بازار آریا

آخرين مطالب

نگاه دیگران-بخش دهم

قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای» اقتصاد ايران

قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی بااین‌حال، بول از پذیرش مفهوم قدرت غیرنظامی به‌دلیل محدودیتی که برای خودکفایی در قدرت نظامی در طول جنگ سرد به نمایش درآمد، انتقاد کرد. به‌تازگی، منرز اعلام کرد که یک مفهوم‌سازی بهتر از اتحادیه‌ اروپا ممکن است یک اروپای دارای قدرت هنجاری باشد. قدرت هنجاری متشکل از مبانی نظری زیر است: عقیدتی، اصول، کنش، تاثیر و پیامدهای گسترده‌تر در سیاست جهانی. این قدرت‌ها بر اساس تاکید اتحادیه‌ اروپا بر اهمیت توجه به عوامل خارجی در حین استفاده از انواع مختلف قدرت است.
قدرت ظریف
مطالعات مربوط به قدرت قطر از سال1995 نشان می‌دهد که طبقه‌بندی سنتی قدرت نرم، سخت یا هوشمند کافی نیست و درحالی‌که هنوز طبقه‌بندی‌هایی با ربط هستند، اما رویدادهای بین‌المللی جدید و در حال تحول هم باید در نظر گرفته شوند. کامروا نوع جدیدی از قدرت را بر اساس مساله‌ قطر مفهوم‌سازی و پیشنهاد می‌کند: قدرت ظریف. این قدرت ممکن است در پشت‌صحنه اعمال شود. این قدرت از چهار عنصر تشکیل شده است:
1- امنیت و ایمنی از طریق دفاع فیزیکی و مسلحانه
2- پرستیژ ناشی از شناخت برند و ایجاد بسط یک اعتبار/شهرت مثبت
3- شهرت مثبت به‌عنوان حضور فعال در صحنه جهانی
4- ثروت.
اینها را می‌توان به ترتیب به‌عنوان ریسک پوشانی، برندینگ، استقلال دولتی و یک مزیت اقتصادی نسبی در نظر گرفت. کامروا پیشنهاد می‌کند که قطر، به‌عنوان یک «دولت کوچک» [با] «سیاست بزرگ» نشان می‌دهد که دولت‌های کوچک، با وجود ظرفیت‌های محدودشان می‌توانند نقش مهمی در رقابت قدرت ایفا کنند و قطر نمونه‌ای از این مساله را ارائه می‌دهد که چگونه تئوری‌های قدرت، ظهور می‌یابند. متعاقبا، گونه‌شناسی‌های پیشنهادی قدرت توسط محققان بر بررسی ظرفیت‌های دولت‌ها تکیه دارد. تعجب‌آور نیست که بیشتر انواع قدرت بر اساس مطالعه‌ قدرت‌های بزرگ توسعه یافته‌اند، صرفا به این دلیل که ویژگی‌های قوی و آشکاری از خود نشان می‌دهند. نای رویکرد دو عنصری قدرت نرم و سخت خود را عمدتا بر اساس سیاست‌های ایالات‌متحده پیشنهاد می‌کند که استفاده از آن به یک عامل کمکی در پیدایش «یک امپراتوری جهانی» پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی تبدیل شد.
قدرت سخت و نرم به‌دلیل کاربرد و نارسایی گسترده‌شان، مورد بازنگری محققان قرار گرفته و منجر به ارائه‌ مفاهیم جدیدی از قدرت‌ها شده است که عمدتا به ظرفیت‌های قدرت‌های بزرگ نیز مربوط می‌شود. مید پیشنهاد می‌کند که قدرت سخت ممکن است شامل عناصر قدرت تیز (نظامی) و چسبنده (اقتصادی) باشد که از ایالات‌متحده‌ معاصر یا امپراتوری بریتانیا قبل از قرن20 استفاده می‌کند؛ درحالی‌که تصور خود «واکر» و «لودویگ» از قدرت تیز از تحقیقات آنها درباره رابطه‌ بین سیاست داخلی و خارجی با تمرکز اصلی آنها بر روسیه و چین استخراج می‌شود.منِرز و دیگران مفاهیم مرتبط قدرت غیرنظامی، نظامی و هنجاری را توسعه دادند تا این روابط را در چارچوب اتحادیه‌ اروپا توضیح دهند که می‌توان از آن به‌عنوان یک قدرت متوسط یاد کرد.
در مقابل، قدرت ظریف کامروا طیف وسیعی از روش‌ها را تصدیق می‌کند که از طریق آن می‌توان قدرت را انباشت و اعمال کرد تا ثابت کند که کشورهای کوچک نباید از گفت‌وگو درباره رقابت قدرت کنار گذاشته شوند و قطر را به‌عنوان یک مطالعه‌ موردی پیشنهاد می‌کند. اگرچه نای هنگام معرفی قدرت هوشمند به انواع دولت‌ها در نظام بین‌الملل اعم از قدرت‌های کوچک، متوسط و بزرگ اشاره می‌کند، اما نمونه‌های محدودی از استفاده دولت‌های کوچک از قدرت هوشمند ارائه می‌دهد. بنابراین، تحلیل‌های بعدی از زیربنای نظری ظرفیت‌های دولت‌ها و در نتیجه، تقسیم‌بندی دولت‌ها به «بزرگ»، «متوسط» و «کوچک» برای درک اینکه ظرفیت‌های دولت‌های خاص چه چیزی به شاخص‌های قدرت دولت‌ها در چارچوب نظریه‌ی روابط بین‌الملل می‌افزایند، حیاتی خواهد بود.
بزرگ، متوسط یا کوچک: چه کسی می‌تواند قدرت را در دست بگیرد؟
تا قرن بیستم، دولت‌ها به‌طور مرتب در زبان‌های اروپایی در قالب «قدرت‌ها» توصیف می‌شدند (مانند عبارت‌های آلمانیِ Macht، فرانسویِ puissance، روسیِ derzhava). در اصطلاح مدرن، این اصطلاح به «قدرت‌های بزرگ» و گاهی «قدرت‌های میانی» اطلاق می‌شود؛ اما نه آنهایی که اکنون به‌عنوان «دولت‌های کوچک» شناخته می‌شوند. قدرت میانی را می‌توان به این معنا دانست که یک دولت کوچک «در یک زمینه‌ خاص به عظمت» رسیده است. ادبیات «خرده دولت‌ها» بر مسائل مربوط به حاکمیت و ظرفیت عمل متمرکز است و برای تمایز این دولت‌ها از دولت‌های کوچک، کمبود منابع فرض شده است.واقع‌گرایان، نئورئالیست‌ها و رئالیست‌های نئوکلاسیک با کاربست رویکرد قدرت ملی معتقدند که تنها قدرت‌های بزرگ قادر به کسب قدرت هستند. مورگنتا «عناصر قدرت ملی» را که «منابع قدرت» یا «قابلیت‌ها» نامیده می‌شوند، فهرست می‌کند مانند جغرافیا، منابع طبیعی، ظرفیت صنعتی، آمادگی نظامی، جمعیت، شخصیت ملی، روحیه‌ ملی، کیفیت دیپلماسی و کیفیت دولت.
به همین ترتیب، با به‌کارگیری رویکرد «عناصر قدرت ملی»، نئورئالیست‌ها یا واقع‌گرایان ساختاری (که گاهی بین رئالیسم «تدافعی» و «تهاجمی» تقسیم می‌شوند)، قدرت دولتی را از طریق منابع ملموس خود و با قدرت نظامی به‌عنوان یک عنصر اساسی می‌بینند. کنث والتز، بنیان‌گذار رئالیسم تدافعی، بر منابع ملموسی تمرکز کرد که به نفعش است: قدرت نظامی، اندازه‌ جمعیت و قلمرو، وقف منابع، قابلیت اقتصادی، ثبات سیاسی و شایستگی.جان میرشایمر، بنیان‌گذار رئالیسم تهاجمی، قدرت را ناشی از قابلیت‌های مادی می‌داند و دو نوع قدرت را تعریف می‌کند: قدرت نهفته یا پنهان و قدرت نظامی. قدرت نهفته به جمعیت و ثروت کلی یک دولت اشاره دارد. قدرت‌های بزرگ به این پتانسیل خام (پول، پرسنل، فناوری) برای ایجاد نیروهای مسلح و حفظ نبرد در رقابت با رقبا نیاز دارند. او قدرت را عمدتا در قالب نظامی تعریف می‌کند و زور را «نسبت نهایی» سیاست بین‌الملل می‌داند و ازاین‌رو، بر اهمیت جمعیت به‌عنوان پایه و اساس قدرت نظامی تاکید می‌کند. واقع‌گرایان قدرت دولت‌های بزرگ را «همکاری منابع قدرت» می‌دانند؛ درحالی‌که نئورئالیست‌ها آن را مجموعه‌ای از منابع ملموس می‌دانند که به‌جای قدرت نهفته، تحت سلطه‌ ظرفیت مسلحانه است.
رئالیسم نئوکلاسیک مبانی نظری خود را از نظریه‌های «سیاست داخلی» می‌گیرد که بر تاثیر عوامل داخلی بر سیاست خارجی تاکید می‌کند و پایه‌ای از نئورئالیسم و رئالیسم کلاسیک را اضافه می‌کند. دولت‌ها باید سیاست‌های خود را برای مقابله با فرصت‌ها و تهدیدها در این محیط تغییر دهند. رئالیست‌های نئوکلاسیک همچنین معتقدند که سیاست خارجی توسط نخبگان و رهبران سیاسی هدایت می‌شود. بنابراین دیدگاه‌های آنها درباره «قدرت نسبی» مهم است. با این ‌حال، این رهبران همیشه از آزادی کامل برای هدایت منابع ملی آن‌طور که آرزویش را دارند، برخوردار نیستند. اگرچه درباره مبانی اصلی رئالیسم، نئورئالیسم و رئالیسم نئوکلاسیک اختلاف‌نظر وجود دارد؛ اما طرفداران هر سه به‌طورکلی در متمرکز ساختن قدرت ملی در تلاش‌هایشان برای درک قدرت سیاسی متحد هستند و تمرکزشان به قدرت‌های بزرگ محدود می‌شود.

بازار آریا


--> اخبار مرتبط سومین حرکت دلار پاییز به سمت 33 ورود نیروهای روسی به سیورودونتسک معاملات دلار در فصل یخبندان رشد15برابری درآمد سرانه مذاکرات برگزیت به حالت تعلیق درآمد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1153205/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یک کارخانه ماکارونی در تهران پلمب شد

عرضه 80 درصدی سهام صندوق ذخیره فرهنگیان در بورس

یارانه دهک اول تا سوم واریز شد

کشف فرار مالیاتی 14 میلیارد ریالی و دستگیری مدیرعامل متخلف در البرز

احداث پل خلیج‌فارس؛ مادر توسعه جزیره قشم

ظرفیت‌های کرمان را به مردم کره‌جنوبی معرفی می‌کنیم

رفع چالش 24 بنگاه اقتصادی در فارس

ادعای یک کارشناس اقتصادی: طلافروشان در 1401 به طور متوسط اندازه 1.5 سکه یک گرمی مالیات پرداخته‌اند!

بهترین بانک برای وام فرزندآوری کدام است؟

دستور رییس‌جمهور برای رسیدگی به دغدغه اخیر طلافروشان

پیش‌بینی اوپک درباره تقاضای جهانی نفت ثابت ماند

کاهش سرمایه‌گذاری، پاشنه آشیل گذار جهانی انرژی پاک

تداوم عقب‌نشینی دلار در بازار‌غیررسمی/کاهش نرخ ارز ادامه‌دار است؟

بازگشت امید به فعالان اقتصادی با احیای کمیته ارزی اتاق ایران

صدور مجور 109 فقره املاک مازاد دولتی در مازندران

جنگ امروز دشمن، جنگ تمام عیار اقتصادی است

اظهار نامه مالیاتی چیست!!! ] ثبت نام مالیاتی، مراحل و مدارک [

قاچاق بیش از 2 میلیون لیتر فرآورده‌های نفتی یارانه‌ای در هرمزگان

مقایسه تلخ هزینه زندگی و دستمزد هفتگی در تهران با 12 شهر جهان در سال 1353

نفت سنگین ایران گران‌تر شد

واریز مستمری فوق‌العاده به حساب مددجویان سیل‌زده در سیستان

مقاوم‌سازی تأسیسات گازرسانی تهران در برابر زلزله به‌منظور افزایش تاب‌آوری

تولید نفت شیل آمریکا به بالاترین سطح در 6 ماه اخیر می‌رسد

الزام کامیون‌ها در اروپا به انتشار کربن صفر از سال 2040

بی‌تفاوتی اسنپ فود نسبت به اعتراض کاربران؛ پول از دسته رفته مشتریان چه می‌شود؟

40 میلیارد دلار صادرات خدمات فنی و مهندسی و اجرای 700 پروژه موفق خارجی

قیمت روز خودرو؛ شوک در بازار خودرو

راه‌اندازی پالایشگاه شیر از اولویت‌های خراسان جنوبی است

کاهش 5 تا 40 درصدی قیمت خودروهای چینی در بازار

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: اتحادیه‌ ناشران در حوزه فرهنگ مقاومت ایجاد شود

جزئیات وام اشتغال در سال 1403؛ اعطای وام 4 میلیاردی به کارفرما

نظر عضو سندیکای صنایع کنسرو برای نامه‌ برخی فعالان اقتصادی درباره سیاست‌های ارزی بانک مرکزی

افزایش دو میلیون تومانی حقوق کارکنان خدماتی مدارس

ورق بورس برگشت

روابط تجاری مازندران با روسیه تقویت می‌شود

حمایت همه جانبه پلیس امنیت اقتصادی فراجا از برنامه‌های صندوق ذخیره فرهنگیان

تسریع فرآیند الکترونیکی کردن مجوزهای کسب و کار با همکاری دفاتر پیشخوان دولت

انتخاب هلدینگ دکا به‌عنوان واحد نمونه برتر در سی و پنجمین جشنواره امتنان

دستور رئیسی برای صفر شدن صف وام ازدواج به کجا رسید؟

پیش‌فروش بلیت قطارهای مسافری برای اول تا 18 خرداد آغاز شد

دیدار نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران با دختران شهدا

انتقاد رئیس سازمان بازرسی از وضعیت بازپرداخت تسهیلات صندوق توسعه

زمان الکترونیکی شدن مجوزهای نظام روانشناسی مشخص شد

دلار در بازار غیر رسمی وارد کانال 58 هزار تومان شد

خاندوزی: سال گذشته 158همت وام ازدواج پرداخت شد

کرمان از مهم‌ترین مکان‌های سرمایه‌گذاری خارجی در کشور است

مذاکرات اقتصادی و سیاسی لیبی با روسیه

پرداخت ارز ترجیحی و کالابرگ ادامه دارد

1500 واحد تولیدی راکد تحت تملک بانک‌ها قرار دارد

رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی برای بدهکاران خط و نشان کشید

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی