بازار آریا

آخرين مطالب

مرکز پژوهش‌های مجلس از کاهش «کالری مصرفی» به زیر سطح استاندارد جهانی گزارش می‌دهد

هشدار سبد غذایی خانوار اقتصاد ايران

هشدار سبد غذایی خانوار
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : مرکز پژوهش‌های مجلس در یک گزارش جامع ابعاد فقر در سال1401 را با جزئیات ارائه کرد. برخی از نکات این گزارش قابل تامل است. این گزارش می‌گوید که میزان مصرف کالری نیمی از جمعیت ایرانی‌ها در سال1401 کمتر از حد استاندارد (یعنی 2100کالری در روز) است. از سوی دیگر، همه دهک‌ها از میزان کالری خود نسبت به سال1400 کم کرده‌اند. این کاهش کالری در دهک‌های متوسط شدیدتر بوده است. از نگاه گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، دو عامل در این روند، نقش اصلی را ایفا کرده‌اند؛ نخست اینکه خانوارها به‌دلیل تورم بالای مواد غذایی و افزایش سایر هزینه‌ها نظیر مسکن، سعی کرده‌اند که مصرف غذایی خود را کاهش دهند. نکته دیگر اینکه خانوارها به‌دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد، سعی کرده‌ا‌ند که از میزان کالای خوراکی خود بکاهند تا بتوانند کالاهای بادوام بیشتری خریداری کنند. این گزارش برآورد کرده است که در سال1402، خط فقر خانوار سه‌نفره در تهران 15.3 میلیون تومان و برای کل کشور 8.2میلیون تومان بوده است.
بررسی داده‌های مربوط به مصرف کالری ایرانیان در سال 1401 نشان می‌دهد که بیش از نیمی از افراد کشور کمتر از کالری استاندارد، یعنی کمتر از 2100 کالری در روز استفاده می‌کنند. در سال‌های گذشته تورم مزمن موجب شده قیمت مواد خوراکی افزایش پیدا کند و قدرت اقتصادی مردم کاهش یابد. با‌این‌حال دهک‌های مختلف درآمدی واکنش یکسانی در مواجهه با تورم مواد خوراکی نداشته و دهک‌های میانی بیشترین واکنش را به این تورم نشان داده‌اند. با توجه به کاهش حدود 0.4واحد درصدی نرخ فقر در سال 1401 نسبت به سال 1400 کاهش میانگین کالری مصرفی می‌تواند به دو دلیل رخ داده باشد. اول آنکه خانوارها به دلیل تورم بالا مصرف موادغذایی را کاهش داده‌اند. دوم آنکه به دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد کشور، ترجیح داده‌اند کالاهای خوراکی کمتری مصرف کرده و به جای آن کالاهای بادوام بیشتری خریداری کنند. در چنین شرایطی پیشنهاد می‌شود که بسترهای مناسبی برای رشد اقتصادی پایدار و فراگیر ایجاد شود تا وضعیت فقر نیز به دنبال آن بهبود یابد. مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش «وضعیت فقر در 1401» ابعاد مختلف این مساله را بررسی کرده است.
با توجه به شرایط تورمی حاکم بر اقتصاد ایران که در سال 1401 نیز ادامه پیدا کرده، خط فقر سرانه در کشور به 2میلیون و 561هزار تومان رسیده است. با احتساب بعد خانوار، خط فقر برای خانوار 3نفره در سال 1401 در حدود 5میلیون و 634هزار تومان است. این عدد برای مناطق شهری استان تهران 10میلیون و 500هزار تومان محاسبه شده است. همچنین خط فقر شدید در سال 1401 در حدود 875هزار تومان برای هر نفر برآورد شده که این عدد معادل حداقل نیازهای غذایی فرد است. برآورد می‌شود که خطر فقر خانوار سه نفره برای کل کشور در سال 1402 به 8میلیون و 200 هزارتومان و در تهران به 15میلیون و 300هزارتومان برسد.
بر اساس خط فقر محاسبه‌شده، نرخ فقر در سال 1401 حدود 30درصد جمعیت کشور بوده که نسبت به سال 1400 تغییر چندانی نکرده است. در نتیجه جمعیت فقرا در ایران در سال 1401 در حدود 25میلیون و 400هزار نفر برآورد می‌شود. علاوه بر این، شکاف فقر نیز نسبت به سال گذشته تغییر چشمگیری نداشته است. به بیان دیگر نه‌تنها نرخ فقر در کشور ثابت باقی مانده، بلکه میانگین فاصله از خط فقر نیز در سال گذشته تغییر نداشته است. مقایسه داده‌ای حداقل دستمزد و خط فقر استانی نشان می‌دهد که حداقل دستمزد در استان‌‌های تهران، البرز و قم، نمی‌تواند هزینه‌های سبد مصرفی فقر برای یک خانواده 3نفره را تامین کند. به عبارت دیگر در این استان‌ها برخی از افراد حتی در صورت داشتن شغل رسمی باز هم فقیر محسوب می‌شوند که از آن با عنوان پدیده شاغلان فقیر یاد می‌شود. بنابراین پیشنهاد می‌شود در سیاستگذاری عمومی، از جمله در تعیین حداقل دستمزد، تفاوت‌های منطقه‌ای در نظر گرفته شود.
واکنش شدید دهک‌های میانی
یکی از معیارهای مهمی که بر اساس آن وضعیت فقر در یک جامعه سنجیده می‌شود، میزان کالری مصرفی افراد در کشور است. حداقل استاندارد برای هر فرد مصرف 2100کالری در روز است. بررسی آمارها نشان می‌دهد که در یک دهه اخیر میانگین کالری مصرفی سرانه ایرانیان کاهش یافته و در سال 1401 به میزانی پایین‌تر از حداقل کالری مورد نیاز برای یک نفر رسیده است. در واقع در ادامه روند نزولی مصرف کالری در سال 1401 میانگین مصرف کالری در کشور نیز به زیر حد مصرف کالری استاندارد سقوط کرده است. در این سال بیش از نیمی از افراد جامعه در کشور، کمتر از کالری استاندارد مصرف می‌کنند. این مساله یعنی کاهش میانگین کالری مصرفی ایرانیان با توجه به شرایط اقتصادی در سال‌های گذشته چندان دور از انتظار نیست.
در یک دهه اخیر تورم‌های بالا موجب شده قدرت اقتصادی ایرانیان کاهش یابد و این مساله روی سبد مصرفی آنان تاثیر زیادی گذاشته است. با‌این‌حال می‌توان گفت واکنش دهک‌های مختلف درآمدی نسبت به تورم مواد خوراکی متفاوت بوده است. این گزارش بیان می‌کند بیشترین واکنش به افزایش قیمت خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها متعلق به دهک‌های میانی درآمدی است. دهک‌های بالای درآمدی عمدتا دارای کالای بادوام و دارایی‌های مالی هستند. به همین دلیل این افراد توان بیشتری برای پوشش ریسک ناشی از تورم را دارند. این درحالی است که دهک‌های پایین درآمدی به دلیل کم‌کشش بودن کالاهای خوراکی برای این گروه و همچنین بیشتر بودن یارانه نقدی میزان اندکی از مصرف خود را نسبت به سال 1400کاهش داده‌اند. اما دهک میانی درآمدی از هر دو مولفه محروم بوده است؛ این به معنای آن است که عموما این افراد دارای کالاهای بادوام و دارایی مالی نیستند و یارانه نقدی هم سهم قابل‌توجهی از سبد هزینه‌های آنان را پوشش نمی‌دهد، به همین دلیل واکنش شدیدتری نسبت به سایر دهک‌ها در مقابل افزایش تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها نشان می‌دهند.
چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد
این گزارش بیان می‌کند در سال 1401 مصرف برخی از اقلام خوراکی برای خانوارها در همه دهک‌های درآمدی نسبت به سال 1400کاهش داشته است. اما نحوه کاهش مصرف در دهک‌های مختلف از الگوی یکسانی پیروی نکرده است. با توجه به تورم‌های شدید خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها افراد مصرف خود را از کالای خوراکی و آشامیدنی کاهش داده‌ و مصرف سایر کالاها را جایگزین کرده‌اند. این مساله برای دهک‌های میانی که به طور نسبی یارانه کمتری را دریافت کرده‌اند به‌وضوح روشن است؛ زیرا در تمامی اقلام، دهک‌های میانی مصرف خود را از این گروه کالاها کم کرده‌اند. کاهش مصرف خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها درحالی اتفاق افتاده که نرخ فقر تقریبا ثابت مانده است. از کاهش مصرف کالای اساسی می‌توان استنباط کرد که با افزایش قیمت مواد خوراکی، خانوارها مصرف خود از این گروه از کالاها را به دو منظور کاهش داده‌اند.
اول اینکه به دلیل افزایش قیمت نسبی کالاهای اساسی نسبت به سایر کالاها و خدمات، خانوارها مصرف خود از این کالاها را کاهش داده‌اند؛ و دوم آنکه به دلیل چشم‌انداز نامطلوب اقتصاد، خانوار انتظار قیمت بیشتری در آینده دارد؛ در نتیجه با هدف هموار‌سازی، مصرف خود را از کالاهای مصرفی بی‌دوام کاهش می‌دهد و برعکس مصرف خود را از کالاهای باداوم افزایش می‌دهد. هرچند ممکن است کاهش مصرف خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها دلایل دیگری نیز داشته باشد، از جمله اینکه فشار تورمی می‌تواند باعث شود خانوار از مصرف بخشی از خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها صرف‌نظر کند تا توان تامین سایر نیازهای اساسی را به دست آورد. این مساله به‌خصوص در مورد تامین مسکن بسیار محتمل است. سهم مسکن از کل هزینه خانوار مستاجر در سال‌های 1398 تا 1400 در سطح 34درصد بوده که در سال 1401 به 36درصد افزایش داشته است.
--> اخبار مرتبط «25 مترمربع» مسکن است؟ نطق طوفانی نماینده ساری در خصوص اوضاع بد اقتصادی و افزایش فقر در جامعه+فیلم ابهام‌زدایی در سیاستگذاری وابستگی صندوق‌های بازنشستگی به بودجه 10 تابلو از اقتصاد 1403

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1153165/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رسوب 8.500 تن غلات در انبار‌های بندر فریدونکنار

عوامل موثر بر هزینه باربری بین المللی را برای کاهش هزینه بشناسید

تداوم کاهش نرخ تورم در ابتدای امسال

استقبال کرمان از سرمایه‌گذاران بلاروس برای تولید ماشین آلات صنعتی

امکان تمدید تبدیل مجوزهای کاغذی به شناسه یکتا در روزهای آینده

168 کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله معامله شد

پاگانی یوتوپیا؛ این خودرو نیست بلکه یک اثر هنری است!/ تصاویر

آخرین قیمت انواع گوشت و مرغ اعلام شد

وزیر صمت: برنامه ویژه‌ای برای شیرین‌سازی آب دریا و انتقال آن به کویر مرکزی ایران داریم

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد مازندران با 105 ایثارگر

مشوق‌های فرزندآوری موجب تغییر ذهنیت افراد نخواهد شد/ اقتصاد اولویت اول در موضوع فرزندآوری نیست

اعتیاد به قمار و نارضایتی از زندگی روزمره

اعتبار مجوزهای کاغذی تمام شد | امکان تداوم تبدیل مجوزهای برقرار است

سهمیه سوخت کامیون‌داران شارژ نمی‌شود

امضای 3 میلیارد دلار تفاهم‌نامه دریاپایه بین شرکای ایرانی و خارجی

تغییر محدود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار ثابت ماند

کشف زمین خواری در زاهدان

انتصاب سرپرست و کاردار جدید سفارت ایران در انگلیس

پوتین برای طولانی شدن جنگ اوکراین آماده می‌شود

سهم خانوار از سفره اعتبارات بانکی افزایش یافت

امشب مهلت تبدیل مجوزهای کاغذی تمام می‌شود/ مجوزها از مرز 742 هزار گذشت

پرشدگی سدها به 67درصد رسید؛ پُرشدن کامل مخازن 9 سد مهم

حمایت فراجا از برنامه‌های شفاف‌سازی در صندوق ذخیره فرهنگیان

مشکلات 8 بنگاه‌ اقتصادی استان بوشهر رسیدگی شد

بیشترین توان قوه قضائیه را در حمایت از تولید گذاشته‌ایم

رئیس‌جمهور قانون ساماندهی بازار مسکن را ابلاغ کرد

کلمبوس؛ برای پانصدمین سال کشف آمریکا/ تصاویر

یک کارخانه ماکارونی در تهران پلمب شد

عرضه 80 درصدی سهام صندوق ذخیره فرهنگیان در بورس

یارانه دهک اول تا سوم واریز شد

کشف فرار مالیاتی 14 میلیارد ریالی و دستگیری مدیرعامل متخلف در البرز

احداث پل خلیج‌فارس؛ مادر توسعه جزیره قشم

ظرفیت‌های کرمان را به مردم کره‌جنوبی معرفی می‌کنیم

رفع چالش 24 بنگاه اقتصادی در فارس

ادعای یک کارشناس اقتصادی: طلافروشان در 1401 به طور متوسط اندازه 1.5 سکه یک گرمی مالیات پرداخته‌اند!

بهترین بانک برای وام فرزندآوری کدام است؟

دستور رییس‌جمهور برای رسیدگی به دغدغه اخیر طلافروشان

پیش‌بینی اوپک درباره تقاضای جهانی نفت ثابت ماند

کاهش سرمایه‌گذاری، پاشنه آشیل گذار جهانی انرژی پاک

تداوم عقب‌نشینی دلار در بازار‌غیررسمی/کاهش نرخ ارز ادامه‌دار است؟

بازگشت امید به فعالان اقتصادی با احیای کمیته ارزی اتاق ایران

صدور مجور 109 فقره املاک مازاد دولتی در مازندران

جنگ امروز دشمن، جنگ تمام عیار اقتصادی است

اظهار نامه مالیاتی چیست!!! ] ثبت نام مالیاتی، مراحل و مدارک [

قاچاق بیش از 2 میلیون لیتر فرآورده‌های نفتی یارانه‌ای در هرمزگان

مقایسه تلخ هزینه زندگی و دستمزد هفتگی در تهران با 12 شهر جهان در سال 1353

نفت سنگین ایران گران‌تر شد

واریز مستمری فوق‌العاده به حساب مددجویان سیل‌زده در سیستان

مقاوم‌سازی تأسیسات گازرسانی تهران در برابر زلزله به‌منظور افزایش تاب‌آوری

تولید نفت شیل آمریکا به بالاترین سطح در 6 ماه اخیر می‌رسد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی