بازار آریا

آخرين مطالب

معاون سازمان توسعه تجارت جزئیات برگزاری «اکسپو 2024 ایران» را تشریح کرد

3000ملاقات در اکسپو2024 اقتصاد ايران

3000ملاقات در اکسپو2024
  بزرگنمايي:

بازار آریا - هرچند فضای سیاسی در منطقه مقداری تنش‌‌آلود است، اما معاون ارتقای کسب و کار بین‌الملل سازمان توسعه تجارت، که یکی از دست‌‌اندرکاران اصلی برگزاری اکسپو 2024 ایران است می‌گوید اوضاع رصد خواهد شد و متناسب با آن اقدام می‌شود اما نهایت تلاش این است که از طریق وزارت خارجه و دیگر کانال‌‌ها حدنصاب برگزاری نمایشگاه احراز شود.
مهدی قنادزاده، معاون ارتقای کسب و کار بین‌المللی سازمان توسعه تجارت در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» از کلیت برگزاری نمایشگاه جزئیاتی ارائه می‌کند. از تعداد شرکت‌کنندگان خارجی که وزن حضور آنها متناسب با سیاست‌‌های کلی تجاری کشور است؛ کشورهای دوست و همسو، همسایگان، آفریقا و چین حضوری پررنگ دارند و عربستان نیز برای نخستین بار در 10 سال گذشته در چنین رویدادی در ایران دارای نماینده است. به گفته این مسوول دولتی، هرچند امسال برخلاف دوره گذشته تمامی امور مربوط به ملاقات‌‌های B2B و قراردادها به بخش خصوصی محول نشده است، اما نقشی که دولت برعهده گرفته است تنها ریل‌‌گذاری و ظرفیت‌‌سازی است و نه کاری جز این. او همچنین از حضور منظم و یکپارچه اتاق‌‌های مشترک، به عنوان رکن بین‌الملل تجارت خصوصی در این دوره خبر می‌دهد. در ادامه مشروح این گفت‌وگو را می‌خوانید.
در برگزاری اکسپوی امسال تا چه اندازه به استراتژی‌‌های کلان کشور، به‌ویژه موارد مورد تاکید دولت سیزدهم در حوزه تجارت توجه و تاکید وجود داشته است؟
به طور کلی نمایشگاه ویترین توانمندی‌‌های صادراتی کشور است و هر نقطه قوتی که وجود داشته باشد در آن حاضر است. علاوه بر این در سیاستگذاری نمایشگاه، که در کارگروه تخصصی انجام می‌گیرد، ما به چند مورد پرداختیم. ما حدودا 200 تا 300 مورد تقاضای برگزاری رویداد در سایت نمایشگاه دائمی داریم و بیش از 400 تا 500 تقاضا برای پاویون‌‌های ایران در خارج از کشور. وقتی بر اساس مزیت‌‌های نسبی و مطلق گروه‌‌های کالایی برنامه‌‌ریزی شود و با توجه به اینکه باید از خام‌‌فروشی به سمت صادرات محصولات پیچیده‌‌تر و باارزش‌‌افزوده بالاتر حرکت کنیم، آن‌‌گاه سیاست تجاری بر این اساس شکل می‌گیرد.
با توجه به شرایط منطقه آیا متنوع کردن شرکای تجاری نیز همچون گذشته از اهداف اکسپو و دولت به حساب می‌آید؟
دومین راهبرد متنوع کردن شرکای تجاری است. اتفاقا ما سعی داریم با استفاده از ابزار صدور مجوزها در این دو حوزه استفاده کنیم. برای نمونه اگر ما در تولیدات سلامت و غذایی مزیت داریم، مجوزهای ما برای پاویون‌‌های خارجی نیز بر همین اساس است. مساله دیگر کشورهای دارای اولویت است؛ به این معنی که اگر دولت اعلام کرده است که همکاری با کشورهای همسو و همسایه در اولویت است، به همین نسبت فراوانی مجوز برای این کشورها در نمایشگاه بیشتر است. این دو سیاست کلی است. ما از 180 مجوزی که دادیم بر همین اساس است.
به طور مشخص آیا اولویت‌‌های جغرافیایی مورد تاکید دولت که شامل اوراسیا، کشورهای همسایه، آفریقا و کشوری نظیر پاکستان می‌‌شوند حضوری متفاوت خواهند داشت؟
تاکید ما بر همین مناطق جغرافیایی است و اگر تصمیمی نیز برای افزایش تعداد رایزنان تجاری اخذ شده است، بر اساس همین اولویت است. برای نمونه رایزنان ایران در عراق به 4 نفر افزایش خواهند یافت، آفریقا از 4 نفر به 14 نفر خواهد رسید و همین‌طور در چین و دیگر کشورهای مورد تاکید؛ همین‌طور در تعداد مجوزهای مراکز تجاری نیز افزایش صورت می‌گیرد.
نقش رایزنان در پیشبرد کلی تجارت خارجی و از جمله نمایشگاه امسال چه بوده است؟
دستاوردهای فراوانی در این حوزه توسط رایزنان فراهم شده اما متاسفانه آن‌‌چنان که باید معرفی و برجسته نشده است. در این دو سال حقیقتا رایزنان تجاری کارهای اساسی و فراوانی انجام دادند. رایزنان تنوع وظایف بالایی دارند، از بازاریابی تا عقد توافق و مانع‌‌زدایی و بسیاری وظایف دیگر. با قاطعیت می‌‌گویم در تمام کشورهایی که رایزن ارسال شده است، آن رایزن وزن قابل‌‌ملاحظه‌‌ای پیدا کرده و شکوفایی به بار آورده است.
آیا عربستان سعودی در نمایشگاه حضور خواهد داشت؟ اگر بله تا چه حد پررنگ است؟
عربستان در نمایشگاه حضور دارد؛ ما از وزرای اقتصادی و اتاق‌‌های بازرگانی این کشور برای حضور در نمایشگاه دعوت کردیم. تعدادی از تجار نیز برای شرکت ثبت‌‌نام کرده‌‌اند و تاییدیه داده‌‌اند که این خود اتفاق تازه‌‌ای در مقیاس 10 سال گذشته است. در بحث کلان‌‌تر، سعی ما بر این بوده است که محور ارتباط با این کشور اتاق‌‌ها و بخش‌‌ خصوصی باشند. در این سطح نشست‌‌ها در حال برگزاری است و برای سطوح بالاتر نیز در حال برنامه‌‌ریزی هستیم.
دیگر شرکای بزرگ تجارت ایران، برای نمونه و مهم‌تر از همه چین و کشورهای اوراسیا تا چه حد از اکسپوی امسال استقبال کرده‌‌اند؟
بزرگ‌ترین هیات خارجی که در نمایشگاه حاضر می‌شود هیات چینی است و باکیفیت‌‌ترین نیز هست. حدود 300 نفر از 200 شرکت و برند چینی در نمایشگاه حضور خواهند یافت. همچنین حجم گسترده‌‌ای از ملاقات‌‌هایB2B و مستقیم، توسط تیمی که تنها به همین منظور تشکیل شده است، برنامه‌‌ریزی شده. به دلیل همین حجم بالای کار باعث شده است که اصلا رایزن چین به ایران بازگردد. او همین پرسش را درباره شرکت‌کنندگان از اوراسیا توضیح داد و گفت: بیش از 200 نفر از روسیه ثبت‌نام داشته‌‌ایم، که نفراتی هستند که از طریق سفارت ثبت‌‌نام کرده‌‌اند و تعدادی نیز مستقلا شرکت می‌کنند. از قزاقستان و ارمنستان نیز با هیات‌‌هایی پرتعداد شرکت خواهند کرد و مجموعه اوراسیا در میان شلوغ‌‌ترین هیات‌‌هاست.
آیا با این پیش‌بینی که شما از اکسپو 2024 و حضور شرکت‌ها و کشورها دارید، تصور می‌کنید قراردادهای انعقادی بین تجار ایرانی و خارجی بیشتر ‌‌شود؟ پیش‌بینی شما از تعداد قراردادهایی که منعقد خواهد شد و نیز مکانیزم پیگیری آنها پس از عقد قرارداد چیست؟
یکی دو نکته را باید در ابتدا ذکر کرد. نخست اینکه در دولت وظیفه ما ریل‌‌گذاری برای حرکت بخش خصوصی است. البته حتما پیگیری خواهیم کرد، اما انعقاد قرارداد به تفاهم میان دو بخش خصوصی کشورها بستگی دارد. کار ما ظرفیت‌‌سازی است. ما کل تجار را با اراده مشوق‌‌ها به ایران دعوت کرده‌‌ایم و نیز از بهترین شرکت‌های ایرانی در نمایشگاه حضور دارند. این ظرفیت‌‌سازی مورد اشاره و تاکید دولت است. نکته دیگر ضعفی است که از دوره قبل برطرف شده است؛ دوره قبل تمام کار را به بخش خصوصی واگذار کردیم، اما این بار زمینه‌‌سازی را در دولت انجام می‌‌دهیم. برای نمونه یک تیم جداگانه برای مدیریت 2B‌‌Bها ایجاد کرده‌‌ایم؛ تمام جزئیات آن به این طریق مشخص شده و پلتفرمی نیز برای آن طراحی شده است. برای نمونه تاجری در یک حوزه مشخص تقاضای ملاقات مستقیم دارد، او می‌تواند تمامی فعالان این حوزه را در ایران ببیند. پیش‌بینی ما این است که بتوانیم 3‌هزار میتینگ را همزمان هماهنگ کنیم. البته یکی از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد، حتی برای برآورد حجم قراردادهای سال قبل، این مساله است که بخش خصوصی به دلایل قابل‌‌قبولی از گزارش حجم قراردادهای خود پرهیز می‌کند و گزارش‌‌هایی که ما داریم عمدتا از خارجی‌‌هاست. اما حدس ما این است که در این دوره حجم قراردادها چند برابر باشد.
فرمودید امسال بخش خصوصی را به امور آماده‌سازی وارد نکردید. آیا بخش خصوصی فقط در نمایشگاه شرکت می‌کند یا حضور دیگری نیز در بخش‌های اجرایی دارد؟
البته امسال نیز تمامی امور به بخش‌‌خصوصی محول شده است. اتفاقا عمده کار مربوط به اتاق‌‌ بازرگانی است. امسال با توجه به روابط خوبی که با اتاق بازرگانی ایجاد شده است، تمامی اتاق‌‌های مشترک به شکل یکجا، حضور دارند و این پیشرفتی نسبت به پراکندگی و محدودیت حضور سال گذشته است.
چرا گروه‌‌های کالایی در اکسپوی امسال به نسبت سال قبل کاهش یافته است؟
ما محدودیت 40 تا 50‌هزار متری داریم و نیز با توجه به اولویت‌‌های کالایی دارای مزیت، تلاش کردیم 5 گروه کالایی که بیشترین شانس صادرات را دارند تعیین و برای حضور در نمایشگاه آماده کنیم که بیشترین توانمندی‌‌های کشور را نشان می‌دهد.
به نظر می‌رسد شرکت‌های کوچک و متوسط به نسبت حضور کمرنگی دارند و تاکید بر حضور شرکت‌های بزرگ بوده است. این موضوع دلیل مشخصی دارد؟
این‌‌طور نیست که ما کاملا شرکت‌های کوچک و متوسط را به کناری گذاشته باشیم. هم به سازمان صنایع کوچک فضا و فرصت داده‌‌ایم و هم شرکت‌های خرد منتخب شرکت می‌کنند. اما نباید از این نکته غافل شد که برای موفقیت در یک نمایشگاه عمومی 5 روزه، شانس شرکت‌های کوچک و متوسط به نسبت یک شرکت بزرگ بسیار پایین است و شاید بهتر باشد این شرکت‌ها در نمایشگاه‌‌های تخصصی خود حضور پیدا کنند که شانس موفقیت بالاتری دارد. اما در این نمایشگاه طبیعتا از شرکت‌هایی که می‌توانند به تشکیل زنجیره موفق شوند میدان می‌دهیم، آن شرکت‌ها خود باعث شکوفایی شرکت‌های کوچک و متوسط می‌شوند.
درباره جو سیاسی کنونی و احتمال به وجود آمدن محدودیت در سفر تجار خارجی آیا تاثیری در برگزاری نمایشگاه در موعد مقرر خواهد داشت؟
در روزهای گذشته ما به شکل مستمر با دوستان در وزارت خارجه و دیگر بخش‌‌ها در تعامل هستیم و در تلاش هستیم که نگرانی به وجود آمده برای تجار و شرکت‌های خارجی را از بین ببریم.
اکنون به نظر می‌رسد نگرانی نسبت به ساعات و روزهای نخست تنش کاهش یافته باشد. تلاش حداکثری ما برگزاری قطعی و باکیفیت نمایشگاه در موعد مقرر است، اما مستمرا اوضاع را رصد می‌‌کنیم و خود را با تغییرات هماهنگ می‌‌کنیم. در هرحال چنانچه به حد نصاب مشخصی برسیم نمایشگاه را برگزار خواهیم کرد.
--> اخبار مرتبط نمایشگاه اکسپو زمینه‏‌ای برای جهش تولید است 200 بسته سرمایه‌گذاری در ایران اکسپو رایزنی برای توسعه ‌تجارت با ازبکستان و ویتنام میزبانی نشست وزرای صنعت کشور‌‌‌های عضو شانگهای در حاشیه ایران اکسپو 2024 چشم‌انداز تجارت بعد از ایران اکسپو

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1150794/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین وضعیت متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان

قیمت جدید تخم‌مرغ؛ هر شانه چند؟

تیتر گمراه کننده‌ برای نقدینگی

رانت شیرین 69 میلیارد دلاری برای واردکنندگان

احتمال بیکار ماندن جوانان در کدام استان بیشتر است؟

ساخت شهرک سیر برای تقویت زنجیره‌ ارزش پیگیری شود

کشور نیازمند آرایش مدیریتی متناسب با شرایط اقتصادی است

اجاره آنلاین ویلا، راهی آسان برای سفر

مجلس دوازدهم در پیگیری مسائل اقتصادی یک‌صدا خواهد بود

همتی: این دولت 600 هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده است/ ویدئو

قیمت انواع شکر بسته بندی موجود در بازار

رشد وحشتناک نقدینگی طی 22 سال

مقام مسئول: کانال های تلگرامی دنبال سود جویی و بهم ریختن بازار ارز بودند

نرخ بهره بین بانکی اندکی کاهش یافت

چند درصد چک‌ها در اسفند 1402 برگشت خورد؟

بیمه دی یکی از فرصت های خوب سرمایه گذاری در سال 1403

معاون طرح و توسعه بیمه مرکزی: ارزش آفرینی برای مشتریان، جریان پایدار رشد صنعت بیمه است

رشد اقتصادی اردبیل بالاتر از میانگین کشوری است

بذرپاش: فصل نوینی از تعاملات اقتصادی ایران و امارات رقم می‌خورد

شرایط دومین حراج سکه در سال 1403 اعلام شد

حقوق روسای اتحادیه اروپا چقدر است؟

9 میلیون خانه خالی در ژاپن!

تصویری تأمل برانگیز از انبوه پول ملی در دستان گردشگر روس

3 استان پر مصرف برق خانگی کشور/ اینفوگرافی

والدین شهدا تجلی صبر و استقامت و الگوی ایثار و از خودگذشتگی هستند

سوزوکی هایابوسا؛ شاهین ژاپنی 25 ساله شد/ اینفوگرافی

نهادینه‌سازی ایثار اجتماعی راه حل رفع موانع مختلف است

برخوردِ با ترک فعل روسای شهرستان‌ها درخصوص خدمات دهیِ سلامت به والدین شهدا

الزام کسب و کارها برای دریافت شناسه یکتا

بازگرداندن زن کلاهبردار کلان اقتصادی به کشور

فرصت توسعه صادرات محصولات و ماشین‌آلات کشاورزی به ترکمنستان

نوآوری و خلاقیت لازمه عبور از بحران‌های اقتصادی

رشد 150 درصدی تخلیه و بارگیری کالا در بندر نوشهر

ایران و روسیه در جستجوی روش‌های جدید برای تسویه حساب‌های تجاری

آخرین وضعیت افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی؛ مطالبه بازنشستگان اجرایی شد؟

توقیف شمش‌های قاچاق در ساری

ثبت همزمان صورتحساب طلافروشان در 2 سامانه‌ لغو شد؟

فقر در 7 نما

بهادری جهرمی: مشکلی در تامین منابع ارزی نداریم

کارشناس صنعت خودرو: مردم پول ندارند سمند 20 سال پیش را عوض کنند؛ می خواهند خودروی برقی یک میلیارد و 300 میلیونی وارد کنند؟

سطح تجارت ایران و امارات به 30 میلیارد دلار می‌رسد

رشد اقتصادی شهرها در گرو پتانسیل کارآفرینی

تمامی دستگاه‌های اجرایی موظف هستند 20درصد از بودجه فرهنگی خود را به حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت اختصاص دهند

دولت جمع‌گرا؛ مبنای اقتصاد دستوری

گزارش تکان دهنده از دروغ های کارفرماها و پرونده سازی و محکومیت ناحق برای کارگران

قیمت روز محصولات ایران خودرو و محصولات سایپا ؛ کف قیمت خودرو در بازار

تعیین تکلیف طرح ساماندهی به مجلس دوازدهم موکول شد؟

دستاورد سفر بذرپاش به امارات متحده عربی چه بود؟

وزیر راه و شهرسازی با نایب‌رئیس دولت امارات دیدار کرد

جلوگیری از درج آگهی جعلی مسکن؛ کنترل بازار با مالیات

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی