بازار آریا

آخرين مطالب

واکنش چهره‌های فرهنگی کشور به افزایش مهاجرت‌ ایرانی‌ها

نگرانی، هشدار، بغض اقتصاد ايران

نگرانی، هشدار، بغض
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : کارشناسان نگران‌اند، مسوولان نه! مشاهدات کارشناسی حاکی از بحران افزایش مهاجرت نخبگان است اما آمارهای رسمی، به گفته مسوولان، موید وجود چنین بحرانی نیست. در سه، چهار سال گذشته جدل دامنه‌داری میان این دو گروه شکل گرفته و هر بار با اظهار‌نظری تازه در کانون توجه رسانه‌ها قرار گرفته است. انتشار نامه‌های سرگشاده از سوی چهره‌های فعال فرهنگی و دانشگاهی، سخنرانی‌های انتقادی و نوشتارهای متعدد چهره‌های هنری در شبکه‌های اجتماعی درباره مهاجرت نخبگان و تشدید آن در چند سال اخیر، موجی از نگرانی عمومی را به دنبال داشته است.
بغض آموزگار برای جوانان
در یکی، دو روز گذشته موج تازه‌ای از هشدارها به افزایش مهاجرت نخبگان شکل گرفته است. شامگاه پنج‌شنبه ژاله آموزگار، پژوهشگر برجسته ایرانی، در بزرگداشت دکتر محمدابراهیم باستانی پاریزی، با بغض گفت: ما بد یا خوب، بجا یا نابجا، با تجلیل از بزرگان مرتب در حال تجدید خاطراتی از آنها هستیم. برای این‌که کسی تبدیل به خاطرات دلپذیر بشود و به‌حق، نه تشریفاتی و فرمایشی، در مقام تجلیل قرار بگیرد، باید شرایطی داشته باشد و خدمتی انجام دهد؛ اثری بر جای بگذارد و خودی نشان دهد. آیا شما جوانان عزیز خاطره به جای خواهید گذاشت؟ کاری درخور می‌کنید که نسل بعد از شما بتواند تجلیلتان کند؟ دلم می‌گیرد وقتی می‌بینم بهترین جوانان سرزمین من، به دلایلی که من و شما خوب می‌دانیم، شتابان راهی غربند و غربت و دیگر خاطره‌ای برای آیندگان این سرزمین بر جای نمی‌گذارند. نسیم‌ها دلشان از این سرزمین می‌گیرد و گون‌ها بسته‌پا با حسرت به کوچ آنها می‌نگرند. کاش این‌طور نبود و کاش این‌طور نباشد. کاش مادرانه و پدرانه می‌توانستیم آنها را در آغوش خود جای دهیم و شیره جانمان را تقدیم آنها کنیم و در این خاک نگاهشان داریم تا آنها هم چون امثال باستانی‌پاریزی خاطره‌ساز این آب و خاک شوند. جوانان عزیز با تمام وجودم درکتان می‌کنم و افسوس می‌خورم.
استعدادها بر دوش مهاجرت
پیش از این نیز محمدرضا شفیعی کدکنی در یادداشتی در اینستاگرام نوشته بود: کجایند محمود افشارها؟... آیا ایران باز هم از این فرزندان خواهد داشت؟ آیا هنوز ققنوس‌هایی خواهند بود که دوباره از آتش برخیزند، به داد فرهنگ ایران و به داد زبان فارسی و به داد آزاداندیشان برسند؟ چرا ایران‌دوستی گناه شد؟ چه شد که ارزش‌ها سقوط کردند؟ علم واقعی بی‌رنگ شد و در لابه‌لای مقاله‌های فرمایشی و نمره‌های ارتقا دست‌و‌پا زد؟ چه شد که جوانان ما دل از این دیار می‌کنند و استعداد‌های درخشانشان را بر دوش می‌گذارند و راهِ سفر در پیش؟ چه شد که ثروتمندانِ ما راه محمود افشار‌ها را فراموش کردند؛ به این آرمان‌ها پوزخند می‌زنند؟ امروزه، روز بازارِ بی‌پروایی‌هاست.
ما را نمی‌خواهند
روز گذشته هم ارسلان کامکار، آهنگساز و نوازنده برجسته موسیقی، در گفت‌وگویی رسانه‌ای، با انتقاد از بی‌توجهی مسوولان امر به موسیقی و ارکستر تهران، اعلام کرد: طی سال‌های گذشته تلاش‌های زیادی کرده‌ایم که خودمان را ثابت کنیم بلکه ما را به رسمیت بشناسند ولی آخر تا کی؟ سال‌هاست که هنوز ثابت نشده‌ایم. با توجه به تجربه چندین‌ساله‌ای که دارم، بعید می‌دانم متولیان موسیقی اصلا قصدی برای بهبود وضع ارکستر داشته باشند. خودمان را با پررویی تحمیل کرده‌ایم، ما را نمی‌خواهند. در نهایت ترجیح می‌دهیم بگوییم که همه‌چیز در موسیقی خوب است و این‌گونه خودمان را آزار ندهیم. موسیقی در این کشور از سمت برخی جدی گرفته نمی‌شود و اگر این روند هم ادامه داشته باشد، تغییری در روند بهبودی حاصل نخواهد شد. حتی از نظر عده‌ای هنوز تدریس موسیقی در دانشگاه پذیرفته نیست.این هنرمند درباره سرنوشت احتمالی نوازندگان ارکستر سمفونیک تهران می‌گوید: سرنوشت اغلب نوازندگان خوب ارکستر یا مهاجرت است یا تغییر شغل. چون اغلب افقی برای آینده کاری خود نمی‌بینند. البته من خودم آدم امیدواری هستم و معتقدم وضع بهتر می‌شود و این‌گونه باقی نخواهد ماند.
پخمه‌ها به جای نخبه‌ها؟
پیش از این نیز تقی آزاد‌ارمکی، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه تهران، در گفت‌وگویی اعلام کرد: اولین علت مهاجرت نخبگان از کشور دلیل اقتصادی نیست. اگرچه در کشورهای دیگر به نخبگی این افراد اهمیت می‌دهند و آنها دچار مشکل اقتصادی نمی‌شوند، اما نخبه‌ها به این دلیل از کشور ما مهاجرت می‌کنند که در خیلی از عرصه‌ها، پخمه‌ها حضور و نفوذ دارند و جای نخبه‌ها را پخمه‌ها و شبه‌نخبه‌ها گرفته‌اند. دانشگاه‌های ما نیروی متخصص تربیت می‌کنند اما نهادها و سازمان‌ها از داخل احزاب وابسته به خود و مناسبات شخصی خود نیرو استخدام می‌کنند. بدبینی نسبت به نخبه‌ها در کشور است. هر کس در این کشور باسوادتر است غرب‌زده‌تر تلقی می‌شود. هر که منتقدتر است، خائن‌تر تلقی می‌شود؛ افرادی که تابع هستند محبوب شده و صاحب جایگاه می‌شوند. امروز تنها نخبه‌ها مهاجرت نمی‌کنند، بلکه همه گروه‌های اجتماعی اقدام به مهاجرت می‌کنند. تعداد زیادی از مردم ایران می‌خواهند از کشور خارج شوند. علت این مساله فقدان چسبندگی فرهنگی و سیاسی است. همبستگی اجتماعی، ‌سازگاری اجتماعی و فرهنگی، اخلاق عمومی‌ و… دچار افول شده است. افراد ولو کارگر ساده، مهاجرت می‌کنند به این دلیل که احساس می‌کنند شرایطی که در اینجا وجود دارد آزارشان می‌دهد درحالی‌که در کشور دیگر آزار نمی‌بینند.
--> اخبار مرتبط دو محرک مهاجرت نخبگان تحلیل کیهان ازعلت مهاجرت نخبگان/ کار دشمن است بیشترین مهاجرت مربوط به چه رشته‌هایی است؟ سفر «کیمیا» نبود! روحانی: آمار مهاجرت نخبگان مبالغه آمیز است

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1151124/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش زاکانی به حواشی قرارداد چینی: شکایت می‌کنیم

تحقق درآمد 440 میلیاردی برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان

بوی بهبود اوضاع سیاسی، دلار را رام می‌کند؟

اکونومیست: نسل زد بهتر پول درمی‌آورند!

نقش سدها در کنترل سیل اخیر سیستان بلوچستان

نرخ گذاری دلار کانال‌های تلگرامی در روز تعطیل؛ خرید و فروشی نیست

چالش غرب در رویارویی با بیداری فرهیختگان

سه مطالبه اصلی کارگران از دولت در سال جاری

مصرف کولرها در ایران معادل مصرف برق یک کشور 120 میلیون نفری است

تأثیر بزرگ مسی روی اینترمیامی

بیداری فرهیختگان در غرب

رشد اقتصادی کشور با مشارکت مردم در گروی دانش بنیان شدن صنایع بزرگ است

زنگ خطر برای بنزین؛ واردات چقدر جدی است؟

خاتمی: دشمن برای کشور مشکل اقتصادی ایجاد کرده است/ دشمن می خواهد حیا و عفت بانوی ایرانی را نابود کند

بانک مرکزی وضعیت ارزی کشور را بهبود بخشید

اهدای بیش از 5 هزار اصله نهال حرا به محیط زیست استان بوشهر

رکورد قیمت خودروی چینی در ایران شکسته شد / هونگچی 10 میلیارد تومان

افزایش 4 میلیارد مترمکعبی تولید گاز پارس جنوبی با کاهش دوره تعمیرات اساسی

اتصال 137 هزار مودی به سامانه مودیان مالیاتی

چند دامنه فارسی به ثبت رسیده است؟

ماجرای کوبا برای ایران هم اتفاق می‌افتد؛ وقتی به این کشور نگاه می‌کنیم، زندگی عملا در گذشته مانده است/ توسعه تحت تحریم شدنی نیست

دشمن به دنبال از بین بردن هویت گفتمان انقلاب اسلامی است

قطار سریع‌السیر یزد حذف شد

افزایش سرسام آور قیمت این محصول ایران خودرو

ابلاغ برنامه هفتم پیش از پایان مجلس یازدهم به دولت

ماجرای جدول ادعایی در مورد نرخ تورم چیست؟ /بانک مرکزی: استناد به شاخص تاخیر تادیه دین برای محاسبه نرخ تورم، غلط است

تولیدکنندگان آلومینیوم مواد اولیه را به قیمت دلار 60 هزار و 500 تومان خریداری می‌کنند

تورم در ترکیه به 70 درصد رسید

کشف 800 مگاوات ماینر غیرمجاز؛ ممنوعیت تبلیغ کولرهای گازی در کشور

قیمت جهانی موادغذایی بالا رفت

معاون وزیر نیرو: امسال خاموشی نداریم

نقش نفت در رشد اقتصادی و توسعه زیرساخت‌ها مشهود است

واکنش همتی به اعلام نرخ تورم نقطه به نقطه فروردین از سوی بانک مرکزی

عضو هیات رئیسه اتحادیه املاک مدعی شد: معاملات مسکن در تهران از طریق بیت‌کوین!

شنود اقتصادی

مصرف کولرها در ایران معادل مصرف برق یک کشور 120 میلیون نفری است!

برگزاری رویداد بین المللی ارائه فرصت های سرمایه گزاری و جلب مشارکت های عمومی در فرودگاه های ایران

ضرورت همکاری دستگاه‌ها در اجرای پروژه استراتژیک جاده جلفا-کلاله

معاملات مسکن در تهران از طریق بیت‌کوین!

درآمد ترکمنستان از فروش گاز به چین از روسیه بیشتر شد

ادای احترام جمعی از مسئولان البرزی به مقام شهدای فرهنگی

تخصیص ارز تاکسی‌های برقی تهران توسط بانک مرکزی

اهمیت توسعه میادین مشترک کشور با سرمایه مردمی و توان بخش خصوصی

بازار نابسامان اجاره مسکن در شهرهای جدید

بهره‌مندی 123 شهر و 2469 روستای استان فارس از گاز

میوه‌های نوبرانه ارزان می‌شود

فرآیند تخلیه و بارگیری بنادر هرمزگان با الگوگیری از بندرشانگهای چین اصلاح خواهد شد

اثرات تورم بر زندگی مردم با اختصاص سهمیه بنزین به نفر خنثی می شود

وزارت رفاه: تا هفته آینده، برنامه دولت برای نحوه تداوم طرح کالابرگ اعلام می‌شود

دستاوردهای هیات اقتصادی هرمزگان به کشور چین

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی