی رقابت متمایل می گردد. بنابراین می توان گفت استفاده از این مدل تضمین کننده ی این است که در تیم، تمام نقش های لازم و ضروری وجود داشته باشد و علاوه بر این، تمام تمایلات رفتاری و شخصیتی افراد تیم، به این شیوه نمایان می گردد.

نکته 1:
نقش های تیمی Belbin نتیجه ی مشاهدات رفتاری و سبک های شخصیتی افراد می باشند.
علاوه بر این که افراد تمایل به پذیرفتن نقش های خاصی در تیم ها دارند، این نکته را نیز مدنظر داشته باشید که رفتار یک تیم وابستگی بسیار زیادی به وضعیت آن دارد؛ در واقع نه تنها با ویژگی های ذاتی افراد سروکار دارید، بلکه با مساله ی روابط متقابل افراد و نوع کار تیمی نیز روبرو هستید. توجه داشته باشید که شما و افرادی که با شما همکاری می کنند ممکن است در تیم های مختلف، رفتار متفاوتی از خود نشان دهید.
البته رویکردهای بسیار دیگری نیز وجود دارد که برخی مکمل این مدل هستند و برخی نیز ممکن است با آن ناسازگار باشند. به هر حال، این مدل را به عنوان یک راهنما در نظر بگیرید، بیش از حد به آن متکی نباشید و سعی کنید با توجه به شرایط خودتان از آن بهره مند شوید.
درک مدل نقش های تیمی:
Belbin نه نقش تیمی را معرفی می کند و آنها را به سه دسته اصلی تقسیم می کند:
عمل گرا، فردگرا و تفکرگرا. هر یک از این نقش ها نقاط قوت خاص خود را دارا هستند و مطمئناً نقاط ضعفی نیز وجود دارد. البته Belbin مشخصه های ضعف را در نقش های تیمی، ضعف های "جایز" می نامد زیرا معتقد است که در هر ضعف رفتاری، زمینه ای برای بهبود وجود دارد.
اما نه نقش تیمی عبارتند از:
نقش های عملگرا:
طراح (SH): افرادی هستند که تیم را برای رسیدن به عملکرد مطلوب به چالش می کشند. بسیار پویا و فعال هستند و از تهییج سایرین، زیر سؤال بردن نرم های موجود و یافتن بهترین رویکرد نسبت به مسائل لذت می برند. یک طراح فردی است که تمام احتمالات را درنظر می گیرد تا به این اطمینان برسد که تیم در غفلت به سر نمی برد. آنها همواره این جسارت را دارند که افرادی را که دچار خمودگی شده اند را به حرکت درآورند.
نقاط ضعف: اصولاً انسان های منطقی هستند و این باعث می شود توجه کافی به بعد احساسات افراد نداشته باشند.
مجری (IMP): افرادی هستند که ایده ها و مفاهیم ذهنی تیم را به صورت طرح های عملیاتی در می آورند. معمولاً انسان های محافظه کار و منظمی هستند که کاملاً روشمند و کارآ عمل می کنند و می توان برای انجام کامل کارها روی آنها حساب کرد.
نقاط ضعف: انسان های غیرمنعطفی هستند و معمولاً نسبت به تغییر مقاومت نشان می دهند.
تمام کننده (CF): این دسته افراد همواره کارها را کامل و انجام شده می بینند. آنها ضامن این هستند که هیچ خطا یا نقصی در انحام کار وجود نداشته باشد و اغلب به تمام جزییات نیز توجه می کنند. همواره به موعدهای زمانی دقت زیادی دارند و تیم را به سمتی سوق می دهند که تمام کارها در زمان مقرر انجام گیرد.
نقاط ضعف: اغلب انسان های نگران و مضطربی هستند که این نگرانی ممکن است در بسیاری موارد در مورد مسائل بسیار ساده و غیر ضروری باشد.
نقش های فردگرا:
همامنگ کننده (CO): هماهنگ کننده ها در واقع نقش رهبران سنتی را ایفا می کنند. آنها تیم را به سوی آنچه از اهداف درک می کنند، هدایت می کنند. معمولاً شنونده های خوبی هستند و ذاتاً قادر به تشخیص ارزش های هر فرد در تیم می باشند. انسان های خونسردی هستند و کارها به خوبی به دیگران تفویض می کنند.
نقاط ضعف: ممکن است برخی مسئولیت های شخصی خود را نیز به دیگران محول کنند و این که معمولاً مایلند در تمام امور دخالت داشته باشند.
نیروی کاری تیم (TW): وجود این دسته افراد نشان دهنده ی این است که اعضای تیم با یکدیگر همکاری دارند. آنها نقش مذاکره کننده ها را در تیم ایفا می کنند و کاملاً انعطاف پذیر، با سیاست و زیرک هستند. در پی کسب محبوبیت در بین اعضای تیم هستند و معمولاً منافع تیم را به منافع شخصی خود ترجیح می دهند.
نقاط ضعف: انسان های دودل و مرردی هستند و در بحث ها و تصمیم گیری ها مواضع محکم و با ثباتی ندارند.
رابط، منبع (RI) : افراد کنجکاو و خلاقی هستند، همواره به دنبال گزینه های بهتر هستند، ارتباطات را گسترش می دهند و به منظور به دست آوردن منابع برای تیم مذاکره می کنند. آنها این توانایی را دارند که با افراد خارج از تیم برای رسیدن به اهداف تیم، ارتباط برقرار نمایند. شخصیت برون گرا دارند به گونه ای که سایرین اغلب آنها و عقایدشان را می پذیرند.
نقاط ضعف: ممکن است انگیزه ی خود را زود از دست بدهند و در کنار این، بیش از حد خوش بین هستند.
نقش های تفکرگرا:
مبتکر (PL): دارای خلاقیت و نوآوری بالایی هستند که همواره در فکر ارائه ی ایده ها و رویکردهای تازه می باشند. با تشویق و تحسین پیشرفت می کنند اما با انتقاد میانه ی خوبی ندارند. اغلب درونگرا هستند م مایلند در محیطی جدا از سایرین کار کنند.
نقاط ضعف: ارتباطات خوبی ندارند و برخی اوقات پارامترها و جزییات را فراموش می کنند.
بازرس، منتقد (ME): بهترین افراد برای تحلیل و ارزیابی ایده های سایرین هستند. انسان های زیرک و منطقی هستند و قبل از اتخاذ هر تصمیم، تمام جوانب امر را می سنجند.
نقاط ضعف: دارای تفکر انتقادی، بسیار جدی و غیر احساساتی هستند و بیشتر مایل به نشان دادن عکس العمل هستند تا ایجاد وقایع.
متخصص (SP) : کسانی هستند که تیم برای رسیدن به هدف، به دانش خاص و فنی آنها نیازمند است. توانایی ها و مهارت آنها ویژگی بارزشان است و همواره سعی میکنند این جایگاه خود را حفظ نمایند. وظیفه ی آنها در تیم، تخصص در یک موضوع است و آنها بطور کامل در زمینه تخصص خود متمرکز هستند.
نقاط ضعف: تمرکز کامل آنها روی موضوع تخصصی، باعث محدود شدن میزان همکاری آنها با تیم گردد.
نقش های عملگرا
طراح
تهییج تیم برای رسیدن به هدف
مجری
تبدیل ایده ها به عمل
تمام کننده
تضمین تکمیل کار در زمان مقرر
نقش های فردگرا
هماهنگ کننده
رهبر سنتی
نیروی کاری تیم
افزایش روحیه همکاری
رابط، منبع
یافتن فرصت های خارجی
نقش های تفکرگرا
مبتکر
ایده ها و راهکارهای جدید
بازرس، منتقد
تحلیل و ارزیابی گزینه ها
متخصص
ارائه مهارت های ویژه
جدول شماره1- نقش های تیمی Belbin
راه های بکارگیری مدل:
این مدل را می توان در موارد بسیاری به کار گزفت. برای مثال: برای ایجاد توازن تیمی قبل از آغاز پروژه، شناخت و مدیریت روابط بین فردی در تیم فعلی و یا تقویت قابلیت های فردی برای عضویت موثر در یک تیم. در ادامه راهکاری ارائه می شود که با استفاده از آن می توان وضعیت یک تیم را از طریق یافتن نقاط قوت و ضعف آن، تحلیل نمود.
1- در یک بازه زمانی معین، رفتار شخصی و همچنین رقتار گروهی اعضای تیم خود را بررسی نمایید.
2- نام تمام اعضا را بنویسید و برای هر یک، نقاط قوت و ضعف اصلی را که مشاهده نموده اید یادداشت کنید.
3- سپس هریک از مشخصات به دست آمده در قدم قبل را با مدل Belbin مقایسه کنید و تعیین کنید که هر شخص کدام یک از نقش های نه گانه را داراست.
4- پس از تکمیل مراحل قبل به سوالات زیر پاسخ دهید:
کدام یک از نقش ها در تیم شما وجود ندارد و در نتیجه کدام نقاط قوت در تیم، غایبند؟ آیا نقشی وجود دارد که در تیم فعلی شما متداول باشد؟
نکته2:
نقش های متداول:
در میان تیم هایی که کار یکسانی انجام می دهند معمولاً تعدادی از نقش ها متداول ترند. برای مثال، در یک تیم تحقیقاتی نقش هایی مانند متخصص و مبتکر شایع هستند. یا یک تیم مشاوران تجاری، احتمالاً بیشتر شامل نیروهای کاری و طراح خواهد بود. این گونه تیم ها از توازن کافی بهره مند نیستند و حتی ممکن است نگرش ها ی اصلی در رسیدن به هدف در تیم وجود نداشته باشد.
در یک تیم نامتوازن ، ابتدا نقاط ضعفی را مشخص کنید که توسط هیچ یک از اعضا قابل پوشش نیستند. سپس تمام زمینه هایی را که قابلیت ایجاد ناسازگاری و کشمکش دارند مشخص کنید. برای مثال، وجود تعداد زیاری طراح، در حالتی که هر یک بخواهند تیو را در مسیرهای مختلفی هدایت کنند، باعث تضعیف تیم می شود.

5- پس از تعیین نقاط ضعف، زمینه های ایجاد ناسازگاری و نقاط قوتی که موجود نیستند، باید در پی رها حلی برای بهبود یا تغییر وضع موجود باشید که می تواند یکی از موارد زیر باشد:
تغییر هدفمند نقش تیمی یک یا چند نفر از اعضای تیم افزایش روحیه کار تیمی در برخی اعضا ممکن است بسیاری از ناسازگاری های نقش های یکسان را از میان بردارد تزریق نیروی جدید به تیم برای پوشش نقاط ضعف، با توجه به نوع نیاز
نکته 3:
باید این مساله را مدنظر قرار داد که هنگام تشکیل تیم نباید بیش از اندازه روی این موضوعات تمرکز داشت زیرا این بحث تنها یکی از جندین و چند فاکتور مهم در تشکیل تیم های کاری می باشد.
تنها آشنایی با این مدل می تواند سبب ایجاد همگونی و توازن بیشتر در تیم گردد، به گونه ای که اعضای تیم این مساله را فراگیرند که در شرایط مختلف، رویکردهای متفاوتی وجود دارد و هیچ گاه نمی توان یک راهکار را برای تمام موارد، بهترین دانست.
این مطلب توسط آقای یاسر شریعت تالیف شده است.
دانلود این مطلب از کتابخانه پایگاه اطلاع رسانی صنعت

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/693563/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرحی گرام : آچار فرانسه اینستاگرام

ذاکری: پیام امام در حوزه مسکن فراموش شد! باید به همان مسیر برگردیم / «آرامش قبرستانی» مسکن افتخاری ندارد / رکود مسکن، درمان مشکلات اقتصادی کشور نیست / سیاستگذاران از لجبازی با متغیرهای اقتصادی دست بردارند

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با مدیران سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

زمان واقعی صدور پروانه ساخت چقدر است؟

ایران میزبان وزرای اقتصادی قاره آفریقا خواهد شد

تعطیلی روز شنبه در راستای تحقق جهش تولید است

ایران میزبان وزرای اقتصادی قاره آفریقا می‌شود

شناسایی 80 واحد نیمه تمام در چهارمحال و بختیاری

لزوم شناسایی ظرفیت‌های فعالان اقتصادی اصفهان در سن‌پترزبورگ

830 طرح مسئولیت اجتماعی استان فارس در رصد شرکت ملی نفت/ 4 همت اعتبار اختصاص یافت

ریاض برای متعادل کردن بودجه به نفت بالای 96 دلار نیاز دارد

طرح تامین مالی ⁧تولید⁩ و زیرساخت‌ها در شورای نگهبان تایید شد

74 هزار فعالیت تعمیراتی با هدف افزایش تولید نفت در گچساران

بهره‌برداری از 54 طرح صنعتی و گردشگری در قشم

تصاویر | تشییع پیکر پرویز داوودی

جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس و مدیران هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری برگزار شد

جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس و مدیران هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری

مهلت تبدیل مجوزهای قدیمی فعالان اقتصادی به مجوزهای جدید اعلام شد

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با رئسای سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

جزئیات افزایش حقوق سرایداران مدارس اعلام شد

صلاحیت خریداران استقلال و پرسپولیس تأیید شد

آغاز فروش اینترنتی دارو از ماه آینده

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا؛ سقوط آزاد قیمت ها در بازار

خبر جدید سازمان هواپیمایی کشوری برای خرید و فروش هواپیماهای جت7 نفره | چه کسانی می توانند جت‌ خصوصی بخرند؟

نظرات و مطالبات مردم از اقتصاد را در «هشت صبح» بشنوید

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

مذاکرات هند و اوپک درباره تحولات بازار نفت

قطار وعده‌ها برای ساخت راه‌آهن در چهارمحال و بختیاری

نشست مشترک کمیسیون اقتصادی مجلس و جمعی از مدیران عامل هلدینگ‌های سرمایه گذاری

ترکیه در برابر تورم و ریاضت اقتصادی

آیت‌الله جوادی آملی: بانک‌ها جلوی اختلاس‌ها را بگیرند

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

واردات نفت چین از روسیه در ماه مارس افزایش یافت

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

بورس جهش کرد

عملکرد وزارت نفت در بخش‌های نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی بررسی می‌شود

ایران به فناوری سامانه پایش وضع ماشین‌های دوار دست یافت

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

آماده شوید؛ سقوط قیمت دلار نزدیک است

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

مشوق های مالیاتی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به گونه ای دیده شده که تولید را در این مناطق تقویت کند

مصوبه اقتصادی سفر دولت به لرستان همچنان در ابهام/ازنا«فولادی»نشد!

موفقیت صنعت نفت در بخش فروش در شرایط تحریمی و کمک به رشد اقتصادی کشور

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1 اردیبهشت 1403

به‌کارگیری توانمندی داخلی در تعمیر تجهیزات خط میبد - نائین

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان 1403 اعلام شد

توزیع بیش از 4 میلیون لیتر سوخت در ناوگان حمل‌ونقل زمینی و هوایی خراسان جنوبی

تمرکز دشمن در حوزه اقتصاد پس از شکست در عرصه نظامی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی