بازار آریا

آخرين مطالب

بانک‌ها؛ متهمان احتکار خانه‌های خالی گزارش ويژه

بانک‌ها؛ متهمان احتکار خانه‌های خالی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - حمید اسلامی‌منوچهری : چند سالی است با افزایش مشکلات اقتصادی و تلاطم قیمت‌ها در بازارهای مختلف، بانک‌های کشور اعم از دولتی، نیمه دولتی و خصوصی در مظان اتهام اخلال در این بازارها قرار گرفته‌اند. منتقدان اعتقاد دارند بانک‌ها به پشتوانه منابع عظیمی‌که در اختیار دارند در شرایطی که بازارهای مسکن، ارز و سکه و طلا دچار تلاطم می‌شوند با شگردهای خاص و در پوشش شرکت‌های زیر مجموعه خود به این بازارها هجوم می‌آورند و موجب تشدید بحران‌های اقتصادی می‌شوند. از سوی دیگر بانک‌ها متهم می‌شوند که با بنگاه‌داری از وظیفه اصلی خود فاصله گرفته‌اند و عرصه فعالیت را برای بخش خصوصی کشور محدود کرده‌اند، اما مدیران بانکی و برخی کارشناسان اقتصادی، حضور بانک‌ها در فعالیت‌هایی غیر از بانکداری را ناخواسته می‌دانند.
به اعتقاد آنان بنگاه‌داری بانک‌ها و تملک املاک مسکونی در نتیجه نکول وام‌های پرداختی است و بانک‌ها چاره‌ای جز تملک و اداره آنها ندارند. در مورد بازارهای ارز و طلا نیز بانک‌ها همواره حضور خود در این عرصه را تکذیب می‌کنند و آن میزان از فعالیت‌هایی را که انجام شده و در صورت‌های مالی آنها منعکس شده قانونی و تحت نظارت بانک مرکزی می‌دانند.
ادعای احتکار 37 میلیون مترمربع واحد مسکونی
یک عضو هیات مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران اخیرا مدعی شده بانک‌ها 37 میلیون متر مربع واحد مسکونی را احتکار کرده‌اند.به گفته حسن محتشم، طبق آخرین اطلاعاتی که به دست وی رسیده، این 37میلیون مترمربع واحد مسکونی عموما در نقاط گران‌قیمت و متوسط شهرها واقع شده است. این عضو هیات مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران از دولت و بانک مرکزی خواسته تا جرایم سنگینی را در این مورد برای بانک‌ها در نظر بگیرند تا از احتکار مسکن دست بردارند. یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی‌ هم با اشاره به در اختیار داشتن میلیون‌ها مترمربع واحد مسکونی توسط بانک‌ها مدعی شده که برخی از بانک‌های خصوصی و شرکت‌های دولتی، وظیفه اصلی خود را رها کرده و به احتکار مسکن روی آورده‌اند. اقبال شاکری نیاز انباشته مسکن در کشور را 10 میلیون واحد دانسته و گفته از یک میلیون و 300 هزار واحد مسکونی خالی که وزارت راه و شهرسازی شناسایی کرده بخش قابل توجهی از آن متعلق به بانک‌هاست که برای کسب سود خریداری شده است. عبدالجلال ایری، سخنگوی کمیسیون عمران مجلس هم می‌گوید: یکی از نکات قابل توجه در شناسایی واحدهای خالی، تعداد خانه‌های تحت تملک بانک‌ها و اشخاص حقوقی است.به گفته وی یکی از هدف‌های مجلس در تصویب قانون مالیات برخانه‌های خالی این است که صرفه اقتصادی نگهداری واحد‌های مسکونی توسط فعالان اقتصادی و بانک‌ها را کاهش دهد تا در نهایت منجر به تغییر رفتار محتکران و عرضه واحدهای خالی به بازار شود.
4هزار خانه در اختیار 8 بانک
اگرچه آمار دقیقی از تعداد واحدهای مسکونی در اختیار بانک‌ها وجود ندارد اما برخی اطلاعات منتشر شده حاکی است، 8بانک کشور که عمده آنها خصوصی هستند هریک بیش از 500 خانه خالی در اختیار دارند. احسان خاندوزی وزیر فعلی اقتصاد و نایب رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس دوازدهم در دوران نمایندگی مجلس این آمار را اعلام کرده بود. ‌به گفته وی برخی از بانک‌ها بین 700 تا 800 خانه خالی در اختیار دارند و یک بانک خصوصی یک‌هزار خانه خالی در مالکیت خود دارد. وی نامی ‌از بانک‌های یاد شده نبرده بود. طبق آخرین آمار اعلام شده که به سال 1395 مربوط می‌شود، حدود 2میلیون و 500 هزار خانه خالی از سکنه در کشور وجود دارد. این رقم تا پایان سال 99 حدود 4میلیون واحد برآورد می‌شود. به گفته محمود محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی از آذر سال 99 که قانون مالیات برخانه‌های خالی ابلاغ شده تاکنون در مجموع یک میلیون و 300 هزار واحد خانه خالی به سازمان امور مالیاتی معرفی شده است. پیش از این احسان خاندوزی در مورد نحوه دریافت مالیات از این خانه‌ها گفته بود: دریافت مالیات از خانه‌های خالی شامل تمامی‌این املاک می‌شود و فرقی ندارد که مالک این خانه‌ها چه نهاد و دستگاهی باشد. به گفته وی اگر احتکار واحد‌های مسکونی به وسیله بانک‌ها یا دستگاه‌های دولتی و نهادها انجام شود، نه تنها آنها نیز مشمول پرداخت این مالیات خواهند شد بلکه دوبرابر میزان مالیات محتکران مسکن حقیقی از آنها مالیات گرفته می‌شود.
مالکیت اجباری
در برابر انتقاد‌هایی که به خانه داری بانک‌ها می‌شود،مدیران بانکی و برخی از کارشناسان اقتصادی این مالکیت را اجباری می‌دانند. به گفته آنها با حجم وسیع تسهیلات پرداختی بانک‌ها که در اکثر مواقع وثیقه آنها هم واحد‌های مسکونی است، طبیعی است که به دلیل نکول وام‌های پرداختی طبق قانون وثایق گیرندگان تسهیلات ضبط می‌شود و در اختیار بانک‌ها قرار می‌گیرد تا با فروش آنها منابع بانکی که متعلق به سهامداران و سپرده‌گذاران است به بانک بازگردد. فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان در این مورد می‌گوید: برخی از املاک متعلق به بانک‌ها تملیکی است و بانک‌ها براساس اختیار و اراده خود مالک این خانه‌ها نشده‌اند. وی تاکید می‌کند: بانک‌ها مالک بزرگ واحدهای خالی خصوصا در تهران هستند که ریشه اصلی آن به تسهیلات بانکی باز می‌گردد به طوری که افراد، وام با وثیقه ملکی دریافت می‌کنند، اما به دلیل ناتوانی در بازپرداخت اقساط آن، بانک این خانه‌ها را تحت مالکیت خود در می‌آورد. حسینی‌هاشمی‌ مدیر عامل اسبق بانک صادرات و بانک سرمایه هم معتقد است، بانک‌ها به صورت مستقیم برای ساخت و ساز مسکن اقدام نمی‌کنند و واحدهای مسکونی در اختیار آنها جزو املاک تملیکی است. به گفته وی بانک‌ها بیش از 20 میلیون مشتری اعتباری دارند که ممکن است از این تعداد 10 میلیون نفر برای دریافت تسهیلات وثیقه ملکی به بانک‌ها ارائه دهندو از این تعداد حدود 5 میلیون نفر به هر دلیلی از پرداخت اقساط خود خودداری کنند که طبیعتا از این تعداد رقم بزرگی واحد مسکونی به نفع بانک‌ها ضبط می‌شود و بانک‌ها ناخواسته به مالکان بزرگ واحد‌های مسکونی تبدیل می‌شوند. هرچند استدلال یاد شده برای علت تملک واحد‌های مسکونی دور از واقعیت نیست، اما نگهداری این واحد‌های مسکونی توسط بانک‌ها در شرایط تورمی ‌کشور با امید کسب سود بیشتر هم واقعیتی است که نمی‌توان از نظر دور داشت. ضمن اینکه نظام بانکی پس از سال‌های متمادی همچنان به روش‌های سنتی دریافت وثیقه ملکی به جای استقرار نظام اعتبار سنجی عادت کرده و ریسک مهاجرت به شیوه‌های نوین پرداخت تسهیلات را نمی‌پذیرد.
متهمان دیگر
اگرچه پس از داغ شدن موضوع خانه‌های خالی ،نظام بانکی متهم ردیف اول شناخته شده است اما با نگاهی به فهرست اموال و دارایی‌های دستگاه‌های دیگر دولتی و عمومی‌ و نهادهای خارج از دولت که البته دسترسی به آنها کار راحتی نیست، مشخص می‌شود که به غیر از بانک‌ها، نهادهای بسیاری در کشور وجود دارند که ساختمان‌های مسکونی گرانقیمتی را برای مدیران و کارکنان خود نگهداری و در طول سال به بهانه‌های مختلف از آن استفاده می‌کنند بدون آنکه در معرض دید افکار عمومی‌ و حتی نهاد‌های ناظر قرار داشته باشند. نمونه این ساختمان‌های پرزرق و برق، امکانات تفریحی و رفاهی سواحل دریای خزر و مناطق خوش آب و هوای دیگر بود که چندی پیش دستور عقب‌نشینی، بازپس‌گیری و حتی تخریب آنها از سوی ابراهیم رئیسی صادر شد. اتفاقی که برای مدتی در صدر خبرها قرار گرفت و مسوولان برای تخریب این ساختمان‌ها از یکدیگر پیشی می‌گرفتند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/680734/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس/ چه کسی قیمت را بالا برد؟

کارت‌های بانکی اعتباری روسی به زودی به ایران می‌آیند

خیز ایران و پاکستان برای رشد 5 برابری تبادلات تجاری

پیشگامی آذربایجان شرقی برای تحقق شعار سال

ضرورت اجرایی شدن سریع‌تر توافقات ایران و پاکستان

تنبیه رژیم صهیونیستی از سوی ایران برعظمت جهان اسلام افزود

جدال ادامه دار بر سر تعطیل روز شنبه یا پنج شنبه

چالش اعتماد مصرف‌کنندگان به محصولات داخلی

گل محمدی به عنوان گیاهی اقتصادی برای کشاورزان یزدی

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

سوق دادن سرمایه‌ها به بخش تولید با اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم/ فشار را از دوش تولید کنندگان بر داریم

تحریف بازدارندگی، سناریوی جدید علیه عملیات وعده صادق/ عبدالحمید می‌خواهد در چارچوب نظام فعالیت کند!

توسعه همکاری با پاکستان از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

بورس صعودی می‌ماند؟

مقامات ایالت سند در دیدار آیت الله رئیسی: تنبیه رژیم صهیونیستی از سوی ایران بر عزت و عظمت جهان اسلام افزود

اولویت‌های پیشنهادی مجلس برای شکوفایی اقتصادی کشور منتشر شد

با تعطیل شدن پنجشنبه 25 درصد ظرفیت کار با دنیا را از دست می‌دهیم

رئیسی: توسعه همکاری با کشورهای همسایه و مسلمان بویژه پاکستان از اولویت‌های سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است

توسعه همکاری با همسایگان جزو اولویت‌های سیاست خارجی ایران است

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

فروش 2.7 تن طلا در 20 حراج؛ 80 کیلو طلا امروز فروخته شد

افزایش ضریب امنیت غذایی ایرانیان با خودکفایی در تولید لاین مرغ آمین

تعطیلی پنجشنبه ها از موانع اصلی عدم تحقق شعار سال است

تأکید بر تأسیس هنرستانهای جوار صنعت در آذربایجان‌غربی

پرداخت 16 میلیارد یورو ارز دولتی برای واردات هیچ در 8 سال!

کراچی سومین مقصد رئیس جمهور در سفر به پاکستان

عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت: با تعطیل شدن پنجشنبه 25 درصد ظرفیت کار با دنیا را از دست می دهیم

تهران و اسلام آباد؛ فرصت‌های پیش رو برای همکاری

در دومین روز از سفر رئیس جمهور به پاکستان چه‌گذشت؟/ توسعه مبادلات اقتصادی محور سفر رئیسی

بخشی از اقتدار کشور مرهون تلاش رزمندگان خط مقدم نبرد اقتصادی است

افزایش تعداد شرکت‌های دولتی از 300 به 2هزار!

زلزله در بازار طلا و سکه؛ کمر قیمت ها شکست

مرحله‌ی پایانی تدوین یک لایحه‌ی ضد کارگری؛ حذف کارگران از میدان مناقشه!

مدیریت صحیح بانک مرکزی در شرایط فعلی

جایزه تتری و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

آمار قابل تامل از میزان مسافرت ایرانیان؛ تنها 30 درصد!

هیچ مجوز کاغذی از 25 اردیبهشت در دستگاه‌ها قابل پذیرش نخواهد بود

قطع خدمات دولتی برای صاحبان مجوزی که شناسه یکتا ندارند

کم‌کاری وزارت نیرو و سازمان ثبت اسناد برای تکمیل سامانه ملی املاک و اسکان

سکه و طلا ارزان‌تر شد

آیت‌الله رئیسی وارد قلب اقتصادی پاکستان شد

موانع پیش‌روی صادرات خراسان رضوی باید برطرف شود

بغض و ناراحتی بازیگران در حضور مهران مدیری به وضعیت بد اقتصادی: خجالت بکشید (فیلم)

سازمان بازرسی کل کشور به ماجرای «نوکیای ایرانی» ورود کند

کاهش حقوق کارگران با تعطیلی پنجشنبه تخلف است

نماینده مجلس: آقای رئیس جمهور، ملاک تورم، جیب مردم است نه آمارسازی‌ها

جایزه خودرو برای صرفه‌جویی کنندگان در مصرف برق خانگی

انتقال املاک، خودرو، طلا و ارز ‌مشمول مالیات بر عایدی سرمایه شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی