بازار آریا

آخرين مطالب

در چهارمین نشست بین‏‏‌دولتی سازمان ملل متحد (INC) در مورد آلودگی پلاستیک چه می‏‏‌گذرد؟

بازی قدرت در مذاکرات پلاستیک اقتصاد ايران

بازی قدرت در مذاکرات پلاستیک
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد-فاطمه بابالو : با آغاز دور جدید مذاکرات، مخالفت بیشتری با کاهش تولید پلاستیک در نشست INC4 سازمان ملل در اتاوا دیده می‌شود. اعضای کشورهای هم‌فکر شامل نمایندگان ایران نیز بر مدیریت بازیافت تاکید دارند. وضع هرگونه قانون یا عوارض برای تولید محصولات پتروشیمی و پلاستیک‌ها می‌‌‌تواند برای کشورهای تولیدکننده در این حوزه اهمیت بسزایی داشته باشد.
با نزدیک شدن به پایان مهلـــــت امضای توافق‌نامه الزام‌‌‌آور قانونی در مورد آلودگی پلاستیکی، بیش از 4هزار علاقه‌‌‌مند به آب‌‌‌و‌‌‌هوا از 196کشور جهان در شهر اتاوا در کانادا گرد هم آمدند تا در مورد اقداماتی با هدف جلوگیری از بلایای طبیعی فاجعه‌بار مذاکره کنند. با این‌‌‌حال، اعضای شرکت‌کننده اکنون بیش از هر زمان دیگری با هم اختلاف‌نظر دارند.
تحلیل‌‌‌ها نشان می‌دهد که تعداد موافقان صنعت سوخت‌‌‌های فسیلی و پتروشیمی در مذاکرات سازمان ملل برای توافق بر سر اولین معاهده جهانی برای کاهش آلودگی پلاستیکی بیش از یک‌سوم افزایش یافته است؛ نکته مهمی که داده مثبتی برای کشورهایی همچون ایران به شمار می‌رود. امضاکنندگان کمیته مذاکره بین‌‌‌دولتی سازمان ملل متحد (INC) در مورد آلودگی پلاستیک در نشست اتاوا قرار است در مورد مقررات الزام‌‌‌آور قانونی برای کنترل تهدید پلاستیک در سراسر جهان بحث کنند. آنها تولید پلاستیک از مبدا را نشانه گرفته‌‌‌اند، در حالی که شرکت‌های فرآوری پلاستیک، از جمله تولیدکنندگان مواد خام مانند پتروشیمی‌‌‌ها، به‌شدت مخالف سیاستگذاران و سازمان‌های غیردولتی (NGO) با پیشنهاد کاهش تولید پلاستیک هستند. تولیدکنندگان معتقدند که کاهش تولید به‌تنهایی مشکل فزاینده آلودگی پلاستیکی را حل نخواهد کرد.
کشور ما به عنوان یکی از تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی در قالب گروه کشورهای هم‌‌‌فکر از مخالفان طرح کاهش تولید پلاستیک است. ایران با نمایندگان بخش خصوصی از طرف انجمن ملی صنایع پلیمر ایران به همراه نمایندگانی از وزارت خارجه و سازمان محیط‌زیست در این اجلاس شرکت کرده است. به گزارش «اینپیا»، دکتر برمک قنبر‌‌‌پور یکی از نمایندگان ایران در این اجلاس معتقد است: «روند مذاکرات در اجلاس INC-4 این ظن را به وجود می‌‌‌آورد که قصدی مبنی بر تغییر کلی روند تولید پلیمر‌‌‌ها از منابع فسیلی به منابع غیر‌‌‌فسیلی با بهانه زیست‌محیطی در میان است و بنیان‌گذاران این سند، توقف تولید، عرضه، فروش و صادرات محصولات پلاستیکی تولیدشده با مواد پلیمری بر پایه سوخت‌‌‌های فسیلی را خواستارند؛ موضوعی که منافع ملی و اقتصاد کشور ما و کشور‌‌‌های حاضر در گروه همفکر ما را با مخاطرات زیادی مواجه خواهد کرد.»
پیشینه تاریخی
در 12دسامبر 2015 یک معاهده بین‌المللی الزام‌‌‌آور در مورد تغییرات آب‌‌‌و‌‌‌هوایی که به عنوان توافق پاریس شناخته می‌شود، توسط 196طرف در کنفرانس تغییرات آب‌‌‌و‌‌‌هوایی سازمان ملل متحد (UNFCCC) یا بیست‌ویکمین نشست اعضا (COP21) در پاریس به تصویب رسید و 4نوامبر 2016 لازم‌‌‌الاجرا شد. در مارس 2022، در پنجمین اجلاس مجمع محیط‌زیست سازمان ملل متحد، قطعنامه‌‌‌ای تاریخی برای توسعه یک سند بین‌المللی الزام‌‌‌آور قانونی در مورد آلودگی پلاستیک، از جمله در محیط‌زیست دریایی، به تصویب رسید. این قطعنامه از مدیر اجرایی برنامه محیط‌زیست سازمان ملل متحد (UNEP) درخواست کرد تا کمیته مذاکره بین‌‌‌دولتی (INC) را برای توسعه «ابزار» تشکیل دهد که براساس رویکردی جامع است که به چرخه زندگی کامل پلاستیک، از جمله تولید، طراحی و دفع آن می‌‌‌پردازد. INCکار خود را در نیمه دوم سال 2022 با آرزوی تکمیل مذاکرات تا پایان سال 2024 آغاز کرد. توافق‌نامه الزام‌‌‌آور قانونی در مورد آلودگی پلاستیکی قرار است تا سال 2025 تصویب شود و کمتر از یک‌سال برای این سازمان باقی بماند. سازمان ملل برای تکمیل مذاکرات اعضای شرکت‌کننده پیش از آغاز جلسه یک هفته‌‌‌ای INC در 23 آوریل، دستور کار خود را پیگیری کرده‌‌‌ است.
فشار فوق‌‌‌العاده بر ذی‌نفعان
تنها هشت‌ماه مانده به پایان مذاکرات، کشورها برای نهایی‌‌‌کردن اولین معاهده جهانی پلاستیک در اتاوا فشار زیادی احساس می‌کنند. در صورت امضا که بسیار بعید است، این معاهده الزام‌‌‌آور قانونی نه‌تنها به این سوالات می‌‌‌پردازد که چه مقدار پلاستیک می‌‌‌تواند دور ریخته شود، بلکه تولید و استفاده از آن را برای ساده‌‌‌سازی کل زنجیره ارزش پلاستیک مشخص می‌کند؛ امری که موافقان صنعت پتروشیمی به آن اعتراض دارند و تاکید آنها بر بازیافت و مدیریت زباله‌‌‌های پلاستیکی است.
مخالفت پتروشیمی‌‌‌ها
پیش از آغاز مذاکرات در پایتخت کانادا، شرکت‌های پتروشیمی با اقدام سازمان ملل متحد برای محدود‌‌‌کردن تولید پلاستیک و ممنوعیت برخی مواد شیمیایی مخالفت کردند. اینگر اندرسون، مدیر اجرایی UNEP، اظهار کرد: «این روند بدون شک روندی شتاب‌‌‌زده و جاه‌‌‌طلبانه است، زیرا ما دهه‌‌‌ها زمان برای اقدام نداریم. باید سریع عمل کنیم و به این نتیجه برسیم که دفع زباله‌‌‌های پلاستیکی را در محیط‌زیست محدود کنیم.» لوئیس وایاس والدیویسو، رئیس اجلاس سران، با تکرار پاسخ مشابه، گفت: «زمان با ما همراه نیست. از این‌رو می‌‌‌خواهیم نمایندگان ملی را به هفت‌کارگروه تقسیم کنیم تا روی مسائل حل‌نشده از جمله گنجاندن موضوعات در معاهده و اجرای آن کار کنند. کارشناسان خواستار محدود‌‌‌کردن گزینه‌‌‌ها، تشخیص مسائل اجماع و پیشرفت واقعی در توافق شدند. پیمان نهایی باید اهدافی را تعیین کند و پلاستیک‌های یک‌بار مصرف و مواد شیمیایی غیر‌‌‌ضروری را حذف کند.»
در دور قبلی نشست INC در نایروبی، حدود 130کشور گرد هم آمدند و توافق کردند که شرکت‌ها را ملزم کنند حجم تولید پلاستیک را به همراه مواد شیمیایی که در تولید پلاستیک استفاده می‌کنند، افشا کنند. گزارش‌‌‌ها حاکی از آن است که گام اساسی مانند افشای حجم تولید پلاستیک و مواد اولیه آن قطعا به سازمان ملل در تدوین این سیاست کمک خواهد کرد، در حالی که انتظار می‌رود میزان تولید پلاستیک تا سال 2060 سه‌برابر شود. براساس گزارش سازمان ملل متحد، حدود یک‌پنجم زباله‌‌‌های پلاستیکی جهان سوزانده می‌شود که باعث انتشار مقدار زیادی کربن می‌شود. تنها کمتر از 10‌درصد زباله‌‌‌های تولیدشده بازیافت می‌‌‌شوند.
انجمن «کشورهای هم‌‌‌فکر» شامل 25عضو که عمدتا کشورهای وابسته به منابع فسیلی و سوخت هستند، با پیشنهاد محدود کردن تولید پلاستیک یا ممنوعیت استفاده از برخی مواد شیمیایی به عنوان مواد خام مخالفت کردند. اعضای این گروه مانند ایران، روسیه، چین، هند و عربستان سعودی استدلال کردند که این معاهده باید بر مدیریت زباله‌‌‌های پلاستیکی تمرکز کند. علیرضا صحاف‌‌‌امین و برمک قنبرپور، نمایندگان ایران در اجلاس INC-4، با توجه به این موضوع که آلودگی پلاستیکی به دلیل عدم‌مدیریت در بازیافت است، تلاش کردند توجه‌ها را از قسمت بالای زنجیره ارزش منحرف کرده و موضوع لایحه آلودگی پلاستیک‌ها را به سمت بهبود وضعیت بازیافت و بالا رفتن ‌درصد بازیافت هدایت کنند. این در شرایطی است که در حال حاضر از کل پلاستیک‌ها و زباله‌‌‌های دنیا تنها 9‌درصد بازیافت می‌‌‌شوند و حدود 50‌درصد آنها دفن، 19‌درصد سوزانده و حدود 22‌درصد هم در طبیعت رها می‌‌‌شوند.
به گزارش انجمن ملی صنایع پلیمر ایران، در این خصوص صحاف امین گفت: «این خود نشان‌‌‌دهنده آن است که پتانسیل زیادی برای افزایش ضریب بازیافت پلاستیک‌ها و زباله‌‌‌های پلاستیکی وجود دارد و قبل از اینکه این اتفاق بیفتد، نباید کار دیگری در زنجیره یا تغییر نوع تولید و تکنولوژی تولید پلاستیک‌ها انجام دهیم. این موضوع فلسفه ما برای مذاکرات است و بر این تاکید داریم که بازیافت پلاستیک و زباله پلاستیکی باید احیا شود. آمارهای جهانی نیز نشان‌‌‌دهنده این است که باید ابتدا ضریب بازیافت زباله‌‌‌ها افزایش یابد. به همین دلیل هم این موضوع بسیار مهم است و برایمان در اولویت قرار دارد.»
واکنش‌‌‌ها
استوارد هریس، سخنگوی شورای بین‌المللی انجمن‌‌‌های شیمیایی، اظهار کرد: «انتظار داریم که توافق بر تسریع اقداماتی که صنعت در حال حاضر به‌تنهایی انجام می‌دهد، مانند افزایش بازیافت و طراحی مجدد محصولات پلاستیکی، تمرکز کند. تولیدکننده یک‌سوم تولید جهانی پلاستیک، چین، همواره اهمیت زیادی به کنترل آلودگی پلاستیک داده است. لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: اکنون این کشور مایل است با سایر کشورها برای پیشرفت مشترک در مذاکرات همکاری کند.» این اظهارات در حالی مطرح شد که شرکت دولتی نفت عربستان‌سعودی آرامکو، از برنامه‌های خود تا سال 2030 برای ارسال نزدیک به یک‌سوم نفت تولیدی خود به کارخانه‌های پتروشیمی برای ساخت پلاستیک پرده برداشت.
بنا بر گزارش‌ها، بریتیش‌پترولیوم انتظار دارد پلاستیک‌ها 95‌درصد رشد خالص تقاضای نفت را از سال 2020 تا 2040 نشان دهند و آژانس بین‌المللی انرژی تخمین می‌‌‌زند که تقاضای پلاستیک 45‌درصد از رشد استخراج نفت و گاز تا سال 2040 را تشکیل می‌دهد. شورای شیمی آمریکا (ACC) که نماینده تولیدکنندگان پلاستیک است، می‌‌‌گوید که مخالف محدودیت تولید است. راس آیزنبرگ، لابی‌‌‌گر ارشد ACC، گفت: «ما به پایان دادن آلودگی پلاستیکی اعتقاد داریم، اما نه با تولید پلاستیک.»
آیزنبرگ می‌‌‌گوید ACC مخالف توقف تولید پلاستیک‌های یک‌بار مصرف مانند ظروف غذا و نوشیدنی است. در عوض،ACC از کمک به همه کشورها در تلاش‌‌‌های بازیافت و طراحی محصولات بهتری که می‌‌‌توانند دوباره استفاده و بازیافت شوند، حمایت می‌کند. لوئیس وایاس والدیویسو، سفیر اکوادور در بریتانیا و رئیس مذاکرات بین دولتی سازمان ملل، در خصوص سند الزام‌‌‌آور قانونی در مورد آلودگی پلاستیکی، گفت که اطمینان دارد مذاکرات در زمینه امضای یک معاهده جهانی برای امضای سال آینده ادامه خواهد یافت. در سومین روز مذاکرات که یکی از حساس‌‌‌ترین و چالشی‌‌‌ترین روزهای این نشست بود، برخی از طرفداران تندرو محیط‌زیست از دولت‌‌‌ها خواستند تولید پلاستیک را ممنوع کنند که بعید است این اتفاق بیفتد.
اندرسون در یک جلسه توجیهی رسانه مجازی به خبرنگاران گفت، آنها شاهد همگرایی در حذف مصارفی هستند که مشکل‌‌‌ساز و قابل‌‌‌اجتناب است. او گفت: «این معاهده باید آنچه را که او به عنوان چرخه زندگی کامل پلاستیک‌ها توصیف می‌کند، در بر گیرد. وقتی می‌‌‌گویم چرخه زندگی کامل، به معنای حذف موارد غیرضروری است که عمر کوتاه و یک‌بار مصرف دارد و استفاده مجدد از مدل‌‌‌های قابل استفاده مجدد در جایی که مناسب است و باید تا جایی که می‌‌‌توانیم پلاستیک کمتری تولید کنیم.»
در روز سوم، بیانیه‌‌‌ای از سوی کشور‌‌‌های هم‌‌‌فکر قرائت شد. موضوع این بیانیه در این باره بود که برای بسیاری از کشور‌‌‌ها تولید پلاستیک بر پایه فسیلی اهمیت ندارد، چرا که دارای منابع فسیلی نبوده و به این دلیل، علاقه‌‌‌مند هستند که روی پلیمر‌‌‌های غیر‌‌‌نفتی و زیست‌پایه تمرکز کنند. بنابراین مساله پلیمر‌‌‌های تولیدشده بر پایه فسیلی را مورد هدف قرار می‌دهند. بسیاری از کشور‌‌‌هایی که امروز در خصوص این موضوع صحبت کردند، جایگزین پلیمر بر پایه فسیلی را پلیمر‌‌‌های زیست‌پایه نامیدند که نشان می‌دهد اهداف این لایحه که جلوگیری از آلودگی پلاستیک‌ها با تمرکز بر محیط دریایی بوده است، دارد از یک لایحه محیط‌زیستی به یک لایحه اقتصادی تغییر می‌کند و این لایحه در حال دور‌‌‌شدن از اهداف اصلی خود است. 
اختلافات عمیقی در مورد رویکرد بهینه برای مقابله با بحران پلاستیک ظاهر شد و طرفداران کاهش تولید را در مقابل حامیان افزایش مدیریت زباله قرار داد. این تفاوت ایدئولوژی‌‌‌ها پیچیدگی‌‌‌هایی را در بحث‌‌‌های پیرامون تغییرات آب‌‌‌وهوایی و سوخت‌‌‌های فسیلی بیان می‌‌‌کرد. در نهایت، اندرسون بر اعتقاد خود ثابت قدم ماند و اعلام کرد: «کاملا درک می‌‌‌کنم که ممکن است ناامیدی وجود داشته باشد. اما لازم است درک کنیم که باید جهانی با توافقی گسترده وجود داشته باشد که همگان و اقتصاد همه را دربرگیرد.»
این مذاکرات تا 29 آوریل ادامه دارد.
--> اخبار مرتبط زباله‌های پلاستیکی؛ از آرزو به عمل برگزاری مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر 2023 به ریاست ایران توضیح نماینده سازمان ملل در ایران درباره تاثیر تحریم ها بر حمایت از محیط زیست افق روشن توسعه صنایع تکمیلی الگوی تکنولوژی در صنایع پتروشیمیایی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1153217/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارشناس مسائل اقتصادی: افزایش نرخ ارز ریشه غیراقتصادی داشت

افزایش نرخ ارز در هفته‌های گذشته ریشه غیراقتصادی داشت

سایه روشن بازار اجاره با ایجاد سامانه خودنویس

افزایش اندک قیمت جهانی نفت

پیش‌بینی یک فعال اقتصادی از قیمت ارز در بازار/ شریعتی: نرخ دلار احتمالا به این عدد می‌رسد

فلسفه وجودی بنیاد شهید و امور ایثارگران ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است

آیین تجلیل از دختران شاهد به مناسبت روز دختر در همدان

بنیاد گیلان، دستگاه برتر در ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر شد

تقدیر نماینده ولی فقیه در استان از مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان

تریم گرانیت کابین این مرسدس بنز/ تصاویر

هر که از بورس خارج شد، بُرد کرد/ سهامداران به امید لغو مالیات باشند؟!

آیا جان رالز می‌تواند دموکراسی را نجات دهد؟

جلیلی: آینده روشنی را برای کشور متصور هستیم

روزنامه‌های اقتصادی سه‌شنبه 25 اردیبهشت

روسیه در حال گذار اقتصادی است

پروفسور کلمه‌ها

درگذشت خواننده پیشگام موسیقی خراسان

کشورگشایی اسکار در جشن 100سالگی

اجرای ویژه «بیژن و منیژه» در تئاتر شهرزاد

برگزاری رویداد جوانی جمعیت در گلستان

تولید نسل جدید کاتالیست در پتروشیمی شازند

اجرای هفت طرح باغات مدرن در آذربایجان شرقی

نقطه ضعف درمانی هرمزگان

چرا کار برای غول‌‌‌های تکنولوژی دیگر شغل رویایی محسوب نمی‌شود؟

تحول فرهنگ کار پا به پای نسل جدید

آرتتا رکورد زد

سردار را نمی‌خواهند

رحمتی به جای آتیلا

جنگ سیاه!

طارمی و همان قاب آشنا !

امکان استفاده از چت‌جی‌پی‌تی در آی‌فون

کارمندان اپل‌استور اعتصاب می‌کنند

خالص‌ترین سیلیکون جهان تراشه یک‌میلیون کیوبیتی را توسعه می‌دهد

هوش مصنوعی تقلب را یاد گرفت

هوش مصنوعی به جست‌وجوهای اینترنتی می‌آید

دو نکته درباره «بنزین از متانول»

استراتژی بومی تقویت زنجیره

بانک سینا در مسیر مدرن

پنجمین مدیرعامل هلدینگ نفت و گاز پارسیان

استفاده از هوش‌مصنوعی مولد در معادن و صنایع معدنی

50 سال ‌سیاست توسعه‌پایدار‌معدن

زنجیره فولاد - 1403/02/25

بازار فولاد - 1403/02/25

بازار آتی - 1403/02/25

تداوم رشد قیمت نیکل

شمش فولاد خریدار نداشت

فرار مالیاتی 50 میلیاردی در اردبیل

اظهارات وزیر کار درباره همسان‌سازی حقوق بازنشستگان

اهمیت ارتباط بین بخش خصوصی و سیاستگذاران صنعت سلامت

جزئیات اصلاح قانون بیمه بیکاری

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی