بازار آریا

آخرين مطالب

بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی تحلیل بازار آریا

بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - ایسنا /تاثیر بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی به یکی از دغدغه‌های بازیگران بازارهای نفت تبدیل شده است. پیش‌بینی‌های مقامات حاکی از افزایش تولید نفت ایران تا 8/ 3 میلیون بشکه در روز به محض لغو تحریم‌ها و حتی بالاتر از این میزان درمدت 90 روز است. داده‌های آماری دقیقی درباره میزان ذخیره‌سازی‌های نفتی ایران وجود ندارد، اما منابع ثانویه آمارهای متناقضی مبنی بر وجود 54میلیون بشکه در تاسیسات ذخیره‌سازی خشکی در داخل و خارج و 65 تا 75 میلیون بشکه در ذخیره‌سازی‌های شناور منتشر کرده‌اند. این میزان ذخیره‌سازی این نگرانی را ایجاد می‌کند که لغو تحریم‌ها می‌تواند باعث ورود حجم قابل‌توجهی از نفت ایران به بازاری شود که هنوز از آسیب‌های ناشی از کرونا کمر راست نکرده است.
از سوی دیگر، با وجود آنکه در برنامه سهمیه‌بندی اوپک‌پلاس ایران مستثنی شده، اما بازگشت نفت ایران می‌تواند معادلات موجود در بین اعضای اوپک‌پلاس و تاثیرگذاری سیستم سهمیه‌بندی در قالب این قرارداد را کاهش دهد. واقعیت این است که با وجود همه این گمانه‌زنی‌ها حتی اگر فرض کنیم که مذاکرات وین به نتیجه برسد، بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی با چندین ابهام جدی مواجه است. اگر فرض کنیم دولت جدید بر اساس آنچه که حجت‌الاسلام رئیسی در مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری بیان کرد، مصمم به رفع تحریم‌ها و رسیدن به توافق باشد، فاکتورهای مهم دیگری هم درباره تاثیر بازگشت نفت ایران بر بازارها وجود دارد که باید مورد‌‌توجه قرار گیرد. مدت زمانی که مذاکرات طول می‌کشد با توجه به شرایط بازارهای نفت می‌تواند تعیین‌کننده باشد. بد‌ عهدی آمریکا در برجام و خروج یکجانبه از این توافق نه‌تنها ایران بلکه دیگر اعضای 1+5 را درباره ثبات و تداوم این قرارداد حساس کرده است به‌طوری‌که همه طرف‌ها به دنبال راه‌حلی حقوقی و محکم برای افزایش هزینه‌های خروج یک‌جانبه از آن هستند.
‌توافقی که درباره روند لغو تحریم‌های نفتی علیه ایران صورت می‌گیرد نیز حائز‌اهمیت است. با توجه به اینکه تحریم‌های بانکی، سرمایه‌گذاری، انتقال تکنولوژی، حمل‌و‌نقل و... بر صنعت نفت ایران تاثیر مستقیم دارد و از سوی دیگر، لغو تحریم‌ها به‌ویژه در آمریکا صرفا در اختیار رئیس‌جمهور نیست و بخشی از تحریم‌ها به مجوز کنگره و سنا نیاز دارد، به‌نظر می‌رسد فرآیند لغو تحریم‌ها پیچیده و زمانبر باشد.‌‌ شرایط تقاضای جهانی نفت تحت‌تاثیر ویروس‌کرونا بسیار مهم است. در خوش‌بینانه‌ترین حالت کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که تقاضای نفت در پایان سال 2023 به شرایط قبل از کرونا باز ‌گردد و در عین حال همزمان با افزایش نرخ ابتلا به سویه‌دلتا، نگرانی‌ها درباره کاهش تقاضای جهانی نفت بالا گرفته و همین امر پیش‌بینی آینده در بازارهای نفت را سخت‌تر کرده است. همچنین میزان تقاضای فصلی در زمستان در موازنه بین عرضه و تقاضا، در صورت ورود نفت ایران به بازار تاثیرگذار است.
‌روابط ایران در اوپک و به‌ویژه با عربستان حائزاهمیت است. البته اخیرا گام‌های مثبتی از سوی هر دو طرف برای عادی‌سازی روابط برداشته شده است. روابط تیره ایران و عربستان در زمان لغو تحریم‌ها بعد از برجام باعث افزایش رقابت و تنش بین این دو بازیگر مهم اوپک در بازارهای نفت شده بود.
 نکته قابل‌تامل دیگر درباره ظرفیت تولید و صادرات نفت ایران است. بدون‌شک صادرات نفت ایران بعد از لغو تحریم‌ها افزایش می‌یابد، اما آنچه حائز‌اهمیت است تداوم تولید است. مسلما در ابتدا محموله‌های متعددی از ذخایر خشکی و شناور نفت‌خام ایران صادر خواهد شد، اما درباره میزان افزایش تولید ایران و تداوم افزایش تولید ابهام وجود دارد. ایران تحت‌تاثیر شدیدترین تحریم‌های بین‌المللی قرار دارد و برای توسعه میادین و چاه‌های خود نیاز به سرمایه‌گذاری و انتقال تکنولوژی دارد. میادین نفتی ایران اغلب قدیمی بوده و به غیر از سرمایه‌گذاری نیازمند تکنولوژی‌های افزایش برداشت نفت (EOR/ IOR) هستند و شرکت‌های داخلی تکنولوژی‌های پیشرو در این زمینه را در اختیار ندارند. افزایش و تداوم تولید، نیازمند اقدامات فوری برای سرمایه‌گذاری در قالب قراردادهای جذاب‌تر و منطقی‌تر است. به غیر از پیامدهای ناشی از کرونا، دغدغه‌های زیست‌محیطی که به افزایش تولید انرژی‌های تجدید‌پذیر در ازای کاهش تقاضا برای سوخت‌های فسیلی ختم می‌شود هم تعیین‌کننده است.
افزایش رقابت بین تولید‌کنندگان برای دسترسی به بازارهای جدید و باثبات در شرایطی که تصویری که نهادهای معتبر درباره آینده تقاضای سوخت‌های فسیلی به ویژه زغال‌سنگ و نفت ارائه می‌دهند، چندان دلگرم‌کننده نیست. در حالی‌که دیگر کشورهای تولید‌کننده نفت در حال تلاش برای افزایش تولید، صادرات نفت، متنوع‌کردن اقتصاد و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی در مدت زمان باقی‌مانده تا رسیدن به نقطه پیک تقاضا هستند و در عین حال با سرمایه‌گذاری‌های گسترده و به‌کار‌گیری شرکت‌های پیشرو در زمینه انرژی‌های تجدید‌پذیر فعال در حوزه انرژی خورشیدی و باد و تولید هیدروژن سبز و آبی به استقبال گذار انرژی می‌روند، ایران برای رفع تحریم‌ها علیه صنعت نفت خود تلاش می‌کند و هر روز که می‌گذرد از گردونه رقابت در بازار انرژی عقب می‌ماند.
 بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی به غیر از آنکه به دیپلماسی فعال انرژی نیاز دارد، به یک برنامه‌ریزی استراتژیک برای قیمت‌گذاری، بازاریابی و فروش نیاز دارد. الگوهای بازاریابی نفت ایران نیاز به بازنگری جدی با توجه به مقتضیات جدید بازارهای نفت دارد. صنعت نفت ایران نیازمند نسل جدیدی از قراردادهای نفتی برای بخش بالادستی است که امر توسعه را در چارچوب اهداف منافع ملی و نه تسویه‌حساب‌های سیاسی محقق سازد. در سایه گفتمان چهارم ژئوپلیتیک یا گفتمان زیست‌محیطی که گذار آرام از انرژی‌های فسیلی به انرژی‌های تجدید‌پذیر را به‌همراه دارد، معادلات قدرت در جهان بر‌هم خورده و بازیگران جدیدی وارد عرصه رقابت می‌شوند. در این شرایط زمان زیادی برای استفاده از انرژی‌های فسیلی و دیپلماسی انرژی به‌عنوان ابزار سیاست خارجه با همان تاثیر‌گذاری قبل وجود ندارد. با وجود آنکه بر اساس برآوردهای صورت‌گرفته نفت تا سال 2050 در سبد تقاضای انرژی جهان باقی می‌ماند، اما سهم آن به‌تدریج کاهش می‌یابد. بر این اساس می‌توان گفت توسعه هرچه سریع‌تر میادین نفت و گاز و استفاده از منافع آن در شرایط فعلی با هدف توسعه زیرساخت‌های اقتصادی کشور، الزام استراتژیکی است که باید در دستور کار دولتمردان جدید قرار گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/615676/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حضور ایران در بریکس تاکنون مثمرثمر بوده است

7 تا از ارزان‌ترین کشورها برای خرید طلا را بشناسید

رئیسی: همکاری‌های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی ایران و سریلانکا برای بی اثر کردن دشمنی ها باید تقویت شود

نهاد‌های اقتصادی نباید سرمایه گذار را دغدغه‌مند کنند

بنگاهداری بانک‌ها زنجیری به پای چرخ تولید

اکران آنلاین «پرویز خان»

فیلم «همسر» برای نابینایان توضیح‌دار شد

«دروغ پارلمانی» روی صحنه پردیس شهرزاد

نمایشگاه آثار ننه مکرمه در گالری سهراب

کلنگ بی‌قرار شهرداری؛ بیخ گوش سنگلج

داستان دنباله دارقطع آب قشم

مهلت ارسال مقاله به کنگره دو‌سالانه بین‌‌‌المللی انکولوژی کودکان اعلام شد

ترس از تغییر؛ مانع پایداری کسب و کارها

چگونه کار تیمی شاهکار می‌کند!

مزایا و معایب «رتبه‏‏‌بندی اجباری »

دایی یا اوسمار؟ مساله این است!

یورو بدون تو

اگر بخواهی، می‌شود

عجیب‌ترین کامنت تاریخ!

جام دوم هدف اول

ایلان ماسک: تسلا سال آینده به جای ماشین روبات می‌فروشد

آمریکا ممنوعیت تیک‌تاک را در سنا تصویب کرد

درخواست موزیلا برای اقدام واتس‌اپ در انتخابات قریب‌الوقوع سراسر جهان

کاهش ضایعات ناشی از بسته‌بندی در آمازون به کمک هوش مصنوعی

بازار موبایل در انتظار شوک قیمتی؟

زنجیره فولاد - 1403/02/06

بازار فولاد - 1403/02/06

بازار آتی - 1403/02/06

خزان معاملات میلگرد در بازار فیزیکی

پایان روند افت نرخ غلات

بهره‌مندی بیماران خاص و صعب‌العلاج از حمایت‌های دارویی ویژه

سردرگمی قوانین مالیاتی

تسلا خودروی ارزان می‌سازد

خودروساز چینی جدید در تایلند

آغاز ثبت‌نام تاکسی‌های برقی

چین؛ سلطان بازار خودروهای برقی

خودروسازان در جمع واردکنندگان برتر

ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان

به‌کارگیری هوش‌مصنوعی در صنعت نفت

آمریکا در صدر انتشاردهندگان گازهای گلخانه‏‏‏‌ای

ترامپ ؛ بیم و امید نفت آمریکا

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

ضوابط تامین ارز از محل «واردات در مقابل صادرات» اعلام شد

تعیین نرخ ارز قاچاق، از بیش‌اظهاری واردات و کم‌اظهاری صادرات

لزوم حل مشکلات صدور روادید رانندگان

دیدگاه ترکیه درباره منازعه ایران و اسرائیل

غزه‌ای‌ها زیر آوار گرسنگی

توسعه معدن در گرو ایجاد زیرساخت

رضایت کارآفرینان؛ شاخص ارزیابی کارمندان دولت

افزایش 6 درصدی تقاضای برق

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی