شنبه ۳ مرداد ۱۴۰۵
اقتصاد ایران

بازار نفت دیگر جرات پیش‌بینی ندارد

بازار نفت دیگر جرات پیش‌بینی ندارد
بازار آریا - دنیای اقتصاد: گسترش درگیری‌ها در خاورمیانه و حملات اوکراین به زیرساخت‌های روسیه، بهای نفت برنت را به‌طور فزاینده‌ای ...
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد: گسترش درگیری‌ها در خاورمیانه و حملات اوکراین به زیرساخت‌های روسیه، بهای نفت برنت را به‌طور فزاینده‌ای افزایش می‌دهند.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ کسری غفوری : گسترش درگیری‌ها در خاورمیانه و حملات اوکراین به زیرساخت‌های روسیه، بهای نفت برنت را به‌طور فزاینده‌ای افزایش می‌دهند.در حالی که پیش‌تر امید به آرامش و کاهش تنش‌ها باعث افت قیمت نفت به مرز ۷۰ دلار شده بود، گسترش درگیری‌ها به دریای سرخ و حملات پهپادی به پالایشگاه‌های روسیه، برنت را مجددا حداقل برای مدتی سه رقمی کرد. تداوم این اختلالات می‌تواند با افزایش قیمت سوخت، تورم جهانی را شعله‌ور کرده و رشد اقتصادی را مهار کند. اگرچه بازار توانست از شوک اولیه جنگ جان سالم به در ببرد، اما اکنون ذخایر استراتژیک کشورها به شدت کاهش یافته و آسیب‌پذیری سیستم در برابر اتفاقات غیرمترقبه بالا رفته است. معامله‌گران و تحلیلگران پیش‌بینی آینده را در این تقاطع بی‌سابقه از بحران‌ها بسیار دشوار می‌دانند؛ بازاری که حتی به یک پیام ساده در شبکه‌های اجتماعی از سوی مقامات سیاسی نیز واکنش‌های هیجانی نشان می‌دهد.
به نوشته بلومبرگ، پیش از آغاز درگیری‌ها، روزانه حدود ۲۰ میلیون بشکه نفت از تنگه هرمز عبور می‌کرد. حالا عبور و مرور در این آبراه کلیدی دوباره با اختلال مواجه شده است. در جبهه‌ای دیگر، اوکراین با تشدید حملات خود به عمق خاک روسیه، از ابتدای سال جاری دست‌کم ۶۳ بار تاسیسات پالایشگاهی این کشور را هدف قرار داده است که در مقایسه با حدود ۲۱ حمله در همین بازه زمانی سال گذشته، تشدید چشمگیری را نشان می‌دهد. این استراتژی، بازار سوخت‌های پالایش‌شده را در تنگنای شدیدی قرار داده و قیمت گازوئیل و سوخت جت را در اروپا به مرز ۱۷۰ تا ۱۸۰ دلار در هر بشکه رسانده است.
مسئله دیگر اینکه نیروهای اوکراینی حملات خود را به کشتیرانی در دریای سیاه گسترش داده‌اند. بندر نووروسیسک به عنوان بزرگترین بندر روسیه در این دریا بارگیری را متوقف کرده و حملات به کشتی‌ها در پایانه کنسرسیوم خط لوله کاسپین جریان صادرات را مختل کرده است. این پایانه که روزانه حدود ۱.۸ میلیون بشکه نفت عمدتا از قزاقستان صادر می‌کند، شریان حیاتی پالایشگران اروپایی است. با توقف این جریان که تقریبا ۲ درصد از عرضه جهانی را تشکیل می‌دهد، اروپایی‌ها مجبورند یا ظرفیت پالایش را کاهش دهند یا نفت خام را در دوران کمیابی با قیمت‌های گزاف خریداری کنند.
بندر ینبع عربستان که در طول بحران هرمز به یک شریان حیاتی تبدیل شده و صادرات آن از طریق خط لوله ۱۰۰۰ کیلومتری تا ۶ میلیون بشکه در روز افزایش یافته بود، اکنون با تهدیدات جدید در دریای سرخ به خطر افتاده است. فعالیت‌های بارگیری در این بندر به قدری مبهم شده که کشتی‌ها فرستنده‌های ماهواره‌ای خود را خاموش می‌کنند تا از حملات در امان بمانند. حتی یک پالایشگر در کره جنوبی برای انتقال محموله از مصر به آسیا، مسیر طولانی جنوب آفریقا را انتخاب کرده که نشان‌دهنده عمق نگرانی‌های لجستیکی است. با این حال، اختلالات دریای سرخ احتمالا به اندازه هرمز طولانی نخواهد بود زیرا عربستان می‌تواند صادرات خود را از طریق خطوط لوله به سمت شمال هدایت کند.
دامنه نوسانات در بازار نفت به حدی گسترده شده که معامله‌گران از پیش‌بینی‌های بلندمدت هراس دارند. گلدمن ساکس سناریوی پایه خود را برای سه ماهه چهارم ۸۰ دلار در نظر گرفته، اما هشدار داده است که تداوم اختلالات می‌تواند قیمت‌ها را به بالای ۱۲۰ دلار برساند. مارتین راتس استراتژیست ارشد کالا در مورگان استنلی می‌گوید اگر تمام نفت خارج شده به بازار برگردد با مازاد عرضه مواجه می‌شویم، اما ما در دنیای باثباتی زندگی نمی‌کنیم و بازارها مدام از یک بحران به بحرانی دیگر پرتاب می‌شوند.


نظرات شما