بازار آریا

آخرين مطالب

کلاف سر‌در‌گم قانون‌گذاری اقتصاد ايران

  بزرگنمايي:

بازار آریا - علی ط ساکی/مدیر ارشد مالی در تاریخ 16 اردیبهشت سال جاری بخشنامه‌ای از سوی رئیس سازمان امور مالیاتی مبنی بر معافیت مکمل‌های دارویی از مالیات ارزش افزوده صادر شد و این نشان می‌دهد بعد از 15 سال از اجرای قانون مالیات ارزش افزوده، همچنان دعواها، اختلاف‌نظرها و تفسیرهای متفاوت از معافیت یا مشمولیت مکمل‌ها و ویتامین‌های دارویی پابرجاست.
موضوع از این قرار بود که در بند 9 ماده 12 قانون آزمایشی مالیات ارزش افزوده مصوب سال 1387، «انواع دارو، لوازم مصرفی درمانی، خدمات درمانی (انسانی، حیوانی و گیاهی) و خدمات توان‌بخشی و حمایتی» جزو کالاهای معاف از مالیات ارزش افزوده اعلام شده بود، اما از آنجا که انبوهی از مکمل‌ها و ویتامین‌های دارویی در فهرست رسمی سازمان غذا و دارو وجود دارد که عموما مصرف درمانی دارند، تفسیرهای مختلفی از این موضوع شد. تا جایی که چندین بار بخشنامه‌های عمدتا متفاوت و آرای مختلفی از سوی دیوان عدالت اداری درباره این موضوع صادر شد. در نهایت طبق رای دیوان عدالت اداری و بخشنامه سازمان امور مالیاتی، اقلام مندرج در فهرست رسمی دارویی کشور، فارغ از نوع دارو یا مکمل بودن، معاف از مالیات ارزش افزوده شناخته شدند.
جالب اینجاست قانون‌گذاران و سازمان امور مالیاتی حداقل یک بار، آن هم در زمان تصویب متن قانون دائمی مالیات ارزش افزوده مصوب سال 1400، فرصت شفاف‌سازی و تعیین‌تکلیف موضوع فوق را داشته‌اند، اما همچنان در بند 15 قسمت الف ماده 9 قانون مذکور، «انواع دارو و واکسن (انسانی و دامی)، لوازم مصرفی درمانی و لوازم توان‌بخشی» جزو موارد معاف اعلام شد. این یعنی اینکه قانون‌گذاران و نمایندگان سازمان امور مالیاتی در تهیه پیش‌نویس یا تصویب متن نهایی قوانین، هیچ‌گونه مطالعه‌ای در خصوص آرا یا بخشنامه‌های صادره قبلی انجام نمی‌دهند و مهم‌تر از همه با اهل فن و متخصص حوزه‌های مختلف هیچ‌گونه مشورت و نظرخواهی‌ای صورت نگرفته است.
حداقل در مورد یادشده در بالا مراجعه به یک دانشجوی سال‌اولی رشته داروسازی قضیه را روشن می‌کرد، این در حالی است که چیزی که در ایران زیاد وجود دارد، متخصصان، شرکت‌ها، سازمان‌ها و انجمن‌های حوزه دارو و پزشکی است. به گمان من در سال‌های اخیر ارتباط بخش قانون‌گذاری در مجلس و دولت با مؤدیان و متخصصان حوزه‌های مختلف، بسیار بیشتر از گذشته شده است. نمونه‌اش در مورد معافیت مالیات ارزش افزوده فعالیت‌های باشگاه‌های ورزشی است. طبق ماده 134 قانون مالیات‌های مستقیم، درآمد باشگاه‌ها و موسسات ورزشی دارای مجوز از وزارت ورزش و جوانان حاصل از فعالیت‌های منحصرا ورزشی از پرداخت مالیات معاف است. از طرفی در‌حالی‌که در قانون آزمایشی مالیات ارزش افزوده، معافیتی برای فعالیت‌های ورزشی منظور نشده بود، طبق بند 14 قسمت ب ماده 9 قانون دائمی مالیات ارزش افزوده، «خدمات آموزشی، پژوهشی و ورزشی دارای مجوز از مراجع ذی‌صلاح طبق آیین‌نامه‌ای که با پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و سایر سازمان‌ها و وزارتخانه‌های ذی‌ربط تهیه شده و به تصویب هیات وزیران می‌رسد»، معاف از مالیات ارزش افزوده اعلام شده است.
آیین‌نامه اشاره‌شده در قانون فوق در تاریخ 28 دی‌ماه سال 1400 از طرف وزارت امور اقتصادی و دارایی صادر و طبق ماده 2 آن، ارائه خدمات ورزشی توسط فدراسیون‌ها و هیات‌های ورزشی، موسسات، مراکز، اتحادیه‌ها و باشگاه‌های ورزشی و اشخاص دارای مجوز از وزارت ورزش و جوانان، مشمول معافیت شد. همچنین طبق تبصره 1 همین ماده مقرر شد فهرست مصادیق خدمات موضوع این ماده متعاقبا با تایید وزیر امور اقتصادی و دارایی ابلاغ شود. فهرست مذکور در 10 آبان‌ماه 1401 به سازمان امور مالیاتی ابلاغ شد و جالب اینجاست در این فهرست که متمرکز بر فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی تهیه شده است، نامی از خدمات و فعالیت‌های باشگاه‌های ورزشی برده نشده بود و صرفا «فعالیت اماکن ورزشی در فضاهای کارگاه‌ها و کارخانه‌ها که در راستای بهره‌مندی کارگران آن واحد مورد استفاده قرار می‌گیرد» جزو مصادیق خدمات معاف از مالیات ارزش افزوده ذکر شده بود. گرچه با پیگیری وزارت ورزش و جوانان، در دی‌ماه همان سال سه موضوع دیگر ورزشی به فهرست مصادیق افزوده شد، اما همچنان معافیتی در مصادیق برای باشگاه‌های ورزشی بیان نشد. این در حالی است که در متن قانون دائمی مالیات ارزش افزوده و آیین‌نامه اجرایی جز 14 بند ب ماده 9 قانون مالیات ارزش افزوده، صراحتا خدمات ورزشی دارای مجوز، معاف از مالیات ارزش افزوده اعلام شده است.
به‌راستی اضافه شدن خدمات ورزشی در معافیت‌های قانون دائمی مالیات ارزش افزوده، استفاده‌کننده‌ای به غیر از باشگاه‌های ورزشی خصوصی دارد؟ اگر هدف ارتقای سلامت، شادابی و حمایت از جوانان است، چه نهادی به گستردگی باشگاه‌های ورزشی در ایران وجود دارد؟ اگر این‌طور است پس چگونه موضوعی با این اهمیت در نگارش فهرست مصادیق خدمات مذکور مغفول می‌افتد؟
برگردیم به ابتدای این نوشته. عدم ارتباط قانون‌گذار و دولتمردان با نهادهای خصوصی و عدم استفاده از متخصصان برای نظرخواهی و مشورت‌خواهی در موضوعات فنی روز‌به‌روز چشمگیر‌تر می‌شود. چرا باید سنگ‌ بنای قانونی کج گذاشته شود، تا برای بدیهی‌ترین موضوعات نیاز به مراجعات و دعاوی مختلف باشد؟ شاید سیاسی شدن فضای قانون‌گذاری در کشور نقش مهمی در این خصوص داشته باشد. نگاه سیاسی به موضوعات فنی حاصلی جز سردرگمی و اتلاف وقت و انرژی استفاده‌کنندگان از قانون ندارد. با سیاست‌زدگی، قانونی که قرار بود گره‌گشا باشد، اکنون خود محل مناقشه است.
باشگاه‌های ورزشی در ایران عموما به صورت شخصی اداره می‌شوند و بدیهی است اشخاص نه از دانش مالی و مالیاتی برخوردار هستند و نه احتمالا از ساختار و امکاناتی برای پیگیری موضوعات قانونی بهره می‌گیرند. بنابراین تنها امید اصلاح فهرست مصادیق معافیت خدمات ورزشی، وزارت ورزش و جوانان است. یعنی دست‌آخر کار به خود دولت واگذار شده است. یک وزارتخانه مشمول شده است و یکی به دنبال معافیت است. و این کسب‌وکارها هستند که در این کلاف سر‌در‌گم بازنده هستند.
--> اخبار مرتبط دولت بنای سختگیری مالیاتی ندارد مانور مالیاتی دولت در سند مالی ‌52 درصد‌ بودجه از محل‌ مالیات تامین شد افزایش سقف تسهیلات خرد بدون ارائه گواهی مالیاتی 917 خانه خالی در اصفهان مشمول پرداخت مالیات شد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1159911/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجار و فعالان اقتصادی ارسال محموله های صادراتی به مرز پرویزخان را مدیریت کنند

پرویز امینی: مردم به کاندیدایی رأی می‌دهند که زندگی اقتصادی‌شان را «تغییر» دهد /رادیکالیسم تحریم خواهی باعث کاهش مشارکت سیاسی شده است

3میلیارد ساعت هدر رفت تحصیل دختران افغان در هزارمین روز حکومت طالبان / یونیسف هشدار داد

رشد اقتصادی پایدار به راحتی امکان‌پذیر نیست

پیروزی اقتصادی انگلیس

نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در روز هفتم تبلیغات تلویزیونی چه گفتند؟

پس پشت وعده‌های انتخاباتی؛ منت گذاشتن سر مردم برای یک تکه گوشت بسیار توهین آمیز است

برد اقتصادی سه‌شیرها؛ همان ضربه سر بلینگل برای پیروزی کافی بود / عکس

ویدیو/ اظهارات سعید جلیلی در برنامه میزگرد اقتصادی از شبکه یک سیما

دلیل ورشکستگی هپکو بعد از خصوصی سازی به روایت جلیلی و دانش جعفری

رسانه عبری: فرار سرمایه گذاری‌ها از اسرائیل ادامه دارد

ایجاد شهرک رهایشی برای سیلاب‌زدگان در افغانستان

روستاییان جایگاه ویژه‌ای در نظام اقتصادی کشور دارند

جلیلی: شعار باید عصاره برنامه‌ای باشد / انضباط مالی اولویت است

دولت باید برای همه مردم زمینه نقش‌آفرینی را فراهم کند

جلیلی: مردم سوال دارند راه حل‌های اقتصادی مطرح شده چرا‌ محقق نشده است

جلیلی:١١ سال مطالعه کردم و کتاب های زیادی خواندم /جلیلی چه وعده‌ای داد؟

جلیلی: باید ساز و کاری برای حاکمیت ریال داشته باشیم تا ارزش پول ملی را حفظ کنیم

جلیلی: شعار باید عصاره برنامه‌ای باشد

جلیلی: برنامه خود را بر اساس مطالعات 11 ساله و کتاب‌های زیادی که در اقتصاد خوانده‌ام، ارائه کردم

میزگرد اقتصادی با حضور «جلیلی» آغاز شد

آغاز میزگرد اقتصادی جلیلی

برنامه «میزگرد اقتصادی» با حضور سعید جلیلی آغاز شد

جلیلی در میزگرد اقتصادی به سوالات کارشناسان پاسخ می‌دهد

تولید فرش های دستباف جهان دراین کارگاه قالیبافی

جلیلی: دولت باید برای همه مردم زمینه نقش‌آفرینی را فراهم کند

آخرین اظهار نظر درباره‌ی زمان واریز معوقات فروردین بازنشستگان کارگری

ماجرای مشهورترین فیل در تاریخ

دستور جلوگیری از افزایش بی‌ضابطه قیمت‌ها

ایجاد قوانین خلق‌الساعه چالش‌ساز است

فعال شدن جایگاه‌های عرضه دام در پایتخت

خبر جدید از مالیات طلا

پلیس گمرک در اصفهان راه‌اندازی می‌شود

13 هزار میلیارد ریال در حساب دستگاه های اجرایی خراسان جنوبی است

فوری : فروش همستر کمبت در صرافی تبدیل با بهترین قیمت

افزایش 37 درصدی قیمت دام در آستانه عید قربان

سعید جلیلی در جمع تولیدکنندگان برتر

اقدامات تحول ساز در حوزه اقتصادی خراسان جنوبی

اگر پزشکیان رئیس جمهور شود، راه و رسمش چه می شود؟/ چهار تصمیم اساسی پزشکیان چیست؟

زاکانی: پشت‌بند آزادی به سبک غربی‌ها، فساد اقتصادی و سایر فسادهاست

یادگیری مهارت‌ها پیش نیاز ورود جوانان به بازار کار است

کف حقوق با همسان سازی چقدر می شود؟

لزوم رفع موانع اجرای قرارداد خط انتقال گاز ایران به پاکستان

گزارش اوجی از تازه‌ترین قراردادهای امضاشده در وزارت نفت

بنگاه‌هایی که سقف اجاره‌بها را رعایت نکنند جریمه می‌شوند

برنامه‌های اقتصادی پورمحمدی برای جهش تولید و بهبود معیشت مردم

رشد اقتصادی تحقق‌یافته در دولت سیزدهم بیش از پیش‌بینی صندوق بین المللی پول

تاکید مخبر بر تقویت روابط اقتصادی با رفع موانع همکاری‌های بخش خصوصی دو کشور

رویکرد اخذ مالیات از کسب و کارهای کوچک، تسهیل گرایانه باشد

دیپلمات‌بازی «جلیلی» در مواجهه با حجاب و فیلترینگ

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی