بازار آریا

آخرين مطالب

شباهت و تفاوت مدرن‌سازی در ایران و ترکیه تحلیل بازار آریا

شباهت و تفاوت مدرن‌سازی در ایران و ترکیه
  بزرگنمايي:

بازار آریا - تحولات سیاسی و اجتماعی ایران و ترکیه از جنبه‌های گوناگونی به هم شبیه است. یکی از وجوه مشترک تاریخ دو کشور، کوشش برای نوسازی و مدرن‌‌سازی جامعه در دوره زمانی مشخص و مشابه بود. رویکرد رهبران این دو کشور با تاثیرگرفتن از محرک‌‌های خارجی و تحولات منطقه‌‌ای بر یکدیگر تاثیر گذاشت. به‌طور خاص رضاشاه با سفر به ترکیه و تاثیرگرفتن از الگوی آتاترک، سعی در مدرن‌‌سازی جامعه ایران کرد. به دیگر سخن، گرچه تحولات و اشکال نوسازی در این دو کشور به هم شبیه بود، پیامدهای چنین سیاستی در ایران مقاومت و عصیان جمعی و در ترکیه پذیرش بود.
در اینجا این پرسش مطرح می‌‌شود که چرا استفاده از یک الگوی به‌‌لحاظِ صوری همسان، سبب نتایج و پیامدهای متفاوتی ‌‌شد. آتاترک و رضاشاه در آغاز عصر کمونیسم‌هراسی به ترتیب، با رضایت و حمایت انگلستان به قدرت رسیدند و هردو به راه نوسازی محافظه‌‌کارانه رفتند. ناسیونالیسم و سکولاریسم محتوای اصلی نوسازی و اصلاحات رضاشاه و آتاترک را تشکیل می‌‌داد و همان‌‌‌طور که بیان شد هر دو به‌‌گونه‌‌ای موسس نخستین دولت‌های مدرن و ملی‌‌گرای کشورشان بودند. اقتدارگرایی و دولت‌‌گرایی نیز شیوه و چارچوب نوسازی در هر دو دولت بود.
تغییر لباس مردان، کشف حجاب زنان، ایجاد نظام حقوقی و آموزشی عرفی و مدرن، بازنویسی دوباره تاریخ، راه‌‌سازی و صنعت‌‌گرایی، تضعیف طبقات سنتی و ایجاد و تقویت طبقات مدرن را باید از مهم‌ترین موارد مشابه برنامه نوساز‌‌ی رضاشاه و آتاترک برشمرد. می‌‌توان گفت شباهت‌‌ها و تفاوت‌‌های نسبتا یکسان و مشابهی در روند نوسازی دو کشور وجود داشته است. تا جایی که روند نوسازی این دو کشور مطابقت زیادی با راه نوسازی دوم برینگتون مور یعنی انقلاب از بالا و با برنامه‌‌ریزی‌‌های آمرانه و از بالای دولت دارد. در این دو کشور به‌‌دلیل وجود نداشتن زیرساخت‌‌ها و نهادهای لازم برای اصلاحات، دولت بنا به ضرورت در مسائل و برنامه‌ها مداخله می‌‌کرد. در کل شباهت‌‌های اساسی این روند در دو کشور، هدایت از بالا همراه با برنامه‌‌ریزی‌‌های دولتی ازطریق مقامات حکومتی (آمرانه و از بالا بودن نوسازی) برای ایجاد اصلاحات، سلطه و تمرکز قدرت حاکمان سیاسی و تشابه در برنامه‌های نوسازی را شامل می‌‌شد. به اعتقاد بسیاری از نظریه‌پردازان، فرآیند نوسازی و توسعه در ایران و ترکیه نشان‌‌دهنده چیرگی الگوی شبه‌‌مدرنیستی بود و از محرک‌‌های خارجی و به‌‌نوعی «وارداتی» اثر می‌‌گرفت. در اینجا می‌‌توان گفت نوسازی در این دو کشور زایشی، درون‌‌زا، جوششی، پویا، متاثر و برآمده از زمینه جامعه نبود، بلکه ناشی از اشتیاق سطحی به سبک ظواهر جامعه مدرن و نفی سنت‌‌ها و نهادها و ارزش‌های سنتی و مبتنی بر میل و دستور دولت بود. گسترش‌‌یافتن وابستگی‌‌های فرهنگی ایران و ترکیه به غرب و ترویج غرب‌‌گرایی و پیگیری سیاست‌‌های تجددگرایانه از خلال تضعیف مذهب و از بین بردن دین و نیروهای مذهبی و تشکیل ارتش مدرن برای از بین بردن مخالفان از مهم‌ترین رویدادهایی است که با این دوران در هر دو کشور آغاز شد و درواقع وجه مشترک نوسازی درون این دو واحد اجتماعی کلان محسوب می‌‌شود.
الگوی تفارق: ایران و ترکیه هر دو در منطقه خاورمیانه ویژگی‌‌های نسبتا مشترکی دارند. ماهیت دولت‌‌گرایانه سیاست‌‌های اقتصادی در این کشورها چشمگیر بود؛ اما در آغاز ترکیه و سپس مصر و ایران از این سیاست‌‌ها فاصله گرفتند. با این ‌‌حال تنها ترکیه توانست در این زمینه موفقیت به‌دست آورد. در هر سه کشور نخبگانی نوساز در سده بیستم ظهور و تلاش کردند چهره اصلی جامعه را مطابق با بینش خود از نوسازی و توسعه دگرگون کنند. نخبگانی که جانشینِ دو رهبر نوساز شدند، برخلاف حفظ ویژگی‌‌های کلی حرکت پیشینیان خود تحولاتی را نیز پدید آوردند که در ترکیه سبب فاصله‌‌‎گرفتن از اقتدارگرایی و حرکت به‌‌سوی نظام چندحزبی شد.
در حکومت رضاشاه همچون حکومت آتاترک در ترکیه، قدرت ازطریق ارتش و بوروکراسی اعمال می‌‌شد. با این‌‌ حال، محتوای قدرت از آن روی که تابع ضوابط حقوقی و قانونی اندکی بود تا به‌‌گونه‌‌ای عملی و موثر مهارکننده اعمال قدرت ازطرف حکومت بر اقشار مردم باشد، کماکان خودکامه بود.
به ‌‌عبارت ‌‌دیگر، زمینه‌های تاریخی-اجتماعی ایران آن‌چنان نهادهای نوبنیاد مشروطه را تضعیف کرد که اندکی پس از استقرار حکومت رضاشاه، این حکومت نیز مانند سلف قاجار خود راه و رسم پیشینیان خود را در پیش گرفت. اگر انجام پروژه مدرنیزاسیون به‌‌وسیله حکومت آتاترک را «مدرنیزاسیون اقتدارگرایانه» بنامیم، آن اصطلاحی که می‌‌تواند به‌‌خوبی بیان‌‌کننده فردیت تاریخی پیشبرد مدرنیزاسیون در ایران دوره رضاشاه و نشان‌‌دهنده تمایزات اساسی آن با ترکیه باشد، «مدرنیزاسیون خودکامه» است. به‌طور خاص آتاترک برخلاف خصلت غیردموکراتیک حکومتش، با نهادمندکردن عرصه سیاست، توزیع قدرت را در سیاست ترکیه پایه گذاشت؛ اما رضاشاه با احتراز از چنین اقدامی، چرخ‌‌های معیوب استبداد، آزادی و‌‌ هرج‌‌ومرج را در جامعه ایران دست‌‌نخورده باقی گذاشت.
از همین رو، در کشور ایران اقتدارگرایی پهلوی تا پیروزی انقلاب تداوم پیدا کرد. آبراهامیان به همین دلیل، در قیاسی میان رضاشاه و آتاترک، معتقد است برخلاف رضاشاه که مستبد و خودکامه بود، آتاترک تلاش کرد با ایجاد تشکیلات و برپایی حزب جمهوری‌‌خواه نوسازی خود را درون یک ساختار طراحی‌‌شده پیگیری کند. به دیگر سخن، در نظام آتاترک که موسس سیستم اقتدارگرایی بود، حداقلی از گردش قدرت امکان‌‌پذیر و متصور بود؛ ولی رضاشاه پایه‌‌گذار سیستم سلطانی و درصدد شخصی‌‌سازی قدرت و حفظ ساخت سنتی سیاست (سلطنت) بود و به همین دلیل عرصه سیاسی از هرگونه تحول به دور ماند. به‌‌ عبارت ‌‌دیگر، در الگوی نوسازی ترکیه، آتاترک با ایجاد نظام جمهوری و توجه به مجلس، به شکل محدودی به‌‌سمت دموکراتیک‌‌شدن گام برداشت؛ اما در ایران پس از انقلاب مشروطه، شاهد انحلال مجلس به‌‌وسیله شاه و شکل‌‌گیری استبداد صغیر بودیم که پیروزی دوباره مشروطه‌‌خواهان نیز با چالش‌‌ها و تنش‌‌های داخلی و خارجی روبه‌رو شد و درنهایت، سبب شکل‌‌گیری حکومت رضاشاه شد. رضاشاه با ممنوع‌‌کردن فعالیت و انتشار روزنامه‌های مستقل و رادیکال، سلب مصونیت پارلمانی از نمایندگان، تعطیلی احزاب، بازداشت، تبعید و قتل مخالفان سیاسی عرصه را برای تحولات سیاسی محدود کرد.
- بخشی از یک پژوهش به قلم آرش حسن‌پور، وحید حسن‌پور و مجید کافی، دانشگاه اصفهان

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/678296/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حضور ایران در بریکس تاکنون مثمرثمر بوده است

7 تا از ارزان‌ترین کشورها برای خرید طلا را بشناسید

رئیسی: همکاری‌های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی ایران و سریلانکا برای بی اثر کردن دشمنی ها باید تقویت شود

نهاد‌های اقتصادی نباید سرمایه گذار را دغدغه‌مند کنند

بنگاهداری بانک‌ها زنجیری به پای چرخ تولید

اکران آنلاین «پرویز خان»

فیلم «همسر» برای نابینایان توضیح‌دار شد

«دروغ پارلمانی» روی صحنه پردیس شهرزاد

نمایشگاه آثار ننه مکرمه در گالری سهراب

کلنگ بی‌قرار شهرداری؛ بیخ گوش سنگلج

داستان دنباله دارقطع آب قشم

مهلت ارسال مقاله به کنگره دو‌سالانه بین‌‌‌المللی انکولوژی کودکان اعلام شد

ترس از تغییر؛ مانع پایداری کسب و کارها

چگونه کار تیمی شاهکار می‌کند!

مزایا و معایب «رتبه‏‏‌بندی اجباری »

دایی یا اوسمار؟ مساله این است!

یورو بدون تو

اگر بخواهی، می‌شود

عجیب‌ترین کامنت تاریخ!

جام دوم هدف اول

ایلان ماسک: تسلا سال آینده به جای ماشین روبات می‌فروشد

آمریکا ممنوعیت تیک‌تاک را در سنا تصویب کرد

درخواست موزیلا برای اقدام واتس‌اپ در انتخابات قریب‌الوقوع سراسر جهان

کاهش ضایعات ناشی از بسته‌بندی در آمازون به کمک هوش مصنوعی

بازار موبایل در انتظار شوک قیمتی؟

زنجیره فولاد - 1403/02/06

بازار فولاد - 1403/02/06

بازار آتی - 1403/02/06

خزان معاملات میلگرد در بازار فیزیکی

پایان روند افت نرخ غلات

بهره‌مندی بیماران خاص و صعب‌العلاج از حمایت‌های دارویی ویژه

سردرگمی قوانین مالیاتی

تسلا خودروی ارزان می‌سازد

خودروساز چینی جدید در تایلند

آغاز ثبت‌نام تاکسی‌های برقی

چین؛ سلطان بازار خودروهای برقی

خودروسازان در جمع واردکنندگان برتر

ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان

به‌کارگیری هوش‌مصنوعی در صنعت نفت

آمریکا در صدر انتشاردهندگان گازهای گلخانه‏‏‏‌ای

ترامپ ؛ بیم و امید نفت آمریکا

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

ضوابط تامین ارز از محل «واردات در مقابل صادرات» اعلام شد

تعیین نرخ ارز قاچاق، از بیش‌اظهاری واردات و کم‌اظهاری صادرات

لزوم حل مشکلات صدور روادید رانندگان

دیدگاه ترکیه درباره منازعه ایران و اسرائیل

غزه‌ای‌ها زیر آوار گرسنگی

توسعه معدن در گرو ایجاد زیرساخت

رضایت کارآفرینان؛ شاخص ارزیابی کارمندان دولت

افزایش 6 درصدی تقاضای برق

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی