بازار آریا

آخرين مطالب

مقام‏‏‏‌های مسوول در روزهای گذشته اظهارات مختلفی درباره ارز دولتی واردات به‌زبان آوردند

ارکستر ناهماهنگ تامین کالاهای اساسی اقتصاد ايران

ارکستر ناهماهنگ تامین کالاهای اساسی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد-گروه بازرگانی : ماجرای ارز چند نرخی که مستقیما به کالاهای اساسی گره‌خورده است، اکنون مدت‌‌‌‌ها است که ادامه دارد و کارشناسان را در یک دوراهی قرار داده‌است.از آنجا که کل سیستم ارزی ایران چندنرخی است و آزاد‌کردن یکباره قیمت ارز می‌تواند اثرات اجتماعی و سیاسی در پی داشته‌باشد، بسیاری اقدام یکباره در زمینه حذف نظام ارز چند نرخی را با احتیاط مطرح می‌کنند. با این‌حال فعالان بازار در این زمینه جسارت بیشتری دارند و خواهان تغییر نظام ارز چندنرخی هستند. از سوی دیگر فساد بالقوه و نیز ناهماهنگی‌‌‌‌های فراوان و قابل‌توجهی که در دستگاه‌های دولتی دست‌‌‌‌اندرکار برقرار است، در برخی برهه‌‌‌‌ها دست همه را می‌بندد و کالای مردم نیز روی ارزانی به خود نمی‌‌‌‌بیند، به‌ویژه در سال‌جاری که در میان تصمیمات رسمی دولت در بودجه‌ و سخنان مقامات مسوول تضادهایی آشکار به چشم می‌خورد. درحالی‌که در بودجه‌ به میزان قابل‌ملاحظه‌ای از ارز دولتی کالاهای اساسی حذف شده‌است، اکنون مقام‌‌‌‌های رسمی اظهاراتی مبهم درباره تامین ارز نیازهای «قانونی» کالایی مطرح می‌کنند. سالی که علاوه‌بر سرگردانی، با وجود کسری 18‌میلیارد دلاری تجارت ممکن است سال‌مضیقه دلار در کشور نیز باشد.
ورود زودهنگام تعزیرات
کالاهای اساسی، موضوع چند خبر در روزهای تعطیل بود. سوت آغاز این موضوع را محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک‌مرکزی به صدا درآورد؛ او گفت سیاست تثبیت و تامین ارز کالاهای اساسی ادامه خواهد داشت. او این سخنان را در واکنش به پرش قیمت ارز بازار غیررسمی عنوان و بخشنامه‌‌‌‌ای نیز صادر کرد. بانک‌مرکزی در این بخشنامه‌‌‌‌ به ضرورت رعایت قیمت مصوب و توزیع کالاهای وارداتی از ابتدای سال‌1402 تاکید و اعلام کرد: در صورت عدم‌رعایت، واردکننده مطابق ماده‌10 قانون تعزیرات حکومتی، به‌عنوان متعهد ارزی به تعزیرات حکومتی معرفی می‌شود. بر این اساس در صورت عدم‌رعایت موارد فوق، واردکننده مطابق ماده‌10 قانون تعزیرات حکومتی، به‌عنوان متعهد ارزی به تعزیرات حکومتی معرفی شده یا تخصیص‌های ارزی پرونده‌های آتی واردات او تخصیص ارز داده نخواهدشد.
محمدرضا فرزین همچنین ‌بار دیگر به ادامه سیاست تثبیت و تامین ارز کالاهای اساسی با نرخ 28‌‌هزار و 500‌تومان تاکید و اعلام کرد: «هیچ نیاز قانونی کالایی وجود ندارد که ارز آن تامین نشود؛ ما در نرخ ارز بازار غیررسمی هم مداخله می‌کنیم تا خیلی افزایش پیدا نکند، البته افزایش نرخ غیرسمی زودگذر است و این نرخ هم به‌زودی کاهش پیدا می‌کند ولی نرخی نیست که ما در بازار کالا نگران آن باشیم. کسی که می‌خواهد کالا وارد کند از مرکز مبادله ارز خود را می‌گیرد. نباید نرخ غیررسمی را مبنای قیمت کالاها و خدمات قراردهیم. هیچ‌‌‌‌کس با نرخ غیررسمی ارز 60‌هزار‌تومانی کالا وارد نمی‌کند و اینکه دائما از این نرخ صحبت کنیم و به اقتصاد کشور تعمیم دهیم، درست نیست.» در همین راستا و پیش از این روابط‌عمومی بانک‌مرکزی اعلام کرد به‌زودی لیست دریافت‌‌‌‌کنندگان ارز کالایی را به‌منظور شفاف‌سازی منتشر می‌کند.
جنبش در لیگ کالاهای اساسی
از طرف دیگر رئیس‌کل گمرک و قائم‌‌‌‌مقام وزیر جهادکشاورزی؛ دو نفر از بازیکنان اصلی لیگ کالاهای اساسی هم با یکدیگر دیدار کرده و گفتند در ترخیص‌کالاهای اساسی در سال‌جاری اهتمام می‌کنند و تفاهم‌نامه نیز امضا کردند. در خبری دیگر وزرای اصلی لیگ ارز دولتی نیز از سخنان رئیس‌کل بانک‌مرکزی استقبال کردند که به ترتیب وزیر کشاورزی، صمت و بهداشت و درمان باشند.
نخست گمرک و وزارت جهادکشاورزی در نشستی مشترک برای ارائه تسهیلات حداکثری و تسریع در واردات و ترخیص‌کالاهای اساسی در سال‌1403 با یکدیگر توافق کردند. در این نشست که با حضور علیرضا پیمان‌‌‌‌پاک قائم‌مقام وزارت جهادکشاورزی و محمد رضوانی‌‌‌‌فر معاون وزیر اقتصاد و رئیس‌کل گمرک ایران در محل گمرک ایران برگزار شد، دو طرف توافق کردند تا در یک برنامه کاری با ارائه حداکثر تسهیلات و بهره‌‌‌‌گیری از تمامی ظرفیت‌های قانونی نسبت به ترخیص سریع کالاهای اساسی اقدام شود. آنها تاکید کردند استفاده از ظرفیت قانونی امور گمرکی و دیگر ظرفیت‌های قانونی سبب می‌شود ضمن ارزش‌گذاری دقیق در قالب تفاهم‌نامه و همکاری و هماهنگی مطلوب، عملیات تشریفات گمرکی برای واردات کالاهای اساسی با سرعت و تسهیل‌گری بالاتری انجام شود.
همچنین متن پیش‌‌‌‌نویس تفاهم‌نامه نحوه تعیین ارزش کالاهای اساسی بین گمرک و وزارت جهادکشاورزی آماده شده‌است که با امضای آن ارزش‌گذاری کالاهای اساسی به‌طور مطلوب‌تری انجام خواهد شد. اما در اقدامی دیگر وزرای صمت، جهادکشاورزی و بهداشت در اظهارنظرهای جداگانه از عملکرد بانک‌مرکزی در تامین ارز واردات دارو، مواد اولیه، کالاهای اساسی و ضروری کشور تقدیر کردند. عباس علی‌‌‌‌آبادی وزیر صمت در ارتباط با این موضوع گفت: از جمله فعالیت‌های موفق دولت، تحقق سیاست‌های دولت در متنوع‌‌‌‌سازی سبد صادراتی کشور؛ تامین ارز مورد‌نیاز طرح‌های توسعه‌ای معدنی یک شرکت مسی با هدف افزایش صادرات این محصول به 4‌میلیارد دلار در سال‌برنامه‌ریزی شده‌بود. محمدعلی نیکبخت وزیر جهادکشاورزی نیز در رابطه با اقدامات بانک‌مرکزی در حوزه وزارت کشاورزی گفت: تسهیل تخصیص و تامین ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی به بیش از 14‌میلیارد در سال‌گذشته و ادامه تامین در سال‌جاری با پشتوانه قوی بانک‌مرکزی صورت خواهد گرفت.
بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت نیز گفت: تامین و تخصیص 4.350میلیارد دلار برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی در سال‌گذشته رشد حدود 30‌درصدی نسبت به رقم هدف در سال‌1402 دارد. تامین ارز دارو امسال هم با قدرت ادامه دارد و وزارت بهداشت مشکلی در تامین ارز نخواهد داشت. علیرضا پیمان‌پاک پس از این نیز بحث را ادامه داد و به شبکه‌‌‌‌های اجتماعی کشاند. قائم‌مقام وزیر جهادکشاورزی و مشاور معاون اول رئیس‌جمهور در حوزه تجارت در صفحه ایکس نوشت: «با تامین ارز به‌موقع بانک‌مرکزی و همچنین استفاده از منابع رسوب شده در کشورهای همسایه، نهاده‌‌‌‌های دامی، کشاورزی و کالاهای اساسی تا پایان مرداد امسال تامین شده‌است. در حال‌حاضر تلاش حوزه بازرگانی وزارت کشاورزی جهت تامین اقلام مورد‌نیاز کشاورزان و دامداران عزیز برای فصل پاییز است.»
نوسان ارز ترجیحی
اما دامداران مورد اشاره پیمان‌‌‌‌پاک و دریافت‌‌‌‌کنندگان ارز مورد اشاره رئیس‌کل بانک‌مرکزی چندان خوشحال به‌نظر نمی‌‌‌‌رسند. ظاهرا این فعالان ترجیح می‌دهند اساسا ارزی با نرخ ویژه برای واردات وجود نداشته‌باشد و ارز به یک نرخ عرضه شود. در این زمینه رئیس انجمن صنفی گاوداران ایران گفت: تک‌نرخی‌شدن ارز باعث می‌شود که فساد از بین برود و بازار به ثبات برسد. از آن طرف هم دولت می‌تواند برای حمایت از مصرف‌کننده یارانه‌‌‌‌ای را به‌حساب مردم واریز کند تا آنها کالای اساسی خریداری کنند.
احمد مقدسی که با «ایسنا» مصاحبه کرده است در پاسخ به این سوال که چرا برخی از کالاهایی که ارز ترجیحی دریافت می‌کنند با نوسانات نرخ ارز دچار نوسان می‌شوند؟ گفت: دولت برای سه قلم نهاده مورد‌نیاز صنعت گاوداری یعنی جو، ذرت و سویا ارز تخصیص می‌دهد و به سایر مواد اولیه ارزی تخصیص داده نمی‌شود، در نتیجه با افزایش نرخ ارز قیمت برخی از مواد اولیه که مشمول ارز دولتی نمی‌شوند افزایش می‌یابد که در هزینه تمام‌شده تولید موثر است. او افزود: موضوع دیگر بار روانی افزایش قیمت دلار است که باعث می‌شود قیمت یونجه‌‌‌‌ و ذرت علوفه‌‌‌‌ای که ارتباطی با ارز نیز ندارند، بالا برود. رئیس انجمن صنفی گاوداران ایران در ادامه گفت: از طرفی تاخیر در تخصیص ارز و عدم‌تامین به‌موقع نهاده‌‌‌‌های مورد‌نیاز باعث می‌شود که واردکنندگان نتوانند به‌موقع نهاده مورد‌نیاز بازار را تامین و در سامانه‌‌‌‌های مربوطه بارگذاری کنند تا نهاده با قیمت مصوب به‌دست تولیدکننده برسد که در نهایت تولیدکننده مجبور است برای تامین نهاده‌‌‌‌های مورد‌نیاز خود به بازار آزاد مراجعه‌کند. مقدسی در ادامه عنوان کرد: رئیس‌کل بانک‌مرکزی اعلام کرده که به همه کالاهای اساسی ارز ترجیحی داده‌اند و سایر اقلام نیز مشمول ارز تالار دوم می‌شوند، اما سوال اینجاست که در چه بازه زمانی ارز تخصیص داده می‌شود؟
آیا این تخصیص ارز به‌موقع است؟ او با اشاره به اینکه دولت باید ارز را تک‌نرخی کند، ‌‌‌‌ گفت: تک‌نرخی‌شدن باعث می‌شود که فساد از بین برود و بازار به ثبات برسد و از آن طرف دولت می‌تواند یارانه‌‌‌‌ای به‌حساب مردم واریز کند تا کالاهای اساسی را خریداری کنند.
--> اخبار مرتبط تقاضای 22 میلیارد دلاری ترخیص کالاهای گروه 27 که دارای ثبت‌سفارش و منشأ ارز هستند دلا‌ر 4200 به هدف نخورد گزارش روحانی از وضعیت ارزی کشور جزئیات تامین 5/ 6 میلیارد دلار ارز نیمایی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1149177/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش مستمری والدین شهدا / جزئیات پرداخت پاداش پایان خدمت و معوقات ایثارگران

حمایت از 516 هزار فرزند یتیم و محسنین در کشور

تعیین تکلیف 29 بنگاه اقتصادی در نشست کارگروه تسهیل فارس

آشنایی هیاتی از وزارت خارجه با توانمندی صادراتی دانش بنیان‌ها

اصلاح بند س تبصره 6 قانون بودجه 1403 چه تاثیری در بهبود وضعیت بازار سرمایه دارد؟

تنگنا‌های اقتصادی، ذره‌ای از قداست کار معلمی کم نمی‌کند

افزایش نرخ سود به 30 درصد کاملاً اشتباه است

مخالفت مجلس با افزایش 10 درصدی تعرفه تاکسی‌های اینترنتی

خبر جدید مجلس برای دارندگان دسته‌چک

تنگناهای اقتصادی، ذره‌ای از قداست کار معلمی کم نمی‌کند

کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات پس از 10 سال برگزار می شود

مرکز تجاری هند و ایران با حضور معاون اقتصادی وزیر کشور راه اندازی شد

‌مشارکت مردم در جهش تولید به صورت مستقیم و فردی باشد

انسداد 128 تارنمای مجرمان اقتصادی در فضای مجازی

تعداد تشکل‌های کارگری در استان بوشهر 35 درصد افزایش یافت

تفاهم‌نامه همکاری بین شرکت نفت و گاز اروندان و اداره‌ کل شیلات خوزستان امضا شد

تولید نفت اوپک آب رفت

تولیدات خوزستان در نمایشگاه اکسپو مورد توجه فعالان اقتصادی

توسعه همکاری‌های تجاری در دستور کار کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات

پیش‌بینی استحصال 10 تُن گُلاب از مزارع گل‌محمدی در شهر مرزی کُرَند

منابع محدود بانک‌های خراسان شمالی مشکل‌زا‌ شده است

کشف انبار گردوی خارجی قاچاق در بیرجند

جزئیات اجرای طبقه‌بندی مشاغل در کارگاه‌ها

چراغ قوه 8 کاره پاور بانک، چراغ قوه، شیشه شکن و ...

معاون وزیر کار: یک ساعت اشتغال در هفته شغل محسوب می‌شود

تاریخ واریز سود سهام عدالت اعلام شد

خبر جدید وزیر صنعت برای بازار خودرو

احتمال بازگشت نرخ ارز به پله 50 هزار تومان وجود دارد

افزایش انگیزه سرمایه انسانی، اولویت وزارت نفت

کشف 24 میلیارد پوشاک قاچاق در رودبار

مدیرکل اقتصادی استانداری، از سرمایه‌گذاری 10 هزار میلیارد ریالی چین در بخش کشاورزی مازندران خبر داد

افزایش 150 درصدی تخلیه و بارگیری کالا در بندر نوشهر

گیشه روزنامه بازار پادکست |تیتر خوانی روزنامه‌های اقتصادی چهارشنبه 12 اردیبهشت

بخش خصوصی؛ ضد تحریم، ارزآور

ایجاد دهکده لجستیکی مرزی سرخس

انتقاد رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: افزایش نرخ سود به 30 درصد کاملا اشتباه است

وزارت کار: مجوز مشاغل خانگی 5 دقیقه‌ای صادر می‌شود

تکلیف واردات خودروهای دست دوم روشن شد

تحقق رونق تولید و رشد اقتصادی با بهبود شرایط کاری کارگران

حل نشدن مشکل نرخ تامین مالی برای فعال‌سازی بنگاه‌ها مانع از تحقق جهش تولید است

استقبال فعالان عرصه‌های اقتصادی از پروژه‌های تفریحی شرکت توسعه اصفهان

نیمی از رشد اقتصادی کشور مربوط به نفت و گاز است

استاندار: برای تحقق طرح جامع مناطق ویژه اقتصادی مازندران؛ هماهنگی های لازم انجام شده است

تجربه اخیر کاهش نرخ ارز در شرایط بحرانی بی‌سابقه بود

مدارس شاهد معلمانی پیش‌قراول در حوزه ایثار و شهادت می‌خواهند

دیدار استاندار سمنان با دو خانواده شهید در شهرستان دامغان

متقاضیان مسکن ملی بخوانند

رییسی پروژه ای که در دولت روحانی افتتاح شده بود را دوباره افتتاح کرد

حضور تجار در «ایران اکسپو»بهترین پاسخ به ناامن جلوه دادن کشوربود

پایانی بر مجوزهای کاغذی با هوشمندسازی دولت

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی