بازار آریا

آخرين مطالب

ورشکستگی آبی؛ دستاورد شیوه‌‌‌های کشاورزی ناپایدار اقتصاد ايران

  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای‌اقتصاد : پایگاه دیپلماسی مدرن در گزارشی به بررسی موضوع آب در ایران پرداخته و به این موضوع اشاره کرده است که زمان برای بازیابی ذخیره‌سازی منابع آب و جلوگیری از بروز یک بحران جدی خشکسالی برای ایران رو به اتمام است. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» به نقل از این وب‌سایت، دکتر جان کالابرز، محقق محیط‌زیست در این گزارش با اشاره به اینکه ایران به سرعت در حال نزدیک شدن به وضعیت «ورشکستگی آبی» ناشی از عدم‌تعادل خطرناک تقاضای آب و عرضه آن است می‌نویسد: در حالی که مفهوم «ورشکستگی» معمولا با مسائل حقوقی مرتبط است، اما به درستی وضعیت آب کنونی ایران را توصیف می‌کند؛ جایی که برداشت آب بسیار بیشتر از ظرفیت تغذیه طبیعی سفره‌‌‌های زیرزمینی، رودخانه‌‌‌ها و دریاچه‌‌‌هاست.
بر اساس این گزارش ایران مدت‌هاست با کمبود آب دست و پنجه نرم می‌کند، اما وضعیت به سرعت در حال بدتر شدن است. گزارش توسعه جهانی آب سال 2024 سازمان ملل متحد با عنوان «آب برای رفاه و صلح»، ایران را با استفاده از بیش از 80‌درصد از منابع آب شیرین تجدیدپذیر سالانه خود به عنوان یکی از کشورهایی که «تنش آبی بسیار بالا» را تجربه می‌کنند، معرفی کرده است. بر اساس داده‌‌‌های بانک جهانی، سرانه منابع آب شیرین داخلی تجدیدپذیر ایران (جریان‌‌‌های داخلی رودخانه‌‌‌ها و آب‌‌‌های زیرزمینی ناشی از بارندگی) برای دهه‌‌‌ها رو به کاهش بوده و افزایش جمعیت در ایران به کاهش منابع آب تجدیدپذیر و تشدید بیشتر کمبود آب کمک کرده است. آب‌های سطحی کشور در رودخانه‌ها، دریاچه‌ها، تالاب‌ها و مخازن با سرعتی بالا در حال کاهش و سطح آب مخازن ایران به طور خطرناکی پایین آمده است.
به عنوان مثال، تالاب‌ها و دریاچه‌ها در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان ایران خشک شده‌اند. تالاب هامون منبع اصلی غذا و امرار معاش هزاران نفر بود، اما با کاهش تالاب‌ها، بسیاری از مردم محلی به شهرها مهاجرت کرده‌اند. کاهش منابع آب در ایران ناشی از تاثیر متقابل و پیچیده عواملی از جمله خشکسالی‌های مکرر، تنوع آب و هوایی بالا و رشد جمعیت است که باعث افزایش تقاضا، استفاده ناکارآمد از آب کشاورزی و مدیریت ناپایدار منابع آب شده است. از سوی دیگر سطوح کم بارندگی ناشی از تغییرات آب و هوایی، کمبود آب ایران را در سال‌های اخیر بدتر کرده است. مطالعه اخیر توسط پروژه اسناد جهانی آب و هوا (WAA) گزارش داده که بخش قابل‌توجهی از ایران در 36 ماه منتهی به ژوئن 2023 شرایط خشکسالی شدید و استثنایی کشاورزی را تحمل کرده است.
این خشکسالی از آن زمان تاکنون ادامه داشته است. در سال گذشته منتهی به 28 اسفند ماه، میزان بارندگی در کشور نسبت به میانگین بلندمدت و سال آبی قبل از آن به ترتیب 26‌درصد و 16‌درصد کاهش داشته است. با این حال، بحران آب ایران را نمی‌توان صرفا به دلایل طبیعی نسبت داد. به عنوان مثال، کاهش گسترده مساحت تالاب‌‌‌های کشور عمدتا با گسترش زمین‌‌‌های زراعی و شهری مرتبط است. همچنین مدیریت ضعیف منابع آب کشور یک مشکل دیرینه است.
اصلاحات ارضی که در دهه‌‌‌های 1960 و 1970 انجام شد شامل توسعه بخش صنعتی در یا نزدیک مناطق اصلی شهری و ساخت تاسیسات عظیمی بود که عمدتا نگرانی‌های هیدرولوژیک را نادیده می‌‌‌گرفت. بعد از انقلاب نیز بخش عمده‌ای از آب قابل دسترس ایران به تلاش‌های بلندپروازانه توسعه کشاورزی با هدف دستیابی به خودکفایی غذایی، اغلب بدون توجه به محدودیت‌های طبیعی، اختصاص یافته است. کشاورزی آبی بزرگ‌ترین مصرف‌کننده آب در ایران است که 92‌درصد مصرف را به خود اختصاص می‌دهد، با این حال بهره‌وری آب به طور نگران‌کننده‌ای پایین است و بهره‌وری آب کشاورزی در بین پایین‌ترین رتبه‌ها در منطقه قرار دارد.
شیوه‌‌‌های کشاورزی ناپایدار از جمله گسترش محصولات پرمصرف آب مانند گندم، برنج و چغندر قند و همچنین کشت محصولات کشاورزی در مناطق بیابانی در چند دهه اخیر توسعه ‌یافته و دولت‌های مختلف همچنین طرح‌‌‌های متعدد انحراف رودخانه‌‌‌ها را نه تنها برای برآوردن نیازهای آب صنایع سنگین، بلکه برای تطبیق با گسترش فعالیت‌‌‌های کشاورزی ناشی از رشد سریع جمعیت، همراه با فرصت‌‌‌های محدود برای مشاغل جدید و سرمایه‌گذاری‌‌‌های تجاری، مجاز کرده‌اند. به علاوه بهره‌برداری بیش از حد از آب‌های زیرزمینی و سطحی، ناشی از برنامه‌ریزی ضعیف سد و هیدرولیک ساخت‌وسازها و همچنین طرح‌های انتقال آب، جریان طبیعی آب را مختل کرده است. این اختلال منجر به خشک شدن آب‌های محلی، کاهش ذخایر آب زیرزمینی و حتی فرونشست زمین شده است.
در عین حال استحصال بی‌‌‌رویه آب و تکنیک‌‌‌های کشاورزی پرمصرف آب، مناطق وسیعی از کشور، به‌‌‌ویژه مناطق حاشیه‌‌‌ای مانند خوزستان را به خطر انداخته است. این در حالی است که مرکز پژوهش‌ها، بازوی پژوهشی مجلس، تاکید کرده که ضعف‌مدیریت نقش مهمی در تشدید بحران آب داشته است. این مرکز همچنین هشدار داده که رویکرد فعلی که هدف آن خودکفایی در تولید غذا برای جمعیت ایران بوده، فاقد منابع آبی لازم برای حمایت از این هدف است. از سوی دیگر ایران که به عنوان یکی از بالاترین سرانه مصرف‌کنندگان آب شناخته می‌شود، یارانه زیادی به مصرف آب برای شهروندانش می‌دهد.
هدف این یارانه‌ها کمک به کشاورزان روستایی است که نزدیک به یک‌چهارم نیروی کار کشور را تشکیل می‌دهند که سیاست‌های یارانه‌ای باعث تداوم استفاده بی‌رویه از منابع آب شده است. علاوه بر این، همان‌طور که گزارش شده است، بین سال‌های 2015 تا 2022، یک‌چهارم کشاورزان ایران شغل خود را عمدتا به دلیل کمبود آب از دست دادند. بحران آب ایران نه‌تنها یک چالش پیچیده داخلی بلکه یک مساله فرامرزی است که روابط این کشور را با همسایگانش پیچیده کرده است. ایران درگیر مناقشات حقوق آب با افغانستان، عراق و ترکیه است که به اختلافاتی منجر شده و مرکزیت این اختلافات بر سر ساخت سدهای بزرگ برای مدیریت جریان و مصرف آب است.
--> اخبار مرتبط چرا حل بحران آب دشوار است؟ آیا سیاستگذار به آلودگی هوا بی‌تفاوت است؟ مخاطرات محیط‏‏‏‌زیستی بازرگانی ایران عبور ایران از خشکسالی؟ اتحاد علیه خشکسالی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1159701/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پس پشت وعده‌های انتخاباتی؛ منت گذاشتن سر مردم برای یک تکه گوشت بسیار توهین آمیز است

برد اقتصادی سه‌شیرها؛ همان ضربه سر بلینگل برای پیروزی کافی بود / عکس

ویدیو/ اظهارات سعید جلیلی در برنامه میزگرد اقتصادی از شبکه یک سیما

دلیل ورشکستگی هپکو بعد از خصوصی سازی به روایت جلیلی و دانش جعفری

رسانه عبری: فرار سرمایه گذاری‌ها از اسرائیل ادامه دارد

ایجاد شهرک رهایشی برای سیلاب‌زدگان در افغانستان

روستاییان جایگاه ویژه‌ای در نظام اقتصادی کشور دارند

جلیلی: شعار باید عصاره برنامه‌ای باشد / انضباط مالی اولویت است

دولت باید برای همه مردم زمینه نقش‌آفرینی را فراهم کند

جلیلی: مردم سوال دارند راه حل‌های اقتصادی مطرح شده چرا‌ محقق نشده است

جلیلی:١١ سال مطالعه کردم و کتاب های زیادی خواندم /جلیلی چه وعده‌ای داد؟

جلیلی: باید ساز و کاری برای حاکمیت ریال داشته باشیم تا ارزش پول ملی را حفظ کنیم

جلیلی: شعار باید عصاره برنامه‌ای باشد

جلیلی: برنامه خود را بر اساس مطالعات 11 ساله و کتاب‌های زیادی که در اقتصاد خوانده‌ام، ارائه کردم

میزگرد اقتصادی با حضور «جلیلی» آغاز شد

آغاز میزگرد اقتصادی جلیلی

برنامه «میزگرد اقتصادی» با حضور سعید جلیلی آغاز شد

جلیلی در میزگرد اقتصادی به سوالات کارشناسان پاسخ می‌دهد

تولید فرش های دستباف جهان دراین کارگاه قالیبافی

جلیلی: دولت باید برای همه مردم زمینه نقش‌آفرینی را فراهم کند

آخرین اظهار نظر درباره‌ی زمان واریز معوقات فروردین بازنشستگان کارگری

ماجرای مشهورترین فیل در تاریخ

دستور جلوگیری از افزایش بی‌ضابطه قیمت‌ها

ایجاد قوانین خلق‌الساعه چالش‌ساز است

فعال شدن جایگاه‌های عرضه دام در پایتخت

خبر جدید از مالیات طلا

پلیس گمرک در اصفهان راه‌اندازی می‌شود

13 هزار میلیارد ریال در حساب دستگاه های اجرایی خراسان جنوبی است

فوری : فروش همستر کمبت در صرافی تبدیل با بهترین قیمت

افزایش 37 درصدی قیمت دام در آستانه عید قربان

سعید جلیلی در جمع تولیدکنندگان برتر

اقدامات تحول ساز در حوزه اقتصادی خراسان جنوبی

اگر پزشکیان رئیس جمهور شود، راه و رسمش چه می شود؟/ چهار تصمیم اساسی پزشکیان چیست؟

زاکانی: پشت‌بند آزادی به سبک غربی‌ها، فساد اقتصادی و سایر فسادهاست

یادگیری مهارت‌ها پیش نیاز ورود جوانان به بازار کار است

کف حقوق با همسان سازی چقدر می شود؟

لزوم رفع موانع اجرای قرارداد خط انتقال گاز ایران به پاکستان

گزارش اوجی از تازه‌ترین قراردادهای امضاشده در وزارت نفت

بنگاه‌هایی که سقف اجاره‌بها را رعایت نکنند جریمه می‌شوند

برنامه‌های اقتصادی پورمحمدی برای جهش تولید و بهبود معیشت مردم

رشد اقتصادی تحقق‌یافته در دولت سیزدهم بیش از پیش‌بینی صندوق بین المللی پول

تاکید مخبر بر تقویت روابط اقتصادی با رفع موانع همکاری‌های بخش خصوصی دو کشور

رویکرد اخذ مالیات از کسب و کارهای کوچک، تسهیل گرایانه باشد

دیپلمات‌بازی «جلیلی» در مواجهه با حجاب و فیلترینگ

ظرفیت پالایش نفت آمریکا برای دومین سال پیاپی افزایش یافت

میانگین رشد اقتصادی 3 سال فعالیت دولت سیزدهم 5.2درصد بوده است

شعله‌های گاز 5 روستای گنبدکاووس روشن شد

بررسی احداث واحدهای تولید بنزین از متانول در منطقه ویژه اقتصادی لامرد

میز خدمت در راستای بررسی مشکلات حقوقی جامعه ایثارگر خوزستان برگزار شد

ابرچالش‌های سینمای ایران

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی