بازار آریا

آخرين مطالب

موفقیت‌های نسل جدید اقتصاددانان در یک پرونده بررسی شد

میز تعامل اقتصاد و سیاست اقتصاد ايران

میز تعامل اقتصاد و سیاست
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : نشریه «تجارت فردا» در پرونده این هفته خود به ارزیابی اقتصاددانان جوان ایرانی پرداخته است. براساس تحلیل‌های کارشناسی، وجود اقتصاددانان جوان مانند یک ثروت دست‌نخورده است که سیاستگذار می‌تواند متناسب با ظرفیت‌های موجود از آن‌ بهره ببرد. اما برخی چالش‌ها و غفلت‌ها باعث دوری سیاستگذار از اندوخته اقتصاددانان شده است.
پرونده این هفته «تجارت‌فردا» به بررسی جایگاه اقتصاددانان جوان پرداخته است
در چند سال گذشته اخبار خوبی از موفقیت‌های بزرگ نسل جدید اقتصاددانان جوان ایرانی منتشر شده است که باعث مسرت و افتخار نه‌فقط جامعه اقتصاددانان و اقتصادخوانان که تقریبا تمامی جامعه دانشگاهیان کشور شده است. با‌این‌حال یکی از دغدغه‌هایی که مطرح می‌شود این است که سیاستگذاران در جریان تصمیم‌گیری‌های خود از ظرفیت این نسل از اقتصاددانان استفاده نمی‌کنند. در همین رابطه، هفته‌نامه «‌تجارت فردا» در پرونده ویژه این شماره خود به این موضوع پرداخته است. بخشی از این پرونده به گفت‌وگوی مهدی فیضی، اقتصاددان و دانش‌آموخته دانشگاه فرانکفورت آلمان، و حسین جوشقانی، اقتصاددان و دانش‌آموخته دانشگاه شیکاگو، که اکنون در دانشگاه‌های فردوسی و خاتم مشغول تدریس هستند اختصاص دارد.
بخش اول این گفت‌وگو به دلایل موفقیت نسل جدید اقتصاددانان در سطح جهانی پرداخته است. این دو اقتصاددان فهم متفاوت از علم اقتصاد در میان دو نسل را دلیل این موضوع می‌داند؛ به طوری که پیش از این جوانان با هدف فراگرفتن اقتصاد و پیاده‌سازی این علم در کشور برای رشد توسعه به سراغ تحصیل در خارج از کشور می‌رفتند اما حال توجه بیشتری به انجام کارهای پژوهشی و نگارش مقالات در سطوح بین‌المللی وجود دارد.
در همین رابطه مهدی فیضی تاکید کرد: «در حوزه پژوهشی، در نسل قدیم دغدغه انتشار مقاله در مجلات معتبر اقتصادی بسیار کمتر بود. تا جایی که می‌دانم تنها استثنای نسل قدیم آقای دکتر هاشم پسران است که مقالات ارزشمندی را در مجله‌های بسیار معتبر و درجه‌یک چاپ کرد که بسیار هم مورد ارجاع و توجه قرار گرفت. در نسل جدید اقتصاددانان اما خروجی پژوهشی اصلا قابل قیاس با گذشته نیست و حتی از سوی کسانی که در دانشگاه‌های به‌اصطلاح لیگ یک هم درس نخوانده‌اند، تعداد قابل‌‌توجهی مقاله باکیفیت در مجلات معتبر چاپ شده که تا پیش از آن دست‌نیافتنی به نظر می‌رسید.»
اقتصاد؛ علم مدل‌سازی
جوشقانی نیز در این رابطه گفت: «تحلیل من از تفاوت نسل‌ها به فهم علم اقتصاد برمی‌گردد. در گذشته این تصور وجود داشت که علم اقتصاد مجموعه‌ای از گزاره‌هاست که آنها را یاد می‌گیریم و همان‌ها را اجرا می‌کنیم و کشورمان توسعه پیدا می‌کند. فکر می‌کردیم یک سری فرمول‌های توسعه و رشد در دنیا وجود دارد که اگر برویم و آنها را یاد بگیریم و بیاییم اینجا اجرا کنیم، همه‌چیز درست می‌شود. با بیشتر شدن ارتباطات و افزایش تعداد کسانی که از نسل‌های بعد به دانشکده‌های معتبر اقتصاد رفتند، این آگاهی ایجاد شد که علم اقتصاد یک سری مجموعه فرمول ازپیش‌نوشته‌شده نیست که همان‌ها را یاد بگیریم و اجرا کنیم.
حالا می‌دانیم که علم اقتصاد مجموعه‌ای از داده‌ها و مدل‌ها و گزاره‌هایی است که از دل مدل‌ها درمی‌آید و اقتصاددان‌ها نیز دائم تلاش می‌کنند مدل‌هایشان را بهتر و بهتر کنند. به همین دلیل نگاه ما به اینکه چه کسی اقتصاددان بهتری است، از اینکه فرد در کدام دانشگاه معتبر درس خوانده و شاگرد کدام اقتصاددان بزرگ بوده است، تبدیل شده به اینکه او چقدر توانسته مدل‌های اقتصادی را توسعه دهد.»
فاصله میان سیاست و اقتصاد
یکی دیگر از مسائل مطرح‌شده در این گفت‌وگو دلیل بی‌توجهی سیاستگذار به توصیه‌های اقتصاددانان بود. براساس آنچه در این گفت‌وگو مطرح شد، بخشی از این موضوع به عدم تلاش اقتصاددانان برای بیان ساده و همه‌فهم مطالب اقتصادی برمی‌گردد. همچنین اقتصاددانان باید تلاش کنند تا آموزه‌های خود را متناسب با شرایط ایران مطرح کرده و براساس اصول علم اقتصاد و تجربه سایر کشورها شروع به مدل‌سازی کنند.
جوشقانی در این رابطه تاکید کرد: «ذهنیت جامعه این است که این اقتصاددانان چند کتاب خارجی خوانده‌اند و علم آنها در اقتصاد ایران کار نمی‌کند، چون مثلاً اگر در همه جای دنیا گوجه‌فرنگی گران شود مردم کمتر می‌خرند اما مردم در ایران بیشتر می‌خرند، پس علم اقتصاد در ایران کار نمی‌کند. جامعه تصمیم گرفته دانشگاه را کنار بگذارد چون علمی که در آن تولید می‌شود به درد حل مسائلش نمی‌خورد. سیاستگذار هم می‌نشیند و می‌گوید اینها «دانشگاهی» هستند؛ وقتی می‌خواهد بدوبیراه بگوید، از این لفظ استفاده می‌کند.
برای سیاستگذار حرف کسی که یک کار عملی کرده، مثلا ساختمان ساخته یا تجارت کرده، از حرف اقتصاددانی که درس خوانده و مقاله نوشته شنیدنی‌تر است.» فیضی نیز ادامه داد: «فکر می‌کنم سیاستگذار و سیاستمدار نگاه نسبتا بدبینانه‌ای به اقتصاددانانی دارند که در دانشکده‌های معتبر خارج از کشور درس خوانده‌اند و آنها را متعلق به جریان فکری‌ای می‌دانند که منطبق با مسائل اقتصاد ما نیست.
این بدبینی و بدگمانی باعث شده حتی آنجایی که اقتصاددان خوب صحبت کرده و از زبان ساده و همه‌فهم بهره برده هم از سوی سیاستمدار نشنیده گرفته شده است. به‌طور کلی فکر می‌کنم که ما اقتصاددانان جریان اصلی نتوانستیم با مردم با یک زبان همه‌فهم صحبت کنیم. با سیاستمدار و سیاستگذار هم نتوانستیم با زبان مناسب حالشان صحبت کنیم و انگار یک‌جوری تنها در یک گوشه‌ای افتادیم و داریم در گوش هم درددل و نجوا می‌کنیم؛ بی‌آنکه این صدا به گوش دیگری رسیده باشد.»
آرزو برای آینده
در پایان نیز ضمن ابراز احساس خوشحالی نسبت به موفقیت‌های اقتصاددانان ایرانی در سطوح بین‌المللی، این موضوع که از این استعدادها برای حل مشکلات اقتصادی در داخل کشور استفاده نمی‌شود، به عنوان یک نکته منفی به بحث گذاشته شد. جوشقانی در این رابطه گفت: «واقعیت این است که مسائل اقتصادی ما نسبت به اقتصادهای متعارف دنیا هم بیشتر و هم بسیار پیچیده‌تر است. اقتصاددانی که در وزارت اقتصاد ایران نشسته و باید به وزیر راهکار بدهد به‌مراتب با پیچیدگی‌های بیشتری نسبت به کسی که در خزانه‌داری آمریکا همین کار را انجام می‌دهد، روبه‌روست.
ما محدودیت‌های بسیار زیاد سیاسی و امنیتی و اجتماعی داریم و گرفتار تحریم هستیم اما آنها بسیاری از این محدودیت‌ها را ندارند. من نسبت به موفقیت اقتصاددانان جوان خارج از کشور احساس پیچیده‌ای دارم و در عین خوشحالی غصه می‌خورم که چرا فرصتی فراهم نیست که بیایند و در مورد مسائل جامعه ما مطالعه کنند.» فیضی نیز خاطرنشان کرد: «در نهایت من هم مشابه آنچه حسین گفت با همه این خوشحالی‌ها و خوبی‌ها، این حسرت و افسوس را دارم که چقدر حیف که این دوستان توانمند، باهوش و خوب اقتصادآموخته کمتر وقت، مجال و دسترسی دارند که به مسائلی بپردازند که مساله‌های مملکت خودمان محسوب می‌شوند.»
--> اخبار مرتبط نقش اعتماد بر رشد اقتصادی بند تورم در «تجارت فردا» بهترین شرکت حسابداری چه ویژگی هایی دارد؟ نااطمینانی اقتصادی در «تجارت فردا» تورم‌زدایی با سامانه درمانی؟

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1153765/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشف بیش از 5 هزار ثوب البسه قاچاق در جنوب پایتخت

دستگیری 2 دلال ارزی در اصفهان

نرخ بیکاری کاهش شد

پیام تسلیت مدیر عامل صندوق قرض الحسنه شاهد به مناسبت شهادت رئیس محترم جمهور و همراهان ایشان

پیام تسلیت رئیس دانشگاه شاهد به مناسبت عروج شهادت گونه آیت‌الله رئیسی و همراهانش

قیمت خودرو در اولین روز خرداد؛ بازار به تعطیلی رفت؟

مفاسد اقتصادی خط قرمز شهید رئیسی بود

پیگیری توسعه صادرات و واردات کالا‌های فارس با تایلند

ثبت رکورد کاهش 14.8 درصدی رشد نقدینگی در دولت سیزدهم

خون شهدا برکت راه نظام و بدرقه راه مسئولان است

خدمت به مردم ایران در منطقه ویژه پارس بی‌وقفه ادامه دارد

جلسه شورای معاونین بنیاد استان زنجان برگزار شد

اجتماع مردم شهید پرور استان البرز در سوگ شهادت سیدالشهدای خدمت سید ابراهیم رئیسی

دلار به کانال 56 هزار تومان بازگشت

یارانه نقدی 4 برابر شد

بورس مثبت شد

کشف بیش از یک تن مواد خوراکی غیرمجاز و انواع کالای قاچاق

توسعه و اشتغال؛ثمره1000روز خدمت

برگزاری مراسم سوگواری شهید آیت‌الله ابراهیم رییسی در بانک دی

اعتبار گواهی‌نامه سیستم مدیریت انرژی شرکت انتقال گاز ایران تمدید شد

روسیه بزرگ‌ترین عرضه‌کننده نفت به چین در ماه آوریل شد

توئیت وزیر نفت در پی شهادت خادم صادق، مخلص و خستگی‌ناپذیر ملت

قیمت خودروی برقی وارداتی اعلام شد

پیام رئیس قوه قضائیه در پی شهادت آیت‌الله ابراهیم رئیسی

پیام تسلیت رییس مرکز حراست در پی عروج شهادت گونه آیت‌الله رییسی و همراهانش

حضور صفری در نشست سازمان همکاری شانگهای در فقدان وزیر خارجه شهید

یک دقیقه سکوت برای ادای احترام به ایران در آغاز نشست وزیران خارجه شانگهای

قیمت طلا، سکه و ارز اول خرداد 1403؛ سکه به مرز حساس قیمتی رسید

پیام تسلیت ریاست مرکز حراست در پی عروج شهادت گونه آیت‌الله رییسی و همراهانش

کمیسیون اقتصادی رتبه فعال‌ترین کمیسیون تخصصی مجلس یازدهم را کسب کرد

دیدار شهید سید ابراهیم رئیسی با خانواده‌ تعدادی از شهدای مدافع امنیت در مشهد

اتکا به توان داخلی و افزایش صادرات نفت در دولت سید ابراهیم رئیسی

سوم خرداد؛ روز حماسه و ایثار، یادآور رشادت‌های مردم ایران

دلار به کانال 56 هزار تومان بازگشت؛ ثبات قیمت سکه و طلا

شعب کشیک بانک ها فردا فعال هستند

کشف تویوتا رافور قاچاق در اتوبان محلاتی

کارنامه اقتصادی دولت سیزدهم؛ از مهار تورم تا کاهش بیکاری

رئیس‌جمهور خستگی‌ناپذیر

شعب کشیک بانک‌ها فردا فعال هستند

دیدار معاون رییس‌جمهور و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید امیرعبداللهیان

پیام ستاد مردم نهاد خانواده شهدای مدافع حرم در پی عروج شهادت‌گونه آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی و هیئت همراه

جزئیات مصالحه ریالی تعهدات ارزی ایفا نشده صادراتی سال 97

ثبات بازارها، ماحصل مدیریت دولت سیزدهم | عملکرد اقتصادی دولت شهید رئیسی از نگاه نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی

کارنامه اقتصادی رئیس جمهورِ شهید؛ از بازگشت رشد تا مهار تورم

طلا جهانی اوج گرفت

سقوط کارگران ساختمانی از ارتفاع بیمه

توقف برنامه‌ریزی‌شده تولید نفت میدان سلمان برای ایمن‌سازی فرایند تولید

مهار نشتی خط لوله 26 اینچ نفت ابوذر در کمتر از 24 ساعت

شوق خدمت و نگاه انقلابی از ویژگی‌های بارز رئیس جمهور شهید بود

توییت فرزند شهید همت درباره شهادت آیت الله رئیسی/ خدایا شکرت که رای‌ام لایق شهادت بود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی