بازار آریا

آخرين مطالب

عربستان و ترکیه صنعت غذای ایران را به حاشیه می‌رانند؟

رقابت نفسگیر منطقه‌ای در صنعت غذا اقتصاد ايران

رقابت نفسگیر منطقه‌ای در صنعت غذا
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد-سعیده نبی‌زاده : با آنکه هنوز آمارهای رسمی از صادرات مواد غذایی در سال 1402 اعلام نشده اما پیش‌بینی می‌شود میزان صادرات در این صنعت در سال قبل رقمی نزدیک به 6 میلیارد دلار باشد که این رقم در مقایسه با سال 1401 با رشد 25درصدی روبه‌رو است. البته این رشد به دلیل آنکه میزان صادرات در این صنعت در سال 1401 با افت روبه‌رو شده بود رقم زیادی به نظر می‌رسد اما فعالان صنعت غذا معتقدند این صنعت در مقایسه با رقبا از وضعیت چندان مطلوبی برخوردار نیست. این موضوع زمانی نگران‌کننده‌تر به نظر می‌رسد که بدانیم کشور در 10 ماهه سال قبل رقمی در حدود 14 میلیارد دلار واردات کالاهای اساسی در صنعت غذا را تجربه کرده که نشان می‌دهد هنوز به‌رغم سیاست‌هایی که در حوزه ارزی در پیش گرفته شده، ما همچنان یک واردکننده خالص بزرگ در صنعت غذا محسوب می‌شویم که نگرانی‌های زیادی را به همراه دارد.
تعهد ارزی هنوز عامل تهدید صنعت غذاست
فعالان بخش صنعت معتقدند هنوز موضوع رفع تعهد ارزی به‌رغم تمهیداتی که اندیشیده شده یک معضل مهم در صنعت غذا محسوب می‌شود که تهدیدکننده این صنعت است، با این حال در سال 1402 گره‌های این موضوع در مقایسه با سال‌های قبل از آن گشوده شد، اما هنوز به عنوان یک نگرانی برای فعالان این صنعت محسوب می‌شود. همان‌طور که در نامه رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران به معاون اول رئیس جمهور به این موضوع اشاره شده و آمده این موضوع از یکسو کاهش تقاضا در بازار داخلی و کاهش میزان صادرات در محصولات کشاورزی نظیر میوه، سبزی و صیفی‌‌‌‌‌‌‌‌‌جات، خرما، خشکبار، زعفران و گیاهان دارویی را در پی داشته و از سویی موجب از دست رفتن بازارهای سنتی به‌‌‌خصوص بازارهای پیرامونی شده است، به نحوی که حجم صادرات به آن کشورها به کمتر از یک‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهم‌‌‌درصد حجم این بازارها محدود شده و رقبا در این بازارها حضور پررنگ‌‌‌‌‌‌‌‌‌تری داشته‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.
در این ارتباط عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران نیز با بیان اینکه اصرار دولت بر شیوه‌های غلط رفع تعهد ارزی، منجر به منفی شدن تراز تجاری کشور و به صورت جزئی‌تر در کاهش صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی شده می‌گوید: سال گذشته در مجموع برای فعالان اقتصادی حوزه کشاورزی و مواد غذایی خیلی سال خوبی نبود؛ چراکه فعالان اقتصادی در بحث تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه با چالش‌های زیادی مواجه بودند و نابسامانی و بی‌نظمی که از طرف سیستم بانکی اعمال می‌شد، مشکلاتی را به وجود آورده بود.
احمد‌رضا فرشچیان تصریح کرد: در بحث صادرات متاسفانه مساله پیمان‌سپاری ارزی و تعهداتی که مطرح بود و به سرانجام نرسیدن اصلاح آن در کنار عدم‌ارائه راهکار برای حل این مشکلات، صادرکنندگان را با مشکلاتی مواجه کرد که نتایج آن را در منفی شدن تراز تجاری کشور یا اگر به صورت جزئی‌تر بخواهم بگویم در کاهش صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی می‌توان دید. وی گفت: متاسفانه ممنوعیت‌ها و آزادسازی بی‌برنامه صادرات برخی محصولات کشاورزی دردسرهایی را برای صادرکنندگان ایجاد می‌کند؛ به نحوی که این بی‌نظمی‌ها هر سال تکرار می‌شود و دولت هم قول می‌دهد که نظمی بدهد؛ اما باز راه خود را می‌رود.
ترکیه و عربستان؛ تهدیدکننده‌های اصلی منطقه‌ای
ابوالحسن خلیلی، رئیس کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران نیز در نشست هیات نمایندگان در ارتباط با صادرات مواد غذایی با بیان اینکه امروز نتایج بررسی صادرات صنایع غذایی با توان و ظرفیت سرمایه‌گذاری‌‌‌های انجام‌شده مطابقت ندارد، حجم صادرات ایران در حوزه غذا را با وضعیت ترکیه در همین حوزه مقایسه کرده و گفت: صادرات بخش غذا در ترکیه در سال 2023 برابر با 35 میلیارد دلار بوده که در حدود 2.8‌درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است.
خلیلی با نگاهی به اقدامات اخیر عربستان گفت: بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد که افزایش سهم سرمایه‌گذاری خارجی در بخش‌‌‌های مختلف در عربستان شروع شده و به زودی بازارهای صادراتی اطراف را مورد توجه قرار خواهد داد و به رقیب جدی برای ایران و سایر کشورهای منطقه تبدیل می‌شود. علاوه بر این، تعامل ترکیه با افغانستان را هم شاهد هستیم که نباید در برنامه‌‌‌ریزی‌‌‌های صادراتی کشور از آن غافل شویم. به باور او تحرکاتی که در منطقه شروع شده، زنگ خطری برای آینده صادرات ایران است. متاسفانه محیط کسب و کار داخل کشور برای تولید مناسب نیست در حالی که کشورهای اطراف با جذب سرمایه‌‌‌های جدید در حال افزایش سطح تولید و تجارت خود هستند.
برنامه‌های بلندمدت ترکیه برای صنعت غذا
واقعیت آن است که دولت ترکیه اهتمام جدی برای خودکفایی در تولید محصولات اساسی کشاورزی دارد؛ به طوری که رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه طی سخنانی در سومین شورای کشاورزی و جنگلداری با تاکید بر ضرورت خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی اساسی، وابستگی در محصولات کشاورزی به خارج را حداقل به اندازه صنایع دفاعی خطرناک دانسته است. همچنین اردوغان در این باره گفته است هرگز ساختار کشاورزی ترکیه را زیر چرخ‌‌‌ شرکت‌های جهانی که تنها به سود خود می‌‌‌اندیشند، ویران نخواهیم کرد.
به گفته مسوولان ترکیه، این کشور در تولید محصولات کشاورزی مقام هفتم جهان و نخست اروپا را داراست. همچنین مقام نخست تولید فندق، گیلاس، زردآلو و به متعلق به ترکیه است و این کشور ‌هزار و 690 نوع محصول کشاورزی را به 195 کشور جهان صادر می‌کند و صادرات محصولات کشاورزی طی 20 سال از 3.7 میلیارد دلار به 17.7میلیارد دلار افزایش یافته است. همچنین ترکیه با 11 برابر کردن صادرات بذر به رقم 102‌هزار تن به ارزش 152 میلیون دلار دست یافته است.
متاسفانه تا 10 سال پیش جمعیت 500 میلیون نفری منطقه خاورمیانه فرصت بی‌نظیری را در برابر فعالان صنعت غذا ایجاد کرده بود تا توسعه قابل توجهی را در این صنعت رقم بزنند اما در خلال این مدت تحریم‌ها و بی‌ثباتی اقتصادی و سیاسی در کشور باعث شد تا فرصت برای بروز قدرت‌های جدید در منطقه از بین برود. حالا در کنار ترکیه، عربستان نیز در آینده نزدیک و تا 2030 به یک قدرت اقتصادی قوی در حوزه کشاورزی و صنعت غذا تبدیل خواهد شد و اهداف و برنامه‌های جاه‌طلبانه‌ای نیز در این زمینه طراحی کرده که نشان می‌دهد آینده صنعت غذا به ترکیه و عربستان و در رقابتی تنگاتنگ تعلق دارد و ایران سهمی از این بازار و صنعت در آینده نخواهد داشت.
در حال حاضر نیز فعالان صنعت غذا با تکیه بر دو عامل یعنی ارزان‌فروشی محصولات ایرانی در بازارهای جهانی و رشد پیاپی نرخ ارز می‌توانند محصولات خود را در منطقه به فروش برسانند در غیر‌این صورت رقابت با قدرت‌های منطقه‌ای و عبور از تحریم‌های داخلی و خارجی برای تولیدکنندگان به این آسانی مقدور نیست. ابوالحسن خلیلی در این باره معتقد است افزایش سهم سرمایه‌گذاری خارجی در بخش‌‌‌های مختلف در عربستان شروع شده و به زودی بازارهای صادراتی اطراف را مورد توجه قرار خواهد داد و به رقیب جدی برای ایران و سایر کشورهای منطقه تبدیل می‌شود. تحرکاتی که در منطقه شروع شده، زنگ خطری برای آینده صادرات ایران است. متاسفانه محیط کسب‌وکار داخل کشور برای تولید مناسب نیست در حالی که کشورهای اطراف با جذب سرمایه‌‌‌های جدید در حال افزایش سطح تولید و تجارت خود هستند.
بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی اتاق بازرگانی ایران، در بازه زمانی 1396 تا 1402 سهم صادرات صنایع غذایی از ارزش صادرات غیرنفتی با نوسانات کاهشی همراه بوده و از 5.8‌درصد در سال 1396 به 3.6‌درصد تا پایان سال 1401 رسیده است.
--> اخبار مرتبط و باز هم خوشبخت در آگروفود 1402 عوامل تضعیف صنعت مد و پوشاک فروش لباس بنگلادشی به اسم پوشاک ترکیه تراژدی کم‌محلی به تولید داخلی میان‌بر عبور از تحریم

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1150853/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شرایط دومین حراج سکه در سال 1403 اعلام شد

حقوق روسای اتحادیه اروپا چقدر است؟

9 میلیون خانه خالی در ژاپن!

تصویری تأمل برانگیز از انبوه پول ملی در دستان گردشگر روس

3 استان پر مصرف برق خانگی کشور/ اینفوگرافی

والدین شهدا تجلی صبر و استقامت و الگوی ایثار و از خودگذشتگی هستند

سوزوکی هایابوسا؛ شاهین ژاپنی 25 ساله شد/ اینفوگرافی

نهادینه‌سازی ایثار اجتماعی راه حل رفع موانع مختلف است

برخوردِ با ترک فعل روسای شهرستان‌ها درخصوص خدمات دهیِ سلامت به والدین شهدا

الزام کسب و کارها برای دریافت شناسه یکتا

بازگرداندن زن کلاهبردار کلان اقتصادی به کشور

فرصت توسعه صادرات محصولات و ماشین‌آلات کشاورزی به ترکمنستان

نوآوری و خلاقیت لازمه عبور از بحران‌های اقتصادی

رشد 150 درصدی تخلیه و بارگیری کالا در بندر نوشهر

ایران و روسیه در جستجوی روش‌های جدید برای تسویه حساب‌های تجاری

آخرین وضعیت افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی؛ مطالبه بازنشستگان اجرایی شد؟

توقیف شمش‌های قاچاق در ساری

ثبت همزمان صورتحساب طلافروشان در 2 سامانه‌ لغو شد؟

فقر در 7 نما

بهادری جهرمی: مشکلی در تامین منابع ارزی نداریم

کارشناس صنعت خودرو: مردم پول ندارند سمند 20 سال پیش را عوض کنند؛ می خواهند خودروی برقی یک میلیارد و 300 میلیونی وارد کنند؟

سطح تجارت ایران و امارات به 30 میلیارد دلار می‌رسد

رشد اقتصادی شهرها در گرو پتانسیل کارآفرینی

تمامی دستگاه‌های اجرایی موظف هستند 20درصد از بودجه فرهنگی خود را به حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت اختصاص دهند

دولت جمع‌گرا؛ مبنای اقتصاد دستوری

گزارش تکان دهنده از دروغ های کارفرماها و پرونده سازی و محکومیت ناحق برای کارگران

قیمت روز محصولات ایران خودرو و محصولات سایپا ؛ کف قیمت خودرو در بازار

تعیین تکلیف طرح ساماندهی به مجلس دوازدهم موکول شد؟

دستاورد سفر بذرپاش به امارات متحده عربی چه بود؟

وزیر راه و شهرسازی با نایب‌رئیس دولت امارات دیدار کرد

جلوگیری از درج آگهی جعلی مسکن؛ کنترل بازار با مالیات

الزام نقره داغ کردن مالیاتی احتکارکنندگان مسکن

چرا بیت کوین کاهشی شد؟

افزایش تجارت ایران و امارات به 30 میلیارد دلار+ فیلم

سامانه مودیان مالیاتی چگونه از ورود کالای قاچاق جلوگیری می‌کند؟

ورود اژه‌ای به موضوع واردات کالای ممنوعه

افشای مدرک تحصیلی استاد همه‌چیزدان عرصه سیاست ایران | کدام دانشگاه درس خوانده است؟ +سند

ذاکری: تنها 18 درصد دارایی ها به بخش خصوصی واقعی واگذار شده است/ سرمایه‌ها در دست اقلیتی متمرکز شده که امروز امکان کنترل آنها نیست / هشدار نسبت به تهی سازی ظرفیت دولت با خصوصی سازی رانتی

سخنگوی دولت: مشکلی در تامین منابع ارزی نداریم

تقدیر معاون فرهنگی سازمان برنامه و بودجه از بیمه دی

آخرین وضعیت افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی

فریدون عباسی: مشکل کشور فعلا سهمیه بندی بنزین نیست

دستاورد سفر بذرپاش به امارات چه بود؟

دستگیری 26 سارق مغازه در خراسان جنوبی

تقویت بنیه تولید داخلی کشور لازمه توسعه اقتصادی است

تصویری غم انگیز از سقوط ارزش ریال

رشد 48 درصدی تجارت خارجی کشور در اولین ماه از سال 1403

رئیس هیئت مدیره بیمه دی: دوام شرکت‌های بیمه در گرو نوآوری در خلق محصولات بیمه ای است

کارشناس صنعت خودرو: مردم پول ندارند سمند 20 سال پیش را عوض کنند

در جلسه تعیین دستمزد کارگران تا ساعت 4 بامداد چه گذشت؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی