بازار آریا

آخرين مطالب

بیشترین استارت‌آپ‌های یک میلیارد دلاری جهان در حوزه تکنولوژی هستند

عصر تک‌شاخ‌ها رو به پایان است؟ اقتصاد ايران

عصر تک‌شاخ‌ها رو به پایان است؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : تک‌شاخ، جانوری اسطوره‌ای و محبوب که سال‌ها در دنیای افسانه‌ها زنده بود، از یک دهه گذشته به ادبیات سرمایه‌گذاران هم راه پیدا کرده است تا با ماهیتی تازه از دره تکنولوژی جان بگیرد. طنازی قلم «آیلین لی» - که در آن زمان یک سرمایه‌گذار تازه‌کار بود- در مقاله‌ای که 10سال پیش برای نشریه آنلاین تک‌کرانچ نوشت، معنای جدیدی برای تک‌شاخ تعریف کرد.
او برای این مقاله تیتر «به باشگاه تک‌شاخ خوش آمدید: از استارت‌آپ‌های میلیارد دلاری یاد بگیرید» را انتخاب کرد تا به استارت‌آپ‌های کوچکی اشاره کند که به ارزشی بیش از یک میلیارد دلار رسیده بودند و در آن زمان تعدادشان بسیار کم بود. آیلین لی که حالا یکی از سرمایه‌گذاران معروف در سیلیکون‌ولی است، به عنوان نخستین زن بنیان‌گذار یک شرکت سرمایه‌گذاری در صنعت تکنولوژی هم شناخته می‌شود. اگرچه در زمان نوشتن آن مقاله تعداد استارت‌آپ‌های تک‌شاخ تنها 39 شرکت بود، اما به گواهی آمارهای جهانی این تعداد در حال حاضر به هزار و 387 شرکت می‌رسد که در مجموع ارزشی برابر 4.3 تریلیون دلار دارند. بررسی‌ها نشان می‌دهند که روند تک‌شاخ شدن استارت‌آپ‌ها در سال‌های اخیر نزولی و کند بوده است و اغلب تک‌شاخ‌های جهان در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت می‌کنند.
نقطه اوج در سال 2021
از سال 2013 و زمانی که آیلین لی اصطلاح تک‌شاخ را به دنیای سرمایه‌گذاری خطرپذیر آورد، اشتیاق و علاقه سرمایه‌گذاران به ورود به این شرکت‌های نوپا و خلاق بیشتر و به دنبال آن مسیر رسیدن استارت‌آپ‌ها به ارزش بیش از یک میلیارد دلاری هموارتر شد. به این ترتیب بود که این روند رشد در سال‌های بعد با شیبی نسبتا ملایم اما ماندگار ادامه پیدا کرد و در سال 2021 با جهش بزرگی روبه‌رو شد. بررسی‌های شرکت تحقیقات بازار و سرمایه‌گذاری Pitchbook نشان می‌دهد که در این سال تعداد تک‌شاخ‌های جدید جهان به 626 استارت‌آپ رسید که در مجموع ارزشی برابر 1.6 تریلیون دلار داشتند.
اگرچه امروزه اصطلاح تک‌شاخ برای استارت‌آپ‌هایی با ارزش بیش از یک میلیارد دلار رایج شده است، اما کارشناسان PitchBook معتقدند که باید تعریف دقیق‌تری از آن ارائه داد. به عقیده آنها تک‌شاخ شرکتی با پشتوانه سرمایه‌گذاری است که یک دور ارزش‌گذاری آن به یک میلیارد دلار یا بیشتر رسیده باشد. اگر شرکتی به خاطر عرضه عمومی سهام یا خریداری شدن توسط شرکتی دیگر، پشتوانه سرمایه‌گذاری نداشته باشد یا اگر ارزش‌گذاری آن به زیر آستانه یک میلیارد دلاری برسد، دیگر به عنوان تک‌شاخ شناخته نخواهد شد.
در واقع کارشناسان اکوسیستم استارت‌آپی سال 2021 را نقطه عطفی در جریان تک‌شاخ شدن استارت‌آپ‌های جهان می‌دانند، چون بعد از این سال بود که روند رسیدن استارت‌آپ‌ها به ارزش یک میلیارد دلاری به تدریج کند و کندتر شد؛ تا جایی که در سال 2022 تعداد تک‌شاخ‌های جدید جهان به 355 استارت‌آپ رسید که روی هم رفته ارزش آنها برابر 686.2 میلیارد دلار بود. تعداد تک‌شاخ‌های جدید جهان در سال 2023 به 101 استارت‌آپ با مجموع ارزش 271.8 میلیارد دلار رسید و تعداد تک‌شاخ‌های فعال سراسر جهان تا پایان دو ماه اول سال 2024، یعنی تا اول ماه مارس امسال، به هزار و 369 تک‌شاخ رسیده است. این تعداد در حال حاضر برابر هزار و 387 تک‌شاخ فعال در دنیاست. بر اساس آمار ارائه‌شده توسط PitchBook، مجموع ارزش تک‌شاخ‌های فعال جهان در حال حاضر برابر 4.3تریلیون دلار است و این تک‌شاخ‌ها روی هم رفته توانسته‌اند 771.5 میلیارد دلار سرمایه خطرپذیر جذب کنند. حالا کارشناسان و تحلیلگران بازار سرمایه‌گذاری خطرپذیر که در این شرکت مشغول به کار هستند، پیش‌بینی می‌کنند که تا پایان سال جاری میلادی تعداد تک‌شاخ‌های جدید جهان به 37 استارت‌آپ برسد و ارزش آنها در مجموع برابر 54.9 میلیارد دلار باشد.

بازار آریا

در انتظار افسانه دکاکورن و اژدها
احتمالا این سوال که چرا تک‌شاخ‌ها اهمیت دارند، بارها به ذهن بسیاری از ما خطور کرده باشد. پاسخ این سوال را باید در این موضوع جست‌وجو کرد که در فرآیند سرمایه‌گذاری خطرپذیر، تعداد کمی از شرکت‌ها می‌توانند بیشترین بازگشت سرمایه‌ را رقم بزنند و این پدیده به عنوان قانون قدرت شناخته می‌شود. در حقیقت تک‌شاخ‌ها در عمل نمونه کاملا مشهودی از قانون قدرت به حساب می‌آیند.
این آمار نشان می‌دهد که آمریکای شمالی با 923 تک‌شاخ که مجموع ارزش آنها 3.2 تریلیون دلار است، بیشترین تعداد تک‌شاخ‌های جهان را در اختیار دارد و بعد از آن آسیا با 579 تک‌شاخ به مجموع ارزش 2.1 تریلیون دلار قرار دارد. اروپا، آمریکای لاتین، استرالیا، خاورمیانه و آفریقا به ترتیب میزبان بیشترین تعداد استارت‌آپ‌های بیش از یک میلیارد دلاری جهان هستند. این بررسی‌ها نشان می‌دهند که تا ابتدای ماه مارس امسال ایالات‌متحده آمریکا با 702 استارت‌آپ (51.2 درصد) بیش از یک میلیارد دلاری، بیشترین تعداد تک‌شاخ را در میان دیگر کشورهای جهان دارد. بعد از آمریکا، چین با 291 تک‌شاخ، هند با 65 تک‌شاخ، انگلستان با 49 تک‌شاخ و آلمان با 25 تک‌شاخ در رده‌های بعدی فهرست کشورهایی با بیشترین تعداد تک‌شاخ در جهان قرار گرفته‌اند.
بر این اساس، بیشترین تعداد تک‌شاخ‌های جهان در حوزه فناوری اطلاعات فعال هستند که تعدادشان به 863 تک‌شاخ با مجموع ارزش 3.2 تریلیون دلار می‌رسد. محصولات و خدمات مصرفی با 311 تک‌شاخ فعال به مجموع ارزش 1.2 تریلیون دلار، بخش محبوب بعدی برای استارت‌آپ‌های یک میلیارد دلاری است. سپس بخش‌های محصولات و خدمات تجاری با 211 تک‌شاخ به مجموع ارزش 569.4 میلیارد دلار، بهداشت و درمان با 208تک‌شاخ به مجموع ارزش 539.2 میلیارد دلار، خدمات مالی با 120 تک‌شاخ به مجموع ارزش 432.7 میلیارد دلار، مواد و منابع با 36 تک‌شاخ به مجموع ارزش 73.5 میلیارد دلار و انرژی با 32 تک‌شاخ به مجموع ارزش 75.7 میلیارد دلار، به ترتیب پرطرفدارترین بخش‌های فعالیت تک‌شاخ‌های جهان به حساب می‌آیند. در حال حاضر بزرگ‌ترین تک‌شاخ‌های جهان از نظر ارزش بازار به ترتیب عبارتند از بایت‌دنس (ByteDance)، گروه آنت (Ant Group)، استرایپ (Stripe) و اسپیس‌ایکس (SpaceX)‌.
از آنجا که گروه تک‌شاخ‌های برجسته بسیار بزرگ شده است، برخی کارشناسان استدلال می‌کنند که برای توصیف این دسته از تک‌شاخ‌ها نیاز به اصطلاحات جدیدی داریم. با این اوصاف است که برای توصیف استارت‌آپ‌هایی با ارزش بیش از 10 میلیارد دلار از اصطلاح دکاکورن استفاده می‌شود. دن پریماک از شرکت آکسیوس که به شکل‌گیری و رواج اصطلاح تک‌شاخ کمک کرد، حالا اصطلاح اژدها را برای توصیف شرکت‌های خصوصی با ارزش 12 میلیارد دلار یا بیشتر ابداع کرده است. با تمام اینها اما ارزش‌گذاری بزرگ‌ترین تک‌شاخ‌ها به خصوص نسبت به فراز و نشیب بازارهای سهام آسیب‌پذیر است. در مواجهه با فروش گروهی سهام شرکت‌های تکنولوژی در سال 2022، انتظار می‌رود بسیاری از ارزشمندترین استارت‌آپ‌های تکنولوژی حالا برای حفظ ارزش بازار خود یا افزایش آن ناچار باشند تلاش مضاعفی بکنند.
اگرچه این روزها تک‌شاخ‌ها هنوز هم چندان رایج نیستند، اما دیگر کمیاب نیستند. طبق بررسی‌های انجام شده توسط PitchBook، در سال 2021 حدود 8 درصد از تمام شرکت‌هایی که در سراسر جهان موفق به دریافت سرمایه‌گذاری خطرپذیر شدند، ارزشی برابر یک میلیارد دلار یا بیشتر داشتند. این واقعیت که در حال حاضر بسیاری از دورهای تامین مالی شامل شرکت‌های میلیارد دلاری می‌شود، تا حدی به خاطر رشد اندازه صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر است. چندین سرمایه‌گذار مرحله آخر- که SoftBank مشهورترین آنهاست- استراتژی‌های سرمایه‌گذاری در حوزه تکنولوژی را تقریبا به شکل انحصاری و حول شرکت‌هایی با ارزش بازار بیش از یک میلیارد دلاری بنا کرده‌اند. با این حال، بعضی از این سرمایه‌گذاران به دنبال افزایش فضای رقابتی و با امید به ایجاد روابطی با تک‌شاخ‌های آینده، وارد معاملات سرمایه‌گذاری در مراحل اولیه می‌شوند.
--> اخبار مرتبط خستگی استارت‌آپی! فرار سرمایه‌گذاران خطرپذیر از اژدهای سرخ بلندپروازی‌‌‌های گلرنگ ادامه دارد کآرام جانم می‌رود! کاهش شکاف جنسیتی در عصر هوش مصنوعی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1151916/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اگر می‌خواهید در طلا و سکه سرمایه‌گذاری کنید طلای فیزیکی نخرید / اینکه ما 8 نرخ ارز در کشور داریم کمونیستی است، شوروی با همین فرمول فروپاشید

واحد تولید آمونیاک سبز در بندرعباس احداث می‌شود

همکاری‌ چین در زمینه‌های اقتصادی تجاری با افغانستان

لزوم همکاری همه دستگاه‌ها در اجرای پروژه استراتژیک جاده جلفا-کلاله

3 اپیزود از افزایش قیمت مسکن در کشور

توسعه پارس جنوبی روزانه 42 میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور می‌افزاید

راه اندازی سامانه سوت زنی برای مشاوران املاک

مدیرعامل شرکت پتروایران منصوب شد

این میوه‌ها همچنان زیر 100 هزار تومان قیمت ندارند

به زبان ساده مالیات بر عایدی سرمایه چیست؟

انتقاد عضو هیات مدیره انجمن فولاد از اتلاف گاز خانگی

رضایی: جبهه انقلاب اختلافات جزئی را کنار بگذارد

قدردانی مقاومت فلسطین از حمایت یمن از مردم غزه

مصوبه مهم دولت برای حقوق کارگران در 1403 تعیین تکلیف شد

با 350 میلیون دناپلاس سوار شوید

تورم نقطه به نقطه فروردین ماه اعلام شد

رکورد‌شکنی قیمت مس در سطح جهانی

استاندار همدان با همسر و فرزندان شهید شناسائی شده رنجنوش دیدار کرد

پیشنهاد خنده‌دار برای نجات اقتصادی بارسلونا!

از سرمایه گذاری پکن در افغانستان حمایت می کنیم

خنده‌دارترین پیشنهاد برای نجات اقتصادی بارسلونا!

انسداد کارت بانکی این افراد از شنبه قطعی شد

پاسخ تند همتی به انتقاد خبرگزاری دولت/ دانشجوی سال اول اقتصاد هم فرق تورم نقطه‌به‌نقطه و تورم سالانه را می‌داند/ شما یا نمی‌دانید یا می‌خواهید ندانید

آیا سیل امارات عاملی برای گرانی کالا‌های وارداتی می‌شود؟

الزام دارندگان پروانۀ دفاتر پیشخوان خدمات دولت به دریافت شناسه یکتا

جبهه انقلاب با عبور از اختلافات جزیی، ایران قوی را بسازد

جبهه انقلاب با عبور از اختلافات جزئی، ایران قوی را بسازد

آخرین مهلت رسیدگی به درخواست‌های ایفای تعهدات ارزی سال 1401 اعلام شد

تکریم معلم از واجبات الهی است

بی‌توجهی به مشکلات معیشتی کادر درمان سلامت را به مخاطره می‌اندازد/ دولت توان افزایش حقوق پرستاران را ندارد

دولت علاوه بر کنترل قیمت‌ها، اخلال گران اقتصادی را معرفی کند

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور از اختصاص 10 همت برای کادر درمان خبر داد

لزوم اجرای وعده صادق اقتصادی در کشور

مسئولان به وعده صادق اقتصادی خود عمل کنند

علی ربیعی: حدود 5 میلیون نفر در دانشگاه‌ها در حال تحصیل هستند/ رابطه معناداری بین رشته‌های تحصیلی و فرصت‌های شغلی موجود وجود ندارد/ بخش اعظمی از جمعیت فعال تحصیل کرده، دچار نوعی فاصله بین وضع موجود و انتظار از زندگی شده‌اند

در جنگ اقتصادی و فرهنگی باید به آمادگی کامل برسیم

دولت گرفتاری اقتصادی مردم را کاهش دهد‌

ارتش یمن آغاز مرحله چهارم عملیات خود را اعلام کرد

تعداد مقرری بگیران بیمه بیکاری در 2.5 سال گذشته کاهش یافت

دانشجویان دنیا به دفاع از مردم فلسطین قیام کردند

فعال کردن مراکز اقتصادی وداشتن مرکزهوشمند

وعده‌های مسؤولان در عرصه‌های اقتصادی محقق شود

تغییر محسوس در وضع اقتصادی و بهبود معیشت مردم ایجاد شود

قوه قضاییه به دنبال اصلاح رویه‌ها در برخورد با فعالان اقتصادی

چرا ترک‌ها علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در کیش شدند؟

فعال کردن مراکز اقتصادی وداشتن مرکز هوشمند

دشمن در جنگ اقتصادی با مقاومت مردم نتوانسته کاری از پیش ببرد

ایستادگی ملت ایران بر موضع حق منشاء بیداری جهانیان در برادر نظام سلطه گردید

مردم چشم انتظار وعده صادق اقتصادی هستند

کارشناس سیاستگذاری مسکن: ملک مصرفی افراد مشمول مالیات بر عائدی سرمایه نمی‌شود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی